Ιόλας, Θεοτοκόπουλος και άλλοι… δαιμόνιοι

Ιόλας, Θεοτοκόπουλος και άλλοι… δαιμόνιοι

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα Υόρκη | Το καλλιτεχνικό δαιμόνιο του Ιόλα

Στηρίζει τους εξόριστους στην Αμερική σουρεαλιστές στη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου και τους συστήνει στο αμερικανικό κοινό, διοργανώνει την πρώτη ατομική έκθεση του 24χρονου Αντι Γουόρχολ τo 1952, συνεργάζεται με τους νεορεαλιστές και τους εκπροσώπους της arte povera και προωθεί το έργο συμπατριωτών του καλλιτεχνών σε Ευρώπη και Αμερική: ο Αλέξανδρος Ιόλας παρέμεινε όλη του τη ζωή ένας παθιασμένος συλλέκτης και ένας άνθρωπος στον οποίο η σύγχρονη τέχνη χρωστά πολλά. Η έκθεση «Alexander the Great. The Iolas gallery 1955-1987» στην Paul Kasmin Gallery περιλαμβάνει έργα δημιουργών -Giorgio de Chirico, Max Ernst, Lucio Fontana, Yves Klein, René Magritte, Roberto Matta, Man Ray, Ed Ruscha, Niki de Saint Phalle, Takis, Dorothea Tanning, Jean Tinguely- των οποίων η καλλιτεχνική πορεία καθορίστηκε σε σημαντικό βαθμό από τη συνάντησή τους με τον ιδιοφυή Ελληνα γκαλερίστα.

> Εως 26 Απριλίου, www.paulkasmingallery.com

Πράγα | Η αφίσα μέσο πολιτικής προπαγάνδας

Η έκθεση «The Poster in the Clash of Ideologies 1914-2014» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Dox παρουσιάζει την αφίσα ως μέσο πολιτικής προπαγάνδας και προώθησης κοινωνικών μηνυμάτων. Ξεκινώντας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακολουθώντας με αυστηρή χρονική σειρά τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, το εντυπωσιακό αφιέρωμα φτάνει στις μέρες μας. Στο τελευταίο μέρος της έκθεσης, ο επισκέπτης διαπιστώνει με τι όρους απεικονίζεται πια το θολό ιδεολογικό τοπίο της εποχής μας μέσα από τα ψηφιακά μέσα.

> Εως 19 Μαΐου, www.dox.cz

Λονδίνο | Στο μυαλό του Jean Paul Gaultier

Φέρνοντας στον νου σκηνικό θεατρικής παράστασης, η έκθεση «The Fashion World of Jean Paul Gaultier. From the Sidewalk to the Catwalk» στο Barbican Centre ιχνηλατεί την πορεία του enfant terrible της μόδας, ανατρέχοντας στην πρώτη του επίδειξη τη δεκαετία του ’70 και φωτίζοντας, μέσα από 165 εντυπωσιακά ενδύματα και αξεσουάρ, όλα όσα τον ενέπνευσαν στις δημιουργίες του: από τους δρόμους του Παρισιού στην αισθητική της punk κουλτούρας και στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ανάμεσα στα εκθέματα φιγουράρουν διάσημα κομμάτια που σχεδίασε για ποπ είδωλα, όπως η Μαντόνα και η Κάιλι Μινόγκ, καθώς και κοστούμια για ταινίες.  

> Από 9 Απριλίου έως 25 Αυγούστου, www.barbican.org.uk

Ζυρίχη | Η γυναικεία τέχνη της προσποίησης

Το παιχνίδι με τις μεταμφιέσεις και η αλλαγή ρόλων κατέχουν κεντρική θέση στο έργο της Αμερικανίδας φωτογράφου Cindy Sherman. H αρχή γίνεται το 1975 με τη σειρά «Untitled film Stills». Εβδομήντα ασπρόμαυρες αυτοπροσωπογραφίες της επιτρέπουν να σαρκάσει τον στερεοτυπικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζoυν η κοινωνία και η έβδομη τέχνη τη γυναίκα: γυναίκα καριέρας, σέξι θηλυκό, ξεπεσμένη αριστοκράτισσα, βαριεστημένη νοικοκυρά. Η συνέχεια δεν θα είναι πολύ διαφορετική. Παρωδεί ό,τι την ενοχλεί, προκαλώντας ρήξη με το παρελθόν και τις κοινωνικές συμβάσεις. Στην αναδρομική έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης με τίτλο «Cindy Sherman – Untitled Horrors», ο επισκέπτης διαπιστώνει ότι η έννοια του ωραίου δεν είναι ποτέ το ζητούμενο στην τέχνη της και πως το γκροτέσκο είναι το όχημα για να σχολιάσει σημαντικά ζητήματα της εποχής της.

> Από 6 Ιουνίου έως 14 Σεπτεμβρίου, www.kunsthaus.ch

Αμστερνταμ | Οι εμπορικοί δρόμοι της Ανατολής

O θρυλικός Δρόμος του Μεταξιού, η μακρά οδός που για αιώνες διευκόλυνε τη μεταφορά εμπορευμάτων αλλά και τη διάδοση πολιτικών ιδεών, πολιτιστικών παραδόσεων και θρησκευτικών εθίμων, βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης «Expedition Silk Road» στο Μουσείο Ερμιτάζ. Περισσότερα από 250 εκθέματα -νομίσματα, σφραγίδες, κοσμήματα, πολύτιμα μεταξωτά, γυάλινα και πήλινα χρηστικά αντικείμενα, γλυπτά και τοιχογραφίες- προτρέπουν τους επισκέπτες να διανύσουν νοερά τις ίδιες εμπορικές διαδρομές και να ανακαλύψουν χαμένους πολιτισμούς.  

> Εως 5 Σεπτεμβρίου, www.hermitage.nl

Αμβούργο | Το Παρίσι των Ντομιέ και Λοτρέκ

Με την έκθεση «C’est la Vie. Τhe Paris of Daumier and Toulouse-Lautrec» είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια συγκριτική μελέτη πάνω στο έργο των δύο σημαντικότερων Γάλλων λιθογράφων του 19ου αιώνα, του Ηenri de Toulouse-Lautrec και του Honoré Daumier. Και οι δύο αποτύπωσαν με ρεαλισμό και διάθεση σαρκασμού την εποχή τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο, και οι δύο μάς έχουν χαρίσει μοναδικές εικόνες από τη γαλλική πρωτεύουσα, με τις εκκεντρικές συμπεριφορές των Παριζιάνων αστών και τις σκηνές από τη νυχτερινή ζωή της πόλης να έχουν τον πρώτο λόγο.

> Από 16 Μαΐου έως 3 Αυγούστου, www.hamburger-kunstahalle.de

Ρώμη | Η αιώνια πόλη του Παζολίνι

Η Ρώμη για τον Pasolini ήταν κάτι περισσότερο από έναν τόπο κατοικίας. Σήμαινε πολλά παραπάνω από ένα ιδανικό σκηνικό για τις ταινίες του. Ανέπτυξε μαζί της μια σχέση πάθους, που κινούνταν στα όρια της αγάπης και του μίσους. Κάποιες στιγμές ήθελε να αποδράσει όσο γρηγορότερα μπορούσε από τα ασφυκτικά δεσμά της και άλλες πάσχιζε να γυρίσει πίσω στους γνώριμους δρόμους της. Η έκθεση «Pasolini Roma» στο Palazzo delle Esposizioni χωρίζεται σε έξι χρονολογικές ενότητες -ξεκινώντας από την άφιξη του διάσημου κινηματογραφιστή στην ιταλική πρωτεύουσα το 1950 και φτάνοντας έως τη νύχτα της δολοφονίας του στην Οστια, το Νοέμβριο του 1975-, μέσα από τις οποίες οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν όλα εκείνα που υφαίνουν το μύθο της δημιουργικής του πορείας: τα μέρη όπου έζησε και γύρισε τις ταινίες του ή εμπνεύστηκε τα μυθιστορήματά του, την ποίησή του, τους φίλους και τους έρωτές του, τη δέσμευσή του απέναντι στην πόλη του.

> Από 15 Απριλίου έως 20 Ιουλίου, www.palazzoesposizioni.it

Τολέδο | Ο Ελληνας Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το Τολέδο διοργανώνει τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί προς τιμήν του Ελληνα δημιουργού. Το αφιέρωμα, που θα περιλαμβάνει περισσότερους από 100 πίνακες, πολλοί από τους οποίους θα προέρχονται από σημαντικά μουσεία του κόσμου, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Πράδο της Μαδρίτης, θα φιλοξενηθεί στο μουσείο Santa Cruz αλλά και σε άλλους χώρους της ιστορικής πόλης, στους οποίους ο σπουδαίος Ελληνας ζωγράφος φιλοτέχνησε γνωστά έργα του, όπως το Σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού Ναού, το Παρεκκλήσι του Σαν Χοσέ, το Μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγκο ελ Αντίγκουο, η Εκκλησία του Σάντο Τομέ και το Νοσοκομείο Ταβέρα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα πρώιμα έργα του -πριν ακόμα ταξιδέψει στην Ισπανία- καθώς και στα πορτρέτα του, το μοναδικό ζωγραφικό θέμα για το οποίο κέρδισε φήμη ενόσω ζούσε.

> Εως 14 Ιουνίου, www.elgreco2014.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή