Οι σημαντικότερες εκθέσεις της άνοιξης

Οι σημαντικότερες εκθέσεις της άνοιξης

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδιμβούργο | Louise Bourgeois: χωρίς μυστικά

Αντικρίζοντας τα έργα της, είναι σαν να μοιραζόμαστε τις αναμνήσεις της. Η Γαλλοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα Louise Bourgeois ανέτρεχε, συχνά, στα τραύματα της παιδικής της ηλικίας και τα ξόρκιζε μετουσιώνοντάς τα σε ύλη. Το έργο της χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις και από την επιμονή της να προβάλλει σε εικόνες τη διαφορά θηλυκού και αρσενικού. Η έκθεση «Louise Bourgeois, A Woman Without Secrets»  περιλαμβάνει μια επιλογή από τα πιο διάσημα γλυπτά και σχέδιά της.

> Εως 18 Μαΐου 2014, www.nationalgalleries.org

Τόκιο | Τα πάντα για τον Γουόρχολ

Andy Warhol: ο δημιουργός που αψήφησε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ υψηλής τέχνης και σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας, παντρεύοντας απλά στη σύλληψή τους σχέδια με σύνθετα νοήματα, κατάφερε τελικά να διοχετεύσει το ταλέντο του σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς: ζωγραφική, διαφήμιση, φωτογραφία, κινηματογράφο. Το αναδρομικό αφιέρωμα που φιλοξενείται στο Mori Art Museum είναι το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ιαπωνία και καλύπτει κάθε πτυχή της καριέρας του, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 700 εκθέματα-έργα και αρχειακό υλικό από την αρχή έως το τέλος της καλλιτεχνικής του διαρομής.

 > Εως 6 Μαΐου 2014, www.mori.art.museum

Λονδίνο | Πολυτάλαντος Hockney

Η έκθεση «Hockney, Printmaker» επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό εικαστικό μέσο με το οποίο επιλέγει, συχνά, να εκφραστεί ο David Hockney. Με αφορμή τα 60 χρόνια από το πρώτο χαρακτικό του, η Dulwich Portrait Gallery παρουσιάζει 100 έργα, απ’ όλο το φάσμα της καριέρας του, που αποδεικνύουν τον μεγάλο βαθμό εξοικείωσης του σημαντικού δημιουργού με δύο τεχνικές εκτύπωσης: τη χαρακτική και τη λιθογραφία.

> Εως 11 Μαΐου 2014, www.dulwichpicturegallery.org.uk

Μόναχο | Οι συνθέσεις της Florence Henri

Οι φωτογραφίες και τα φωτομοντάζ της Florence Henri μαρτυρούν μια δημιουργό ανοιχτή στις νέες καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής της. Ξεκινά την εκπαίδευσή της σπουδάζοντας αρχικά μουσική και έπειτα ζωγραφική και το 1927 γίνεται δεκτή στη σχολή Βauhaus στο Dessau. Σχεδόν από την αρχή ξεκινά τους πειραματισμούς με τα πρίσματα και τους καθρέφτες. Η έκθεση «Florence Henri. Compositionen» αντλεί υλικό από το σύνολο της καριέρας της.

> Από 21 Μαρτίου έως 14 Σεπτεμβρίου 2014, www.pinakothek.de

Μιλάνο | Διά χειρός Kandinsky

Η έκθεση «Vassily Kandinsky.  The Centre Pompidou Collection» στο Palazzo Reale παρουσιάζει 80 έργα του πρωτοπόρου εικαστικού, τα οποία αντανακλούν τους σημαντικότερους σταθμούς της δημιουργικής του πορείας. Με αφετηρία το 1896 και την απόφασή του να εγκαταλείψει τη Ρωσία και το πανεπιστήμιο για να σπουδάσει ζωγραφική, ο επισκέπτης «ταξιδεύει» μαζί του στη Γερμανία, πίσω πάλι στη Ρωσία όταν ξεσπάει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και, τέλος, στο Παρίσι, όπου περνάει το υπόλοιπο της ζωής του. Καθώς προχωρά στη ζωγραφική τέχνη, ο αποδέκτης του έργου του αντιλαμβάνεται  την επιρροή του από διαφορετικά εικαστικά ρεύματα όπως  ιμπρεσιονισμός, φωβισμός, εξπρεσιονισμός, κονστρουκτιβισμός, αφηρημένη τέχνη.

> Εως 27 Απριλίου 2014, www.kandinskymilano.it

Παρίσι | Ενας Βρετανός στην Πόλη του Φωτός

Εδώ και 35 χρόνια, ο Μartin Parr απαθανατίζει όσα θεωρεί πως συνθέτουν την ταυτότητα του Παρισιού: τα Ηλύσια Πεδία, τα ντεφιλέ μόδας, τους τουρίστες, τις εκθέσεις τέχνης, τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του, τις υποβαθμισμένες γειτονιές, τα πάρκα. Η έκθεση «Martin Parr: Paris», που απαρτίζεται από εξήντα έργα -με αρκετές εικόνες να περιέχουν έντονα το στοιχείο του νέου και άλλες να τονίζουν τα κλισέ που συνοδεύουν τη γαλλική πρωτεύουσα-, αποτυπώνει το όραμα του Βρετανού φωτογράφου για την Πόλη του Φωτός.

> Από 26 Μαρτίου έως 25 Μαΐου 2014, www.mep-fr.org

Νέα Υόρκη | H μεταμόρφωση του Gauguin

Η διαδικασία που ακολουθούσε ο Paul Gauguin στην παραγωγή ενός έργου προϋπέθετε την επανάληψη και το συνδυασμό μοτίβων, επιτρέποντας έτσι στην εικόνα να «αναπτυχθεί», έως ότου μεταμορφωθεί σε αυτό που ο καλλιτέχνης επιθυμούσε. Οι εκτυπώσεις προσφέρουν ούτως ή άλλως αυτήν τη δυνατότητα και φαίνεται πως ο Γάλλος εικαστικός πειραματίστηκε με τη «μεταφορά εικόνων» τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του στον Νότιο Ειρηνικό, αφού αυτοί οι αυτοσχεδιασμοί τον βοήθησαν να αποτυπώσει την ονειρική και μυστηριακή ζωή που απολάμβανε. Η έκθεση «Gauguin Metamorphoses» περιλαμβάνει 150 έργα, 120 σε χαρτί και περίπου 30 πίνακες και γλυπτά που σχετίζονται με αυτή την πρακτική.   

> Εως 8 Ιουνίου 2014, www.moma.org

Πράγα | Απαγορευμένες φωτογραφίες

Ο  Τσέχος αυτοδίδακτος φωτογράφος Milon Novotny κέρδισε επάξια μια θέση στην ιστορία τέχνης της χώρας του με το εξαιρετικό λεύκωμα «London».To λεύκωμα τυπώθηκε το 1968, όμως εξαιτίας πολιτικών περιορισμών, οι φωτογραφίες αυτού του εγχειρήματος έγιναν δημόσια γνωστές πολλά χρόνια αργότερα, το 2002, σε μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του. Η έκθεση «Milon Novotny: London in the 1960s» στη Leica Gallery Prague αναδεικνύει το ταλέντο και το μοναδικό ένστικτο του Novotny, που, όπως ο Ηenri Cartier-Bresson, επέλεγε πάντα σε ασπρόμαυρο φόντο την «αποφασιστική στιγμή» για να «αιχμαλωτίσει» το θέμα του.

> Εως 11 Απριλίου 2014, www.lgp.cz

Ουάσιγκτον | «American Cool»

Steve McQueen: τον αποκαλούσαν «βασιλιά του cool», δεν ήταν όμως ο μόνος που ταυτίστηκε με τον συγκεκριμένο όρο, καθώς πολλοί από τους αστέρες της έβδομης τέχνης και της μουσικής βιομηχανίας πάσχισαν με την εικόνα και τη συμπεριφορά τους για να κερδίσουν αυτόν το χαρακτηρισμό. Η έκθεση «American Cool», στην Εθνική Πινακοθήκη της αμερικανικής πρωτεύουσας, συγκεντρώνει πορτρέτα συμβόλων, όπως Patti Smith, Humphrey Bogart, Miles Davis, DebbieHarry, Billie Holiday, James Dean, Μadonna, που, σύμφωνα με τους επιμελητές του μουσείου, διέθεταν όλα όσα απαιτεί ο ορισμός της λέξης, ήτοι επαναστατικό τρόπο προσωπικής έκφρασης, γοητεία και μυστήριο. Αρκούσε δε μια πόζα τους μπροστά στον φωτογραφικό φακό για να το αποδείξουν.

> Εως 7 Σεπτεμβρίου 2014, www.npg.si.edu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή