Βουτιές (και όχι μόνο) στη Ζυρίχη

Βουτιές (και όχι μόνο) στη Ζυρίχη

7' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος είπε ότι στην Κεντρική Ευρώπη δεν ευχαριστιούνται το καλοκαίρι; Μπορεί να μην έχουν τα νησιά και τις παραλίες του Νότου, έχουν βρει όμως ουκ ολίγους τρόπους να χαίρονται τις λίμνες, τα ποτάμια και τα πάρκα τους, αλλά και τις πολύ μεγάλες σε διάρκεια μέρες τους.

Οταν ετοίμαζα τη βαλίτσα εν όψει ενός καλοκαιρινού τριημέρου στη Ζυρίχη, δεν μου πέρασε καθόλου από το μυαλό να πάρω μαζί και τα δέοντα για την παραλία. Κι ας είχα δει ότι τις δύο πρώτες μέρες ο καιρός θα ήταν ζεστός -γύρω στους 28 βαθμούς-, σε αντίθεση με την τρίτη και τελευταία που θα έβρεχε από το πρωί. «Στάθηκα» στη βροχή, πήρα μονάχα τις γαλότσες μου και την αδιάβροχη κουκούλα για το καρότσι του δίχρονου γιου μου -που πράγματι χρειαστήκαμε την Κυριακή-, πήρα και ζακέτες, αλλά μαγιό και πετσέτες ούτε κατά διάνοια. Και όμως, αποδείχτηκε ότι αυτά ήταν τα αξεσουάρ που αν είχαμε μαζί μας θα χρησιμοποιούσαμε περισσότερο από οτιδήποτε. Γιατί όλες οι βόλτες μας στη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας περιλάμβαναν και μια βουτιά σε πισίνα ή ποτάμι (και μάλιστα σε οργανωμένη πλαζ στις όχθες του ποταμού) ή παιχνίδι και πικνίκ σε κάποιο πάρκο, πάνω σε περιποιημένο γρασίδι και στη σκιά των πανύψηλων δέντρων. Ακολουθούν τρεις βόλτες όλο δροσιά στην ελβετική μητρόπολη.

1 | Κολύμπι στον ποταμό Limmat. Το νερό είναι πεντακάθαρο, τόσο στο μεγαλύτερο ποτάμι που διατρέχει τη Ζυρίχη όσο και στη λίμνη της -από εδώ άλλωστε υδροδοτείται ολόκληρη η πόλη-, οπότε θεωρητικά μπορείτε να κολυμπήσετε σχεδόν παντού· αρκεί να προσέχετε να μη βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιο πλεούμενο, μικρό καραβάκι ή σκάφος, και ασφαλώς να μην απαγορεύεται στο συγκεκριμένο σημείο.

Για την ασφάλεια όλων, λοιπόν, υπάρχουν έντεκα δημόσια «μπάνια» (Badi), όπως ονομάζονται, πολλά από τα οποία έχουν δωρεάν είσοδο, ενώ για άλλα υπάρχει επιβάρυνση (από 3,50 έως 7 ελβετικά φράγκα το άτομο, ήτοι 2,80-5,60 ευρώ) και λειτουργούν καθημερινά από το πρωί έως αργά το απόγευμα (συνήθως μέχρι τις 8), ανεξαρτήτως καιρού. Τα περισσότερα διαθέτουν αποδυτήρια και καφέ, ενώ προς το βράδυ οι εξέδρες μετατρέπονται σε υπαίθρια μπαρ, με τη μουσική να δυναμώνει και τον νεαρόκοσμο να… αράζει με κοκτέιλ και μπίρες στο χέρι.  

Η δική μας εμπειρία έρχεται από το παραποτάμιο Jugendkulturhaus Dynamo (Wasserwerkstrasse 21, www.dynamo.ch), ένα πολύ συμπαθητικό all day cafe-bar πολύ κοντά στα οργανωμένα μπάνια Oberer Letten (Lettensteg 10), στα τραπέζια και στην εξέδρα του οποίου απολαύσαμε για πρωινό ένα καταπληκτικό γιαούρτι με μούσλι και φρούτα του δάσους, χυμούς και καφέδες, ενώ συγχρόνως παρατηρούσαμε όλους αυτούς που βουτούσαν με περισσή γενναιότητα από την παρακείμενη γέφυρα στο ποτάμι. Η μέρα ήταν ζεστή και όλος ο κόσμος ήταν έξω. Εκτός από τους κολυμβητές, ουκ ολίγοι ποδηλατούσαν ή περπατούσαν πλάι στο ποτάμι, ενώ οι περισσότεροι απολάμβαναν τον -σχετικά ακριβοθώρητο- ήλιο με ηλιοθεραπεία.

Προσοχή! Τα νερά του ποταμού είναι ορμητικά και ενδείκνυνται για καλούς και σχετικά έμπειρους κολυμβητές, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν παντού ναυαγοσώστες. Επίσης, όσοι κολυμπάνε σε σημεία απ’ όπου περνούν καραβάκια καλό είναι να φοράνε διακριτικά για να ξεχωρίζουν από μακριά.

2 | Στο κολυμβητήριο της γειτονιάς. Χειμώνα – καλοκαίρι οι κάτοικοι της πόλης φοράνε μαγιό, γυαλάκια και σκουφάκια και κολυμπάνε σε κλειστές και ανοιχτές πισίνες – για γυμναστική, για ευχαρίστηση και συχνότερα και για τα δύο. Υπάρχει, μάλιστα, μια κάρτα κόστους 220 ελβετικών φράγκων (176 ευρώ) για όλο το χρόνο ή 100 ελβετικών φράγκων (80 ευρώ) μόνο για το καλοκαίρι, με την οποία τους επιτρέπεται η είσοδος και η χρήση των εγκαταστάσεων όλων των κολυμβητηρίων και των οργανωμένων μπάνιων της Ζυρίχης, τα οποία να σημειωθεί ότι έχουν αξιοζήλευτες υποδομές.

Κάπως έτσι βρεθήκαμε κι εμείς στο κοντινότερο κολυμβητήριο της γειτονιάς όπου μείναμε στη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής μας στην πόλη. Το Freibad Seebach (Glatttalstrasse 43, στο τέρμα του τραμ Νο 14), το οποίο ανοίγει κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, είναι μια όαση δροσιάς για μικρούς και μεγάλους. Γιατί, αν το ποτάμι και η λίμνη είναι μεν λαχταριστά, αλλά κάπως επικίνδυνα για τα παιδιά, εδώ η κατάσταση είναι ολότελα οργανωμένη και απολύτως ελεγχόμενη. Η είσοδος -αν δεν είσαι κάτοικος Ζυρίχης και κάτοχος της κάρτας που προαναφέραμε- είναι 7 ελβετικά φράγκα για τους ενηλίκους (5,60 ευρώ), υπάρχει μια καντίνα που σερβίρει ροφήματα και φαγητό, υπάρχουν και βρύσες με πόσιμο νερό για να γεμίζεις το ποτήρι σου κάθε στιγμή, πεντακάθαρα αποδυτήρια, μεγάλη πισίνα με δύο βατήρες, μικρή πισίνα για τα παιδιά και μια νεροτσουλήθρα. Επίσης, όλος ο υπόλοιπος χώρος καλύπτεται από γρασίδι, όπου μπορείς -διαλέγοντας την καλύτερη σκιά- να απλώσεις την πετσέτα σου και να κάνεις ηλιοθεραπεία ή πικνίκ.

Τις ημέρες που έχει πολλή ζέστη, βέβαια, και πολύ περισσότερο τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, εντοπίζεται και εδώ ο συνωστισμός που συναντά κανείς στις πολυσύχναστες ελληνικές παραλίες. Γι’ αυτό υπάρχει και η εναλλακτική να αφήσετε τα μαγιό πίσω και να κατευθυνθείτε προς κάνα πάρκο ή δάσος -όλο και κάτι θα υπάρχει σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι ή το ξενοδοχείο όπου θα μένετε- για φαγητό και παιχνίδι στη φύση. Είναι εξίσου ωραία!

3 | Πετάλι στη λίμνη και βόλτα στον Κινέζικο Κήπο. Οσο τουριστική δραστηριότητα κι αν ακούγεται, είναι αναμφίβολα ένα από τα must της καλοκαιρινής Ζυρίχης. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σημεία πέριξ της λίμνης όπου μπορείτε να νοικιάσετε πλωτά ποδήλατα (με τιμόνι και πετάλι, αλλά διαφορετικά στην όψη από αυτά που έχουμε στην Ελλάδα) και να απολαύσετε μια μίνι κρουζιέρα σε γλυκά νερά – ε, και καμιά βουτιά αν σας κάνει κέφι. Τα δύο από αυτά βρίσκονται στην παραλίμνια εξέδρα μεταξύ Bellevue και Zürichhorn και το κόστος ενοικίασης κυμαίνεται από 19 έως 35 ελβετικά φράγκα την ώρα, ήτοι 15,20 -28 ευρώ.

Αν, πάλι, δεν είστε για πετάλι, μπορείτε σε κάθε περίπτωση να μετακινηθείτε στη λίμνη με το καραβάκι της γραμμής, το οποίο λειτουργεί κανονικά ως Μέσο Μαζικής Μεταφοράς (όπως τα τρένα, τα τραμ και τα λεωφορεία) μεταφέροντας κατοίκους και επισκέπτες από τη μία μεριά της λίμνης στην άλλη. Αυτός είναι και ο ένας τρόπος για να βρεθείτε στον θαυμάσιο Κινέζικο Κήπο (Bellerivestrasse 144), που βρίσκεται κοντά στο Κέντρο Le Corbusier στη δεξιά όχθη της λίμνης. Ο άλλος είναι με τα πόδια. Ο κήπος αποτελεί δώρο της αδελφοποιημένης με τη Ζυρίχη κινεζικής πόλης Kunming ως ένα «ευχαριστώ» για τη βοήθεια που πρόσφεραν οι Αρχές της ελβετικής πόλης στην αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του νερού του Kunming και είναι αφιερωμένος «στους τρεις φίλους του χειμώνα», δηλαδή στο πεύκο, το μπαμπού και το δαμάσκηνο. Ο κήπος περιβάλλεται από τοίχο κόκκινου χρώματος και αποτελεί, οπωσδήποτε, μια εναλλακτική πρόταση πάρκου στην πόλη, όπου οι «πράσινες» επιλογές είναι πραγματικά πολλές.

Τρεις προτάσεις για έξοδο

…περιμένοντας να πέσει η νύχτα.

Frau Gerolds

Εστιατόριο, μπαρ, χώρος τέχνης και καταστήματα σε ένα αστικό περιβάλλον με πολύχρωμα κοντέινερ στη βιομηχανική περιοχή της δυτικής μεριάς της πόλης – το must σημείο συνάντησης του φετινού καλοκαιριού. Λειτουργεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, σερβίρει φαγητό με υλικά βιολογικής καλλιέργειας, πολλά από τα οποία παράγονται εντός, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και τα εξαιρετικά κρασιά του.

> Geroldstrasse 23, Τ/+41 78 971 67 64, www.fraugerold.ch

El Local

Βρίσκεται στην περιοχή Sihlpost, σε μία από τις όχθες του έτερου ποταμού της πόλης, Sihl, και αν το επισκεφτείτε μέρα -για φαγητό, για παράδειγμα, επιλέγοντας κάποιο από τα μεσημεριανά μενού-, είναι βέβαιο ότι όλο και κάποιος ξύλινος πάγκος θα  βρεθεί για να καθίσετε. Αργά το απόγευμα, όμως, και το βράδυ επικρατεί το αδιαχώρητο. Το φαγητό είναι ποιοτικό και νόστιμο, τα ποτά καλά και για εμάς τους Ελληνες, με τους στίχους του Καββαδία σε έναν από τους εξωτερικούς τοίχους του ευφάνταστου (και στο εσωτερικό του) μπαρ, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

> Gessnerallee 11, Τ/+41 43 344 87 50, www.ellokal.ch

Rimini

Είναι από τα ωραιότερα καλοκαιρινά σποτ της πόλης για μοχίτο και πίτσα, πολυσύχναστο, καθώς βρίσκεται πλάι στο ποτάμι, τα ζεστά απογεύματα και βράδια και με ένα μικρό «ψαγμένο» παζάρι που λαμβάνει χώρα μία φορά την εβδομάδα. Αναζητήστε το!

> Badweg 10 (στάση Bahnhof Selnau), Τ/+41 44 211 95 94, www.rimini.ch

Πρακτικά και απαραίτητα

– Στη Ζυρίχη θα φτάσετε με απευθείας πτήσεις της Swiss (www.swiss.com) και της Aegean (www.aegeanair.com) και μάλιστα, αν σταθείτε τυχεροί, μπορείτε να πετύχετε πολύ καλή τιμή εισιτηρίου, όπως εμείς, κλείνοντάς το ένα μήνα πριν με 135 ευρώ με φόρους μετ’ επιστροφής για έναν ενήλικο και ένα βρέφος.

– Κινηθείτε στην πόλη με τρένο και τραμ. Ερχονται στην ώρα τους, πάνε παντού και το ημερήσιο εισιτήριο για την κεντρική ζώνη είναι 8,20 ελβετικά φράγκα (6,56 ευρώ).

– Στη Ζυρίχη είναι βέβαιο ότι δεν θα διψάσετε ποτέ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι -όπως προείπαμε- το νερό που έρχεται από τη λίμνη είναι πόσιμο και ότι σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης υπάρχουν κρήνες (αληθινά κομψοτεχνήματα) από τις οποίες τρέχει νερό, που μπορείτε σε κάθε περίπτωση να πιείτε.

– Εδώ, τέλος, δεν θα μείνετε από… ποδήλατο. Ή έστω από αλυσίδα. Σε ουκ ολίγα σημεία θα βρείτε ένα δημοτικό ποδηλατάδικο, με τα απαραίτητα εργαλεία για να επισκευάσετε το δίτροχο όχημά σας – σε περίπτωση που έχετε ιδέα πώς γίνεται αυτό!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή