Lusail: Η πόλη του μέλλοντος βρίσκεται στο Κατάρ

Lusail: Η πόλη του μέλλοντος βρίσκεται στο Κατάρ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…και χτίζεται από το μηδέν για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2022. Οχι, όμως, χωρίς αντιδράσεις.

Ενα επιχειρηματικό κέντρο, μια λιμνοθάλασσα, τέσσερα νησιά, δύο μαρίνες, ισάριθμα γήπεδα γκολφ, mall, νοσοκομείο, ζωολογικό κήπο και κατοικίες που θα στεγάσουν 250.000 ανθρώπους περιλαμβάνει το φιλόδοξο πλάνο της κυβέρνησης του Κατάρ που κατασκευάζει από το μηδέν την πόλη Lusail, έκτασης 72.520 τ.χλμ., σε μια τεράστια αμμώδη ακτογραμμή που βρέχεται από τον Περσικό κόλπο. Ο λόγος που ετοιμάζεται αυτή η ολοκαίνουργια πόλη του μέλλοντος;

Η ανάθεση στο Κατάρ της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2022. Γι’ αυτό άλλωστε, εκτός από τα παραπάνω, η πόλη θα στεγάζει και ένα τεράστιο γήπεδο ποδοσφαίρου 86.000 θέσεων. Κάτοικοι και επισκέπτες θα μετακινούνται με τρενάκια και θαλάσσια ταξί, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο για τους πεζούς. Και φυσικά όλα τα συστήματα μετακίνησης και ενέργειας θα ελέγχονται μέσω υπολογιστών, γεγονός που θα χαρίσει στη νεοσύστατη Lusail το χαρακτηρισμό της «έξυπνης» πόλης, καθώς θα διαχειρίζεται το κυκλοφοριακό της αλλά και τη μεταβολή του καιρού της αυτόματα.

Σήμερα εργάζονται για την κατασκευή της πόλης περί τις 20.000 εργάτες, ενώ σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς το πρότζεκτ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019 και να κοστίσει περί τα 45 δισ. δολάρια. Τρία χρόνια μετά, το Κατάρ θα είναι η πρώτη αραβική χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Αυτό βέβαια δεν θα συμβεί χωρίς τις σοβαρότατες αντιρρήσεις ακτιβιστών από όλο τον κόσμο, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την τρομερή ζέστη της περιοχής, αλλά και με πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η διεθνής καταδίκη του Κατάρ για τη μη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας (που βάσει νόμου θεωρείται εγκληματική συμπεριφορά) ή οι καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη από πέρυσι για τουλάχιστον 44 εργατικά ατυχήματα, αλλά και για συνθήκες σύγχρονης δουλείας, ειδικά απέναντι σε μετανάστες εργάτες από το Νεπάλ.

Οπως διαβάζουμε, απαντώντας με τη σειρά του στις επικρίσεις, το Κατάρ ανακοίνωσε τον Μάιο αλλαγές στην εργατική νομοθεσία της χώρας, αποδεσμεύοντας τους εργαζομένους να δουλεύουν υποχρεωτικά σε έναν εργοδότη, γεγονός που φαίνεται πως ικανοποίησε τον πρόεδρο της FIFA, Sepp Blatter, ο οποίος δήλωσε πως έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μια ιστορία, δηλαδή, που κατά κάποιον τρόπο επαναλαμβάνεται σε κάθε επόμενη διοργάνωση, σε κάθε μεριά του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή