Χανιά: Πάσχα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας

Χανιά: Πάσχα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας

Πέρα από τα τοπικά έθιμα και τις γεύσεις της Λαμπρής, αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, ορχιδέες, γλαδιόλες στολίζουν τους Επιταφίους της Τριμάρτυρης (Μητρόπολης), του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια και της Αγίας Αικατερίνης, γεμίζοντας με αρώματα την πόλη τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της περιφοράς. Παράλληλα, η Φιλαρμονική του δήμου συνοδεύει τον Επιτάφιο κάποιας μεγάλης γειτονιάς ή κάποιας δημοτικής ενότητας. Εκτός της πόλης των Χανίων θα βρείτε διάφορα ιδιαίτερα δρώμενα, όπως είναι η υπαίθρια αποκαθήλωση στο χωριό Βουλγάρω και τα παραδοσιακά παζάρια στις Βουκολιές και στις Βρύσες, όπου θα αγοράσετε κρητικά προϊόντα και θα δοκιμάσετε σαρακοστιανά μεζεδάκια. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η Τριμάρτυρη, η Μονή Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι και η Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι φημίζονται για την αναστάσιμη λειτουργία τους, ωστόσο σε πνεύμα κατάνυξης βυθίζεται και κάθε χωριό των Χανίων, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο. Μετά την Ανάσταση και το «Χριστός Ανέστη», γίνεται το κάψιμο του Ιούδα σε μια πυρά από ξύλα και κλαδιά, γνωστή ως Φουρνάρα, με ήχους από καμπάνες και πυροτεχνήματα. Στα της πασχαλινής γαστρονομίας, τη Μεγάλη Πέμπτη τα κρητικά νοικοκυριά ετοιμάζουν καλτσούνια (με μυζήθρα, ανθότυρο ή τυρομάλαμα), τσουρέκια και λαμπροκουλούρες με κόκκινα αυγά. Το Μεγάλο Σάββατο το τραπέζι έχει μαγειρίτσα και γαρδουμπάκια ψητά ή στην κατσαρόλα και την Κυριακή του Πάσχα αρνί (στη σούβλα, αντικριστό, ψητό) και χανιώτικη τούρτα (κρεατόπιτα).  

Χανιά: Πάσχα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας-1
Κοσμοσυρροή το βράδυ της Ανάστασης στη Μητρόπολη. © VISUALHELLAS.GR

Χανιά: Πάσχα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας-2
Μετά το «Χριστός Ανέστη» ακολουθεί το κάψιμο του Ιούδα σε μια πυρά, γνωστή και ως Φουρνάρα. © VISUALHELLAS.GR

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

Τα Χανιά κρύβουν μέσα τους τη Μεσόγειο, τη Βενετία και την Ανατολή, τη νησιωτικότητα, την Αναγέννηση και τον οθωμανικό πολιτισμό. Είναι μια μαγική πόλη, εκλεπτυσμένη αλλά και λαϊκή, με πολλούς κόσμους που αναπτύσσονται ο ένας μέσα στον άλλο σαν ομόκεντροι κύκλοι. Έχουν πολυκοσμία, φασαρία, άρωμα καβουρδισμένου καφέ και μπουγάτσας. Αν είστε πρωτάρηδες, ξεκινήστε με μια βόλτα στο Ενετικό λιμάνι, ανάμεσα στους ενθουσιώδεις τουρίστες, οι οποίοι κατακλύζουν την Κρήτη ήδη από την άνοιξη και θαυμάζουν το Μεγάλο Αρσενάλι, το Γιαλί Τζαμί (Κιουτσούκ Χασάν) και τον αιγυπτιακό φάρο. Στρίψτε στην οδό Αγγέλου, για να βρεθείτε στη συνοικία Τοπανά, όπου επί Τουρκοκρατίας ζούσε ο χριστιανικός πληθυσμός. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες γειτονιές των Χανίων, έναν μικρό λαβύρινθο πίσω από το λιμάνι. Συνεχίστε προς την Οβριακή, την παλιά εβραϊκή συνοικία (στην πάροδο Κονδυλάκη θα δείτε και την αναστηλωμένη συναγωγή Ετζ Χαγίμ).

Χανιά: Πάσχα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας-3
Στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη με τον μιναρέ του Αχμέτ Αγά, στη Σπλάντζια. © VISUALHELLAS.GR

Περάστε από τα Στιβανάδικα της οδού Σκρυδλώφ, την οποία πριν από έναν αιώνα μονοπωλούσαν τα εργαστήρια επεξεργασίας δερμάτινων ειδών, φημισμένα για τα στιβάνια τους (παραδοσιακά κρητικά υποδήματα που μοιάζουν με μπότες). Σήμερα η φυσιογνωμία της αγοράς έχει αλλάξει και στα Στιβανάδικα φιλοξενούνται πάσης φύσεως τουριστικά μαγαζιά. Προχωρήστε προς τη Σπλάντζια, την πάλαι ποτέ εύπορη τουρκική γειτονιά, που τα νεότερα χρόνια αγάπησαν πολύ οι ξενύχτηδες και οι πότες. Συνεχίστε την περαντζάδα στην παραλία του Κουμ Καπί με κατεύθυνση προς Χαλέπα και κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Εγκαινιάστηκε πριν από έναν χρόνο, καθώς μεταστεγάστηκε από το καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, όπου φιλοξενούνταν από το 1962. Ο ιστορικός και εξαιρετικά ατμοσφαιρικός χώρος του Αγίου Φραγκίσκου έδωσε τη θέση του σε ένα σύγχρονο κτίριο των Bobotis+Bobotis Architects, το οποίο ομολογουμένως είχε ανάγκη η πόλη. Αν έχετε όρεξη για λίγο ακόμη περπάτημα, κατευθυνθείτε προς τους τάφους των Βενιζέλων (του Ελευθερίου και του γιου του Σοφοκλή) στο Ακρωτήρι, που βρίσκονται σε ένα σημείο με πανοραμική θέα. 

Χανιά: Πάσχα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας-4
Το φαράγγι της Σαμαριάς, στα νότια του Νομού Χανίων, είναι το γνωστότερο όλης της Κρήτης. © ΜΑΡΙΚΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

Η εποχή είναι όμως ιδανική και για εξορμήσεις εκτός πόλης. Η άνοιξη πάει πολύ στην Κρήτη, γιατί έχει αρκετή ζέστη για μπάνιο στη θάλασσα και αρκετή δροσιά για πεζοπορίες. Η βόρεια ακτογραμμή του Νομού Χανίων διαθέτει εύκολα προσβάσιμες παραλίες, που βρίσκονται κοντά στην πόλη. Ρίξτε μια βουτιά στην Αγία Μαρίνα, που έχει θέα στα Θοδωρού. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησάκι, που αποτελεί προστατευόμενο ενδιαίτημα των κρητικών αιγάγρων (κρι κρι). Ο μύθος θέλει τα Θοδωρού να είναι ένα τέρας που είχε σκοπό να φάει την Κρήτη, αλλά στην πορεία πέτρωσε. Η μεγάλη σπηλιά μοιάζει με το ανοιχτό στόμα του. Αν προτιμάτε τις πεζοπορίες, στον Νομό Χανίων –όπως και γενικότερα στην Κρήτη– υπάρχουν πάρα πολλά φαράγγια, τα οποία ούτε οι ίδιοι οι Κρητικοί δεν ξέρουν καλά καλά. Η Σαμαριά είναι το γνωστότερο, όμως θα βρείτε δεκάδες ακόμα για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει σε μήκος και βαθμό δυσκολίας.

Χανιά: Πάσχα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας-5
Αντικριστό πασχαλινό αρνί.  © VISUALHELLAS.GR

ΔΙΑΜΟΝΗ

Casa Delfino Hotel & Spa (Θεοφάνους 9, Χανιά, τηλ. 28210-87400, casadelfino.com, από 159 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Στεγάζεται στην ενετική έπαυλη του 17ου αιώνα της οικογένειας Delfino. Έχει 24 δωμάτια και σουίτες, spa με χαμάμ και πισίνα τζακούζι, roof garden και αυλή με βοτσαλωτό, όπου σερβίρεται το πρωινό.
Hyperion City Hotel & Spa (Ελ. Βενιζέλου 75-59, Χανιά, τηλ. 28210-55240, hyperioncityhotel.gr, από 101 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Μοντέρνο ξενοδοχείο με δωμάτια, σουίτες, γυμναστήριο, πισίνα swim spa, χαμάμ και υπηρεσίες ευεξίας, όπως μασάζ, θεραπείες προσώπου, κ.λπ.
Epavli Boutique Hotel (Ιωάννου Σφακιανάκη 32, Χανιά, τηλ. 6986-578559, epavlihotel.com, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Κοντά στην πλατεία Δικαστηρίων, στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό του 19ου αιώνα και προσφέρει διαμονή σε δωμάτια και σουίτες. Στον κήπο με την πισίνα θα απολαύσετε τον καφέ σας.
Royal Sun Hotel (Ιωάννου Παΐζη 36, Χανιά, τηλ. 28210-46363, royalsunhotel.com, από 83 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Βρίσκεται μεταξύ πόλης και Ακρωτηρίου. Είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο που φημίζεται για τη θέα του, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
Notus (Μίνωος 11, Χανιά, τηλ. 6945-778468, notushotel.com, από 84 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό). Εντός των ενετικών τειχών της παλιάς πόλης των Χανίων, προσφέρει διαμονή σε επτά διαμερίσματα, εξοπλισμένα μεταξύ άλλων με βραστήρα και μηχανή για εσπρέσο.
Ξενοδοχείο Ίριδα (Ελ. Βενιζέλου και 8ης Δεκεμβρίου, Χανιά, τηλ. 28210-46060, irida-hotel.gr, από 66 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Τα 23 δωμάτια δύο ή τριών ατόμων έχουν θέα στη θάλασσα ή στην πόλη. Βρίσκεται στη συνοικία Κουμ Καπί και διαθέτει δωρεάν πάρκινγκ. 
Mosaic (Μυλωνογιάννη 81, Χανιά, τηλ. 28213-06400, mosaichania.gr, από 63 ευρώ το δίκλινο, το πρωινό προσφέρεται με έξτρα χρέωση). Σε κεντρικό σημείο των Χανίων, κοντά στο δημαρχείο και στη λεωφόρο Κυδωνίας. Στεγάζεται σε προπολεμικό κτίσμα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, διαθέτει δίκλινα και σουίτες.
CIEL Collection Koum Kapi Suites (Έβανς 32, Χανιά, τηλ. 6947-809576, cielcollection.gr, από 53 ευρώ το δίκλινο, το πρωινό προσφέρεται με έξτρα χρέωση). Νεανικό και μοντέρνο κατάλυμα, σε κομβικό σημείο των Χανίων, στη συνοικία του Κουμ Καπί. 
Μalmo Historic Hotel (Aντώνη Μάλμου 16, Χανιά, τηλ. 28210-52748, malmohotel.gr, από 89 ευρώ το δίκλινο). Η ιστορική Μάλμειος Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως μπουτίκ ξενοδοχείο μετά από επιμελή αναπαλαίωση. Η φιλοξενία προσφέρεται σε επτά δωμάτια, που συνδυάζουν κλασικά και μοντέρνα στοιχεία, ενώ η ανοιχτή βεράντα του απολαμβάνει μοναδική θέα στην παλιά πόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή