Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί

Ζούμε το απόλυτο μεσογειακό όνειρο του καλοκαιριού σε ξενοδοχεία-προορισμούς στη Μαγιόρκα, τη Σαρδηνία, τη Σικελία, την Κύπρο, την Τυνησία και τη Νότια Γαλλία.

9' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Μεσόγειο την αγαπάμε γιατί είμαστε παιδιά της. Μεγαλώσαμε με τα ψάρια, το λάδι, τα παξιμάδια, το τυρί και τα σταφύλια της. Ο Όμηρος, παρότι ποιητής, την προσέγγισε με ρεαλιστικό τρόπο, σαν έναν προορισμό περιπέτειας που κρύβει κινδύνους αλλά και απολαύσεις. Ο Οδυσσέας γνώρισε Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες (Σικελία), έμεινε επτά χρόνια με την Καλυψώ στην Ωγυγία (Μάλτα), γλίτωσε από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη (Στενό της Μεσσήνης) και παραλίγο να χάσει τους συντρόφους του στη Γη των Λωτοφάγων (Λιβύη ή Τυνησία). Και μπορεί η ακαδημαϊκή κοινότητα να διχογνωμεί σχετικά με τους ακριβείς σταθμούς του, η ουσία ωστόσο είναι ότι ο μυθικός ήρωας περιπλανήθηκε στη Μεσόγειο μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη. Οι ελληνικοί πληθυσμοί εκμεταλλεύτηκαν με μοναδικό τρόπο την ενέργειά της, απογειώνοντας την τέχνη, τη φιλοσοφία, τις επιστήμες. Αργότερα, oι Ρωμαίοι την αντιμετώπισαν σαν πεδίο πολλαπλασιασμού της δύναμής τους, καταλαμβάνοντας στο απόγειο της επιρροής τους κάθε τετραγωνικό εκατοστό της, από την Ιουδαία ως τη Δαλματία και την Καρχηδόνα. Γι’ αυτούς ήταν η θάλασσά τους – «Mare Nostrum». Μεταπολεμικά, η ευρωπαϊκή ελίτ προσέδωσε λάμψη στα θέρετρά της, που διατηρούν ακόμα τον μύθο τους, προσελκύοντας ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν, για λίγο έστω, μέρος του. 

Στα 2,5 εκατομμύρια τ.χλμ. της επιφάνειάς της, η θαλάσσια λεκάνη που βρέχει τρεις ηπείρους ήταν ανέκαθεν γεμάτη πλοία – κωπήλατα, ιστιοφόρα, ατμοκίνητα, ντιζελοκίνητα, υβριδικά. Πλοία φορτωμένα με κρασί, λάδι, μπαχαρικά, σπόρους, μέταλλα, αλλά και σκλάβους και κλεμμένες αρχαιότητες. Πλοία στα οποία οι άνθρωποι που επέβαιναν πίστευαν στην Ίσιδα και στον Ρα, στον Άτλαντα και στη Λιβύη, στον Δία και στην Αθηνά, στον Γιούπιτερ και στη Μινέρβα, στον Ιησού. Μιλούσαν ελληνικά, λατινικά, αραμαϊκά, κοπτικά, καταλανικά. Η Μεσόγειος υπήρξε πεδίο συναναστροφής ανθρώπων που έβλεπαν τον κόσμο με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν, αυτό συμβαίνει και σήμερα. 

Για τους σύγχρονους ταξιδιώτες, ένα κομμάτι της Μεσογείου είναι από απρόβλεπτο έως δυσπρόσιτο –κυρίως η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή–, ένα άλλο η ενσάρκωση του απόλυτου καλοκαιρινού ονείρου. Στις ακτές της Μαγιόρκα, της Γαλλίας και της Κύπρου, της Σικελίας, της Σαρδηνίας και της Τυνησίας, μεταξύ άλλων πολλών προορισμών συμπυκνώνονται οι προσδοκίες, οι επιθυμίες και οι φαντασιώσεις τουριστών απ’ όλο τον κόσμο. Σε αυτά τα μέρη θέλουν να ταξιδέψουν για να ζήσουν το μυθικό μεσογειακό καλοκαίρι. Ακόμα κι εμείς που ζούμε εδώ, αυτό περιμένουμε ολόκληρο τον χειμώνα: ένα καλοκαίρι ολόφωτο, που όμως διαφέρει από τόπο σε τόπο. Άλλο χρώμα έχει στη Γαλλική Ριβιέρα των κινηματογραφικών ταινιών, άλλο στην Τυνησία των Αράβων και των Βερβέρων, άλλο στη Σικελία του διάσημου επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Το τουριστικό προϊόν της Μεσογείου δεν είναι ένα, έχει πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, γιατί αυτή η θάλασσα δεν ήταν ποτέ ομοιόμορφη.  

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-1
Το ξενοδοχείο Can Ferrereta βρίσκεται στο Santanyí, το χωριό της Μαγιόρκα που ονομάζεται «χρυσό» λόγω των τοπικών λατομείων αμμόλιθου. © Arturo+Lauren

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-2
© Arturo+Lauren

1. Can Ferrereta | Μαγιόρκα, Ισπανία 

Το Santanyí είναι το «χρυσό» χωριό της Μαγιόρκα λόγω των λατομείων αμμόλιθου, από τον οποίο κατασκευάστηκαν ο καθεδρικός ναός της Palma de Mallorca και άλλα τοπόσημα του νησιού. Σε αυτόν τον οικισμό του νότου, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα βρίσκεται το ξενοδοχείο Can Ferrereta, που στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο συγκρότημα του 17ου αιώνα. Διαθέτει 32 δωμάτια με ιδιωτική βεράντα που βλέπουν σε κατάφυτους κήπους και μια πισίνα 25 μ. ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, γιασεμιά, μπουκαμβίλιες και κυπαρίσσια. Το βλέμμα τραβάει ένα εντυπωσιακό μαύρο γλυπτό πρόσωπο μεγάλης κλίμακας με κλειστά μάτια, που κάνει το ξενοδοχείο να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο. Στο παλιό κελάρι με τα ξύλινα δοκάρια, τις πέτρινες καμάρες και την τοιχογραφία του 17ου αιώνα βρίσκεται το εστιατόριο Ocre, που υπό την επίβλεψη του σεφ Alvar Albaladejo σερβίρει πιάτα με εποχικές πρώτες ύλες από την τοπική αγορά. Το μπαρ-εστιατόριο La Fresca, που έχει πάρει το όνομά του από την ντόπια έκφραση «prendre la fresca» («χαλάρωση» σε ελεύθερη απόδοση) είναι ακριβώς αυτό: ένας χώρος ηρεμίας και απόλαυσης, με φρέσκο ψάρι, κρεατικά, κρασί και κοκτέιλ. Τo spa του ξενοδοχείου είναι φτιαγμένο από πέτρα και άλλα φυσικά υλικά, έχει εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, χαμάμ, σάουνα και προσφέρει θεραπείες βασισμένες σε προϊόντα με εκχύλισμα λεβάντας, δεντρολίβανου, λεμονιού και πορτοκαλιού, καθώς και με φυσική λάσπη. 

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-3

↘ hotelcanferrereta.com
Το ξενοδοχείο δέχεται επισκέπτες άνω των 14 ετών.


2. Petra Segreta Resort & Spa | Σαρδηνία, Ιταλία

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-4
Χαμηλές πέτρινες αγροικίες λιτά διακοσμημένες συνθέτουν το σκηνικό στο Petra Segreta, στον βορρά της Σαρδηνίας. 

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-5

Στον βορρά της Σαρδηνίας, κρυμμένο ανάμεσα στους λόφους του San Pantaleo και με θέα προς την Costa Smeralda, βρίσκεται το Petra Segreta Resort & Spa, ένα ξενοδοχείο όπου η πολυτέλεια συναντά την αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού. Διαθέτει 25 δωμάτια και σουίτες, σε χαμηλές πέτρινες αγροικίες λιτά διακοσμημένες με χειροποίητα υφάσματα, ανατολίτικα σουβενίρ και έργα τέχνης. Χαρακτηριστική φιγούρα του είναι ο σεφ Luigi Bergeretto, ο οποίος επιμελείται τη λίστα κρασιών του μπαρ και το μενού των δύο εστιατορίων – Osteria del Mirto Bistrot και Il Fuoco Sacro. Οι πρώτες ύλες στις κουζίνες προέρχονται από μια φάρμα 50 στρεμμάτων που περιβάλλει το ξενοδοχείο, όπου καλλιεργούνται τα βιολογικά λαχανικά και παράγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα καπνιστά κρέατα και τα τυριά που σερβίρονται στο πρωινό ή συνοδεύουν τα απεριτίφ ωριμάζουν σε μια τεχνητή σπηλιά – «conca fraicata» στην τοπική διάλεκτο. Αυτοί που αναζητούν την ευεξία, εδώ θα βρουν έναν παράδεισο που ξεφεύγει από τα τετριμμένα και αγγίζει τη σφαίρα του μεταφυσικού, αφού, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, ένα ενεργειακό μονοπάτι που διατρέχει τους κήπους και δύο μεγάλιθοι από γρανίτη είναι φορτισμένοι με αρχέγονη θεραπευτική ενέργεια. Έτσι, οι επισκέπτες μπαίνουν αυτόματα σε μια ευεργετική κατάσταση χαλάρωσης, χωρίς καν να προσπαθήσουν, απλώς και μόνο με το να περιφέρονται στους εξωτερικούς χώρους. Το spa, τέλος, βρίσκεται σε μια μπαλινέζικη καλύβα, όπου εφαρμόζονται θεραπείες μασάζ και ομορφιάς. 

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-6

↘ petrasegretaresort.com


3. Monaci delle Terre Nere | Σικελία, Ιταλία

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-7
Ανάμεσα στο παραλιακό μέτωπο της ανατολικής Σικελίας και το ηφαίστειο της Αίτνας, το Monaci delle Terre Nere συνδυάζει τις πολυτελείς παροχές με τις αγροτουριστικές δράσεις. 

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-8

Οι σύγχρονες τάσεις στη φιλοξενία έχουν καταφέρει να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα μέσα από θελκτικά πακέτα που συνδυάζουν εμπειρίες από τη ζωή και του αστού και του κατοίκου της υπαίθρου, προσφέροντας στους φιλοξενουμένους την απόλαυση της περιποίησης και παράλληλα την ικανοποίηση να νιώθουν χρήσιμοι και κοντά στη φύση. Το παραπάνω μοτίβο ακολουθεί το σικελικό ξενοδοχείο Monaci delle Terre Nere, που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα και σε κτίσματα που το περιβάλλουν, σε ένα κτήμα μεταξύ της θάλασσας και του ηφαιστείου της Αίτνας. Τα δωμάτια, οι σουίτες και οι βίλες του έχουν βαμβακερά κλινοσκεπάσματα, καφετιέρα με βιολογικό καφέ, ιδιωτικό κελάρι με τοπικά κρασιά, φρούτα και φρέσκα λουλούδια από τους μπαξέδες της φάρμας. Η μεγάλη πισίνα υποδέχεται όλους τους επισκέπτες, αλλά πολλές σουίτες και βίλες έχουν τη δική τους. Αν το επιθυμεί κανείς, τα ίδια τα δωμάτια μετατρέπονται σε χώρους ευεξίας, όπου εφαρμόζονται μασάζ χαλαρωτικά ή θεραπευτικά, ατομικά ή για ζευγάρια. Και αφού οι επισκέπτες αφεθούν στις ανέσεις και στη φροντίδα, μπορούν να πάρουν μια γεύση από την καθημερινότητα της ζωής στην ύπαιθρο, να μαζέψουν αυγά, να παρασκευάσουν φρέσκες σάλτσες, να ζυμώσουν μακαρόνια από μια παλιά ποικιλία σιταριού, να μάθουν να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά είδη καρπών στον οπωρώνα και να συλλέξουν βότανα για το απογευματινό τους ρόφημα ή για το βραδινό τους κοκτέιλ.

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-9

↘ relaischateaux.com


4. Columbia Beach Resort | Κύπρος

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-10
Το καυτό κυπριακό καλοκαίρι δεν αστειεύεται. Θέλει δροσιά, βουτιές και παγωμένα κοκτέιλ. © Lee Stuart Photography

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-11

To κυπριακό καλοκαίρι είναι κυριολεκτικά καυτό, αφού η Κύπρος –το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία– βρίσκεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή απ’ ό,τι στην Ευρώπη. Εκεί, στη νότια ακτογραμμή, μεταξύ Πάφου και Λεμεσού, στον κόλπο του Πισσουρίου βρίσκεται το Columbia Beach Resort, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων με 169 σουίτες, πισίνες και χώρους εστίασης που εκφράζουν τις fusion τάσεις της εποχής μας. Δηλαδή, τη μείξη του χθες με το σήμερα, την παράδοση με το σύγχρονο στοιχείο. Κάτι που πρώτα απ’ όλα γίνεται φανερό στους χώρους εστίασης, όπως στο εστιατόριο Bacchus MediterrAsian με το μυθολογικό όνομα και τις ασιατικές επιρροές. Ή στην ταβέρνα Apollo, που παντρεύει τις κυπριακές με τις διεθνείς γαστρονομικές αναφορές: ψητό χαλούμι, σεφταλιά, ραβιόλες αλλά και ταρτάρ σολομού, ιβηρικές χοιρινές μπριζόλες και ολλανδέζικο σνίτσελ. Από κοκτέιλ σερβίρονται, μεταξύ άλλων, Basil Margarita –με τεκίλα Don Julio Blanco, χυμό μοσχολέμονου, λικέρ και αρωματικό αλάτι– και Passion for Mexico – με τεκίλα Jose Cuervo Reposado, Cointreau και χυμό ανανά. Οι οπαδοί της ευεξίας εδώ θα βρουν το απάγκιο τους, με πολλές διαφορετικές επιλογές: από μασάζ σουηδικό, ταϊλανδέζικο ή με ζεστές πέτρες μέχρι «θεραπευτικό πεντικιούρ» χωρίς χρήση βερνικιού και σκραμπ σώματος με αλάτι.  

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-12
© Lee Stuart Photography

↘ columbiaresort.com


5. Pan Deï Palais | Νότια Γαλλία 

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-13
Το ξενοδοχείο Pan Deï Palais στεγάζεται στο αρχοντικό που έχτισε ένας Γάλλος στρατιωτικός για μια Ινδή πριγκίπισσα. 

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-14

Η Γαλλική Ριβιέρα δεν είναι ένας οποιοσδήποτε προορισμός, αφού εδώ ο μύθος συναντά την πραγματικότητα, η γαλλική πολυτέλεια τη μεσογειακή απλότητα, οι ψαρόβαρκες τα γιοτ και ο σινεφίλ κινηματογράφος του Γκοντάρ το ηδονικό σινεμά της Μπαρντό. Ανάμεσα στη Νίκαια και τη Μασσαλία, στο περίφημο θέρετρο Σεν Τροπέ βρίσκεται και το μπουτίκ ξενοδοχείο Pan Deï Palais, με μόλις 12 δωμάτια και σουίτες, το οποίο στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα που δημιουργήθηκε για να σφραγίσει τον έρωτα του Γάλλου στρατιωτικού Jean-François Allard για την Ινδή πριγκίπισσα Bannu Pan Deï. Είναι ζεστό, φωτεινό, ελαφρώς στιλιζαρισμένο, αλλά αμιγώς μεσογειακό, με μια πισίνα με περίτεχνα γεωμετρικά σχέδια, χτισμένη ανάμεσα στις ελιές. Στα της γαστρονομίας, μόλις πριν από δύο μήνες υποδέχτηκε το ελληνικό εστιατόριο Cookoovaya, με τον σεφ Περικλή Κοσκινά και την ομάδα του να φέρνουν «ένα κομμάτι Ελλάδας στο γραφικό σκηνικό του Pan Deï Palais», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι. Με ψάρια από την Κυανή Ακτή και ζαρζαβατικά από την Προβηγκία, το μενού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τηγανητά κολοκυθάκια με τζατζίκι και ταραμοσαλάτα, καλαμάρια, κεφτέδες, ψάρια ημέρας και rib eye steak. Για επιδόρπιο, το εκλεκτικό κοινό μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μπουγάτσα και εκμέκ.

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-15
Εδώ άνοιξε πρόσφατα το ελληνικό εστιατόριο Cookoovaya. 

↘ airelles.com


6. Dar Ben Gacem | Τυνησία

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-16
Η Τυνησία είναι από τους μεσογειακούς προορισμούς που συνδυάζουν το βερβερικό με το αραβικό άρωμα, κάτι που φαίνεται στα καταλύματά της. © Amin Chouikh

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-17

«Dar» στα αραβικά σημαίνει «σπίτι». «Ben Gacem» είναι το επώνυμο μιας οικογένειας, Rue du Pacha και Rue El Kahia δύο δρόμοι στη μεντίνα της Τύνιδας. Συνθέτοντας τα παραπάνω, έχουμε τα ονόματα δύο μπουτίκ ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα της Τυνησίας: του Dar Ben Gacem Pasha και του Dar Ben Gacem Kahia. Το πρώτο, στην οδό Pacha, χτίστηκε μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα και για πάνω από τρεις αιώνες ανήκε σε μια οικογένεια αρωματοποιών, ενώ το δεύτερο, στην οδό Kahia, θεωρείται ότι κατασκευάστηκε προς τα τέλη του 18ου αιώνα και αποτελούσε δημόσια περιουσία, πριν ο τοπικός πασάς το δωρίσει σε έναν αξιωματικό του. Στη συνέχεια άλλαξε πολλά χέρια, μέχρι να καταλήξει στους νυν ιδιοκτήτες. Τα δύο καταλύματα δεν απέχουν ούτε πέντε λεπτά το ένα από το άλλο με τα πόδια, διαθέτουν λίγα δωμάτια (7 και 8 αντίστοιχα), αυλές και βιβλιοθήκες, ενώ είναι διακοσμημένα με εξαιρετικά κεραμικά. Περισσότερο ως φιλοξενούμενοι σε φιλική οικογένεια νιώθουν οι επισκέπτες τους, παρά ως πελάτες. Στα υπέρ, το ότι λειτουργούν ως κοινωνικές επιχειρήσεις, με τα κέρδη τους να επανεπενδύονται στην πόλη της Τύνιδας – π.χ. στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων της μεντίνα ή στη στήριξη νέων Τυνήσιων ώστε να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες. 

Μεσόγειος: 6 ξενοδοχεία-προορισμοί-18
© Amin Chouikh

↘ darbengacem.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή