Όχι άλλα «λουκέτα αγάπης» στο Παρίσι

Όχι άλλα «λουκέτα αγάπης» στο Παρίσι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα συνήθεια των ερωτευμένων επισκεπτών της Πόλης του Φωτός εγείρει διαφωνίες και αντιδράσεις.

Οταν το 2008 δύο ρομαντικές ψυχές πέρασαν ένα μικρό λουκέτο στην πεζογέφυρα Pont des Arts, που ενώνει τις δύο όχθες του Σηκουάνα στο ύψος του Λούβρου, και πέταξαν το κλειδί στο ποτάμι για να «κλειδώσουν» για πάντα την αγάπη τους, κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Σήμερα περισσότερα από 700.000 λουκέτα βρίσκονται κλειδωμένα στην πολυσύχναστη γέφυρα, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα επί Ναπολέοντα, κάνοντας ουκ ολίγους κατοίκους και επισκέπτες της Πόλης του Φωτός να δυσανασχετούν.

Τα λουκέτα ζυγίζουν περί τους 93 τόνους, «φανταστείτε να στέκονται πάνω στη γέφυρα 20 ελέφαντες συγχρόνως», λένε οι πρωτεργάτριες του κινήματος «Οχι στα λουκέτα αγάπης» (No Love Locks), η Αμερικανίδα Lisa Anselmo και η Γαλλο-αμερικανίδα Lisa Taylor Huff, οι οποίες υποστηρίζουν -μεταξύ άλλων- ότι αυτή η μοντέρνα ένδειξη αγάπης θέτει σε κίνδυνο το ιστορικό μνημείο και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των πεζών.

Ηδη τμήματα της περίφραξης έχουν πέσει από το βάρος και προς το παρόν έχουν αντικατασταθεί από ξύλινα πάνελ. Παρ’ όλα αυτά, στην επίσημη ιστοσελίδα του Παρισιού, αυτή η νέα σχετικά «συνήθεια» των ερωτευμένων στην πεζογέφυρα Pont des Arts παρουσιάζεται ως χαριτωμένη, ενώ αποτελεί και ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και σε άλλες γέφυρες της πόλης.

Δεν είναι όμως μόνο τα λουκέτα που κάνουν ζημιά. Είναι και όλα αυτά τα κλειδιά που ρίχνονται στον Σηκουάνα και συντελούν στη μόλυνση του ήδη επιβαρυμένου ποταμιού.

Το κίνημα No Love Locks, πάντως, έχει συγκεντρώσει προς το παρόν πάνω από 2.200 υπογραφές, με την Αμερικανίδα Anselmo να επιχειρηματολογεί προς πάσα κατεύθυνση. Από τη μια λέει ότι οι Παριζιάνοι νιώθουν αβοήθητοι, καθώς δεν θέλουν να δυσανασχετούν τους επισκέπτες τους, από την άλλη επισημαίνει ότι και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι οι πράξεις του έχουν αντίκτυπο στους κατοίκους της πόλης που αγαπάει και τέλος υπενθυμίζει ότι η κλειδαριά είναι ακατάλληλο σύμβολο αγάπης στη Γαλλία, τη χώρα της οποίας η σημαντικότερη εθνική γιορτή είναι η ιστορική άλωση της φυλακής της Βαστίλλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή