Βόλος: 5 γαστρονομικές στάσεις χωρίς… τσίπουρο

Βόλος: 5 γαστρονομικές στάσεις χωρίς… τσίπουρο

Βόλος δεν είναι μόνο το τσίπουρο. Πέντε γαστρονομικές διευθύνσεις στην πόλη για τα φθινοπωρινά city breaks μας.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Το γαλακτοζαχαροπλαστείο Κυψέλη άνοιξε τη δεκαετία του 1960 κι είναι ένα μαγαζί που θεωρείται θεσμός στον Βόλο. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εδώ είναι σαν μια ανοιχτή αγκαλιά, πρόθυμοι να αφιερώσουν όσο χρόνο χρειάζεται ο πελάτης προκειμένου να τον εξυπηρετήσουν και να επιλέξει: παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα, κρέμα βανίλια ή σοκολάτα, παγωτό από πρόβειο γάλα με σιρόπι αγαύης, γαλακτομπούρεκο, πάστα φούρνου, νουγκατίνα, κασετίνα, μπακλαβά, σάμαλι. Το όλο σκηνικό, με το χαρακτηριστικό ψυγείο-βιτρίνα του 1950, παραπέμπει σε μια Ελλάδα άλλης εποχής, φιλόξενη και απροσποίητη, όπου οι επιχειρήσεις δημιουργούσαν σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό. Πηγαίνοντας στην Κυψέλη, νιώθεις σαν να εισχωρείς σε μια φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα και να γίνεσαι μέρος της σύνθεσης (2ας Νοεμβρίου 96, τηλ. 24210-24677).

Βόλος: 5 γαστρονομικές στάσεις χωρίς… τσίπουρο-1

2. Ένας ακόμη θεσμός της πόλης του Βόλου είναι το Αχίλλειον, ένα ιστορικο διατηρητέο κτίσμα του 1925, χτισμένο πάνω στην παραλία, με απεριόριστη θέα στον Παγασητικό κόλπο. Εκεί θα βρείτε το Αχίλλειον Φουαγιέ, ένα ανακαινισμένο καφέ-μπαρ με προσεγμένη διακόσμηση, εφάμιλλη της παλιάς αίγλης του χώρου, το οποίο ενδείκνυται για brunch, γεύμα ή ποτό. Περάστε για πεϊνιρλί με αυγά και σπιτικό λουκάνικο, ιταλική ομελέτα με ντομάτα και πράσινα, μπουκιές κοτόπουλο με jalapeño, μαγιονέζα με σκόρδο και χειροποίητη σως BBQ και short-rib με νιόκι, κρέμα μετσοβόνε και πουρέ καπνιστής μελιτζάνας (Αργοναυτών 54, τηλ. 24210-22125). 

Βόλος: 5 γαστρονομικές στάσεις χωρίς… τσίπουρο-2

3. Αν αγαπάτε τον καλό καφέ από ποιοτική πρώτη ύλη, ελεγχόμενη προέλευση και με προσεγμένη επεξεργασία, περάστε από το Rúbia Street Speciality Coffee Shop ή σκέτα Rúbia. Με δέκα ηλεκτρικούς μύλους on demand που αλέθουν τους κόκκους επιτόπου, σερβίρει καφέ speciality από φάρμες της Κολομβίας, της Αιθιοπίας, της Παπούα Νέας Γουινέας, του Μεξικού, κ.ά. Η όλη εμπειρία πραγματικά αξίζει, αφού ο καφές speciality (τον οποίο δεν θα βρείτε μόνο στο Rúbia, μα και σε άλλα μαγαζιά του Βόλου) γευστικά δεν έχει καμία σχέση με τον συμβατικό καφέ (Γκλαβάνη 74, τηλ. 24212-16044). 

Βόλος: 5 γαστρονομικές στάσεις χωρίς… τσίπουρο-3

4. Για τους λάτρεις του κρέατος, το καταλληλότερο μαγαζί είναι το Κρέατος Τέχνη, ένα είδος σύγχρονης χασαποταβέρνας που συνδυάζει το κρεοπωλείο με το εστιατόριο. Δημιούργημα του Ευριπίδη Τσίντρου, ενός Βολιώτη με καταγωγή από την Καρδίτσα, δουλεύει μόνο με θεσσαλικά κρέατα (χοιρινό Αλμυρού, πρόβατα, αρνιά, μοσχάρια Ελασσόνας), ενώ η σπεσιαλιτέ του είναι το κοντοσούβλι και οτιδήποτε έχει να κάνει με σχάρα. Πέρα από το να γευματίσετε στην πέτρινη αυλή με τα τρία διαφορετικά είδη μωσαϊκού στο πάτωμα, μπορείτε και να αγοράσετε γαστρο-σουβενίρ, όπως είναι το λουκάνικο με πράσο (Δημητριάδος 131-133, τηλ. 24210-20340).

Βόλος: 5 γαστρονομικές στάσεις χωρίς… τσίπουρο-4

5. Με μεγάλη απήχηση τόσο σε Βολιώτες όσο και στους επισκέπτες, το Μπράιτον συνδυάζει την κουλτούρα της μοιρασιάς ενός μεζεδοπωλείου με τα γευστικά μοτίβα ενός εστιατορίου. Αγαπάει τους πειραματισμούς και τις ποιοτικές πρώτες ύλες, τα μανιτάρια, τα φασολάκια, τη φουρνιστή ντομάτα, την πίκλα κρεμμυδιού και τη μους φέτας, ενώ διοργανώνει θεματικά γαστρονομικές βραδιές με guest σεφ (όπως οι βραδιές ασιατικής κουζίνας με τον Άρη Ξάνθο). Το φιλικο περιβάλλον και η ζεστή ατμόσφαιρα εκτιμήθηκαν από τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία το 2020 ενέταξε το Μπράιτον σε μια λίστα με τα δέκα κορυφαία εστιατόρια της Ευρώπης που βρίσκονται δίπλα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, με βάση τις προτιμήσεις των αναγνωστών της (Κροκίου 34, τηλ. 24210-75012).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή