Απειλείται η πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου

Απειλείται η πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…λόγω της αυξημένης ζήτησης για στέγαση.

Κάποτε οι Πυραμίδες του Καΐρου ήταν απομονωμένες στη μέση της ερήμου. Η σημερινή τους εικόνα όμως είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η οικιστική εξάπλωση της πρωτεύουσας της Αιγύπτου και ένα παράνομο νεκροταφείο τις… απειλούν από τουλάχιστον τρεις πλευρές.

Στην Αλεξάνδρεια, πάλι, πριν από δύο μήνες, κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης είδαν να γκρεμίζεται η ιστορική Villa Aghion, που ενέπνευσε τον συγγραφέα του περίφημου «Αλεξανδρινού κουαρτέτου» Λόρενς Ντάρελ, προκειμένου να κατασκευαστεί μια σύγχρονη πολυκατοικία. Αλλά και πριν από δύο χρόνια, μια ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων, όταν επέστρεψαν στο Κάιρο έπειτα από διακοπές, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι πρόθυμοι εργολάβοι είχαν αρχίσει να χτίζουν πάνω στις ανασκαφές τους.

Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω; Οτι οι αυξημένες ανάγκες για στέγαση ούτε λίγο ούτε πολύ απειλούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: από 1 εκατομμύριο κατοίκους στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πληθυσμός της Αλεξάνδρειας αγγίζει σήμερα τα 4,3, ενώ συνολικά ο πληθυσμός της Αιγύπτου έχει αυξηθεί κατά 13 εκατομμύρια μόλις τα τελευταία οκτώ χρόνια, αγγίζοντας σήμερα τα 86 εκατομμύρια.

Ο κόσμος πιέζει, ενώ τα τελευταία χρόνια της πολιτικής αστάθειας -και εδώ έγκειται ο μεγάλος κίνδυνος- η ικανότητα του κράτους να φροντίσει και να περιφρουρήσει τους θησαυρούς της χώρας είναι εξαιρετικά ελλιπής, όπως και η χρηματοδότηση, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή