Σκιάθος: «Ζωντανή» η ιστορία στο Κάστρο

Σκιάθος: «Ζωντανή» η ιστορία στο Κάστρο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μακριά δεν γεμίζει και πολύ το μάτι: δυο-τρεις ερειπωμένες εκκλησίες και το ψηλό απομεινάρι της πέτρινης πύλης ξεχωρίζουν μόνο από το Κάστρο της Σκιάθου. Περισσότερη ίσως εντύπωση προκαλούν τα γαλάζια, καθαρά σαν κρύσταλλο νερά της παραλίας από κάτω. Κι όμως ο επισκέπτης που θα πάρει το ανηφορικό μονοπάτι για το Κάστρο θα καταλάβει σύντομα πως άξιζε τον κόπο.

Κάτι παραπάνω από έξι αιώνες στέκει σε έναν απόκρημνο βράχο στο βόρειο άκρο του νησιού, καταφύγιο των κατοίκων από τους πειρατές που ταλαιπωρούσαν το Αιγαίο. «Πάντως έκαναν κι εκείνοι συχνά πειρατεία όταν έσφιγγαν τα πράγματα», μου είπε κάπως εμπιστευτικά η κυρία Αννα, ντόπια ιστοριοδίφης και «προσωπικότητα» του νησιού. Σε κάθε περίπτωση, περίπου 400 σπίτια βρίσκονταν κλεισμένα κοντά κοντά μέσα στο οχυρό που ήταν περισσότερο φυσικό και λιγότερο ανθρώπινο έργο. Η απότομη όψη του βράχου από την πλευρά της θάλασσας το καθιστούσε πρακτικά απροσπέλαστο με μόνη πρόσβαση το στενό μονοπάτι που ενώνει το Κάστρο με το εσωτερικό του νησιού. Στην κορυφή του ωστόσο ο εισβολέας συναντούσε την ισχυρή πύλη –αρκετά καλά διατηρημένη και σήμερα– και ακόμα το κανόνι του πύργου και την περίφημη «ζεματίστρα» με το καυτό λάδι.

Παρά τη στενότητα του χώρου, η μικρή καστροπολιτεία διέθετε ούτε λίγο ούτε πολύ είκοσι εκκλησίες, κάποιες από τις οποίες σώζονται και σήμερα. Ξεχωρίζει ο ναός της Γεννήσεως του Χριστού χτισμένος σε ένα πλάτωμα του δρόμου με τη μικρή σκιερή αυλή του και τη χαμηλή είσοδο να οδηγεί σε ένα εσωτερικό που συγκινεί ανεξαρτήτως των όποιων…πνευματικών αναζητήσεων. Εκεί κανείς βρίσκεται κυκλωμένος από τις ζωγραφισμένες μορφές στους τοίχους, ζωηρές και εκφραστικές με ένα τρόπο φανερά επηρεασμένο από την τέχνη της Δύσης. Κι ανάμεσα στα στασίδια κάδρα με αποσπάσματα του Παπαδιαμάντη εμπνευσμένα από το Κάστρο, που όπως είναι φυσικό δεν άφησε ασυγκίνητο και το «μεγαλύτερο τέκνο» του όμορφου αυτού νησιωτικού τόπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή