Πάσχα στα Μετέωρα: Κατανυκτική ατμόσφαιρα και ανοιξιάτικες εκδρομές

Πάσχα στα Μετέωρα: Κατανυκτική ατμόσφαιρα και ανοιξιάτικες εκδρομές

Στη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της Ελλάδας μετά το Άγιον Όρος, οι ημέρες του Πάσχα έχουν κατάνυξη και μυσταγωγία, ενώ η γύρω περιοχή προσφέρεται για ανοιξιάτικες εκδρομές.

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βάθος, προς τον νότο, τα Τρίκαλα και ο θεσσαλικός κάμπος. Βορειοδυτικά, ο επιβλητικός ορεινός όγκος της Πίνδου και απέναντι, στο τέρμα του ορίζοντα, οι κορυφογραμμές των Αγράφων. Στα Μετέωρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία στην Ελλάδα μετά το Άγιον Όρος, το Πάσχα συνδυάζει την κατανυκτική ατμόσφαιρα με τη γιορτινή έκρηξη της άνοιξης. Τα θεόρατα μαύρα βράχια που στέκουν αγέρωχα πάνω από την Καλαμπάκα είναι σαν να κλείνουν μέσα τους όλα τα χρώματα της γης, ένα ζωηρό καλειδοσκόπιο που ντύνει τα πάντα γύρω τους. Από τα οκτώ μοναστήρια που διασώζονται, σήμερα είναι ενεργά τα έξι. Φημισμένη είναι η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Εδώ ακούγεται το «Ηλί, Ηλί, λαμά σαβαχθανί», η πονεμένη κραυγή του Χριστού πάνω στον Σταυρό, και η στιγμή σκορπά συγκίνηση στο συγκεντρωμένο πλήθος. Τη Μεγάλη Παρασκευή μη σας κάνουν εντύπωση οι λιτοί Επιτάφιοι, καθώς ακολουθούν το πνεύμα της μοναστικής ζωής. Μπορείτε να επιλέξετε να ακολουθήσετε την περιφορά στην Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, το παλαιότερο και το μεγαλύτερο μοναστήρι από όσα λειτουργούν σήμερα. Εναλλακτικά, η Μονή του Αγίου Στεφάνου δεν απαιτεί πολύ περπάτημα. Το Μεγάλο Σάββατο, οι λειτουργίες ξεκινούν στις 21.00 και αξίζει τον κόπο να παραμείνετε και μετά το «Χριστός Ανέστη», οπότε και αποχωρεί ο πολύς κόσμος. Η ατμόσφαιρα γίνεται ιδιαίτερα κατανυκτική. 

Πάσχα στα Μετέωρα: Κατανυκτική ατμόσφαιρα και ανοιξιάτικες εκδρομές-1
Το Άγιο Φως μοιράζεται σε όλους τους πιστούς το βράδυ της Ανάστασης. © AFP / VISUALHELLAS.GR

Την Κυριακή του Πάσχα επιλέξτε μία από τις πολλές ταβέρνες της Καλαμπάκας που σουβλίζουν παραδοσιακά τον οβελία, ενώ η περιοχή συνεχίζει να γιορτάζει και τη Δευτέρα του Πάσχα στον Άη Γιώργη Μαντηλά, στο Καστράκι. Το έθιμο θέλει τους νέους του χωριού να σκαρφαλώνουν πάνω στον βράχο που βρίσκεται δίπλα στο ξωκλήσι, για να κρεμάσουν πολύχρωμα μαντίλια και να πάρουν αυτά που είχαν βάλει πέρυσι για να τα μοιράσουν ως φυλαχτό στους συγκεντρωμένους.

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

Τα Μετέωρα αποτελούν έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα τόσο θρησκευτικού όσο και αναρριχητικού τουρισμού. Εγγεγραμμένα στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα Μετέωρα χαρακτηρίζονται από τον διεθνή οργανισμό ως «σχεδόν απρόσιτες κορυφές όπου μοναχοί εγκαταστάθηκαν σε αυτές τις “στήλες του ουρανού” από τον 11ο αιώνα και μετά». Το επιβλητικό τοπίο, με τους κάθετους βράχους και τις μονές στην κορυφή τους, προσελκύει προσκυνητές από όλη τη χώρα. Τα βράχια είναι σημαδεμένα επίσης από τις δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές, που προσφέρουν συγκίνηση και αδρεναλίνη. 

Πάσχα στα Μετέωρα: Κατανυκτική ατμόσφαιρα και ανοιξιάτικες εκδρομές-2
Στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, οι νέοι σκαρφαλώνουν στα βράχια, στο Καστράκι, για να κρεμάσουν πολύχρωμα μαντίλια. © INTIME NEWS / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το τοπίο των Μετεώρων προσφέρεται και για πεζοπορίες, ειδικά την άνοιξη που η φύση τριγύρω οργιάζει και δεν κάνει ούτε πολύ κρύο ούτε πολλή ζέστη. Μια ωραία διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από την πλατεία Δημαρχείου στην Καλαμπάκα και, διασχίζοντας το παλιό κομμάτι της κωμόπολης, τη συνοικία Σοποτού, ανηφορίζει προς την Αγία Τριάδα. Το μονοπάτι είναι πλακόστρωτο και μόνο προς το τέλος έχει χώμα. Είναι ανηφορικό, αλλά η υψομετρική διαφορά είναι μικρή και ομαλή (200 μ.). Έχει μήκος 1.100 μ. και θα χρειαστείτε περίπου 40 λεπτά για να το περπατήσετε.
 
Αν δεν έχετε δει τα περτουλιώτικα λιβάδια την άνοιξη, τώρα είναι η ευκαιρία. Οδηγήστε από την Καλαμπάκα τη μεγάλη ευθεία μέχρι το χωριό Πύλη Τρικάλων (36 χλμ.), θαυμάστε το τοξωτό γεφύρι πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό και ανηφορίστε μέχρι το Περτούλι (28 χλμ.) και το Νεραϊδοχώρι.

Πάσχα στα Μετέωρα: Κατανυκτική ατμόσφαιρα και ανοιξιάτικες εκδρομές-3
Το εντυπωσιακό τοξωτό γεφύρι πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό, κοντά στο χωριό Πύλη. © VISUALHELLAS.GR

ΔΙΑΜΟΝΗ

Grand Meteora Hotel (Καστράκι Καλαμπάκας, τηλ. 24320-77707, grandmeteora.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Μοντέρνα δίκλινα και μεγάλες σουίτες με υπέρδιπλα κρεβάτια, σαλόνι και μπαλκόνι με θέα στους βράχους των Μετεώρων.
Divani Meteora Hotel (Εθνική Οδός Τρικάλων-Ιωαννίνων, Καλαμπάκα, τηλ. 24320-23330, divanimeteorahotel.com, από 171 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Τα superior και executive δωμάτια έχουν ξύλινα πατώματα, είναι πλήρως εξοπλισμένα, ενώ κάποια έχουν και θέα στα Μετέωρα. Η superior σουίτα διαθέτει σαλόνι, ξεχωριστό υπνοδωμάτιο και μαρμάρινο μπάνιο. Στο ξενοδοχείο θα φροντίσουν κάθε σας ανάγκη, από τη φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και το κολύμπι σε εσωτερική πισίνα μέχρι τη διοργάνωση πεζοπορίας με οδηγό στα Μετέωρα και την επίσκεψη σε μοναστήρια. Αν πάλι δεν έχετε όρεξη να εξορμήσετε, το εστιατόριο και το μπαρ του ξενοδοχείου σερβίρουν προσεγμένα πιάτα και καλά ποτά. 
Meteora Luxury Suites (Καλαμπάκα, τηλ. 6978-999130, meteora-luxury-suites.com, από 70 ευρώ για δύο άτομα χωρίς πρωινό). Αυτόνομα διαμερίσματα, σουίτες και βίλες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στην περιοχή της Καλαμπάκας. Από ένα κλασικό μεγάλο διαμέρισμα στο κέντρο της κωμόπολης, που μπορεί να φιλοξενήσει έως οκτώ άτομα, μέχρι την κατοικία με σαλόνι, τραπεζαρία και μπαλκόνι με θέα στα Μετέωρα για έξι άτομα, οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές, ιδανικές για μεγάλες παρέες αλλά και οικογένειες. 
Amalia Hotel (Θεόπετρα, Καλαμπάκα, τηλ. 24320-72216, amaliahotels.com, από 97 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Στον δρόμο Τρικάλων-Καλαμπάκας, διαθέτει κλασικά, προσεγμένα δίκλινα δωμάτια και σουίτες με καθιστικό και μπαλκόνι με θέα στα Μετέωρα. Η δυνατότητα να συνδεθούν δύο δωμάτια με εσωτερική πόρτα είναι μια καλή επιλογή για οικογένεια.
Heaven and Earth Premium Suites (Καστράκι και Καλαμπάκα, τηλ. 6972-306828, meteoraheavenandearth.gr, από 125 ευρώ η σουίτα χωρίς πρωινό). Πολυτελής και μοντέρνα φιλοξενία στο Καστράκι και στην Καλαμπάκα. Η τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το σύγχρονο ντιζάιν και οι ανέσεις συνδυάζονται με έναν μοναδικό τρόπο στις δέκα σουίτες. Επιλέξτε τη σουίτα «Αγγεία» στο Καστράκι με τον τοίχο με τα κόκκινα τούβλα και το τζακούζι, τη σουίτα «Ρίζες» στο Καστράκι με το τζάκι διπλής όψης ή τη σουίτα «Σελήνη» στην Καλαμπάκα με τη μοναδική θέα στα Μετέωρα. Όλες διαθέτουν 100% φυσικά προϊόντα ύπνου, ο κλιματισμός είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ τα τζάκια ενεργειακά και οικολογικής καύσης μπρικετών. 
Ξενώνας Σωτηρίου – Πέτρινο (Μεσοχώρι, Καστράκι, τηλ. 24320-78105, petrino.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο του 1845, το οποίο αναπαλαιώθηκε με σεβασμό στην αρχική του αρχιτεκτονική. Τα πέντε δωμάτια έχουν παραδοσιακή διακόσμηση, ενώ τρία διαθέτουν και τζάκι. Το πρωινό σερβίρεται στο παλιό κελάρι και περιλαμβάνει χειροποίητες χωριάτικες πίτες, ζυμωτό ψωμί και σπιτικές μαρμελάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή