H Γεωγραφία είναι πολύ κουλ: Πώς είναι να ζεις στην Τσενγκντού;

H Γεωγραφία είναι πολύ κουλ: Πώς είναι να ζεις στην Τσενγκντού;

Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ, η πιο επιδραστική σελίδα στο ελληνικό Facebook, συναντά κάθε μήνα ανθρώπους που ζουν στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου.

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα ταξιδέψουμε στην καρδιά της Κίνας και συγκεκριμένα στην πόλη Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, που απλώνεται στην πεδιάδα ανατολικά του οροπεδίου του Θιβέτ. Η Τσενγκντού έχει 19 εκατ. κατοίκους και είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και τεχνολογικά κέντρα ολόκληρης της χώρας.  Αν αυτά τα 19 εκατ. μαζεμένα σε μία πόλη σάς φαίνονται πολλά, να σας θυμίσω ότι αυτή τη στιγμή ο συνολικός πληθυσμός της Κίνας είναι περίπου 1.500 εκατ. (1,5 δισ. άνθρωποι). Η Κίνα είναι πρώτη χώρα του κόσμου σε πληθυσμό και τρίτη σε έκταση μετά τη Ρωσία και τον Καναδά. Όμως, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και έκτασης, η γεωμορφολογική ποικιλία που παρουσιάζει αυτή η απέραντη χώρα είναι ασύγκριτη: από τροπικές ζούγκλες, τεράστια ποτάμια με πεδιάδες, χιονισμένα βουνά, οροπέδια μέχρι αμμώδεις ερήμους…  Πώς είναι να ζεις σε αυτή τη χώρα-γίγαντα; Μιλήσαμε με τον Άρη Καμπανό, εκπαιδευτικό και μουσικό, που ζει και εργάζεται στην Τσενγκντού.

H Γεωγραφία είναι πολύ κουλ: Πώς είναι να ζεις στην Τσενγκντού;-1
Ο Άρης Καμπανός εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Τσενγκντού μαζί με τη σύντροφό του Athena Winnie Li το 2019.

Ποια είναι η ιστορία σου; Πότε μετακόμισες στην Κίνα και πώς προέκυψε αυτή η απόφαση; Δυσκολεύτηκες να προσαρμοστείς;
Έμενα για χρόνια στο Λονδίνο, όπου είχα πάει για σπουδές, κι εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου, που είναι από την Τσενγκντού. Είχα ταξιδέψει στην Κίνα πριν αποφασίσουμε να εγκατασταθούμε μόνιμα εκεί και είδα ότι μου άρεσε πολύ ο τρόπος ζωής, το φαγητό και η κουλτούρα, οπότε δεν ήταν πολύ δύσκολη η απόφαση. Ήρθαμε μόνιμα το 2019. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο χώρες με χιλιάδες χρόνια πολιτισμού και φαίνεται να έχουμε περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές, οπότε δεν ήταν καθόλου δύσκολη η προσαρμογή. Ένα μεγάλο κοινό είναι πως η οικογένεια διαδραματίζει πολύ κεντρικό ρόλο στη ζωή των Κινέζων. Το μόνο πράγμα που είναι εντελώς διαφορετικό είναι η κουζίνα. Η Τσενγκντού μάλιστα θεωρείται η πόλη με το καλύτερο φαγητό στην Κίνα και είναι γνωστή για τις πικάντικες συνταγές της!

Τι λάθος αντιλήψεις για την Κίνα θεωρείς ότι επικρατούν στον δυτικό κόσμο; 
Πιστεύω ότι αρκετός κόσμος που δεν έχει επισκεφθεί την Κίνα δεν κατανοεί το επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης που υπάρχει εδώ. Έχοντας ζήσει στο Λονδίνο για αρκετά χρόνια, νόμιζα ότι τα πράγματα θα είναι πολύ πίσω εδώ. Τελικά, ίσως είναι πολύ πιο μπροστά. Δωρεάν wi-fi στο μετρό, ολογράμματα για διαφημίσεις αντί για αφίσες και εστιατόρια με ρομπότ-σερβιτόρους είναι κάποια από τα παραδείγματα που μπορώ να σκεφτώ. Τα αστικά κέντρα δεν διαφέρουν πολύ από το Λονδίνο, απλώς είναι μεγαλύτερα σε κλίμακα. Για παράδειγμα, μπορεί η Τσενγκντού να έχει 19 εκατ. κατοίκους, αλλά είναι και πέντε φορές μεγαλύτερη σε έκταση από το Λονδίνο, οπότε δεν νιώθεις τη διαφορά.

Ζεις στην καρδιά της ηπειρωτικής Κίνας, χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα  – πώς περνάτε τις καλοκαιρινές διακοπές στην Τσενγκντού; 
Η θάλασσα απέχει περίπου δυόμισι ώρες από την Τσενγκντού με το αεροπλάνο. Βέβαια, εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο σε όγκο κτίριο στον κόσμο, το New Century Global Center (επιφάνειας 1.700.000 τ.μ.), που διαθέτει ένα πελώριο water park με τεχνητή παραλία και τεχνητά κύματα για surfing(!), ξαπλώστρες, νεροτσουλήθρες, αμμουδιά, μπαρ και εστιατόρια. Πέρα από αυτό, η πόλη είναι τεράστια και γνωστή για τις αρκούδες πάντα, οι οποίες προέρχονται από την Τσενγκντού! Υπάρχουν πολλά πάρκα, όπου μπορείς να τις δεις και να γίνεις εθελοντής για κάποιες μέρες βοηθώντας στη φροντίδα τους. Λίγο πιο έξω από την πόλη υπάρχουν διάφορες λίμνες, ποτάμια και βουνά που μπορεί να επιλέξει κανείς για τις διακοπές του. 

H Γεωγραφία είναι πολύ κουλ: Πώς είναι να ζεις στην Τσενγκντού;-2
Caption

Πες μας κάτι που δεν περίμενες αλλά συνάντησες εκεί. 
H τζαζ σκηνή είναι πολύ μεγάλη εδώ και συνήθως παίζω με μπάντες τα Σαββατοκύριακα. Μουσικές, κλαμπ παντού και το φαγητό είναι πραγματικά φοβερό. Κάτι άλλο που δεν περίμενα είναι ότι το κινέζικο πιάτο που στην Ευρώπη γνωρίζουμε ως «chow mein» δεν υπάρχει στην Κίνα. Αν τους ρωτήσεις γι’ αυτό, δεν το γνωρίζουν καν! 

Ποια στοιχεία της ζωής στην Ελλάδα σού λείπουν από την καθημερινότητά σου; Αντίστοιχα, ποια κινεζικά στοιχεία της καθημερινότητας δεν θα άλλαζες με τίποτα; 
Πέρα από την οικογένειά μου και τα σκυλιά μου, δεν μου λείπει κάτι εδώ από την καθημερινότητα της Ελλάδας. Ζω στο εξωτερικό εδώ και σχεδόν δεκατρία χρόνια, οπότε το έχω συνηθίσει. Κάνα σουβλάκι καμιά φορά, αλλά εντάξει, φτιάχνω και μόνος μου. Κάτι που δεν θα άλλαζα με τίποτα από τη ζωή στην Κίνα είναι τα ηλεκτρικά μηχανάκια. Σου δίνουν τόση άνεση στις μετακινήσεις και υπάρχουν παντού στην πόλη φορτιστές. Με 400 ευρώ μπορείς να πάρεις ένα πολύ καλό μηχανάκι που με μία φόρτιση σου επιτρέπει να διανύσεις 80 χλμ.! Το φαγητό επίσης δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Στην Κίνα, κάθε περιφέρεια, πόλη και χωριό έχει εντελώς διαφορετική κουζίνα. Οι Κινέζοι μάλιστα λένε ότι μπορείς να τρως διαφορετικό φαγητό κάθε μέρα για έναν χρόνο χωρίς να φας κάτι δύο φορές, και αυτό είναι αλήθεια! 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή