Πρέσπα: Τα μυστικά του Αγίου Αχιλλείου

Πρέσπα: Τα μυστικά του Αγίου Αχιλλείου

Με αφορμή την τρισδιάστατη απεικόνιση της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου που παραδόθηκε πρόσφατα στο κοινό, εξερευνούμε το κατοικημένο νησάκι της Μικρής Πρέσπας.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πεζογέφυρα που θα σας οδηγήσει στο νησί της Μικρής Πρέσπας, τον Άγιο Αχίλλειο, έχει μήκος 650 μ. Η πορεία μοιάζει με ιεροτελεστία και θα είναι μία ανάμνηση που θα θυμάστε για πάντα από την Πρέσπα και από τα σύνορα της Ελλάδας, με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η γέφυρα φτιάχτηκε το 2000 -ως τότε πήγαινες μόνο με βάρκα ή περπατώντας στον πάγο το χειμώνα: τέτοιες ιστορίες έχουν να πουν οι λιγοστοί κάτοικοι. Και για τον θρύλο των έντεκα σπιτιών που αν κατά τύχη χτιζόταν ένα δωδέκατο, κάποιο άλλο γκρεμιζόταν, και για τα Πρέσπεια, τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, στο μυστηριακό τοπίο του Αγίου Αχιλλείου. Μετά θα μιλήσουν για τα τωρινά, όπως για τις αρκούδες που τις νύχτες τρώνε τα σκουπίδια στο πάρκινγκ της απέναντι ακτής αλλά και για τις μεταλλικές προεξοχές στη γέφυρα που κατασκευάστηκαν ειδικά για να πληγώνουν τα πόδια τους και να τις αποτρέπουν να περάσουν στο νησί. Θα μιλήσουν και για τον Άγιο τους, βέβαια, τον Άγιο Αχίλλειο, η βασιλική του οποίου αποτελεί ένα από τα γοητευτικότερα μνημεία της Ελλάδας, παρά την ερειπιώδη της μορφή. Αυτή την μορφή ήρθε να ανατάξει η τριασδιάστατη απεικόνιση του μνημείου μέσω εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία παρουσιάστηκε και διατέθηκε για το κοινό μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, σε συνέδριο που έγινε στην Πρέσπα, στο πλαίσιο του έργου Holywater, του διασυνοριακού προγράμματος Interreg – IPA CBC Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το έργο δημιούργησε ο 3D developer και designer Στέφανος Οικονόμου, με την επιστημονική επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αχιλλέα Στόϊου-Χριστόπουλου και των Ανδρέα Τσώκα και Δημήτρη Ασημακόπουλο, αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας.

Πρέσπα: Τα μυστικά του Αγίου Αχιλλείου-1

Είναι πράγματι εντυπωσιακό να βλέπεις πώς ήταν κάποτε αυτός ο ιδιαίτερος ναός, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Κτίστηκε τον 10ο αιώνα από τον Bούλγαρο Tσάρο Σαμουήλ, που είχε εγκαταστήσει στην Πρέσπα το κέντρο του βασιλείου του. Εντός του είχε τοποθετήσει τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου, τα οποία είχε πάρει από τη Λάρισα. Σήμερα, σώζεται μόνο η κόγχη του ιερού με τρία παράθυρα και μερικούς πεσσούς από πέτρα με πλίθινες διακοσμήσεις.

Θα τον συναντήσετε περπατώντας στο νησί. Έτσι κι αλλιώς, οχήματα δεν κυκλοφορούν εδώ, ενώ σε δύο ώρες μπορείτε να το έχετε κυκλώσει όλο, απολαμβάνοντας την απόλυτη γαλήνη. Πρώτα συναντάτε τον Άγιο Γεώργιο του 15ου αιώνα κι έπειτα το θαύμα της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου. Κατόπιν φτάνετε στην πανέμορφη Παναγιά Πορφύρα του 16ου αιώνα με τις εξαίσιες τοιχογραφίες. Έπειτα, θα επιστρέψετε από την κυκλική διαδρομή περνώντας από τα ερείπια του ναού του Αγίου Δημητρίου (14ος αι.) και των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αι.). Στον δεύτερο ίσως να εντοπίσετε και τα αρχαία σπαράγματα, τα μοναδικά σ’ όλη την Πρέσπα, που λέγεται ότι ανήκαν σε ιερό ελληνιστικής εποχής. Θα περπατήσετε πλάι στους καλαμιώνες, θα παραφυλάξετε για πουλιά, ενώ αξίζει να ανεβείτε και στην κορυφή του λόφου με τον τεράστιο σταυρό ή στον μικρότερο με τον σύγχρονο ναό του Αγίου Αχιλλείου, για να δείτε τη Μικρή Πρέσπα από ψηλά και το πανόραμα των γύρω βουνών.

Πρέσπα: Τα μυστικά του Αγίου Αχιλλείου-2

Ο μικρός οικισμός κατοικείται σήμερα από 26 ανθρώπους, πέντε από τους οποίους είναι παιδιά, όλα αγόρια! Ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια και τις σύγχρονες κατασκευές κυκλοφορούν λίγα κατσίκια, κότες και τεμπέλες γάτες. Από εκεί μπορείτε να πάρετε και το ηλιακό σκάφος του δήμου για μια απολαυστική βαρκάδα στη Μικρή Πρέσπα. Εναλλακτικά, θα καθίσετε στο ταβερνάκι – ξενώνα Άγιος Αχίλλειος (τηλ. 23850-46601) με τις τοπικές γεύσεις που περιλαμβάνουν βουβάλι, γίγαντες, πιπερόπιτα, γριβάδι από τη λίμνη και κεμπάπια με μπούκοβο. Με ντόπιο τσίπουρο πάντα, χωρίς γλυκάνισο, και με ατέλειωτες ιστορίες από τους ντόπιους για την ιδιαίτερη συμβίωση που πετυχαίνουν με την άγρια ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή