Διακοπές χωρίς σκοτούρες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι περίπου 10 το πρωί και μόλις έχουμε περάσει την Πύλη της Μαγνησίας, με τον ήλιο να δημιουργεί αντανακλάσεις πάνω στους μαρμάρινους λίθους κατά μήκος της Ιεράς Οδού. Βρισκόμαστε στον επιβλητικό μουσειακό χώρο της Αρχαίας Εφέσου, λίγο έξω από το Κουσάντασι, μαζί με μια εξαιρετική ξεναγό, την Αυγή από την Τουρκία. Η Αυγή επιθυμεί πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο να μάθουμε τι πραγματικά ήταν η Εφεσος για την Ιωνία. Με πολύ σύγχρονο και διδακτικό τρόπο αφηγείται το παρελθόν σχολιάζοντας έξυπνα, δίνει πληροφορίες για την Αγορά και το Ωδείο, τα δημόσια αποχωρητήρια, την ξακουστή βιβλιοθήκη του Κέλσου και τα απέναντι πορνεία, αποκαλύπτοντας τη θεωρία για ένα κρυφό μονοπάτι το οποίο συνέδεε τη μόρφωση με… την απόλαυση. Καθώς εξιστορεί τα γεγονότα σαν να τα έχει ζήσει η ίδια, νιώθουμε πως περπατάμε μέσα στα συντρίμμια μιας πόλης που έπεσε πριν από λίγα χρόνια.

Αυτή η αξέχαστη βόλτα στην αρχαία Εφεσο είναι μία από τις εκδρομές που περιλαμβάνει το ταξίδι με το Louis Cristal, ένα κρουαζιερόπλοιο που διανύει κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες μίλια στις ελληνικές θάλασσες. Μέσα σε τρεις ημέρες επισκεφτήκαμε τέσσερα λιμάνια, μένοντας στη στεριά για μερικές ώρες. Με αφετηρία τον Πειραιά λύσαμε κάβους την Παρασκευή για Μύκονο, έπειτα δέσαμε στο Κουσάντασι της Τουρκίας και ύστερα απέναντι στο λιμάνι της Σάμου, ενώ την Κυριακή αγκυροβολήσαμε κοντά στη Μήλο και βγήκαμε στον Αδάμαντα με βάρκες. Το επόμενο πρωί πιάσαμε στο Λαύριο για αποβίβαση, ενώ οι περισσότεροι επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι τους για τέσσερις ημέρες ακόμη σε άλλους προορισμούς.

Για κάποιον που έρχεται στην Ελλάδα πρώτη φορά ίσως ο χρόνος που διατίθεται σε κάθε λιμάνι (4 – 5 ώρες) να είναι περιορισμένος για να εξερευνήσει τον τόπο, ωστόσο αυτοί που επιλέγουν την κρουαζιέρα φαίνεται πως απολαμβάνουν το hop on – hop off στο πλοίο και τους αρκεί μια μικρή γεύση από κάθε νησί.

Η αλήθεια είναι πως οι διακοπές εν πλω δεν είναι για όλους. Κάποιοι βρίσκουν περιοριστικό και άβολο το να ζουν πάνω σε ένα καράβι για μία εβδομάδα. Οι περισσότεροι επιβάτες του Louis Cristal, όμως, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, την Κίνα και την Ελλάδα, που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο διακοπών, θεωρούν μεγαλύτερο πλεονέκτημα πως δεν χρειάστηκε να οργανώσουν το ταξίδι. Δεν ασχολήθηκαν με τη διαμονή, τη μεταφορά και τη διατροφή, αφού το πακέτο διακοπών περιλαμβάνει τα παραπάνω με 81 ευρώ ημερησίως κατ’ άτομο (με πρωινό, μεσημεριανό, σνακ, βραδινό και 8 ποτά), ενώ για τα παιδιά μέχρι και 15 ετών το κόστος αφορά μόνο τα λιμενικά τέλη και υπολογίζεται περίπου στα 150 ευρώ την εβδομάδα.

Το προσωπικό, 370 άτομα 26 διαφορετικών εθνικοτήτων, ήταν ιδιαίτερα πρόθυμο για να εξυπηρετήσει το ετερόκλητο κοινό, τα σόου για την ψυχαγωγία των επισκεπτών είχαν μια νότα από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και διοργανώνονταν από το ίδιο -πολυτάλαντο κυριολεκτικά- πλήρωμα, η πισίνα, αν και μικρή, ήταν παράδεισος για τα παιδιά, οι κοινόχρηστοι χώροι ήταν καθαροί. Σε κάθε περίπτωση η κρουαζιέρα έχει το κοινό της, το οποίο μάλιστα είναι ολοένα και αυξανόμενο μέσα στα χρόνια. Για πολύ κόσμο, άλλωστε, το πλεονέκτημα των πολλαπλών προορισμών και η ξεγνοιασιά για τα διαδικαστικά καθιστούν την κρουαζιέρα ιδανική επιλογή για ολιγοήμερη καλοκαιρινή ανάπαυλα.

> Louis Cruises: Ακτή Μιαούλη 25,

Πειραιάς, Τ/210-45.83.499.

> Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκε-φτείτε την ηλεκτρονική σελίδα www.louiscruises.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή