Χίος: «Χορός» αντιθέσεων

5' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιογράφος Εβίτα Κυριαζή αποκαλύπτει τα αγαπημένα της σημεία στο νησί όπου μεγάλωσε και επέστρεψε πρόσφατα.

Μερικοί άνθρωποι χάνουν εύκολα τις ισορροπίες τους αν δεν υπάρχει η θάλασσα στο φόντο της καθημερινότητάς τους. Ανήκω σε αυτούς τους ανθρώπους-ψάρια και ευτυχώς έχω εύκολη πρόσβαση στις θάλασσες της Χίου, του νησιού στο οποίο μεγάλωσα. Είναι εσωστρεφείς οι χιώτικες ακτές, οι περισσότερες με βράχια και βότσαλα, μπλε-μολυβί νερά, τοποθετημένες στο τέρμα πολλών χιλιομέτρων ασφάλτου ή και χωματόδρομου. Το ηφαιστειογενές Φώκι (η δεύτερη παραλία στα Μαύρα Βόλια) είναι μια σταρ που δεν αντανακλά φως, αλλά το καταπίνει και παραμένει σκοτεινή, βιβλική και χωρίς αλαλαγμούς γύρω της (ρακέτες, μουσική κ.λπ.). Η διπλανή Κώμη είναι το άκρως αντίθετο: χρυσή άμμος, κοσμοσυρροή, μπίρες και σνακ κάτω από ομπρέλες – ωστόσο, τελευταία, της κλέβει την κοσμική δόξα το Βίρι, λίγο πιο βόρεια, με το γεμάτο γραμμωμένα κορμιά αθλητών beach bar Carpe Diem να σερβίρει πραγματικά άψογα κοκτέιλ.

Μπάνιο και ηλιοβασίλεμα πάνε μαζί στις δυτικές παραλίες, δηλαδή στους αμέτρητους κόλπους εκατέρωθεν της Ελίντας (η οποία είναι πολλά υποσχόμενη από ψηλά, αλλά αποφευκτέα λόγω αιχμηρών βοτσάλων). Απ’ όλους προτιμώ το Τραχήλι – αρκεί να μην έχουν μαζευτεί «λιλιγκιές» (σφήκες): οι συνήθεις ύποπτοι της περιοχής για τη μετατροπή του μπάνιου σε πάλη με τα θηρία. Νοτιότερα μου αρέσει η μικρούλα, παρεΐστικη Αγία Δύναμη -κοντά στο χωριό Πυργί, με την πανελλαδική πρωτοτυπία των διακοσμητικών «ξυστών» στις όψεις των σπιτιών- και η Αποθήκα με το φανταστικό καφενείο, που εποπτεύει από ψηλά το Αιγαίο – κοντά στο χωριό Μεστά, με τη δίκαιη φήμη του πιο ατμοσφαιρικού μεσαιωνικού χωριού της Χίου. Βρουλίδια στο νότιο άκρο, Γιόσωνας στο βόρειο άκρο και Μάναγρος-Μαγεμένα το νούμερο ένα στην απεραντοσύνη και στο προσωπικό μου τοπ χιακών ακτών.

H Xίος, με το κάθε άλλο παρά ομοιογενές τοπίο, είναι νησί ιδανικό για μακρινές αυτοκινητάδες: από τον πορτοκαλεώνα με τα γενοβέζικα αρχοντικά, που η ομορφιά τους φέρνει ζάλη, τον Κάμπο (η Τοσκάνη τρώει τη σκόνη του), προς τα μαστιχοχώρια του Νότου. Από το κεφαλοχώρι της Βολισσού, που φοράει σαν κομψό διάδημα ένα μεσαιωνικό κάστρο, μέχρι τα χωριά γύρω από το όρος Αμανή κ.ο.κ. Θα περιγράψω την (λόγω παιδικών, οικείων εικόνων) αγαπημένη μου. Ξεκινώντας από τον Βροντάδο, οδηγώ στην παραλιακή οδό προς βορρά, έχοντας στα αριστερά βραχώδεις σχηματισμούς και στα δεξιά τη θέα προς την τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας. Κάνω στάση στο Θόλος, ένα καρνάγιο γεμάτο σκαριά κάθε είδους, που έχουν βγει στη στεριά για συντήρηση: από πολυτελή γιοτ μέχρι το ετοιμοθάνατο πια Σμαραγδάκι, το ξύλινο καραβάκι που κάποτε μπαινόβγαινε καμαρωτό στο χιώτικο λιμάνι και μου έχει χαρίσει την ανάμνηση ενός τρομερού πάρτι εν πλω. Το υπέροχο λιμανάκι της Λαγκάδας είναι προορισμός για εξαιρετικό φαγητό με συνοδεία πολλά καραφάκια ούζο «Καζανιστό Στουπάκη» στα τραπέζια του Νόστου. Η σύντομη εκδοχή της αυτοκινητάδας καταλήγει στο Μάρμαρο, το επίνειο των Καρδαμύλων, ναυτότοπου που γέννησε τον πεθερό του Ωνάση και του Νιάρχου, τον Σταύρο Λιβανό. Συχνά παίρνω το μονοπάτι που οδηγεί στον ασβεστωμένο ανεμόμυλο και κάθομαι λίγο ταξινομώντας σκέψεις. Στην προέκταση αυτής της οδικής διαδρομής βρίσκεται το φαράγγι των Καμπιών, πολύ ενδιαφέρον για πεζοπορία, με αφετηρία το ομώνυμο χωριό και κατάληξη μια ακτή βγαλμένη από έργο ναΐφ ζωγράφου.

Οταν δεν έχω διάθεση να διανύσω χιλιόμετρα και έχω ήδη καταναλώσει πολλές θερμίδες ώστε να ενδώσω στις γευστικές απολαύσεις της Χώρας, όπως το ντόπιο παγωτό στο «Scoop» που σερβίρει η κούκλα Αννα ή τα απίστευτα μαγειρέματα στην all time classic αυλή του Χότζα, ποδηλατώ έως τις παλιές εγκαταστάσεις του ανοιχτού κολυμβητηρίου της ΠΕΚΕΒ. Εκεί, και στη διπλανή πλαζ στον όρμο Λω, συντίθεται καθημερινά μια μικροκοινωνία γεμάτη ζουμί: βετεράνοι γκριζομάλληδες κολυμβητές που τους χαιρετούν οι πάντες, κυρίες με λαμπερά μαγιό και κοσμήματα που μαυρίζουν στις ξαπλώστρες, ζευγαράκια που κυνηγιούνται έξω από τα αποδυτήρια, έφηβοι που παίζουν μπασκετάκι ξυπόλυτοι, πιτσιρίκια που μαθαίνουν ιστιοπλοΐα στα Lazer. Σε αυτήν τη γωνίτσα του νησιού, η οποία φυλάει προσεκτικά τα νεανικά μου καλοκαίρια, παίρνω την πιο μεγάλη «τζούρα» από Χίο.

 

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ XIO (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ)

Μετάβαση

Από την Αθήνα πετάει τέσσερις φορές τη μέρα για Χίο η Aegean (Τ/801.112.0000, www.aegeanair.gr). Το ταξίδι διαρκεί 45 λεπτά και τα εισιτήρια ξεκινούν από 42,64 ευρώ για απλή μετάβαση με όλους τους φόρους. Από το λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν 4 δρομολόγια την εβδομάδα από την Blue Star Ferries (T/18130, www.bluestarferries.gr) και άλλα τόσα από τη Hellenic Seaways (T/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr). Και με τις δύο εταιρείες το ταξίδι διαρκεί 8 ώρες και το εισιτήριο κοστίζει 38 – 39 ευρώ το άτομο και 83,50 – 84 ευρώ το αυτοκίνητο για απλή μετάβαση.

Διαμονή

Ιάνθη (Βέσσα, Τ/22710-73.080, www.ianthe.gr). Δύο ιστορικά κτίρια, το ένα του 1750 και το άλλο του 1880, αποκαταστάθηκαν και στεγάζουν 6 δωμάτια. Παραδοσιακά, με εμφανή πέτρα, κρεβάτια με κουνουπιέρες και έπιπλα αντίκες, τα δωμάτια είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά και ρομαντικά. Από 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Αρχοντικό Ρίζικο (Κάμπος, Τ/22710-25.863, www.chios-riziko.gr). 3 σουίτες και 7 δίκλινα δωμάτια διαθέτει το αρχοντικό, το οποίο βρίσκεται στην εύφορη πεδιάδα του Κάμπου. Από 60 ευρώ το δίκλινο

με πρωινό.

Argentikon Luxury Suites (Κάμπος, Τ/22710-33.111, www.argentikon.gr). Χτισμένο τον 16ο αιώνα, το αρχοντικό αποτελεί ιστορικό μνημείο και εξαίσιο δείγμα της γενοβέζικης αρχιτεκτονικής. Οι 8 σουίτες χαρακτηρίζονται από μοναδική κομψότητα και άνεση. Από 300 ευρώ η σουίτα με πρωινό.

Frourio Apartments (Καλοθέτου 8, Χίος, Τ/22710-42.476, www.chiosfrourio.gr). Αυτόνομα, επιπλωμένα διαμερίσματα με όλες τις ανέσεις στην πόλη της Χίου και κοντά στο Κάστρο. Ιδανικά για οικογένειες και παρέες. Από 50 ευρώ το διαμέρισμα.

Ελληνικό Κάστρο (Λεωφόρος Ενώσεως 6, Χίος, Τ/22710-44.740, www.greciancastle.gr). Πέντε κτίρια που ακολουθούν τη χαρακτηριστική χιώτικη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και στεγάζουν μοντέρνα δωμάτια με όλες τις ανέσεις. Διαθέτει επίσης εστιατόριο και πισίνα. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Erytha Hotel & Resort (Καρφάς, Τ/22710-32.311, www.erytha.gr). Σε δύο πτέρυγες χωρίζεται το πολυτελές resort και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα δωμάτια και τις σουίτες του Erytha Classic και τα πιο μοντέρνα δωμάτια του Erytha Exclusive. Από

80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Ρούσσικο (Θυμιανά, Τ/22710-33.352). Το μεγάλο πέτρινο κτίριο διαθέτει μια εξίσου ωραία αυλή. Το μενού περιλαμβάνει παραδοσιακά μαγειρευτά, κρεατικά της ώρας και μεζέδες. Δοκιμάστε το μοσχαράκι στο πήλινο με μελιτζάνα και τον κόκορα κρασάτο.

Χότζας (Γ. Κονδύλη 3, Χίος, Τ/22710-42.787). Με ιστορία που ξεκινάει το 1882, ο Χότζας είναι από τις πιο κλασικές διευθύνσεις για καλό φαγητό στην πόλη. Δοκιμάστε το χταποδάκι και τις μελιτζάνες με κόκκινη σάλτσα.

Αστέρι (Αυγώνυμα, Τ/22710-20.577). Με πανοραμική θέα και φιλικότατο σέρβις, η ταβέρνα σερβίρει παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα με ντόπια υλικά. Ξεχωρίζουν οι μελιτζάνες στη χόβολη, οι χορτοκεφτέδες και το κατσικάκι στη σούβλα.

Πόρτο Εμπορειός (Κάστρου 1, Εμπορειός, Τ/22710-70.025). Στεγάζεται σε παλιό ανακαινισμένο κτίριο και προσφέρει μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών, καθώς και ψάρια και θαλασσινά.

Tips

– Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ποικίλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου (Ηρ. Πολυτεχνείου 5, Χίος, Τ/22710-44.391). Μουσικοχορευτικές παραστάσεις, συζητήσεις και εκθέσεις είναι στο φετινό πρόγραμμα.

– Ο μοναδικός κήπος εσπεριδοειδών που βρίσκεται στην περιοχή Κάμπος στο κέντρο του νησιού είναι ένας πραγματικός θησαυρός για τους ντόπιους. Επισκεφτείτε το Μουσείο Citrus για να μάθετε περισσότερα για την περιοχή και τα προϊόντα της (Αργέντη 9-11, Κάμπος, Τ/22710-31.513).

– Μπορεί να είναι ένα καθημερινό και απλό προϊόν, αλλά η μαστίχα Χίου έχει συναρπαστική ιστορία και ενδιαφέρουσες χρήσεις. Πληροφορηθείτε τα πάντα στο κατάστημα της Eνωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου MastihaShop (Λ. Αιγαίου 36, Χίος, Τ/22710-81.600).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή