5 βήματα για καλύτερες τιμές στα ξενοδοχεία

5 βήματα για καλύτερες τιμές στα ξενοδοχεία

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανώνετε ταξίδι και θέλετε να μείνετε κάπου καλά και προσιτά; Ο συντάκτης των New York Times, Seth Kugel, επιδίδεται σε εξαντλητική έρευνα αγοράς και συντάσσει έναν μίνι οδηγό με χρήσιμες συμβουλές για επίδοξους ταξιδιώτες.

Υπάρχουν τόσα μέσα για να πετύχεις μια καλύτερη τιμή δωματίου στις μέρες μας, που δεν έχει σημασία πόσο καλή ευκαιρία είναι αυτή που βρίσκεις, αφού θα υπάρχει σίγουρα και μια καλύτερη. Ο προφανέστερος τρόπος για να το καταφέρεις είναι να ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς από τα καθιερωμένα sites – μηχανές αναζήτησης, όπως το Hotels.com ή το Orbitz. Αν ωστόσο ψάξεις λίγο περισσότερο, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι για να βρεις ακόμη πιο συμφέρουσες τιμές, που δεν έχουν ανακοινωθεί κάπου και που αφορούν συνηθέστερα εκείνα τα τελευταία δωμάτια που περισσεύουν και που ούτε οι ξενοδόχοι πιστεύουν ότι θα πουλήσουν.

Προκειμένου να τιθασεύσω αυτή την άγρια αγορά των ξενοδοχείων, δημιούργησα μια διαδικασία αποτελούμενη από πέντε βήματα, την οποία ακολούθησα για να κλείσω ένα υποτιθέμενο πενθήμερο στο Παρίσι. Την ίδια γενική στρατηγική μπορείτε να ακολουθήσετε για να κλείσετε τα περισσότερα είδη ταξιδιών, προσαρμόζοντας τη διαδικασία ανάλογα με την περίπτωση.

Ο οδηγός που ακολουθεί, φυσικά, αφορά σε ταξίδια χαμηλού προϋπολογισμού. Γιατί όσοι έχουν μεγαλύτερα πορτοφόλια μπορούν απλώς να επισκεφτούν sites όπως αυτό των Small Luxury Hotels of the World και να παρακάμψουν τα εν λόγω βήματα. Συγχρόνως αποφεύγω επιλογές διαμονής όπως το Couchsurfing ή τα χόστελ που μοιράζεσαι το ίδιο δωμάτιο με ένα σωρό αγνώστους ή εναλλακτικά την ενοικίαση σπιτιών από εταιρείες όπως η Airbnb και το Homeaway. Στόχος μου είναι να πετύχω καλές τιμές σε κανονικά ξενοδοχεία.

1 | Φτιάξτε μια πρώτη λίστα

Μπείτε σε ένα παραδοσιακό site ξενοδοχειακών κρατήσεων, πληκτρολογήστε τις ημέρες που σας ενδιαφέρουν, χρησιμοποιήστε και τα απαραίτητα φίλτρα αναφορικά με το κόστος και την τοποθεσία (το σπα και το γήπεδο γκολφ, φαντάζομαι, δεν είναι στις προτεραιότητές σας) και δείτε τι σας βγάζει, ποια είναι η πολιτική ακύρωσης, αν συμπεριλαμβάνονται ή όχι φόροι στην τελική τιμή και κυρίως τι λένε τα σχόλια των προηγούμενων πελατών του εκάστοτε ξενοδοχείου. Επειτα σημειώστε αυτά που σας αρέσουν και που σας ταιριάζουν περισσότερο. Ασφαλώς, όλα αυτά τα sites διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Το Orbitz, για παράδειγμα, δεν έχει φίλτρο τιμής – προσφέρει όμως έναν εκπτωτικό κωδικό (promo code) που έχει ισχύ για κρατήσεις έως τα τέλη του χρόνου και δίνει έκπτωση 10% σε επιλεγμένα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών.

Το Booking.com, από την άλλη, προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε προσιτά ξενοδοχεία σε κάθε μεριά του πλανήτη και εν προκειμένω στο Παρίσι. Το δε Hotels.com διαθέτει τον καλύτερο συνδυασμό φίλτρων, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να συνδυάσω την τιμή -που δεν ήθελα να ξεπερνά τα 110 δολάρια την ημέρα- με τη βαθμολογία του εκάστοτε ξενοδοχείου που ήθελα να είναι από 2,5/5 και πάνω!

Κατέληξα λοιπόν, κάνοντας αναζήτηση για 4 βράδια με όλους του φόρους, σε δύο ξενοδοχεία: Pavillon Nation, που το βρήκα 500 δολάρια στο Βooking και 480 δολάρια στο Orbitz, κάνοντας χρήση του εκπτωτικού κουπονιού του, και στο Hotel Audran στη Μονμάρτρη, κόστους 440 δολαρίων για τέσσερις διανυκτερεύσεις.

2 | Τσεκάρετε τα κόστη (και ψάξτε ξανά)

Επόμενο βήμα: Τσεκάρετε τα παραπάνω αποτελέσματα στο Kayak.com, που συγκρίνει τις τιμές που δίνουν όλα τα σχετικά sites (επίσης, σου επιτρέπει να ελέγξεις περισσότερα ξενοδοχεία συγχρόνως). Ετσι, το ίδιο δωμάτιο στο ξενοδοχείο Pavillon Nation το βρήκα στα 382 δολάρια για κράτηση από το getaroom.com, ενώ κανένα άλλο site δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την τιμή του Hotels.com για το ξενοδοχείο Audran. Επειτα έλεγξα την τιμή που δίνουν τα ίδια τα ξενοδοχεία στις δικές τους ιστοσελίδες, καθώς πολλές φορές μπορεί να πετύχεις έξτρα εκπτώσεις.

Και, τέλος, έκανα επιπλέον έρευνα σε άλλες ιστοσελίδες, όπως το hipmunk.com, με τα πολλά φίλτρα και τους «έξυπνους» χάρτες, το Trivago.com, με μεγάλο πλεονέκτημα ότι συγκρίνει τιμές από 200 και πλέον sites ξενοδοχειακών κρατήσεων, και ασφαλώς το TripAdvisor. Κάπως έτσι πρόσθεσα στη λίστα μου και το Element Hôtel των 405 δολαρίων για 4 νύχτες. Πλέον είχα 3 επιλογές διαμονής με κόστος βραδιάς τα 100 δολάρια.

3 | Αναζητήστε τις κρυμμένες τιμές

Αν ψάχνετε ένα παράθυρο στον κόσμο των μη δημοσιοποιημένων εκπτώσεων, περάστε λίγο χρόνο στο getaroom.com. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που βγάζει -μεταξύ άλλων- μικρής διάρκειας προσφορές, ενώ σε προσκαλεί επίσης να τους «καλέσεις στο τηλέφωνο για μυστικές άγνωστες τιμές» (πίσω στον 20ό αιώνα δηλαδή!). Ετσι όμως πέτυχα για το Παρίσι μια προσφορά που «έληγε σε τρεις ώρες» για το ωραίο στην όψη και με συμπαθητικές κριτικές Villa Lutèce Port Royal για 450 δολάρια τις

4 νύχτες. Επειτα κάλεσα και στην τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης (χωρίς χρέωση), όπου μια γυναίκα με… καθησυχαστική φωνή έριξε την τιμή στα 378 δολάρια! Και πρόσθεσα και τη Villa Lutèce στη λίστα μου.

4 | Κλείστε ένα πακέτο

Αν έχετε ήδη κλείσει εισιτήριο με αεροπλάνο ή ετοιμάζεστε για ένα μακρύτερο και πιο σύνθετο ταξίδι, τα ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών -είναι αλήθεια- ότι δεν εξυπηρετούν. Από την άλλη, για ένα απλό ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι, μια προσφορά πακέτου μπορεί και να συμφέρει! Επισκέφτηκα τη σελίδα με τα πακέτα του Kayak, το οποίο με οδήγησε σε μια πολλά υποσχόμενη προσφορά του Priceline.com, που περιλάμβανε απευθείας πτήση μετ’ επιστροφής Νέα Υόρκη-Παρίσι και 4 διανυκτερεύσεις στο Crowne Plaza Paris-Republique για 2.505 δολάρια. Στο μεταξύ, το φθηνότερο αεροπορικό εισιτήριο που έβρισκα για τις ημερομηνίες που με ενδιέφεραν ήταν στα 2.503 δολάρια. Με άλλα λόγια, οι 4 διανυκτερεύσεις στο τετράστερο ξενοδοχείο θα μου κόστιζαν 50 σεντς τη βραδιά! Αμέσως ήρθα σε επικοινωνία με το Priceline για να βεβαιώσω ότι δεν υπήρχαν κρυφές χρεώσεις. Μου απάντησαν ότι πιθανόν να με χρέωναν επιπλέον για τις αποσκευές, κάτι που πάνω-κάτω περίμενα. Δεδομένου λοιπόν ότι δεν είχα πρωτοκλείσει εισιτήριο, αυτό το πακέτο ήταν το καλύτερο που μπορούσα να πετύχω!

5 | Ρισκάρετε

Ορισμένες, πάντως, από τις πιο συμφέρουσες τιμές που θα βρείτε προέρχονται από τις λεγόμενες «προσφορές-έκπληξη», που ανακοινώνουν sites όπως το Priceline και το Hotwire. Αποφασίζεις γεωγραφική περιοχή και αστέρια ξενοδοχείου και είτε «χτυπάς» την προσφορά (με τη διαδικασία πλειστηριασμού) είτε απλώς την αγοράζεις. Και μόνο αφού χρεωθεί η κάρτα σου μαθαίνεις πού ακριβώς θα μείνεις (!) – συνήθως σε κάποια τίμια αλλά απρόσωπη ξενοδοχειακή αλυσίδα, αλλά ποτέ, σύμφωνα με την εμπειρία μου τουλάχιστον, σε κάποιο απαίσιο μέρος. Αυτό, ασφαλώς, ενδείκνυται να το κάνετε αν σας ενδιαφέρει περισσότερο η εξοικονόμηση κόστους. Μην το επιχειρήσετε αν, ας πούμε, οργανώνετε ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο με το ταίρι σας. Είναι ελαφρώς… ριψοκίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή