Σανάμπρια, μαγεία και καλή ζωή

Σανάμπρια, μαγεία και καλή ζωή

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιά μέσα στα υψίπεδα της Καστίλλης και κρυμμένη στην αγκαλιά του Βορρά, περνώντας από τη μαγική γη που αναβλύζει θεσπέσιο κρασί και μικρά χωριά, με τη νωχελική ζωή τους να κυλάει σε βουνίσιες ταβέρνες και πιο πέρα από τις αρχοντικές μεσαιωνικές αδερφές, τη διάσημη Σαλαμάνκα και τη μικρότερη Θαμόρα, βρίσκεται η επιβλητική Πουέμπλα δε Σανάμπρια. Με το ποτάμι Κάστρο να κυλάει ήρεμα δίπλα στα ψηλά μεσαιωνικά της τείχη, σαν ασημένιο περιδέραιο στον λαιμό μιας περήφανης Κυράς, η μικρή όμορφη πόλη στέκεται εκεί ψηλά στον λόφο της κι αγναντεύει τον παγωμένο ορίζοντα με θλίψη. Εκεί, κάπου κοντά, στον πέτρινο κόρφο των βουνών βρίσκεται μια πανέμορφη, κρυστάλλινη λίμνη και κάτω από τα ήρεμα νερά της κρύβεται μια τραγική ιστορία.

Στο βασίλειο της Καστίλλης

Πριν όμως φτάσεις στη λίμνη και το μυστήριο που την περιβάλλει, μπορείς να απολαύσεις το ταξίδι και τις μοναδικές ομορφιές που θα σου προσφέρει αυτή η γη. Ξεκινώντας από τη Μαδρίτη, και κατευθυνόμενος βόρεια προς τη Θαμόρα, θα βρεθείς βαθιά μέσα στο βασίλειο της Καστίλλης και του διάσημου ποταμού Ντουέρο, που έχει δώσει το όνομά του σε ένα από τα καλύτερα κρασιά της Ισπανίας. Το κλίμα σε συνδυασμό με την εύφορη γη δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια λευκής και κόκκινης αμπέλου: μέσα από την ομίχλη θα δεις να ξεπροβάλλουν απέραντες σειρές από αυτά, σαν στρατός που η αποστολή του είναι να φέρει τη μέθη και την ευφορία στη γη, καθώς πλησιάζεις το χωριό Ελ Πουέντε (El Puente), γνωστό κι αυτό για το ποιοτικό, τοπικό κρασί του. Η πρώτη στάση για καφέ «κορτάδο» ή για ένα ποτηράκι κρασί με έναν ωραίο μοσχομυριστό μεζέ για συνοδεία (τάπα) επιβάλλεται στο εντυπωσιακό, όμορφο καφέ στην αρχή του δρόμου, που έχει διατηρήσει όλη την τοπική και παραδοσιακή αρχιτεκτονική στους πέτρινους τοίχους του και όπου σε μια ειδική σάλα, στο πίσω μέρος, μπορείς να δεις ενδιαφέροντα λαογραφικά εκθέματα.

Μετά τη σύντομη ανάπαυση, παίρνεις ανανεωμένος τον κεντρικό δρόμο για τη Σανάμπρια και ύστερα από μια σύντομη και όμορφη διαδρομή μέσα στα πράσινα βουνά θα αντικρίσεις το ποτάμι Κάστρο που αγκαλιάζει την Πουέμπλα δε Σανάμπρια και το βλέμμα σου θα σκαρφαλώσει μαγνητισμένο ψηλά, στην πέτρινη μεσαιωνική ακρόπολη και στο κάστρο της: εκεί ψηλά είναι ο προορισμός σου. Μέσα σε πλινθόχτιστα σπίτια, πέτρινους δρόμους και σοκάκια, μικρά καφέ, εκκλησίες και μικρά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και με τις μυρωδιές από τα χειροποίητα αλλαντικά που κρέμονται, το υγρό ξύλο και τον βουνίσιο κρύο αέρα να χαϊδεύει με παγωμένα ακροδάχτυλα το πρόσωπό σου, θα ξετυλιχτεί το μεσαιωνικό παραμύθι σου. Για τη διαμονή σου τίποτε καλύτερο από ένα μεσαιωνικό επιβλητικό αρχοντικό του 18ου αι., αναπαλαιωμένο ώστε να λειτουργεί ως ξενώνας, όπως η Ποσάδα Ρεάλ Λα Καρτερία. Προσφέροντας απλόχερη θέα στο ποτάμι και τον απέραντο ορίζοντα, διαθέτει παραδοσιακά όμορφα δωμάτια, ντόπια εξαιρετική κουζίνα στο κελάρι του, και εξυπηρέτηση και φιλοξενία υψηλής ποιότητας σε πολύ προσιτές τιμές. Την επόμενη μέρα, αφού πρώτα κάνεις τους απαραίτητους εξερευνητικούς περιπάτους στα γύρω στενά και στα τείχη, απολαμβάνοντας τη θέα ή αγοράζοντας κάποια τοπικά προϊόντα όπως τυρί και αλλαντικά, και μετά τη βόλτα στα ωραία μικρά καφέ του ιστορικού κέντρου, μπορείς να πάρεις πλέον τον δρόμο για τη διάσημη λίμνη.

Προτού όμως επισκεφτείς τη λίμνη ανάμεσα στα βουνά, μπορείς να δεις πρώτα όλη την ομορφιά της από ψηλά, γευματίζοντας παράλληλα σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής, ανηφορίζοντας στο μικρό χωριό Σαν Μάρτιν δε Καστανιέδα, σκαρφαλωμένο σε μια κορυφή που του παρέχει μοναδική θέα στη λίμνη. Γνωστό για τις γενναιόδωρες μερίδες του, το «Ρεκρέο» θα σου προσφέρει κρέας χοιρινό και μοσχαρίσιο ντόπιο, εξαιρετικής ποιότητας και σε πολύ λογικές τιμές. Είναι «υποχρεωτικό» να παραγγείλεις τη μοσχαρίσια σταβλίσια μπριζόλα, η οποία τόσο με το μέγεθος όσο και με τη ζουμερή νοστιμάδα της θα σε γεμίσει ενέργεια για την υπόλοιπη περιήγηση. Μια ακόμη στάση που επιβάλλεται πριν κατέβεις στη λίμνη είναι και το ομώνυμο μοναστήρι του χωριού με μεγάλη ιστορία, που οι ρίζες του χάνονται στην εποχή των Βησιγότθων και των μεγάλων Αράβων δημιουργών του Αλ Ανδαλους, και όπου μπορείς να επισκεφτείς μια μικρή έκθεση για την ιστορία της περιοχής και τη λίμνη, καθώς και για την πανίδα και τη χλωρίδα της.

Η τραγωδία της λίμνης

Η λίμνη της Σανάμπρια είναι ένα μέρος από το οποίο μοιάζουν να πηγάζουν πολλές, μυστηριώδεις λαϊκές δοξασίες και μύθοι. Κοινή αφετηρία όλων αυτών ένα τραγικό περιστατικό, μια τραγωδία, από τις πολλές που σημάδεψαν την πολυτάραχη ιστορία αυτού του λαού κατά τη δικτατορία του Φράνκο. Το φράγμα που εγκαινιάστηκε το 1956 από τον Φράνκο, χτισμένο με πρόχειρους υπολογισμούς, φτηνά υλικά και με την υπέρμετρη ματαιοδοξία ενός δικτάτορα να δοξαστεί το όνομά του, αποδείχθηκε ολέθρια κατάρα για τους κατοίκους του χωριού Ριμπαδελάγο, λίγα χιλιόμετρα πιο χαμηλά, κοντά στη λίμνη. Μια παγωμένη νύχτα, στις 9 Γενάρη του 1959, και καθώς οι ανυποψίαστοι κάτοικοι του μικρού χωριού προσπαθούσαν να ζεσταθούν στα φτωχικά σπιτικά τους, δομημένα κι αυτά με πρόχειρα υλικά, ένας εκκωφαντικός θόρυβος ξεχύθηκε από τα έγκατα της γης, καθώς το ορμητικό ποτάμι, απελευθερωμένο από τα δεσμά του έπαιρνε τρομακτική εκδίκηση. Η επόμενη ημέρα θα ξημέρωνε με τους θρήνους αυτών που σώθηκαν, με το 90% του χωριού κατεστραμμένο, με πτώματα να επιπλέουν στη λίμνη και με τον τραγικό απολογισμό: 144 άνθρωποι, κυρίως μικρά παιδιά, χάθηκαν για πάντα στον υγρό τάφο της λίμνης. Το άγαλμα μιας μάνας σε θρήνο στέκει μόνο του στη θέση του εξαφανισμένου χωριού για να θυμίζει ότι η ανθρώπινη πλεονεξία προκαλεί πολλές φορές το μένος της Φύσης, μπροστά στο οποίο ο άνθρωπος αποδεικνύεται πολύ μικρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή