Λήμνος, άρωμα απείραχτης Ελλάδας

Λήμνος, άρωμα απείραχτης Ελλάδας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ωραίο μέρος. °Ξεκουράζεσαι στη σκιά των μαϊντανών» σχολίασε συνάδελφος, όταν έμαθε ότι κατάγομαι από τη Λήμνο. Αναφερόταν, με περιπαικτική διάθεση, στην έλλειψη βλάστησης στο νησί, το οποίο δεν έχει επισκεφθεί ξανά μετά την προ δεκαετιών στρατιωτική του θητεία εκεί. Σε σχετική μου ερώτηση, απάντησε ότι «πηγαίνω συχνά, στους χειρότερους εφιάλτες μου».

Με όλο τον σεβασμό σε όσους δεινοπάθησαν ως κληρωτοί στα στρατόπεδα και τα φυλάκια της Λήμνου, η εικόνα την οποία μεταφέρουν συχνά αδικεί το νησί. Για να ξεκινήσουμε από τη μομφή του ξερονησιού: πρόκειται περί μύθου. Η Λήμνος, το όγδοο μεγαλύτερο νησί της χώρας, διαθέτει εντυπωσιακή ποικιλία τοπίων, από το δάσος βελανιδιών στον δρόμο προς τα ανατολικά και τον υγρότοπο στις Αλυκές, που κατακλύζεται τον χειμώνα από φλαμίνγκος, έως τους καταρράκτες στο πικροδαφνοστεφανωμένο ρέμα του Κατσαΐτη και τις μαγευτικές αμμοθίνες στο Γομάτι, μέσα από τις οποίες ξεπηδούν ελιές, συκιές, λυγαριές και πικροδάφνες.

Μπάνιο και λιχουδιές

Οι παραλίες του νησιού – οργανωμένες όπως το Θάνος και ο Πλατύς, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μύρινα, αλλά και απρόσιτες και ερημικές, όπως η υπέροχη αμμουδιά του Παρθενόμυτου – δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τον αιγαιοπελαγίτικο ανταγωνισμό. Αλλά και μετά το κολύμπι, όταν ανοίγει η όρεξη, η Λήμνος δεν απογοητεύει. Το ψάρι και τα θαλασσινά είναι άφθονα και σε εξαιρετικά λογικές τιμές. Παράλληλα, μπορείτε να απολαύσετε τα σπουδαία τοπικά προϊόντα, όπως τα τυριά μελίχλωρο και καλαθάκι, το φλωμάρι (το χαρακτηριστικό χειροποίητο ζυμαρικό του νησιού) και τα λευκά και γλυκά κρασιά της περιοχής. Καθώς το νησί δεν έχει προσβληθεί από τον ιό της κακώς εννοούμενης τουριστικής ανάπτυξης, τα χωριά όπου μπορείτε να ανακαλύψετε τις θαυμαστές αυτές λιχουδιές παρουσιάζουν ανακουφιστικά χαμηλό δείκτη αρχιτεκτονικών εκτρωμάτων.

Πέρα από τα σύγχρονα θέλγητρά της, η Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου και ένας από τους πιο περιπετειώδεις σταθμούς της Αργοναυτικής Εκστρατείας, είναι γη του μύθου καθώς και τόπος με πλούσια αρχαία ιστορία. Στις περιπλανήσεις σας (η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι απαραίτητη), αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστείας. Εκεί ήταν χτισμένο το ιερό της Μεγάλης Θεάς του νησιού, ενώ θεωρείται ότι κατοικείτο χωρίς διακοπή από τη Χαλκολιθική Εποχή (τέλη της Νεολιθικής) έως τα Βυζαντινά χρόνια. Συνεχίζοντας προς τα βορειοανατολικά, θα βρείτε το Ιερό των Καβείρων, σε ένας λιτής φυσικής ομορφιάς σημείο πάνω στη θάλασσα, όπου μυούνταν οι πιστοί στα Καβείρια Μυστήρια. Τα ευρήματα στην περιοχή χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.Χ. Στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται η Πολιόχνη, ένας προϊστορικός οικισμός που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μεταξύ του 4.500-2.000 π.Χ. Η αίθουσα συνελεύσεων που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι θεωρείται ένδειξη ότι η Λήμνος ήταν από τα πρώτα μέρη στον κόσμο –αν όχι το πρώτο- όπου λειτούργησαν δημοκρατικοί θεσμοί.

Στο Κάστρο της Μύρινας

Αλλά και η ίδια η Μύρινα, η πρωτεύουσα του νησιού, προσφέρεται για την ιδανική καλοκαιρινή μέρα: Μπάνιο στις απάγκιες παραλίες του Μύλου ή των Ρηχών Νερών, βόλτα στο Ρωμέικο Γυαλό με τα παλαιά αρχοντικά και στο Κάστρο (χρονολογείται από τον 12ο αιώνα), στις πλαγιές του οποίου κυκλοφορούν ελεύθερα ελάφια, που ενίοτε κατεβαίνουν και στην πόλη. Στο τέλος της ημέρας, αν ο ορίζοντας είναι καθαρός, φαίνεται ο ήλιος να δύει πάνω από το Αγιον Ορος.

Για εφιάλτης, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή