Τόπος διακοπών το ανάκτορο των Αψβούργων

Τόπος διακοπών το ανάκτορο των Αψβούργων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Τις πύλες του σε επισκέπτες που επιθυμούν να περάσουν μία νύχτα σε ανάκτορο των Αψβούργων, θα ανοίξει το ανάκτορο του Σένμπρουν της Βιέννης.

Τα πρώην θερινά ανάκτορα των αυτοκρατόρων της Αυστροουγγαρίας, κατοικία του Φραγκίσκου-Ιωσήφ και της αυτοκράτειρας Σίσι, θα προσφέρουν έτσι ένα από τα διαμερίσματα των επισκεπτών σε τουρίστες, έναντι 700 ευρώ τη βραδιά. Το διαμέρισμα των δύο υπνοδωματίων διαθέτει κουζίνα και τραπεζαρία, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα.

Οσοι επιθυμούν να βιώσουν το αυτοκρατορικό μεγαλείο του ανακτόρου μπορούν επίσης να προσλάβουν ιπποκόμο, ιππήλατο όχημα για ρομαντικές μετακινήσεις και ιδιωτικό σεφ. Το ανάκτορο, χτισμένο σε ρυθμό ροκοκό στα τέλη του 17ου αιώνα, υπήρξε κάποτε η δευτερεύουσα κατοικία των αυτοκρατόρων της Αυστροουγγαρίας, που κυβέρνησαν έως το 1918.

Το Σένμπρουν και οι περίφημοι κήποι του είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Αυστρίας, με περισσότερους από 2,9 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο. Το 1999, η UNESCO ενέταξε το ανάκτορο στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χαρακτηρίζοντάς το «εξαίρετο δείγμα σύνθεσης των τεχνών, σε ρυθμό μπαρόκ».

Τη δημοτικότητα του ανακτόρου Σένμπρουν φιλοδοξεί τώρα να εκμεταλλευθεί η εταιρεία Trend Parkhotel, που θα διαχειριστεί την ενοικίαση της αυτοκρατορικής σουίτας. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε χθες: «Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του διαμερίσματος σεβάστηκε απόλυτα τον υπάρχοντα ρυθμό. Αναζητήσαμε και βρήκαμε έπιπλα εποχής, φροντίζοντας οι επισκέπτες να έχουν κάθε σύγχρονο τεχνολογικό μέσο στη διάθεσή τους».

Η ανακαίνιση των διαμερισμάτων, κόστους 400.000 ευρώ, επανέφερε το ειδικά κατασκευασμένο για την αυστροουγγρική αυλή μοτίβο του «δαμασκηνού ανανά» σε βελούδο. Τέτοιες ταπετσαρίες, ειδική παραγγελία για την αυλή των Αψβούργων, κοσμούσαν τα ανάκτορα του Χόφμπουργκ και του Σένμπρουν.

Στα διαμερίσματα αυτά διέμεινε και η περίφημη «κόκκινη αρχιδούκισσα», Ελίζαμπεθ Πέτσνεκ, γνωστή στην αυλή ως «Ερτσι». Η κόρη αυτή του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Ροδόλφου, και αγαπημένη εγγονή του αυτοκράτορα Φραγκίσκου-Ιωσήφ, προκάλεσε μέγα σκάνδαλο στην αυλή, με την ένταξή της το 1921 στις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας.

Τα διαμερίσματα των φιλοξενουμένων του ανακτόρου Σένμπρουν ενοικιάζονταν μέχρι την ανακαίνισή τους σε Βιεννέζους πολίτες. Το ενοίκιο καθόριζε ο δήμος, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς στην περιοχή των ανακτόρων.

Το ανάκτορο είχε «φιλοξενήσει» το σοβιετικό επιτελείο μετά την απελευθέρωση της Βιέννης από τον Κόκκινο Στρατό το 1945, ενώ εκεί εγκαταστάθηκε το αρχηγείο του βρετανικού στρατού κατοχής, μετά το 1946.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή