Εκθέσεις για “ανήσυχα πνεύματα”, με ελληνική παρουσία

Εκθέσεις για “ανήσυχα πνεύματα”, με ελληνική παρουσία

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο | Πειραματική τέχνη

«Η pop art θα πρέπει να είναι δημοφιλής, αναλώσιμη, χαμηλού κόστους, μαζικής παραγωγής, πνευματώδης, σέξι, λαμπερή…» Η Tate Gallery παρουσιάζει μια εντυπωσιακή αναδρομική έκθεση για το έργο του Richard Hamilton, ενός εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της pop art. To αφιέρωμα, που καλύπτει όλο το φάσμα της δραστηριότητας του πρωτοπόρου δημιουργού -φωτογραφία, design, ζωγραφική, τηλεόραση-, προσκαλεί τον επισκέπτη να παρακολουθήσει μια παραγωγική διαδρομή 60 χρόνων και να αποτιμήσει την προσφορά του στη σύγχρονη βρετανική τέχνη.

> Eως 26 Μαΐου 2014, www.tate.org.uk

Αμβούργο | Αποτυπώνοντας το αρχαίο κάλλος

Στην έκθεση «Feuerbach’s Muses – Lagerfeld’s Models»,  ζωγραφικά έργα του Anselm Feuerbach τοποθετούνται δίπλα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας του Karl Lagerfeld, με κοινό τους παρονομαστή την ιδέα της ομορφιάς όπως αυτή απεικονίστηκε στην κλασική αρχαιότητα. Η ασυνήθιστη αυτή έκθεση, που συνενώνει το χθες με το σήμερα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, εστιάζει στο κάλλος, στον ερωτισμό, αλλά και στη λατρεία που επιδεικνύουν εικαστικοί καλλιτέχνες και σχεδιαστές στις μούσες που προκαλούν την έμπνευσή τους.  

> Eως 15 Ιουνίου 2014 www.hamburger-kunstahalle.de

Βερολίνο |  Πρωτοπόρος Ηans Richter

Το έργο του εκτείνεται σε επτά, σχεδόν, δεκαετίες. Ο Βερολινέζος Ηans Richter, ζωγράφος, κινηματογραφιστής, συγγραφέας, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μοντερνισμού με τεράστια επιρροή στα καλλιτεχνικά πράγματα της εποχής του και ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν ακολουθούσε, αλλά συχνά υπαγόρευε τις τάσεις. Η έκθεση «Hans Richter: Encounters From Dada till Today» στο Μartin Gropius Bau περιλαμβάνει 140 εκθέματα-έργα δικά του αλλά και άλλων δημιουργών τους οποίους επηρέασε, θέλοντας έτσι να δείξει το ισχυρό αποτύπωμα που άφησε ο λόγος και το έργο του στην τέχνη του 20ού αιώνα. 

>  Εως 30 Ιουνίου 2014, www.berlinerfestspiele.de

Μιλάνο | Ο ερωτικός Klimt

Η έκθεση «Klimt. The Origins of a Legend» στο Palazzo Reale περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 20 ελαιογραφίες του σημαντικού Αυστριακού ζωγράφου, ξεκινώντας από τα πρώιμα έργα του και φτάνοντας μέχρι τις δουλειές της τελευταίας περιόδου του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καλλιτεχνική του εκπαίδευση στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της αυστριακής πρωτεύουσας και στα πρώτα διακοσμητικά του έργα και τοιχογραφίες, καθώς και στη σχέση με την οικογένειά του και στους αισθηματικούς του δεσμούς. Μάλιστα, τα πορτρέτα γυναικών της βιεννέζικης αστικής κοινωνίας που παρουσιάζονται στο Μιλάνο συνοδεύονται και από μια σειρά ερωτικών γραμμάτων προς την Emilie Flöge, μαρτυρώντας την έντονη έλξη του διάσημου εικαστικού δημιουργού προς το αντίθετο φύλο.  

> Eως 13 Ιουλίου 2014, www.klimtmilano.it

Βιέννη | Ημερολόγια πολέμου

«Είμαι στρατιώτης τώρα πια και μπορώ με βεβαιότητα να πω πως έχω ζήσει τις 14 χειρότερες ημέρες της ζωής μου», έγραφε ο Egon Schiele το 1915. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του ζωγράφιζε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, καθώς και τους ανωτέρους του. Η έκθεση «And Yet There Was Art!» στο μουσείο Leopold ερευνά τις τραυματικές εμπειρίες και εικόνες που προκάλεσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στους Schiele, Albin Egger-Lienz και Anton Kolig και τον τρόπο που αυτές αποτυπώθηκαν στο έργο τους, αλλά παράλληλα παρουσιάζει και την καλλιτεχνική δραστηριότητα ζωγράφων όπως ο Κolo Moser και ο Gustav Klimt, την ίδια ακριβώς περίοδο.

> Από 9 Μαΐου έως 15 Σεπτεμβρίου 2014, www.leopoldmuseum.org

Κοπεγχάγη | Το κοινωνικό έργο του Joseph Beuys

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ο Joseph Beuys, άσκησε μεγάλη επιρροή με τις θέσεις και το έργο του τόσο στον τομέα των τεχνών όσο και σε αυτόν του κοινωνικού στοχασμού και της πολιτικής δράσης. Ζωγράφος, γλύπτης, θεωρητικός της τέχνης και παιδαγωγός, ο Γερμανός καλλιτέχνης  έγινε διάσημος για την «κοινωνική γλυπτική» του, άφησε όμως πίσω του και έναν σημαντικό αριθμό σχεδίων με μολύβι, κάρβουνο και τέμπερα -σε αυτή την πτυχή της καριέρας του αναφέρεται άλλωστε, και η έκθεση στο Μουσείο Louisiana-, που μαρτυρούν πως η ολότητα του έργου του βασίζεται σε μικρές κλίμακες, στην παρατήρηση και στους πειραματισμούς με τα υλικά. 

> Εως 9 Ιουνίου 2014 www.louisiana.dk

Βρυξέλλες | Τέχνη τον καιρό της ελληνικής κρίσης

Τριάντα σύγχρονοι Ελληνες εικαστικοί, μεταξύ των οποίων οι Λουκία Αλαβάνου, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ζάφος Ξαγοράρης, Πάνος Κοκκινιάς, Στέλιος Φαϊτάκης, Αλέξανδρος Βασμουλάκης, μιλούν μέσα από το έργο τους για τον αντίκτυπο που έχει η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Η έκθεση «No Country for Young Men» στο Bozar, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, συγκεντρώνει έργα από ποικίλα εκφραστικά μέσα, που δεν εξαντλούνται μόνο στο να «φωτογραφίσουν» τις αρνητικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις για την καθημερινότητα του Ελληνα πολίτη, αλλά φωτίζουν και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τον επαναπροσδιορισμό της εθνικής μας ταυτότητας.

> Εως 3 Αυγούστου 2014 www.bozar.be

Aμστερνταμ | Από μηχανής θεός

Ο Ρόμπερτ, παρουσιαστής ενός δημοφιλούς τηλεοπτικού talk show, μοιάζει να έχει βαρεθεί τη δουλειά του, ρίχνοντας ολοένα και πιο χαμηλά τα ποσοστά τηλεθέασης. Μόνη του διαφυγή από τον κόσμο των media, η επαφή με το Διάστημα. Μέσω ενός ραδιοπομπού επικοινωνεί με τον κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν και τη διάσημη Λάικα, και είναι εκείνοι που, τελικά, θα του προσφέρουν λύση στο αδιέξοδό του. Η όπερα «Laika» του Ολλανδού συνθέτη Martijn Padding θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Aμστερνταμ, στο πλαίσιο του Holland Festival 2014.

> Από 3 έως 8 Ιουνίου 2014, www.dno.nl

Παρίσι | Νέος ρεαλισμός από τον Fernand Léger

Από τη δεκαετία του ’20 μέχρι και λίγο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι καμβάδες του Fernand Léger αλλάζουν. Εξακολουθεί να ζωγραφίζει «ρεαλιστικά» όσον αφορά τις γραμμές, τη φόρμα και το χρώμα, ωστόσο δείχνει να παίζει με τις κλίμακες, συνδυάζει αταίριαστα μεταξύ τους αντικείμενα και γενικά παρουσιάζεται αρκετά δεκτικός στην πειραματική τέχνη των σουρεαλιστών. Συνάπτει φιλίες με τον Man Ray και τον Marcel Duchamp, ενώ και τα χρόνια της εξορίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες κινείται στους κύκλους του Breton και του Εrnst. Η έκθεση «Fernand Léger. Reconstructing Reality» στο Grand Palais αναδεικνύει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την επίδραση του σουρεαλισμού στο έργο του Γάλλου εικαστικού.

> Εως 2 Ιουνίου 2014 www.grandpalais.fr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή