36 ώρες στη Ρώμη: Πού να πάτε τι να δείτε

36 ώρες στη Ρώμη: Πού να πάτε τι να δείτε

Τέχνη, βόλτες, γαστρονομία, αγορές, εκπλήξεις και μικρά μυστικά συνθέτουν ένα πλούσιο μωσαϊκό εμπειριών στην αγαπημένη Ρώμη.

8' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Jason Horowitz c.2022 The New York Times Company / Απόδοση: Ελευθερία Αλαβάνου 

Η Ρώμη είναι μια πόλη που συνήθως βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Κι όμως, τελευταία φαίνεται ότι αποκτά νέο ρυθμό. Ένα αναζωγονητικό αεράκι ευκαιριών τυλίγει την πόλη, σκεπάζοντας την απαισιοδοξία και τη μυρωδιά από τα φλεγόμενα σκουπίδια του περασμένου καλοκαιριού. Σύντομα στο κέντρο της πόλης θα ανοίξει ξενοδοχείο Bulgari, μαζί με άλλα επώνυμα καταλύματα που υπόσχονται να ανανεώσουν τη σκηνή της πολυτελούς φιλοξενίας στην περιοχή της Via Veneto. Η πόλη ελπίζει να διοργανώσει τη World Expo 2030, κάτι που δυνητικά μπορεί να λειτουργήσει μεταμορφωτικά, ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές και να επαναπροσδιοριστεί η ταυτότητα των τραχιών ανατολικών γειτονιών (αν και ακόμη κι έτσι, είναι γεμάτες ενέργεια). Είτε μιλάμε για πολυτελή παλάτια είτε για νέα εστιατόρια που θέλουν να αποτινάξουν το στερεότυπο της καρμπονάρας, η Ρώμη φαίνεται πρόθυμη να αλλάξει και να σταματήσει να επαναπαύεται στις μαραμένες δάφνες της. 

Παρασκευή

36 ώρες στη Ρώμη: Πού να πάτε τι να δείτε-1
Η βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε είναι γεμάτη θησαυρούς.

3 μ.μ. | Καλωσόρισμα από τον Πάπα

Το πρώτο πράγμα που κάνει ο Πάπας Φραγκίσκος μετά από κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό είναι να επισκεφθεί τη Σάντα Μαρία Ματζόρε, μια από τις τέσσερις παπικές βασιλικές της Ρώμης, για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του που επέστρεψε ασφαλής στην πατρίδα. Μπορείτε κι εσείς να ακολουθήσετε το ίδιο τελετουργικό. Ξεκινήστε παρατηρώντας τα μεσαιωνικά χρυσά ψηφιδωτά στην αψίδα της εκκλησίας που απεικονίζουν τη ζωή και τη στέψη της Παναγίας. Προχωρήστε στο επάνω επίπεδο, στη Loggia delle Benedizioni και το κρυφό της αριστούργημα, τα αστραφτερά ψηφιδωτά του 13ου αιώνα με θέμα την ίδρυση της εκκλησίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά η επίσκεψη στη loggia και το μουσείο κοστίζει 9 ευρώ.

4:30 μ.μ. | Γλυκά ψωμάκια από την αρχαία Ρώμη

Κατηφορίστε τη Via Merulana ώσπου να φτάσετε στο Pasticceria Regoli, ένα από τα καλύτερα αρτοποιεία της πόλης. Από το 1916 η οικογένεια Regoli χτυπάει σαντιγί και παρασκευάζει σφολιάτες με κρέμα και γλυκά (2-7 ευρώ). Ευχηθείτε να είστε τυχεροί και να έχουν μείνει ακόμα μερικά maritozzi con panna, γλυκά ψωμάκια γεμιστά με φρέσκια κρέμα που χρονολογούνται από την αρχαία Ρώμη. Σερβίρονταν για πρωινό προτού το κορνέτο (μια ανέμπνευστη ιταλική απομίμηση του γαλλικού κρουασάν) εξαπλωθεί σαν πανούκλα σε όλη την πόλη.

5 μ.μ. | Το βλέμμα στους βαρκάρηδες

Η ιδιωτική συλλογή με έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος Cerasi φιλοξενείται στο όμορφο Palazzo Merulana, στην περιοχή Esquilino, που είναι γνωστή για την πολυπολιτισμική αγορά της. Η κεντρική πλατεία έχει καθαριστεί, υπάρχουν παιδικές χαρές και νέες καφετέριες, όμως η άφιξη της συλλογής το 2018 εδραίωσε τον χαρακτήρα της γειτονιάς. Το παλάτι είναι γεμάτο με εκπληκτικά κομμάτια ιταλικής τέχνης των αρχών του 20ού αιώνα: τα πορτρέτα του Σκιπίωνα του Αφρικανού, τους μελαγχολικούς βαρκάρηδες του ζωγράφου Giuseppe Capogrossi, τη φιγούρα ενός ρωμαλέου άντρα του φουτουριστή ζωγράφου Giacomo Balla και τους εκφραστικούς μικρούς ακροβάτες του Antonio Donghi. Το ισόγειο και ο κήπος με τα γλυπτά συμπληρώνονται από ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης (είσοδος 10 ευρώ).

36 ώρες στη Ρώμη: Πού να πάτε τι να δείτε-2
Tο μπαρ Casa Dante επιλέγουν πολλοί διάσημοι κάτοικοι της Ρώμης.

6:30 πμ. | Aperol spritz και pinsa Romana 

Όταν πέφτει το σούρουπο, το Casa Dante ζωντανεύει. Παρότι είναι χαλαρό στέκι, αποτελεί πόλο έλξης διάσημων Ρωμαίων του κινηματογράφου και όχι μόνο, που απολαμβάνουν το ταρτάρ τους ή μια pinsa Romana (μακρόστενη πίτσα). Τα κοκτέιλ κοστίζουν περίπου 12 ευρώ και το δείπνο γύρω στα 40 ευρώ. Πρόκειται για ένα μπαρ-εστιατόριο που θεωρείται ναυαρχίδα της βραδινής ζωής του Esquilino, μιας περιοχής με μαγαζιά για aperitivo, κοκτέιλ και Aperol spritz (τα τελευταία έχουν τόση απήχηση στο ρωμαϊκό κοινό όση και τα κορνέτο). Υπάρχουν και άλλες επιλογές σε κοντινή απόσταση: το Salotto Caronte, ένα κοκτέιλ μπαρ που έχει διαμορφωθεί σαν σαλόνι, και το Gatsby, ένα φωτεινό, κομψό κοκτέιλ μπαρ στην αψιδωτή Piazza Vittorio.

8:30 μ.μ. | Ώρα για ένα υπέροχο δείπνο

To Rocco, ένα μαγαζί που βρίσκεται μακριά από τα λαοφιλή λιθόστρωτα της γειτονιάς Monti, αμφισβητεί τις παραδοσιακές αρχές της κλασικής ρωμαϊκής τρατορίας, το κάνει όμως με αυτοπεποίθηση. Τα ριγκατόνι με ραγού είναι υπέροχα, όπως και τα παϊδάκια αρνιού. Η λίστα κρασιών είναι τίμια και οικονομικά προσιτή. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Rocco προσδίδει στη γαστρονομική εμπειρία την ικανοποίηση του να τρως σε έναν χώρο με ωραίο design. Οι ξύλινες καρέκλες στο terrazzo, τα λευκά τραπεζομάντιλα, τα πιάτα με χαραγμένο το όνομα του εστιατορίου, οι τοίχοι με τους μαυροπίνακες και τα κορνιζαρισμένα αναμνηστικά -όλως περιέργως- κάνουν τα πιάτα γευστικότερα (το δείπνο κοστίζει περίπου 50 ευρώ).

Σάββατο

36 ώρες στη Ρώμη: Πού να πάτε τι να δείτε-3
Ένα από τα δωμάτια του εμβληματικού Palazzo Colonna.

10 π.μ. | Κρυμμένο κόσμημα

Η Ρώμη είναι μια πόλη γεμάτη μυστικά. Πίσω από τις φθαρμένες προσόψεις κρύβονται θαλεροί κήποι και μαγικά παλάτια με πιο εντυπωσιακό να είναι, μάλλον, το Palazzo Colonna. Τα δωμάτια ξεχειλίζουν από τέχνη και τα ιδιαίτερα διαμερίσματα της Πριγκίπισσας Ισαβέλλας είναι γεμάτα θησαυρούς. Τα μέλη του προσωπικού θα σας πουν για το δωμάτιο στο οποίο σύχναζε ο Μικελάντζελο και για την ανήσυχη πριγκίπισσα που ακολούθησε το -επισκέψιμο- μυστικό πέρασμα όταν δραπέτευσε ντυμένη σαν άντρας. Θα σας μιλήσουν για τα σπάνια αρχαία μάρμαρα αλλά και για το περίεργο ρολόι του 18ου αιώνα. Τα μέλη ευγενών της οικογένειας Colonna δεν αποτελούν ιστορικη ανάμνηση, αντιθέτως ζουν εδώ. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη, έπεσα πάνω στον Δον Prospero Colonna di Paliano, Πρίγκιπα της Αβέλλα, ο οποίος φρόντιζε όλα να λειτουργούν όπως πρέπει (είσοδος 15 ευρώ, 25 ευρώ για τα διαμερίσματα).

1:30 μ.μ. | Στη χώρα του Φελίνι

«Όλα αυτά είναι νέα ξενοδοχεία», σχολίασε ο διευθυντής από την ταράτσα του νεότευκτου ξενοδοχείου W, δείχνοντας τους γερανούς μπροστά μας. Η γειτονιά είναι γνωστή από τη διάσημη Via Veneto, που όλοι θυμούνται από την ταινία Ντόλτσε Βίτα (1960) του Φεντερίκο Φελίνι. Τις τελευταίες δεκαετίες η γειτονιά μετατράπηκε σε No Man’s Land, πλέον όμως ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως η Nobu και η Rosewood κάνουν ενέσεις πολυτέλειας στην περιοχή, επιστρέφοντάς της κάτι από τη χαμένη αίγλη της. Το Giano, το εστιατόριο του Σικελού σεφ Ciccio Sultano στο ξενοδοχείο W, είναι διακοσμημένο με βάζα Fornasetti και σερβίρει κορυφαία πιάτα της Σικελίας, με τις ανάλογες φυσικά τιμές. Το pacchero fuori norma είναι μια υπέροχη επαναπροσέγγιση της κλασικής μελιτζάνας, ενώ το spaghetto taratatà με αυγοτάραχο κόκκινου τόνου και τραγανή φρυγανιά είναι ό,τι καλύτερο έχω φάει στην πόλη (γεύμα για δύο, περίπου 120 ευρώ).

3:30 μ.μ. | Αγορές και μπουτίκ

Μέσα στο W βρίσκεται ένα υποκατάστημα του κομψού γαλλο-ιταλικού brand μόδας και εσωτερικού σχεδιασμού, Chez Dede, που κερδίζει όλο και περισσότερη προσοχή. Είναι καλύτερα, όμως, να επισκεφτείτε το κεντρικό κατάστημα στη Via di Monserrato, τον δρόμο με τις καλύτερες μπουτίκ της Ρώμης, οι περισσότερες εκ των οποίων ανοίγουν το απόγευμα. Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Delfina Delettrez, μέλος της οικογένειας Fendi, διάσημη για τα κοσμήματα με σχέδια χειλιών, βρίσκεται πολύ κοντά, όπως και το Maison Halaby όπου κατασκευάζουν τσάντες πολυτελείας. Για πιο προσιτές οικονομικά μπουτίκ, επιλέξτε το κοντινό Officine Red με ρούχα casual κομψότητας, το Solodue με παπούτσια και το Tipimini με παιδικά.

36 ώρες στη Ρώμη: Πού να πάτε τι να δείτε-4
Για κρασί ή ποτό στην Antica Latteria.

6:30 πμ. | Για να δείτε και να σας δουν

Οι παλιές λατερίες (ή μπαρ γάλακτος) της Ρώμης έχουν ουσιαστικά κλείσει τον πρώτο κύκλο ζωής τους και πλέον μεταμορφώνονται σε νέα στέκια για κοκτέιλ ή φυσικά κρασιά. Εκτός Campo de’ Fiori, το Antica Latteria (Vicolo del Gallo, 4) έχει κρατήσει το καλό του όνομα, αλλά πλέον σερβίρει σαμπάνια και κοκτέιλ που λίγο-πολύ κλέβουν το διάσημο κοινό του Felliniesque bar Camponeschi, απέναντι από την εκπληκτική Piazza Farnese (κοκτέιλ, περίπου 12 ευρώ).

8:30 μ.μ. | Η Αγία Τριάδα των ζυμαρικών

Η γαστρονομική σκηνή της Ρώμης υποκλίνεται στο τρίπτυχο καρμπονάρα, αματριτσιάνα και gricia. Υπάρχουν υπέροχα old-school στέκια, το κλασικό Da Cesare και το La Gensola στο Trastevere για ψάρια που σπάνια απογοητεύουν. Όσο για το Dogma, έχει καλό προσωπικό που ξέρει να δουλεύει με μαεστρία τη σχάρα. Ο συνδυασμός, όμως, της κεντρικής τοποθεσίας, του διεθνούς πελατολογίου και της δημιουργικής κουζίνας είναι δύσκολο να βρεθεί σε ένα μαγαζί. Ευτυχώς υπάρχει το Marzapane, λίγο έξω από την Piazza del Popolo, με την όμορφη και μοντέρνα τραπεζαρία όπου σερβίρονται πιάτα όπως ζυμαρικά conchiglioni με σάλτσα κρέατος zuppa forte και φυσικά κρασιά (ένα μενού πέντε πιάτων κοστίζει 70 ευρώ ανά άτομο και είναι υποχρεωτικό για γκρουπ μεγαλύτερα των τεσσάρων· με 95 ευρώ μπορείτε να εξασφαλίσετε μια θέση στο τραπέζι του σεφ).

Κυριακή

36 ώρες στη Ρώμη: Πού να πάτε τι να δείτε-5
Η Ρωμαϊκή Αγορά όπως φαίνεται από τον Καπιτωλίνο Λόφο. 

9 π.μ. | Υπέροχα γλυκά

Η Viale Aventino είναι μια σκιερή λεωφόρος που συνδέει την καρδιά της αρχαίας Ρώμης με τη ζωηρή γειτονιά Testaccio. Στη μέση της οδικής αρτηρίας βρίσκεται ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης: το Casa Manfredi με τα mignon της pastry chef Giorgia Proia τοποθετημένα δίπλα στα υπέροχα κέικ με τρία είδη σοκολάτας ή βατόμουρο. Ο καφές, επίσης, είναι κορυφαίας ποιότητας (τα mignon κοστίζουν 1,50 ευρώ το καθένα, τα μικρά κέικ περίπου 35 ευρώ).

10:30 π.μ. | Ένα βήμα πίσω στο χρόνο

Ο Τζέιμς Τζόις έγραψε κάποτε: «Η Ρώμη μού θυμίζει έναν άνθρωπο που ζει και αναπνέει για να εκθέτει στους ταξιδιώτες το πτώμα της γιαγιάς του». Η πόλη προσπαθεί τώρα να δώσει λίγη ζωή στο γερασμένο σαρκίο της, στρέφοντας το βλέμμα στην εικονική πραγματικότητα. Μερικές απόπειρες είναι κάπως ερασιτεχνικές -η περιήγηση με το VR λεωφορείο μοιάζει περισσότερο δισδιάστατη απ’ ό,τι 3D- αλλά ο περίπατος εικονικής πραγματικότητας (12 ευρώ) γύρω από τον Μεγάλο Ιππόδρομο (Circus Maximus), το άλλοτε επικό στάδιο που είναι τώρα ένα γήπεδο ωοειδούς σχήματος, προσφέρει μια καλή εικόνα για το πώς ήταν κάποτε το μνημείο, με οβελίσκους να υψώνονται και άρματα να τρέχουν και να συγκρούονται.

1 μ.μ. | Γεύμα στη λαϊκή αγορά

Εδώ και χρόνια, η αγορά San Teodoro, την οποία διαχειρίζεται το ίδρυμα στήριξης των Ιταλών αγροτών Campagna Amica, περιλαμβάνει μια ζωντανή λαϊκή αγορά στην άκρη του Μεγάλου Ιπποδρόμου, με πρώτες ύλες από κορυφαίους κτηνοτρόφους και πωλητές τυροκομικών προϊόντων. Ρίξτε μια ματιά και στην πίσω αυλή, όπου θα βρείτε πιάτα με φρέσκα ζυμαρικά, ψητό κρέας, κοτόπουλο ή φρέσκα λαχανικά, σούπες, artisanal μπίρες και κρασιά.

ΔΙΑΜΟΝΗ

  • Το W Rome, κοντά στο πάρκο της Villa Borghese, διαθέτει 162 δωμάτια που στεγάζονται σε δύο palazzi του 19ου αιώνα, μαρμάρινα μπάνια, βελούδινες κουρτίνες και lounge με φεγγίτη. Δίκλινα δωμάτια από περίπου 600 ευρώ.
  • Το Donna Camilla Savelli βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά στο Trastevere, έχει 78 δωμάτια που στεγάζονται σε ένα μπαρόκ μοναστήρι με κήπο και έντονη ρετρό γοητεία. Δωμάτια από 180 ευρώ περίπου.
  • Το Generator είναι ένα κομψό hostel με full bar και 75 -κοινόχρηστα ή ιδιωτικά- δωμάτια, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Termini. Δωμάτια από 45 ευρώ περίπου.
  • Για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, αναζητήστε επιλογές στην πολυσύχναστη αναγεννησιακή γειτονιά γύρω από το Campo de’ Fiori.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή