36 ώρες στη Στοκχόλμη

Νέες αφίξεις σε εστιατόρια και μπαρ, πλούσια πολιτιστική ζωή και υπέροχοι χώροι πρασίνου φτιάχνουν το ιδανικό «πακέτο» για ένα αξέχαστο city break στη φθινοπωρινή Στοκχόλμη.

7' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι με τις πολλές ώρες ηλιοφάνειας λείπει ήδη στους Σουηδούς, όμως το φθινόπωρο είναι για τη Στοκχόλμη σεζόν αιχμής. Τους επισκέπτες περιμένει δροσερό αεράκι και φυλλώματα σε φλογερά χρώματα, αλλά και το θαύμα της μηχανικής, η γέφυρα Guldbron (δηλαδή Χρυσή Γέφυρα). Πρόκειται για ένα πελώριο κομμάτι από ατσάλι που τοποθετήθηκε το 2020 για να ενώσει την παλιά πόλη (Gamla Stan) στο νησί Stadsholmen με το νησί-συνοικία Södermalm. Αποτελεί τμήμα του σχεδίου ανάπλασης της πολυσύχναστης περιοχής Slussen, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2026. Η υπόλοιπη πόλη βρίθει νέων αφίξεων -από μπαρ και εστιατόρια μέχρι πολιτιστικά τοπόσημα-, ενώ τα νέα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα που προστέθηκαν πρόσφατα υπόσχονται να κάνουν την προσβάσιμη αυτή πόλη ακόμα πιο προσβάσιμη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

3 μ.μ. Σπουδή στη σύγχρονη σουηδική τέχνη

Το περασμένο φθινόπωρο, η πιο πολυσυζητημένη αλλαγή στο κατάφυτο νησί Djurgården δεν ήταν τα χρώματα στους σφένδαμους και τις βελανιδιές, αλλά το νέο τσιμεντένιο οικοδόμημα που μοιάζει με πολεμικό οχυρό. Σχεδιασμένο από τον Σουηδό αρχιτέκτονα Gert Wingårdh άνοιξε ως παράρτημα της φημισμένης δημοτικής πινακοθήκης Liljevalchs Konsthall, που είναι αφιερωμένη στην σύγχρονη σουηδική τέχνη. Στο εσωτερικό του τριώροφου νέου χώρου που ονομάστηκε Liljevalchs+ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μια μεγάλη γκάμα έργων -από τα βίντεο της Helen Broms Sandberg μέχρι τους ζωγραφικούς πίνακες των Karin Wikström, Åke Göransson και Inge Schiöler (είσοδος: 11 ευρώ).

36 ώρες στη Στοκχόλμη-1
Η ανακαινισμένη ιστορική αγορά Östermalms Saluhall.

7 μ.μ. Κυριλέ γεύμα σε χαλαρό περιβάλλον

Οι κάτοικοι της Στοκχόλμης έχουν χάσει προ πολλού το ενδιαφέρον τους για την αποστειρωμένη fine-dining εστιατορική σκηνή με τα λευκά τραπεζομάντηλα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα εκλεπτυσμένα εστιατόρια έχουν χαθεί εντελώς. Ένα παράδειγμα είναι το Prospero που άνοιξε το 2019 από τρεις νέους σεφ και σερβίρει ένα φιξ εποχικό μενού πολλών πιάτων (82 ευρώ το άτομο). Ο χώρος του, μερικά σκαλοπάτια κάτω από το επίπεδο του δρόμου στο βόρειο τμήμα της συνοικίας Vasastan, είναι αναπάντεχα μίνιμαλ με γυμνούς τοίχους, δερμάτινους πάγκους και ελάχιστα ξύλινα τραπέζια. Όταν το επισκέφθηκα πριν από λίγο καιρό, από τα ηχεία ακούγονταν απαλά το άλμπουμ Getz/Gilberto και τα highlights του μενού περιλάμβαναν ψάρι σερβιρισμένο σε τρυφερές baby πατάτες με λάπατα και σάλτσα μπερ μπλαν, καθώς επίσης σουηδικές φράουλες με παγωτό κουφοξυλιάς και βασιλικού.

10 μ.μ. Υπαίθριο πάρτι

Για χρόνια, η καλοκαιρινή νυχτερινή ζωή της Στοκχόλμης ήταν συνώνυμη με το Trädgården, ένα υπαίθριο κλαμπ κάτω από μια γέφυρα στη συνοικία Södermalm. Αυτή τη χρονιά όμως, τα νυχτοπούλια κατευθύνονται κατά κοπάδια στο Eden, μια βίλα του 19ου αιώνα με θέα το νερό που έχει μετατραπεί σε ημι-υπαίθριο κέντρο διασκέδασης και άνοιξε τον Μάιο στην Smedsudden, μια ξεχασμένη χερσόνησο στο νησί Kungsholmen στα δυτικά. Το πάρτι συνεχίζεται και το φθινόπωρο στη βίλα με τους DJs να παίζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

ΣΑΒΒΑΤΟ

8:30 π.μ. Βουτιά σε παγωμένα νερά

Η Στοκχόλμη έχει τόσα πολλά και καθαρά νερά (πράγμα σπάνιο για πόλη) που οι ντόπιοι συχνά ξεκινούν τη μέρα τους με μια πρωινή βουτιά (morgondopp), οι πιο θαρραλέοι εξ αυτών ακόμα και τον χειμώνα. Για μια λιγότερο… επίπονη έναρξη της ημέρας σας, προτιμήστε μια βόλτα κατά μήκος του Djurgårdsbrunnsviken, ενός γραφικού κόλπου γεμάτου χαλικόδρομους και γαλήνια πάρκα, όπου θα δείτε τα φθινοπωρινά φυλλώματα στα καλύτερά τους. Τον χειμώνα το κανάλι παγώνει εντελώς, επιτρέποντας στους τολμηρούς να περπατούν στον πάγο.

10 μ.μ. Κλασική τέχνη σε μεγαλοπρεπείς γκαλερί

Σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα απέναντι από το Βασιλικό Παλάτι, το τριώροφο Εθνικό Μουσείο παρουσιάζει κλασική τέχνη και γλυπτά από Σουηδούς και διεθνείς δημιουργούς. Τον Ιούνιο, εγκαταστάθηκε έξω από την είσοδό του το γλυπτό «Arch»  –ένα κλουβί ύψους 12 μέτρων– του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Wei Wei που θα εκτίθεται μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Εντός του μουσείου, που ανακαινίστηκε πρόσφατα, οι συλλογές έργων εκτίθενται σε μεγαλοπρεπείς αίθουσες βαμμένες σε διαφορετικά χρώματα, όπως μουσταρδί, λουλακί και καφεκόκκινο.  Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο και για τις τοιχογραφίες του Σουηδού ζωγράφου Carl Larsson που κοσμούν τον ψηλοτάβανο χώρο υποδοχής. Η είσοδος είναι δωρεάν με εξαίρεση κάποιες προσωρινές εκθέσεις, όπως η έκθεση ζωγραφικών έργων του Giorgio Vasari που θα τρέχει μέχρι 8 Ιανουαρίου.

36 ώρες στη Στοκχόλμη-2
Ένα από τα ιστορικά περίπτερα του πάρκου Hagaparken.

12 μ.μ. Μηλόπιτα και παγωτό ακουαβίτ

Λίγοι θα διαφωνούσαν ότι η βουτυρένια μηλόπιτα με κανέλα (4 ευρώ) της Ingrid είναι απλώς θεϊκή. Ο φούρνος αυτός, που τον διαχειρίζονται δύο νεαρές γυναίκες, μεταφέρθηκε πέρσι στην νέα τοποθεσία του και απέκτησε γρήγορα πιστούς πελάτες χάρη στην εξαιρετική μεσημεριανή προσφορά του: σούπα και σάντουιτς με μόνο 9 ευρώ. Κάποιες από τις επιλογές ημέρας είναι η σούπα μπιζελιών και η σούπα σελινόριζας, ενώ τα σάντουιτς φτιάχνονται με φρέσκα προζυμένια ψωμάκια. Για επιδόρπιο, κατευθυνθείτε στο Triple Oh! Ice Cream που άνοιξε τον Ιούλιο στον παλιό χώρο της Ingrid, για να δοκιμάσετε σκανδιναβικές γεύσεις όπως αγγούρι και ακουαβίτ ή το παγωτό Glänta που εμπνέεται από τα σουηδικά δάση με νότες από πεύκο, μυρώνι και μάραθο (4,60 ευρώ η μπάλα)

1:30 μ.μ. Περιπλανηθείτε σε μονοπάτια όλο δέντρα

Χώροι πρασίνου υπάρχουν παντού στη Στοκχόλμη, αλλά για να χαθείτε πραγματικά στη φύση κατευθυνθείτε βόρεια στο Hagaparken. Το πάρκο αυτό των 1.416 στρεμμάτων σε στιλ αγγλικού κήπου αποτελείται από γαλήνια μονοπάτια γεμάτα δέντρα, αχανείς καταπράσινες πλαγιές και θέα στη λίμνη. Απλώστε κουβερτούλα πικνίκ στο γρασίδι ή κατεβάστε δωρεάν στο κινητό σας την εφαρμογή Royal Walks για μια ξενάγηση στα ιστορικά περίπτερα που βρίσκονται σε πολλά σημεία του πάρκου. Αν ταξιδεύετε με παιδιά, μην χάσετε το Fjärilshuset που φιλοξενεί χιλιάδες πεταλούδες (κάπου 700 εξωτικά είδη) να πεταρίζουν ανέμελες (είσοδος: 22 ευρώ και 13 για τα παιδιά).

4 μ.μ. Αγοράστε vintage ρούχα 

Πολλοί προοδευτικοί σε θέματα μόδας Σουηδοί έχουν υιοθετήσει πιο βιώσιμους τρόπους για να ντύνονται και να ψωνίζουν. Ένας από αυτούς είναι να αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα, πράγμα που εξηγεί τη δημοφιλία του Arkivet, μιας μικρής τοπικής αλυσίδας που ειδικεύεται σε κομψά μεταχειρισμένα ρούχα από πρόσφατες σεζόν. Επισκεφθείτε το νέο του παράρτημα, που άνοιξε τον Απρίλιο στο κέντρο, για να χαζέψετε μπλούζες και μαλακά πουλόβερ Rodebjer, Arket, Whyred και άλλες κορυφαίες σουηδικές μάρκες. Εναλλακτικά, κατευθυνθείτε στο Acne Archive του οίκου Acne Studios – του πιο περιζήτητου σουηδικού brand ένδυσης– για επιλεγμένα κομμάτια από παλιότερες κολεξιόν, μεταχειρισμένα παντελόνια τζιν, πανωφόρια, παπούτσια και αξεσουάρ.

36 ώρες στη Στοκχόλμη-3
Οι γεύσεις του εστιατορίου Prospero έχουν φανατικό κοινό. 

7 μ.μ. Δειπνήστε όπως οι ντόπιοι

Λίγα μέρη εκφράζουν καλύτερα τον τρόπο που οι κάτοικοι της Στοκχόλμης προτιμούν να τρώνε αυτή τη στιγμή, από το Café Nizza, ένα πολυσύχναστο γωνιακό μπιστρό σε μια κατά τ’ άλλα ήσυχη γωνιά του Södermalm. Εδώ συχνάζουν οι ντόπιοι για ποτά, σνακ ή για ένα χαλαρό δείπνο στο αγαπημένο τους τραπέζι. Το μενού αλλάζει καθημερινά, αλλά ξεκινήστε με ορεκτικά όπως μανιτάρια πορτσίνι και τάρτα παρμεζάνα. Στη συνέχεια δοκιμάστε τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού: fermentata cacio e pepe (ζυμαρικά που μοιάζουν με τα δικά μας στριφτάρια βουτηγμένα σε τυρένια και πιπεράτη σάλτσα). Τελειώστε με ανάποδη τάρτα μήλου (tarte tatin) με crème fraiche. Δείπνο για δύο: περίπου 69 ευρώ.

10 μ.μ. Νέο στέκι για κρασί

Η δίψα των κατοίκων της Στοκχόλμης για φυσικά κρασιά δεν μοιάζει να έχει σβήσει και υπάρχει πληθώρα νέων μπαρ που σερβίρουν κρασιά βιοδυναμικής καλλιέργειας από μικρούς παραγωγούς. Μια από τις πιο συναρπαστικές νέες αφίξεις είναι το Bar Ninja που άνοιξε τον Φεβρουάριο στο πρώην γραφείο ενός εισαγωγέα κρασιών από το Södermalm. Στο ευχάριστο αυτό συνοικιακό στέκι, επιλέξτε ανάμεσα στα μπουκάλια που στοιβάζονται στα ράφια πίσω από την μπάρα ή συμβουλευτείτε τον πίνακα όπου αναγράφονται τα κρασιά που σερβίρονται «με το ποτήρι», όπως το κόκκινο Piak! του κτήματος Domaine Bobinet.              

36 ώρες στη Στοκχόλμη-4
Εσωτερική άποψη του Liljevalchs+, του νέου παραρτήματος της δημοτικής πινακοθήκης Liljevalchs Konsthall.

ΚΥΡΙΑΚΗ

9 π.μ. Kardemummabullar με τον καφέ σας

Η Στοκχόλμη είναι γεμάτη καφέ, αλλά λίγα μέρη δίνουν την ίδια έμφαση σε καφέ, ψωμί και γλυκίσματα. Αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι το Café Pascal, αγαπημένο των ντόπιων για πρωινό, μεσημεριανό και «fika» το παραδοσιακό σουηδικό διάλειμμα για καφέ. Στη νέα του διεύθυνση επί της οδού Skånegatan, το ψωμί και τα γλυκά ψήνονται στο πίσω μέρος και μερικοί από τους καλύτερους μπαρίστας της πόλης χειρίζονται τη μηχανή του εσπρέσο. Ελάτε νωρίς για έναν βελούδινο καπουτσίνο και ένα γυαλιστερό Kardemummabullar (γλυκό ψωμάκι με κάρδαμο, 3,20 ευρώ) ή δοκιμάστε αβοκάντο σε δανέζικο ψωμί από σίκαλη (6,30 ευρώ) και έναν pour-over καφέ από ελαφρώς καβουρδισμένους κόκκους.

11 μ.μ. Περιδιαβείτε σε παρθένα πευκοδάση

Θέλετε να εξερευνήσετε το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης με τα 30.000 νησιά και νησάκια, χωρίς να παγώσετε πάνω στο φέρι; Τότε, βάλτε ένα πουλόβερ και ανεβείτε στο λεωφορείο 429X που ξεκινάει από το Södermalm με κατεύθυνση το Björnö. Πρόκειται για ένα όχι τόσο γνωστό φυσικό καταφύγιο στο κεντρικό αρχιπέλαγος με όλα τα κλασικά νησιωτικά στοιχεία: ανεμοδαρμένες πλαγιές και παρθένα πευκοδάση, καθώς και μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με βράχια που ζεσταίνονται από τον ήλιο, ιδανικά για απογευματινή ραστώνη με θέα τη Βαλτική Θάλασσα.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Το νέο μπουτίκ ξενοδοχείο Villa Dagmar διαθέτει 70 πολυτελή δωμάτια και σουίτες (από 282 ευρώ το δίκλινο) και ένα υπέροχο αίθριο με γυάλινη οροφή που το κάνει να ξεχωρίζει. 

Το Hotel Frantz των 48 δωματίων είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που άνοιξε το 2019 σε ένα κτίριο του 1647 και προσφέρει πλούσιο πρωινό που περιλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου (από 147 ευρώ). 

Σε κεντρικό σημείο της πόλης, το City Backpackers Hostel προσφέρει διαμονή σε κοιτώνες με κουκέτες (από περίπου 18 ευρώ τη βραδιά σε κοιτώνα των 12 ατόμων) και ιδιωτικά δωμάτια (από περίπου 68 το δίκλινο). Διαθέτει επίσης εστιατόριο, κοινόχρηστους χώρους, κουζίνα, δωρεάν σάουνα και παγοπέδιλα που μπορείτε να δανειστείτε. 

Για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση, αναζητήστε καταλύματα στο νησί Södermalm, στη γειτονιά SoFo που είναι γεμάτη εστιατόρια και μπουτίκ, όλα σε μικρή απόσταση από το μετρό και τις στάσεις λεωφορείων. Οι τιμές των διαμερισμάτων ενός δωματίου (πολλά διαθέτουν και μπαλκόνι) είναι γύρω στα 150 ευρώ τη βραδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή