Οταν οι ξενοδόχοι συναντούν τους ντόπιους παραγωγούς

Οταν οι ξενοδόχοι συναντούν τους ντόπιους παραγωγούς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθήσαμε μια ημερίδα που έθεσε τις βάσεις για ουσιαστική συνεργασία ξενοδόχων και παραγωγών αγροτικών προϊόντων, στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.

Ας φανταστούμε ότι είμαστε σε διακοπές, σε οποιοδήποτε από τα υπέροχα μέρη της χώρας μας και ο ξενοδόχος μας καλωσορίζει με ντόπιο τσίπουρο ή σπιτικό γλυκό του κουταλιού, ενώ για πρωινό γευόμαστε τραχανά με σύγλινο, στραπατσάδα, και προζυμένιο ζυμωτό ψωμί αλειμμένο με μυρωδάτο βούτυρο και φρέσκια μαρμελάδα. Στον τόπο που βρισκόμαστε, κάποια πιάτα είναι μοναδικά, μιας και μόνο εδώ έχει κρεμμύδες ή άνυδρο ντοματάκι, ή την μουντοβίνα, το «τσίπουρο των μελισσοκόμων». Στην βόλτα μας αγοράζουμε αρωματικό μέλι της περιοχής, αναμνηστικό των ξένοιαστων ημερών ή πεσκέσι σε αγαπημένους φίλους. Oι τουρίστες γεύονται τα μοναδικά προϊόντα, μαγεύονται από τον μύθο που τα περιβάλλει και τα αναζητούν και στη χώρα τους όταν επιστρέψουν. Η γύρω περιοχή, δεν είναι έρημη και εγκαταλελειμμένη με μοναδική κίνηση στα τουριστικά μαγαζιά, βραχυπρόθεσμου και εποχιακού κέρδους, αλλά τα χωράφια της είναι γεμάτα ζαρζαβατικά, τα δέντρα της φορτωμένα με καρπούς και οι οικογενειακές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται ποιοτικά, αγροτικά προϊόντα και ζουν με αξιοπρέπεια και με σταθερό κέρδος.

Αυτό είναι το όραμα που μοιραστήκαμε στο Βραχάτι Κορινθίας, πανεπιστημιακοί, μέλη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, παραγωγοί και δημοσιογράφοι, στο Αlkyon Resort Hotel & Spa.

Η εκδήλωση «Ρεαλισμός και τέχνη – “Food reason” με “ελληνικό μέτρο”», παρόλο τον δυσκολονόητο τίτλο της έθεσε τουλάχιστον για την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, τα θεμέλια μιας ουσιαστικής σκέψης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών και των ξενοδόχων με συγκεκριμένους στόχους:

  • Τα περισσότερα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό».

  • Η ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας να συνεργαστεί και να συνδεθεί και με άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή.

  • Η γαστρονομία να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, την τέχνη και τον τουρισμό, αφού αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιστικής μας κληρονομιάς.

Ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές της ημερίδας, ο κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Αθηνά Σχινά, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης από την Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Γιώργος Πίττας και η κ. Αγνή Χριστίδου από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος κ.α.

Το συνέδριο φιλοξένησε επίσης, μικρή έκθεση τοπικών αγροτροφίμων, έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κτιστοπούλου από τη συλλογή της «Παραφερνάλια», καθώς και γευσιγνωσία τοπικών κρασιών.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλε αποφασιστικά το ονειρικό περιβάλλον του ξενοδοχειακού συγκροτήματος αλλά και ο κ. Γεώργιος Πολίτης, πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Alkyon Resort Ηotel & Spa, που λειτούργησε ως υποδειγματικός και συνάμα ανεπιτήδευτος οικοδεσπότης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή