Λέρος: Με σεβασμό στα παλαιά αρχοντικά

Λέρος: Με σεβασμό στα παλαιά αρχοντικά

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γνωρίζω αν η είδηση είναι εν μέρει ή απόλυτα αληθινή, αλλά ομολογώ ότι με ενόχλησε. Ενα παλαιό αρχοντικό της Λέρου, λέει, πωλήθηκε πρόσφατα (σ’ έναν νεόπλουτο αλλοδαπό, η εθνικότητα δεν έχει σημασία). Αυτός λοιπόν λέγεται ότι κράτησε μόνο το «κέλυφος» του κτιρίου και «ξήλωσε» όλο το εσωτερικό του. Τις σκάλες, τα πατώματα, τις τοιχογραφίες, μέχρι και τα βοτσαλωτά στις αυλές. Πλήρης καταστροφή. Δεν μπόρεσα να μάθω περισσότερα.

Ολοι μας έχουμε ακούσει τέτοιες περιπτώσεις. Δίπλα όμως σε αυτόν που από άγνοια ή αδιαφορία θα καταστρέψει ένα υπέροχο αρχοντικό, υπάρχει και αυτός που δίνει τα πάντα για να το σώσει. Από τη Λέρο, λοιπόν, και το δεύτερο παράδειγμα: το Αρχοντικό Αγγέλου στα Αλιντα. Το αρχοντικό χτίστηκε το 1895 (ανήκει σήμερα στη Μαριάννα Αγγέλου, εγγονή της πρώτης του ιδιοκτήτριας) και μετατράπηκε σε ξενώνα τη δεκαετία του ’70. Το 2005-2006 η κ. Αγγέλου, με την πολύτιμη βοήθεια του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, προχώρησε σε μια εκτεταμένη ανακαίνιση του κτιρίου για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του και να «σβήσει» παλαιότερες, αποτυχημένες επεμβάσεις. Ολα έγιναν με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου. Ξαναέχτισε τη σκάλα, κρατώντας τα ίδια πέτρινα σκαλοπάτια (αφαιρώντας τα, αποκαλύφθηκε ότι είχαν σχέδια στις πλευρές και έτσι η σκάλα έγινε λίγο πιο φαρδιά για να τα αναδείξει). Εφτιαξε καλούπια από τα παλιά, μισοκατεστραμμένα κολωνάκια του μπαλκονιού για να τα αντικαταστήσει. «Ξεσοβάτισε» το κτίριο για να αποκαλύψει την πέτρα, ενώ στον όροφο αφαίρεσε και επανατοποθέτησε το ξύλινο πάτωμα, για να προσθέσει μόνωση. Στα μπάνια επανέφερε τα παλαιά πλακάκια, που είχε αφαιρέσει αλλά κρατήσει ο πατέρας της.

Η μοναδική ατμόσφαιρα που έχει σήμερα το Αρχοντικό Αγγέλου οφείλεται σε αυτή τη φροντίδα. Δείτε το στο http://hotel-angelou-leros.com και θα πεισθείτε για τα θαύματα που γίνονται και στον τουρισμό, όταν περνούν από το χέρι των ανθρώπων που πρέπει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή