20 πόλεις με μία ματιά

14' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φεβρουάριος είναι από τους μήνες που, αν ψάξεις καλά, βρίσκεις φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Αρπάξαμε λοιπόν την ευκαιρία και εκδράμουμε σε είκοσι ευρωπαϊκές πόλεις, αφού ξεψαχνίσαμε πρώτα τους πολιτιστικούς οδηγούς τους.

Βουκουρέστι / Ρουμανία

Αγροτικό και μπλουζ

Tο μεσοπολεμικό παρατσούκλι του ήταν «Μικρό Παρίσι», όμως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι σεισμικές δονήσεις και οι παρεμβάσεις του Νικολάε Τσαουσέσκου αφαίρεσαν από το Βουκουρέστι μέρος της αίγλης του. Σήμερα έχει σταχτί κομμουνιστικά μπλοκ, μεσαιωνικές εκκλησίες και σύγχρονες εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα θεωρείται πάρα πολύ οικονομικό. Περάστε από το Aγροτικό Mουσείο, που είναι αφιερωμένο στους Ρουμάνους χωρικούς (www.muzeultaranuluiroman.ro), αλλά και από το Παλάτι του Λαού ή «Σπίτι του Τρελού», το κατασκευαστικό… παραλήρημα του Τσαουσέσκου (διαθέτει 1.100 δωμάτια και για την κατασκευή του επιστρατεύτηκαν 700 αρχιτέκτονες), που στεγάζει το Κοινοβούλιο (να έχετε μαζί σας διαβατήριο). Στο ημερολόγιο της Opera Nationala Bucuresti (onb.operanb.ro/en/) αναγράφονται οι παραστάσεις μπαλέτου και όπερας, ενώ οι της εικαστικής σκηνής το φετινό καλοκαίρι μπορείτε να παρακολουθήσετε την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης (bucharestbiennale.org, 23/05-24/07). Κατά τα άλλα, η τζαζ, η μπλουζ, η πανκ και η τρανς σκηνή ανθούν.

Στο Βουκουρέστι πετάμε με απευθείας πτήση της ρουμανικής Tarom από 99,31 ευρώ μετ’ επιστροφής -η καλύτερη τιμή που βρήκαμε για 3 τελευταίες θέσεις, αλλά και με την Aegean από 150,31 ευρώ μετ’ επιστροφής, που είναι και η μέση τελική τιμή εισιτηρίου για την εν λόγω πτήση μέσα στον Φεβρουάριο.

Λισαβώνα / Πορτογαλία

Για περπάτημα και φάντο

Ξεκινήστε από την επιβλητική πλατεία Praça dos Restauradores, που είναι αφιερωμένη στην ανεξαρτητοποίηση της Πορτογαλίας από την Ισπανία (1640), περπατήστε τη Rua das Portas de Santo Antao, ανεβείτε στο τραμ, περάστε από το Nossa Senhora do Monte και τη Graça για θέα και κρύα μπίρα, ψάξτε πλουμιστές εκκλησίες και γερασμένες γειτονιές με σκιερές στενωπούς (όπως η συνοικία Alfama, που χρονολογείται από τη μαυριτανική κατάκτηση της Λισαβώνας) και ολοκληρώστε το σύντομο αλλά περιεκτικό πορτογαλέζικο τουρ με τάπας, λικέρ Ginjinha, κρασί και φάντο. Η βόλτα διαρκεί περίπου τρεις ώρες και το κόστος της ξεκινάει από 39 ευρώ. Πληροφορίες θα βρείτε στο www.viator.com στην κατηγορία «Lisbon Sunset Small-Group Walking Tour with Fado Performance».

Για τα μέσα Φεβρουαρίου βρίσκουμε εισιτήριο μετ' επιστροφής με την Air France από 179,41 ευρώ μέσω Παρισιού και με τη Lufthansa και τη Swiss από 204 ευρώ, μέσω Μονάχου ή Φρανκφούρτης και Ζυρίχης, αντίστοιχα.

Μπριζ / Βέλγιο

Τέχνη και διαμάντια

Στο μεσαιωνικό Sint-JansHospitaal θα βρείτε έξι διάσημους πίνακες του Hans Memling (μαζί με παλιά ιατρικά εργαλεία και έναν φριχτό πίνακα του 1679, που αναπαριστά το μάθημα ανατομίας). Στο Lantaarntoren – Sound Factory μπορείτε να πειραματιστείτε με samples και να φτιάξετε τις δικές σας συνθέσεις, στο Diamantmuseum να μάθετε για τη μακραίωνη ιστορία των διαμαντιών, ενώ στο Groeningemuseum να ενημερωθείτε για τις βελγικές πλαστικές τέχνες (εκτός από τους ζωγράφους της φημισμένης φλαμανδικής σχολής του 15ου-16ου αιώνα, εκτίθενται και έργα νεοκλασικισμού, φλαμανδικού εξπρεσιονισμού και μοντερνισμού).  Aναλυτικές πληροφορίες για τα μουσεία της πόλης υπάρχουν στο visitbruges.be/places/musea#

Στην Μπριζ θα φτάσουμε με το τρένο από τις Βρυξέλλες. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου μία ώρα και κοστίζει από 17 ευρώ περίπου η απλή μετάβαση. Τις Βρυξέλλες τις προσεγγίζουμε απευθείας με την Aegean ή με ενδιάμεση στάση σε Ρώμη (Alitalia), Παρίσι (Air France), Φρανκφούρτη ή Μόναχο (Lufthansa), αλλά και Βελιγράδι με την Air Serbia, με την οποία βρήκαμε εισιτήριο μετ' επιστροφής από 164,09 ευρώ.

Αμβούργο / Γερμανία

Μόνο μουσική

H πόλη που γέννησε τον Μπραμς και άνδρωσε τους Beatles (εκεί έδωσαν κάποια από τα πρώτα τους shows) τον φετινό χειμώνα φιλοξενεί την Patti Smith (11/02, Kampnagel Hamburg), τους Σκωτσέζους Simple Minds (03/02, DOCKS), τους μεταλλάδες Bullet for my Valentine (24/02, Große Freiheit 36), τον James Blunt (04/03, O2 World), τους Franz Ferdinand (11/03, DOCKS), μέχρι και την Carla Bruni (18/03, Congress Centrum Hamburg), ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι αναμένονται οι Justin Timberlake, Cliff Richard, Robbie Williams, Tori Amos κ.λπ. Οι φαν της κλασικής μπορείτε να δείτε τον πιανίστα Yorck Kronenberg με την Καμεράτα του Βερολίνου σε έναν κύκλο Μπαχ (15/02) και το ρεσιτάλ του Pietro Massa (20/02), και τα δύο στο Laeiszhalle-Musikhalle.

Στο Αμβούργο φτάνουμε με τη Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης ή Μονάχου ή με τη Swiss μέσω Ζυρίχης από 225,31 ευρώ για τα μέσα Φεβρουαρίου.

Νάπολη / Ιταλία

Τοιχογραφίες και ψηφιδωτά

Το Catacomba di San Gennaro (www.catacombedinapoli.it) είναι η αρχαιότερη κατακόμβη της Νάπολης, έχει χριστιανικές τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και τριών ειδών τάφους: δωμάτια με πύλες για τους πλούσιους, ορθογώνιους επιτοίχιους τάφους για τους μικρομεσαίους και επιδαπέδιους τάφους για τους φτωχούς. H συλλογή του Museo del Palazzo Reale με τις πορσελάνες, τα αγάλματα και τους πίνακες, το πρώην καρθουσιανό μοναστήρι Certosa e Museo di San Martino, το Palazzo Reale di Capodimonte με την τεράστια συλλογή έργων τέχνης… Αυτά και αρκετά ακόμη μνημεία συνηγορούν στο ότι η Νάπολη έχει παραπάνω πράγματα να δείξει στον κόσμο πέρα από τα ευρέως γνωστά, δηλαδή σπαγκέτι με κόκκινη σάλτσα, μπάλα και μαφία.

Στη Νάπολη πετάμε με Alitalia μέσω Ρώμης, από 212,47 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Ζάγκρεμπ / Κροατία

Βόλτα στα μουσεία

Βαλκανικό, πρώην γιουγκοσλαβικό, παιδί της νότιας Ευρώπης, αλλά κοντά τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική, το Ζάγκρεμπ είναι μια πολύπτυχη πόλη. Μπορεί να τη δει ο καθένας όπως θέλει. Παρότι low profile και ακόμα αρκετά φθηνή, η πρωτεύουσα της Κροατίας προσφέρει πολλά και διαφορετικά: το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Zagrebdox (23/02 – 02/03, zagrebdox.net/en), το Μουσείο Ναΐφ Τέχνης (www.hmnu.hr) με πίνακες, γλυπτά και σχέδια ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών, το (ιδρυθέν το 1954 με άλλο όνομα) Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (www.msu.hr), το Αρχαιολογικό (www.amz.hr), το Εθνογραφικό (www.emz.hr), ακόμη και ένα βραβευμένο μουσείο αφιερωμένο στις διαλυμένες σχέσεις (brokenships.com), που παρουσιάζει τα υλικά απομεινάρια χωρισμών, από νυφικά μέχρι γούνινες χειροπέδες και πορτοκαλί σλιπ. Για το καλοκαίρι, σημειώστε την έκθεση λουλουδιών Floraart (28/05-01/06) και το διεθνές Animafest (03-08/06, www.animafest.hr).

Αυτή την εποχή δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για το Ζάγκρεμπ. Την καλύτερη τιμή εισιτηρίου, λοιπόν, τη βρίσκουμε με την Austrian μέσω Βιέννης και είναι τα 209,69 ευρώ. Εχει επίσης πολύ καλή ανταπόκριση, καθώς και οι δύο πτήσεις που θα κάνουμε δεν θα διαρκέσουν πάνω από 4 ώρες.

Λονδίνο / Μεγάλη Βρετανία

Ντανταϊσμός και Sixto Rodriguez

Δείτε τα κολάζ της ντανταΐστριας Hannah Höch (έως 23/03, Whitechapel Gallery), την έκθεση «Martin Creed: What’s the point of it?» (29/01-27/04, Hayward Gallery) για τον βραβευμένο με Turner Prize καλλιτέχνη, το μιούζικαλ Candide (έως 22/02, Menier Chocolate Factory), το θεατρικό Emil and the Detectives (έως 18/03, National Theatre, Olivier) αν έχετε παιδιά, το «1980» -σχετικά πρώιμο έργο της Πίνα Μπάους- από την Tanztheater Wuppertal Pina Bausch (7-16/02, Sadler’s Wells), τον μουσικό με την πιο μυθιστορηματική ζωή στην ιστορία της ροκ Sixto Rodriguez (13/03, Hammersmith Apollo), τους Toy (26/04 στο O2 Shepherd’s Bush Empire), τη διάσημη πιτσιρίκα της ποπ Miley Cyrus (06/05, The O2), τον τζαζίστα George Benson (25/06 στο Royal Albert Hall) και γενικώς ό,τι προλάβετε – οι επιλογές είναι ατελείωτες.

Κάνοντας αναζήτηση σε ημερομηνίες γύρω στις 20 Φεβρουαρίου, βρίσκουμε μια πολύ καλή τιμή για Λονδίνο με απευθείας πτήση της Aegean στο πήγαινε και της British στο έλα, από 176,80 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Δουβλίνο / Ιρλανδία

Το φεστιβαλικό

Προβολές ιρλανδέζικων και ξένων ταινιών μαζί με events που επιτρέπουν στο κοινό να συναντήσει εγχώριους σεναριογραφούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, διοργανώνει το Jameson Dublin International Film Festival (13-23/02, www.jdiff.com). Eυκαιρία για street-performance και πυροτεχνήματα προσφέρει το St Patrick’s Day Parade Festival (14-17/03, www.stpatricksfestival.ie), συζητήσεις, δημόσια ντιμπέιτ, ποίηση και σύγχρονα αραβικά αναγνώσματα το Dublin Writers Festival (17-25/05, www.dublinwritersfestival.com), διεθνείς χορογραφίες το Dublin Dance Festival (20-31/05, www.dublindancefestival.ie). Να… μερικές μόνο προτάσεις από τον πολύχρωμο φεστιβαλικό κόσμο του Δουβλίνου.

Απευθείας πτήση για το Δουβλίνο από την Αθήνα δεν υπάρχει. Το προσεγγίζουμε όμως με όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και εν προκειμένω βρίσκουμε εισιτήριο από 203,40 ευρώ με τη Swiss μέσω Ζυρίχης στο πήγαινε και με τη Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης στο έλα.

Βιέννη / Αυστρία

Ζωγραφική και φωτογραφία

Η έκθεση «Vienna – Berlin: The Art of Two Cities» (14/02-15/06, Lower Belvedere, Orangery) εξερευνά τα κοινά σημεία, τις διαφορές και τους συσχετισμούς ανάμεσα στην εικαστική ζωή Βιέννης και Βερολίνου όπως διαμορφώθηκαν από τις αρχές του 20ού αιώνα ενώ στο «Danse Macabre: Egger-Lienz and the War» (07/03-09/06, Lower Belvedere, Orangery) έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την πορεία του Αυστριακού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Albin Egger-Lienz. Φωτογραφικό υλικό από το εργασιακό και προσωπικό περιβάλλον του Oskar Kokoschka θα βρείτε στο «Kokoschka: The Self in Focus» (έως 03/03, Leopold Museum), ενώ η φωτογραφική πλευρά του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο οποίος απαθανάτιζε από λουστράκους της Νέας Υόρκης μέχρι μποξέρ και ηθοποιούς (όπως τον Rocky Graziano και τη νεαρή, τότε, Betsy von Fürstenberg), παρουσιάζεται στο αφιέρωμα «Eyes Wide Open: Stanley Kubrick als Fotograf» (08/05-13/07, Bank Austria Kunstforum).

Μέσα στον Φεβρουάριο φτάνουμε στη Βιέννη με 126,96 ευρώ κατ’ άτομο μετ’ επιστροφής, με απευθείας πτήση της Austrian.

Ρέικιαβικ / Ισλανδία

Του Θορ και των θαλάσσιων ίππων

Στο μικρούλι Vίkin Maritime Museum (www.maritimemuseum.is) γιορτάζεται η ναυτιλιακή παράδοση της Ισλανδίας και ιδιαίτερα οι τράτες, που θεωρείται ότι άλλαξαν άρδην την οικονομία της χώρας. Το Reykjavίk 871 +/-2 μας καλεί να βουτήξουμε στην εποχή των Βίκινγκς και να γνωρίσουμε τους οικισμούς τους μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα και πολυμέσα, το Iceland Phallological Museum (phallus.is) παρουσιάζει φαλλούς θηλαστικών της Ισλανδίας, όπως πολικής αρκούδας, θαλάσσιων ίππων και φαλαινών, ενώ ξύλινες κουκλίτσες που χρησιμοποιούνταν και σαν μαγειρικά σκεύη, σπαθιά και ένα μικρό μπρούντζινο μοντέλο του Θορ εκτίθενται στο National Museum (www.thjodminjasafn.is).

Είναι ένας ούτως ή αλλως ακριβός προορισμός, για τον οποίο ακόμη και τον «προσιτό» Φεβρουάριο βρίσκουμε εισιτήριο από 589 ευρώ με τη SAS σε συνεργασία με την Islandair, μέσω Κοπεγχάγης και Στοκχόλμης.

Βαρκελώνη / Ισπανία

Δωρεάν κυριακάτικα μουσεία

Την πορεία της καταλανικής τέχνης από τον 12ο έως τον 20ό αιώνα, με συλλογές όπως τη ρομανική και τη γοτθική, μπορείτε να δείτε στο Museu Nacional d’Art de Catalunya (δωρεάν είσοδος τα Σάββατα από τις 3 μ.μ. και την πρώτη Κυριακή του μήνα). Στo Museu Picasso (δωρεάν είσοδος κάθε Κυριακή μετά τις 3 μ.μ. και την πρώτη του μήνα όλη μέρα) θα βρείτε έργα του πρώιμου Πικάσο, ενώ το γνωστό Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (δωρεάν είσοδος κάθε Κυριακή 3-8 μ.μ.) αξίζει να το γνωρίσετε, πλην των άλλων, για τη δική του ιστορία, αφού στεγάζεται στο Casa de la Caritat, πρώην άσυλο απόρων. Ενδιαφέρον έχει επίσης το Museu Frederic Marès (δωρεάν είσοδος την πρώτη Κυριακή του μήνα και κάθε Κυριακή από τις 3 μ.μ.), που πήρε το όνομα του -κατά κάποιους κλεπτομανούς- γλύπτη και συλλέκτη Frederic Marès, αλλά και ο βοτανικός κήπος Jardί Botànic (δωρεάν είσοδος την πρώτη Κυριακή του μήνα και κάθε Κυριακή από τις 3 μ.μ.).

Ψάξε, ψάξε, κάτι θα βρεις! Εμείς βρήκαμε τελευταία θέση, αλλά δωρεάν μονάχα τη χειραποσκευή, σε απευθείας πτήση της Aegean, στα 105 ευρώ μετ’ επιστροφής. Κατά τα άλλα, μια καλή τιμή που πετυχαίνει κανείς τον Φεβρουάριο για Βαρκελώνη απευθείας είναι τα 200 ευρώ περίπου.

Αγία Πετρούπολη / Ρωσία

Ερμιτάζ και Κουστουρίτσα

… και το όνομα αυτού, Ερμιτάζ. Ενα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία του κόσμου, ιδρύθηκε το 1764 από τη Μεγάλη Αικατερίνη, διαθέτει αυτό που λέμε «θησαυρούς» και είναι κάτι που δεν μπορείτε να παραλείψετε (www.hermitagemuseum.org). Κατά τα άλλα, η Αγία Πετρούπολη -πολιτιστικός πυρήνας της Ρωσίας και ίσως η πιο «δυτικοποιημένη» πόλη της- δεν τρέφεται μόνο από τις αναμνήσεις των Ρομανώφ, είναι ζωντανή, αναπνέει, φιλοξενεί την AYO (14/02, Club Cosmonavt), τους Depeche Mode (04/03, SKK), τους Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra (06/03, Club Cosmonavt), τους Club Des Belugas με την Brenda Boykin (08/03, Aurora Concert Hall) και παρουσιάζει την έκθεση Dinner is served (έως 17/03, The Russian Museum), στην οποία θα δείτε πώς αποτυπώθηκε καλλιτεχνικά (με πίνακες και όχι μόνο) η ρωσική κουζίνα, το δείπνο, η τροφή κατά τον 18ο-19ο αιώνα.

Για τα μέσα Φεβρουαρίου τις καλύτερες τιμές για Αγία Πετρούπολη τις βρίσκουμε με την KLM μέσω Αμστερνταμ και με την Turkish μέσω Κωνσταντινούπολης, και στις δύο περιπτώσεις γύρω στα 250 ευρώ.

Κρακοβία / Πολωνία

Μεσαιωνικά νομίσματα και 3D οικισμοί

Aπό τις γηραιότερες πόλεις της Πολωνίας, την Κρακοβία αξίζει να τη γνωρίσετε στο άμεσο μέλλον, όσο οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές, γιατί δεν θέλει και πολύ να πάρουν την ανιούσα, όπως έγινε με την Πράγα ή τη Βουδαπέστη. Στην έκθεση Cracovia Iudaeorum 3D (έως 15/04 στο Old Synagogue) μπορείτε να δείτε σε τρισδιάστατη μορφή πώς ήταν τα σπίτια των Εβραίων της πόλης πριν από αιώνες, αλλά και αντικείμενα όπως ένα νόμισμα του 13ου αιώνα που απεικονίζει έναν γενειοφόρο Εβραίο. Αν αγαπάτε τον Σοπέν, αναζητήστε οπωσδήποτε τα ρεσιτάλ μελών της Μουσικής Ακαδημίας της Κρακοβίας στο μνημειώδες εστιατόριο Wierzynek, ενώ, αν προτιμάτε σινεμά, είστε τυχεροί, γιατί οι Πολωνοί τις ταινίες δεν τις μεταγλωττίζουν (εκτός από τα animation). Tα Pod Baranami (www.kinopodbaranami.pl) και ARS (ars.pl) ταιριάζουν σε όσους ψάχνουν τα μικρά σινεμά με τη μεγάλη ιστορία. 

Απευθείας πτήση για Κρακοβία δεν υπάρχει. Δύο καλές επιλογές, όμως, με 186,67 ευρώ κατ’ άτομο μετ’ επιστροφής είναι η πολωνική LOT, που πετάει μέσω Βαρσοβίας, και η Austrian, που πετάει μέσω Βιέννης.

Μινσκ / Λευκορωσία

Οπερα, σινεμά και Lee Harvey Oswald

H Λευκορωσία είναι μια χώρα με πολιτικά προβλήματα (ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι διοικείται από τον ίδιο πρόεδρο, Alexander Lukashenko, τα τελευταία είκοσι χρόνια). Με αυτό ως δεδομένο, ένα ταξίδι έως το Μινσκ έχει, από πολλές απόψεις, ενδιαφέρον. Σχετικά με τα πολιτιστικά της πόλης: η National Opera and Ballet of Belarus (bolshoibelarus.by/en) έχει πλούσιο πρόγραμμα με «Τραβιάτα» (06/02), «Τόσκα» (11/02), «Καρυοθραύστη» (12/03), «Νύχτα Μπαλέτου από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα» (07/03). Στον κινηματογράφο Pobeda (ul. Internatsionalnaya 20) θα βρείτε καλό σινεμά, διεθνείς σκηνοθέτες και θεματικά αφιερώματα, ενώ τo Autocinema (ul. Menkovsky Tract 2, Ozertso) είναι αυτό που φαντάζεστε: drive-in. Τώρα, αν έχετε κέφια για ένα φλάσμπακ στη συναρπαστική ιστορία του 20ού αιώνα, περάστε από την οδό vul Kamyunistychnaya 4, όπου στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έμενε ο Lee Harvey Oswald, αφότου αυτομόλησε στην ΕΣΣΔ από τους Αμερικανούς πεζοναύτες και πριν γίνει παγκοσμίως διάσημος ως… το χέρι που πάτησε τη σκανδάλη και σκότωσε τον Κένεντι.

Μία και μοναδική είναι η επιλογή που έχουμε (στην αναζήτηση που κάναμε εμείς τουλάχιστον, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες), ονομάζεται Aeroflot και προσεγγίζει την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας μέσω Μόσχας από 220 ευρώ.

Παρίσι / Γαλλία

Των δισκάδικων και της Ταινιοθήκης

Πόλη του Φωτός, της Μόνα Λίζα και της Αφροδίτης της Μήλου, η γαλλική πρωτεύουσα συχνά… καπελώνεται από τα μεγαλειώδη αποκτήματά της. Γιατί Παρίσι δεν είναι μόνο ο Πύργος του Αϊφελ και το Λούβρο, είναι και η Cinémathèque Française με το κινηματογραφικό μουσείο (www.cinematheque.fr), το φεστιβάλ «μαύρης» μουσικής Sons d’hiver (έως 16/02, www.sonsdhiver.org), που λαμβάνει χώρα σε κέντρο και προάστια, το Fargo Vinyl Shop (42, rue de la Folie Méricourt, www.fargovinylshop.com), ένα δισκάδικο με 7ιντσα βινύλια του Jerry Lee Lewis και των Arctic Monkeys. Είναι επίσης οι εκθέσεις Le Surréalisme et l’objet (γλυπτών και φωτογραφίας, έως 03/03 στο Centre Georges Pompidou), Raw Vision (σχεδίου, ζωγραφικής, γλυπτικής, έως 22/08 στο Halle Saint-Pierre), Gustave Doré (1832-1883), «L’Imaginaire au pouvoir» (σχεδίου κ.ά., 18/02-11/05 στο Musée d’Orsay) και εκατομμύρια ακόμα events. Η πόλη δεν είναι φθηνή, μπορείτε όμως να κάνετε οικονομία αναζητώντας εκθέσεις και μουσεία που έχουν ελεύθερη είσοδο (π.χ. κάποιες Κυριακές).  

Από την Αθήνα στο Παρίσι φτάνουμε απευθείας με Aegean και Air France. Και με τις δύο το εισιτήριο κοστίζει από 180 έως 220 ευρώ μετ' επιστροφής. Αν έχουμε ωστόσο περισσότερο χρόνο, τόσο η Alitalia μέσω Ρώμης όσο και η Air Serbia μέσω Βελιγραδίου πετούν με φθηνότερο εισιτήριο.

Κωνσταντινούπολη / Τουρκία

Για τα παιδιά

Οπως σε κάθε μεγαλούπολη, έτσι και σε αυτήν, όλοι μπορούν να περάσουν καλά. Πάρτε λοιπόν τα μικρά σας από το χέρι και γνωρίστε τους τη μαγική πόλη: το Istanbul Aquarium (www.istanbulakvaryum.com), το μουσείο μεταφορών, βιομηχανίας και τηλεπικοινωνιών Rahmi M Koç Museum με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και τα αιωνόβια μοτοποδήλατα (www.rmk-museum.org.tr), το μουσείο σύγχρονης τέχνης Istanbul Modern (στο www.istanbulmodern.org θα βρείτε πληροφορίες για μια οικογενειακή επίσκεψη) και βέβαια το καλύτερο, το πιο επιμορφωτικό και διασκεδαστικό «μουσείο» απ’ όλα… το παλιομοδίτικο τραμ με τα ασπροκόκκινα βαγόνια. 

Aegean, Olympic Air, Turkish και Pegasus πετούν απευθείας από Αθήνα για Κωνσταντινούπολη. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι τιμές τόσο καλές, που μπορεί να πετάξετε στην Πόλη και με 108,15 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Αμστερνταμ / Ολλανδία

Βαν Γκογκ και nightlife

Η επίσκεψη στα ανακαινισμένα μουσεία Βαν Γκογκ και Ρέικσμουζεουμ θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τους επισκέπτες της ολλανδικής πρωτεύουσας. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη της πόλης, η εναλλακτική. Για disco, funk, hip hop, jazz, R&B, soul, techno, tech house, λάιβ μουσική και διεθνείς DJs ψάξτε στο Sugar Factory (www.sugarfactory.nl). Το ιστορικό Melkweg (www.melkweg.nl/en) φιλοξενεί σωρεία συναυλιών, παραστάσεων και εκθέσεων, όπως την έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας Freaks come out at night με θέμα το nightlife (06/03-04/05), ενώ το Cosmic Relaxation Center Paradiso ή σκέτα Paradiso (www.paradiso.nl), άνοιξε τις πύλες του το 1968 αλλά εξακολουθεί να προσελκύει τα νεανικά κοινά, διοργανώνει events μόδας, συναυλίες, παρτάρει ατελείωτα – και όλα αυτά στο εσωτερικό μιας πρώην εκκλησίας.    

Στο Αμστερνταμ φτάνουμε απευθείας με KLM με 227,49 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Ρώμη / Ιταλία

Για τζαζ και γνωριμίες

Alexanderplatz… τζαζ κλαμπ στην Αιώνια Πόλη του Φελίνι και του Σορεντίνο (και όχι στο Βερολίνο), που κρατάει ψηλά τον πήχη της ντόπιας σκηνής (alexanderplatzjazzclub.com). Αν προτιμάτε να ανακατευτείτε με Ιταλίδες και Ιταλούς φοιτητές και να ακούσετε έθνικ, world music και (πάλι) τζαζ, κατευθυνθείτε προς το San Lorenzo και το Beba do Samba (www.bebadosamba.it). Το Circolo degli Artisti (www.circoloartisti.it/en) φημίζεται ως καλή σκηνή των μικρών και μεσαίων alternative γκρουπ, ενώ, αν η καρδιά σας χτυπάει για «πολυχώρο», πηγαίνετε στο Lettere Caffè (www.letterecaffe.org): ζωντανή μουσική, εικαστικά, παρουσιάσεις βιβλίων, slam poetry και πολλή, πολλή Ρώμη.

EasyJet, Alitalia και Aegean πετούν απευθείας στην πρωτεύουσα της Ιταλίας και μια καλή τιμή που βρίσκουμε είναι τα 131,96 ευρώ με την Alitalia.

Στην επόμενη σελίδα: Ρίγα και Ούμεο, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2014

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή