Ταξίδι στη Μαδρίτη: Παρελθόν και παρόν σε τέλεια αρμονία

Ταξίδι στη Μαδρίτη: Παρελθόν και παρόν σε τέλεια αρμονία

Ένα city break γεμάτο εμπειρίες πολιτισμού, γαστρονομικές απολαύσεις και τα καλύτερα νυχτερινά στέκια της πόλης

10' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθόλου δεν χρειάζεται να προσπαθήσει η Μαδρίτη για να πείσει πως είναι κορυφαίος προορισμός για εκείνους που αγαπούν την τέχνη. Το αποδεικνύουν το «χρυσό τρίγωνο» γύρω από τα εντυπωσιακά μουσεία Prado, Reina Sofía και Thyssen-Bornemisza, καθώς και πλήθος πρωτοποριακών πολιτιστικών οργανισμών, όπως το Espacio Solo και το Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Επιπλέον φέτος, στην 50ή επέτειο από τον θάνατο του Pablo Picasso και την 100ή του Joaquín Sorolla, διοργανώνονται μια σειρά αξιόλογων εκθέσεων αφιερωμένων στους σπουδαίους καλλιτέχνες. Την ίδια στιγμή, λίγες είναι οι πόλεις στις οποίες έχουν ανοίξει τόσα ξενοδοχεία από την έναρξη της πανδημίας όσα στη Μαδρίτη – μεταξύ αυτών το Edition, το Four Seasons, το Mandarin Oriental και το Hard Rock. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει στην ισπανική πρωτεύουσα είναι η θερμή αγκαλιά που ανοίγει πάντα σε όποιον την επισκέπτεται. Κι αν σκεφτείτε πόσοι λίγοι Μαδριλένοι κατάγονται στην πραγματικότητα από τη Μαδρίτη, καταλαβαίνετε πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!

Ταξίδι στη Μαδρίτη: Παρελθόν και παρόν σε τέλεια αρμονία-1
Η αίθουσα του θρόνου των ανακτόρων, την οποία στόλισαν με τοιχογραφίες, δαμασκηνό μετάξι και φύλλα χρυσούοι σπουδαιότεροι Ισπανοί καλλιτέχνες και τεχνίτες του 18ου αιώνα. (Φωτογραφία: Emilio Parra Doiztua/The New York Times)

Παρασκευή

3:30 μ.μ. | Βόλτα στη νέα αγορά

Περιτριγυρισμένη από τέσσερις πολυσύχναστες λεωφόρους, η Plaza de España ήταν ένα σημείο της πόλης που οι ντόπιοι απέφευγαν. Ένας ανασχεδιασμός όμως, δαπάνης 70 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 μεταμόρφωσε την πλατεία, κατευθύνοντας την κυκλοφορία στην περιφέρειά ή σε υπόγειες σήραγγες. Έτσι, οι νέοι δενδροσκέπαστοι περίπατοι και οι παιδικές χαρές της έχουν γίνει πόλος έλξης για ντόπιους και όχι μόνο, ενώ οι πεζόδρομοι τη συνδέουν με αξιοθέατα όπως τα βασιλικά ανάκτορα, το Parque del Oeste και το Madrid Río, ένα τεράστιο πάρκο κατά μήκος του ποταμού Manzanares. Επίσης εύκολα προσβάσιμος είναι από εκεί ο 2.200 ετών Ναός του Debod που δωρήθηκε στην Ισπανία από την αιγυπτιακή κυβέρνηση το 1968, το Μουσείο Cerralbo, ένα περίτεχνο παλάτι του 19ου αιώνα, και οι κήποι Sabatini, όπου γλυπτά Ισπανών βασιλιάδων ορθώνονται ανάμεσα σε πανύψηλες μανόλιες και κυπαρίσσια.

4:30 μ.μ. | Πάρτε μέρος σε μια βασιλική ξενάγηση

Τα βασιλικά ανάκτορα της Μαδρίτης απαξιώνονται πολλές φορές από τους επισκέπτες της πόλης, που έχουν ήδη περιηγηθεί σε πολλά αξιοθέατα. Και είναι κρίμα, γιατί αξίζει να τα δει κανείς. Οι σπουδαιότεροι καλλιτέχνες και τεχνίτες του 18ου αιώνα ήρθαν στη Μαδρίτη για να διακοσμήσουν κάθε επιφάνειά τους με τοιχογραφίες, μεταξωτό δαμασκηνό ύφασμα και φύλλα χρυσού, ένας χώρος είναι καλυμμένος από πάνω ως κάτω από πορσελάνη, ενώ σε έναν άλλο η εντυπωσιακή τραπεζαρία μπορεί να στρωθεί για 120 καλεσμένους! Οι αστραφτερές πανοπλίες διασκεδάζουν τα παιδιά, ενώ έχουν ενδιαφέρον και οι κουζίνες, με τα ανοίγματα χαμηλά στις πόρτες που διευκόλυναν τα παλαιότερα χρόνια τις βασιλικές γάτες να εμποδίζουν την είσοδο των ποντικών! Δίπλα στο παλάτι θα εγκαινιαστεί αυτό το καλοκαίρι μια εκπληκτική νέα γκαλερί, όπου θα εκτίθενται 600 σπάνια αριστουργήματα των βασιλικών συλλογών. Η είσοδος θα κοστίζει 12 ευρώ και μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια διαδικτυακά. 

Ταξίδι στη Μαδρίτη: Παρελθόν και παρόν σε τέλεια αρμονία-2
Corral de la Morería, ένα tablao φλαμένκο νότια των ανακτόρων. (Φωτογραφία: Emilio Parra Doiztua/The  New York Times)

8 μ.μ. | Δείπνο με φλαμένκο

Αρκετά από τα ιστορικά «tablaos» της Μαδρίτης -μικρές παραδοσιακές σκηνές φλαμένκο- έπεσαν δυστυχώς θύματα της πανδημίας, επιβίωσαν όμως κάποια που αξίζει να επισκεφτείτε. Ένα από αυτά είναι το Corral de la Morería, νότια των ανακτόρων, με ένα εστιατόριο οκτώ θέσεων βραβευμένο με αστέρι Michelin και επικεφαλής τον Βάσκο σεφ David García, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν εννέα πιάτα πριν πάρουν θέσεις VIP για την παράσταση (135 ευρώ το δείπνο και η παράσταση). Αν δεν υπάρχει θέση στο εστιατόριο, η κεντρική αίθουσα που θυμίζει ταβέρνα προσφέρει λιγότερο εξεζητημένο φαγητό δύο ώρες πριν (περίπου 95 ευρώ το δείπνο και η παράσταση). Οι παραστάσεις διαρκούν 70 λεπτά και σε αυτές συμμετέχουν συχνά κορυφαίοι χορευτές, όπως ο Jesús Carmona που γεμίζει τις αίθουσες στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

Σάββατο

10 π.μ. | Ένα καλό πρωινό

Στην μοντέρνα περιοχή Salesas, το καφέ Golda με τα καναρινί πλακάκια προσελκύει τους μυημένους ταξιδιώτες, προσφέροντας ένα σχετικά υγιεινό πρωινό με έμφαση στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής – τοστ με χούμους, ψητή ντομάτα, φέτα με σουμάκ (6,50 ευρώ), καθώς και babka με σοκολάτα και φιστίκι (6 ευρώ). Μετά το πρωινό αξίζει να επισκεφτείτε την κοντινή μπαρόκ εκκλησία Santa Bárbara, χτισμένη στα 1750 από μια από τις πιο καλλιεργημένες Ισπανίδες βασίλισσες, τη Bárbara de Braganza. Αν έχετε μικρά παιδιά, για το πρωινό σας ενδείκνυται το Frida, λίγα τετράγωνα πιο πέρα, το οποίο διαθέτει υπαίθρια καθίσματα με θέα σε μια μικρή παιδική χαρά και μενού με αγαπημένα πιάτα των παιδιών, όπως οι τηγανίτες (9 ευρώ).

11 π.μ. | Σύγχρονη τέχνη καιβιώσιμα ψώνια

Για περισσότερο από μια δεκαετία οι γειτονιές Salesas και Chueca συγκεντρώνουν τις πιο ενδιαφέρουσες γκαλερί  σύγχρονης τέχνης και τις πιο καινοτόμες μπουτίκ. Oι γκαλερί Travesía Cuatro, Alzueta και Albarrán Bourdais φιλοξενούν ως επί το πλείστον διεθνείς καλλιτέχνες κάτω των 40 ετών, ενώ αν ενδιαφέρεστε για ψώνια με άποψη ξεχωρίζουν δύο μπουτίκ. H Oteyza ειδικεύεται στο ράψιμο αντρικών ρούχων με μια ενδιαφέρουσα καστιλιάνικη τεχνική, όπως και σε ιδιαίτερα αξεσουάρ (τα χειροποίητα sneakers κοστίζουν από 385 ευρώ, ενώ τα κοστούμια επί παραγγελία ξεκινούν από 1.800 ευρώ). Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Ecoalf, το οποίο δημιουργεί σικ ενδύματα ανακυκλώνοντας παλιά μπουκάλια νερού και δίχτυα ψαρέματος (ένα αδιάβροχο μπουφάν κοστίζει 385 ευρώ). Αν μετά από όλα αυτά έχετε ανάγκη από περισσότερη ενέργεια, το La Duquesita σερβίρει από το 1914 λιχουδιές όπως τα milhojas – στρώσεις από σφολιάτα με ζαχαρούχα κρέμα.

12:30 μ.μ. | Ανακαλύψτε τα μουσεία

Μερικές φορές είναι ωραίο να πηγαίνει κανείς σε μικρότερα μουσεία, που δεν χρειάζεται μισή μέρα για να τα εξερευνήσει. Δύο τέτοια τυχαίνει να βρίσκονται σε μικρή απόσταση με τα πόδια το ένα από το άλλο στη δεντροφυτεμένη γειτονιά Chamberí. Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν το Museo Geominero, ένα τετραώροφο κτίριο του 1917 γεμάτο ορυκτά και απολιθώματα, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων λίθων και χρυσού (είσοδος δωρεάν). Στο Museo Sorolla είναι πάντα καλοκαίρι, ανεξαρτήτως εποχής. Το σπίτι και στούντιο του Joaquín Sorolla, ενός από τους διασημότερους Ισπανούς ζωγράφους, είναι γνωστό για τις ηλιόλουστες εικόνες του με τα χαρούμενα παιδιά και τις κυρίες που απολαμβάνουν τη θάλασσα (είσοδος 3 ευρώ και δωρεάν τα Σάββατα μετά τις 14:30). Στον ίδιο χώρο, όπως και στα ανάκτορα, είναι προγραμματισμένες για το φετινό καλοκαίρι εκθέσεις με αφορμή την 100ή επέτειο από τον θάνατο του καλλιτέχνη. 

2:30 μ.μ. | Στην μπάρα για σούσι

Οι Ισπανοί συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον φανατικών καταναλωτών ψαριών παγκοσμίως, οπότε είναι λογικό να έχει παρουσία στη Μαδρίτη και η ιαπωνική κουζίνα, που εστιάζεται σε αυτά. Πουθενά στην πόλη δεν αντιμετωπίζεται το ψάρι με μεγαλύτερο σεβασμό από το Kappo, ένα κομψό και λιτό γιαπωνέζικο εστιατόριο με μόλις έξι τραπέζια, τρία τετράγωνα μακριά από το Museo Sorolla. Πίσω από μια μπάρα 12 θέσεων, ο σεφ Mario Payán ετοιμάζει με ηρεμία το ένα μετά το άλλο τα nigiri, ακολουθώντας τον ρυθμό του γεύματος «omakase», που περιλαμβάνει 18-20 πιάτα για κάθε πελάτη. Ο Payán έχει αποκτήσει πιστούς οπαδούς για την απλότητα του σκηνικού και τη λιτότητα των πιάτων του. Εδώ ένα γεύμα για δύο άτομα κοστίζει περίπου 180 ευρώ και καλό είναι να κάνετε κράτηση.

5 μ.μ. | Ανακαλύψτε τις τοπικές τέχνες

Ακόμα κι αν το ταξίδι σας έχει αποκλειστικό σταθμό τη Μαδρίτη, μπορείτε να πάρετε μια γεύση της ισπανικής χειροτεχνίας -αλλά και της ντόπιας παραγωγής- σε μια περιοχή με χαριτωμένα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο, ανάμεσα στις γειτονιές La Latina και Las Letras, γεμάτα κεραμικά, υφάσματα, γλυκά, ελαιόλαδο… Ξεχωρίζουν δύο: το Real Fábrica που διαθέτει κουβέρτες από μοχέρ από την περιοχή Rioja (189 ευρώ) και ρετρό σετ καφέ από σμάλτο από τη Χώρα των Βάσκων (57,50 ευρώ), και το Cocol, όπου θα βρείτε alpargatas (εσπαντρίγιες) από τη Μαγιόρκα σε μια κομψή γκάμα χρωμάτων (από 47 ευρώ) και κεραμικά εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά σκεύη της Talavera de la Reina στην επαρχία του Τολέδο (πιατέλες από 69 ευρώ).

Ταξίδι στη Μαδρίτη: Παρελθόν και παρόν σε τέλεια αρμονία-3
Σαλάτα με πέντε ντομάτες στο La Vaquería Montañesa στη Μαδρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023. (Φωτογραφία: Emilio Parra Doiztua/The New York Times)

8 μ.μ. | Lounge στο λόμπι

Πριν από μερικά χρόνια, το κομψό Urso Hotel στην περιοχή Chueca έγινε old school προσθέτοντας ζωντανή μουσική με πιάνο στο κοκτέιλ μπαρ του λόμπι, γεγονός που το καθιστά τέλειο για να περιέλθετε σε βραδινή διάθεση ενώ κάνετε τον απολογισμό της ημέρας (τα κοκτέιλ κοστίζουν περίπου 10 ευρώ). Από εκεί, μια υπέροχη βόλτα θα σας οδηγήσει μέχρι το εστιατόριο La Vaquería Montañesa για το δείπνο σας. Ο ιδιοκτήτης Carlos Zamora -ο οποίος έχει επίσης τα La Carmencita και Celso y Manolo- έχει δημιουργήσει ένα μίνιμαλ και ζεστό περιβάλλον υπό το φως των κεριών, όπου σερβίρονται απλά αλλά υπέροχα πιάτα με ποιοτικά προϊόντα. Τα ορεκτικά περιλαμβάνουν κροκέτες με καβούρι και γαρίδες, σαλάτα με πέντε ντομάτες, καθώς και αγκινάρες παρασκευασμένες με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Το μοσχάρι, το αρνί και τα φρέσκα ψάρια έρχονται καθημερινά από φάρμες και λιμάνια της Κανταβρίας (το δείπνο για δύο άτομα αγγίζει τα 80 ευρώ).

Μεσάνυχτα | Ανακαλύψτε το «μυστικό» μπαρ

Οι Ισπανοί λατρεύουν την ιδέα να ξεκινούν τη νυχτερινή διασκέδαση με την «primera copa», ένα πρώτο ποτό μετά το φαγητό σε ένα κάπως σοφιστικέ μέρος πριν προχωρήσει για τα καλά η νύχτα. Προτείνουμε το άνετο, φωτισμένο με κεριά Jack’s Library, ένα «μυστικό» μπαρ στην περιοχή Chueca που σερβίρει craft κοκτέιλ (από 12 ευρώ). Για χορό κατευθυνθείτε στο hot spot Lula στην Gran Vía, όπου μπορεί να πετύχετε μικρού βεληνεκούς διασημότητες (είσοδος 30 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός ποτού). Αν πάλι προτιμάτε ντισκομπάλες και γραμμωμένους ημίγυμνους άντρες, θα τα βρείτε στο gay club Kluster.

Ταξίδι στη Μαδρίτη: Παρελθόν και παρόν σε τέλεια αρμονία-4
Η «Guernica» του Picasso στο Μουσείο Reina Sofía, στη Μαδρίτη. (Φωτογραφία: Emilio Parra Doiztua/The New York Times)

Κυριακή

10 π.μ. | Σπάστε αυγά!

Ο Έρνστ Χέμινγουεϊ είχε πει «Κανείς δεν πάει για ύπνο στη Μαδρίτη μέχρι να σκοτώσει τη νύχτα». Είτε το ακολουθήσετε είτε όχι, χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα πλούσιο πρωινό. Η ψηλοτάβανη αίθουσα του Omar, του εστιατορίου μέσα στο νέο ξενοδοχείο Thompson -το πρώτο της αλυσίδας εκτός Βορείου Αμερικής- έχει τον αέρα ενός κλασικού ευρωπαϊκού καφενείου με μεγάλα στρογγυλά τραπέζια και παράθυρα με θέα στην Plaza del Carmen, κοντά στην Puerta del Sol. Το à la carte πρωινό του είναι εξαιρετικό, ωστόσο το brunch των 40 ευρώ είναι υπερπαραγωγή, με μια ποικιλία φρούτων, γιαουρτιού, αλλαντικών και αρτοσκευασμάτων να γεμίζει το τραπέζι, ενώ μπορεί κανείς να προσθέσει αυγά Benedict, την τέλεια tortilla Española και μαροκινά flatbreads με τυρί και baba ghanouj.

11 π.μ. | Ξυπόλητοι στην εκκλησία

Το αυστηρό -απ’ έξω- μοναστήρι των Βασιλικών Ξυπόλυτων Μοναχών που ιδρύθηκε το 1559 από την Juana de Austria -κόρη, αδελφή και μητέρα Ισπανών και Πορτογάλων βασιλιάδων- σήμερα είναι περιτριγυρισμένο από τα εμπορικά κέντρα, τις ταβέρνες και τα γραφεία της Puerta del Sol. Εξακολουθεί να φιλοξενεί μια χούφτα μοναχές Clarissine, τάγμα αφιερωμένο στη θυσία και στην πνευματικότητα, τα μέλη του οποίου ζουν χωρίς θέρμανση ή παπούτσια. Το μοναστήρι διαθέτει μερικούς εκπληκτικούς θησαυρούς που αξίζει να δείτε, όπως οι ταπισερί της Θείας Ευχαριστίας του Φλαμανδού καλλιτέχνη Peter Paul Rubens. Οι επισκέψεις γίνονται μόνο με ξενάγηση, οπότε είναι απαραίτητο να κάνετε κράτηση από πριν (είσοδος 6 ευρώ).

Μεσημέρι | Γεύμα με τον Πικάσο

Φέτος τιμάται η 50ή επέτειος από τον θάνατο του Pablo Picasso και οι δύο χώρες στις οποίες έζησε ο καλλιτέχνης, η Ισπανία και η Γαλλία, έχουν προγραμματίσει περίπου 50 εκθέσεις και εκδηλώσεις για να τον τιμήσουν. Κι ενώ η μεγάλη έκθεση «Picasso 1906: Η μεγάλη μεταμόρφωση» στο μουσείο Reina Sofía δεν θα ανοίξει πριν από τον Νοέμβριο, μπορείτε να θαυμάσετε εκεί ένα από τα πιο διάσημα έργα του καλλιτέχνη, την «Guernica», μόνιμο έκθεμα του μουσείου, μαζί με μια συναρπαστική αλληλουχία σχεδίων, πινάκων και φωτογραφιών που αποτυπώνουν τη διαδικασία δημιουργίας της. Προγραμματίστε την επίσκεψη πριν από το γεύμα σας, που μπορείτε να το απολαύσετε στο εστιατόριο El Jardín de Arzábal του μουσείου, που διαθέτει μια κατάφυτη βεράντα.

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ

Στο Corral de la Morería, ένα παραδοσιακό tablao φλαμένκο με μια όχι και τόσο παραδοσιακή λεπτομέρεια – ένα εστιατόριο οκτώ θέσεων, βραβευμένο με αστέρι Michelin.

Στο Museo Sorolla, σπίτι και εργαστήριο του καλλιτέχνη Joaquín Sorolla.

Στο Reina Sofía, το εθνικό μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της Ισπανίας.

Στο κατάστημα Ecoalf, brand μόδας που ανακυκλώνει πλαστικά μπουκάλια και δίχτυα αλιείας για να κατασκευάσει πολυτελή ρούχα.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Στο καφέ Golda θα απολαύσετε πρωινό με έμφαση στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Στο Frida σερβίρεται πρωινό κατάλληλο για οικογένειες με παιδιά – διαθέτει και υπαίθρια καθίσματα.

Στο The Omar, ένα brunch spot με τον αέρα κλασικού ευρωπαϊκού coffeehouse.

Στο El Jardín de Arzábal, εστιατόριο στο μουσείο Reina Sofía με μια καταπράσινη βεράντα.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Το πρόσφατα ανακαινισμένο Rosewood Villa Magna είναι μια από τις πιο πολυτελείς διευθύνσεις της πόλης και βρίσκεται κοντά στα μεγάλα μουσεία και τα πολυτελή καταστήματα του αριστοκρατικού Barrio de Salamanca. Τα τρία τζάκια που καίνε στο λόμπι και το μπαρ το καθιστούν ιδανικό για χειμερινή διαμονή (από 850 ευρώ το δίκλινο).

Το CoolRooms Palacio de Atocha στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1850 στο ιστορικό κέντρο της πόλης, διαθέτει μερικά από τα πιο ευρύχωρα δωμάτια στη Μαδρίτη, καθώς και σουίτες στον τελευταίο όροφο με μεγάλες ξαπλώστρες και υδρομασάζ (από περίπου 250 ευρώ το δίκλινο).

Το Bastardo, ένας hipster ξενώνας στη μοντέρνα γειτονιά Chueca, διαθέτει πολυσύχναστο λόμπι και ποικιλία δωματίων – από μονόκλινα και κοινόχρηστα μέχρι οικογενειακά που μπορούν να φιλοξενήσουν έξι άτομα (από περίπου 90 ευρώ το δίκλινο).

Για σύντομη διαμονή προσφέρεται η όμορφη γειτονιά Almagro, με ήσυχους δρόμους, μπουτίκ, γκαλερί και μικρά εστιατόρια σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από μουσεία και αξιοθέατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή