Οι αναρριχητές και τα Μετέωρα

Οι αναρριχητές και τα Μετέωρα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα διεθνή αναρριχητικά φεστιβάλ τελικά θα «παρακάμψει» τα Μετέωρα εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων, αν όχι και κάποιων συγκαλυμμένων προκαταλήψεων. Οι μονές της περιοχής ουδέποτε ενεθάρρυναν το σκαρφάλωμα στους μετεωρικούς βράχους, όμως η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν τη δεκαετία του ’80 απαγορεύει την αναρρίχηση μόνο όπου βρίσκονται ενεργά μοναστήρια. Αν και η συγκεκριμένη ρύθμιση εμμέσως αντιμετωπίζει τους βράχους ως ιδιοκτησία των μονών, τουλάχιστον αφήνει στη διάθεση των αναρριχητών περίπου 80 από τους εντυπωσιακούς βράχους. Οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ Petzl RocTrip, που επρόκειτο να κάνει μία στάση στα Μετέωρα στο πλαίσιο της «περιοδείας» του στην Ανατολική Ευρώπη, θα είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στις σχεδόν 700 υπάρχουσες διαδρομές – και όχι να πειραματιστούν με ανεξερεύνητα κομμάτια των βράχων, αφού για προφανείς λόγους η αναρρίχηση διέπεται από αυστηρούς κανόνες ασφαλείας. Εντούτοις, την περασμένη εβδομάδα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρνήθηκε να δώσει την άδεια για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, με το επιχείρημα ότι οι διοργανωτές δεν προσδιόριζαν με επαρκή σαφήνεια ποιες διαδρομές θα χρησιμοποιούνταν. Ηδη από τις αρχές του έτους το υπουργείο Πολιτισμού είχε εκφράσει την πρόθεση να αλλάξει την τρέχουσα νομοθεσία για την προστασία των Μετεώρων, έτσι ώστε να επιτρέπεται η αναρρίχηση μόνο σε όσους βράχους δεν έχουν οπτική επαφή με ενεργές μονές ή κατάλοιπα μοναστηριών, και μάλιστα χωρίς την «έμπηξη μεταλλικών βυσμάτων».

Η προσέγγιση της αναρρίχησης ως «απειλής» για τον φυσικό πλούτο και τα μνημεία των Μετεώρων αναπόφευκτα στέκεται εμπόδιο στη μετατροπή της περιοχής σε διεθνή αναρριχητικό προορισμό, όπως η Κάλυμνος που, αν και διαθέτει λιγότερες αναρριχητικές διαδρομές, δέχεται πλήθη επισκεπτών σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει, συνειδητά ή όχι, την «κυριαρχία» των μοναστηριών επί του μοναδικού φυσικού τοπίου των Μετεώρων, το οποίο θα έπρεπε να είναι εξίσου προσβάσιμο στους αναρριχητές, τους πεζοπόρους και τους προσκυνητές. Εξάλλου, η καταστροφή που έχει προκαλέσει στους «προστατευόμενους» βράχους η διάνοιξη δρόμων για την εξυπηρέτηση των μοναστηριών και των επισκεπτών τους είναι σίγουρα μεγαλύτερη από τη φθορά εξαιτίας των μικροσκοπικών μεταλλικών βυσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή