Η Μακρινίτσα της τέχνης

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά πανέμορφα χωριά – ισάριθμες αφορμές για να εξερευνήσουμε το γοητευτικό βουνό της Μαγνησίας, απολαμβάνοντας διαδρομές στη φύση, ζεστή φιλοξενία και καλό φαγητό.

Ο Σπύρος είναι από τα Τρίκαλα, αλλά μένει δεκατέσσερα χρόνια στη Μακρινίτσα, διατηρώντας ένα art café με μικροσκοπικό εσωτερικό και τεράστια βεράντα. Είναι πια ο τόπος του, το ησυχαστήριό του και το σημείο όπου συναντά τους συνταξιδιώτες του στον κόσμο, χωρίς ο ίδιος να φεύγει συχνά από εδώ. Τις ήσυχες μέρες του χειμώνα αγναντεύει με τις ώρες τον Βόλο και τον Παγασητικό από ψηλά και τις υπόλοιπες, Σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες, σερβίρει ζεστά ρακόμελα, χειροποίητα γλυκά και… ισχυρές δόσεις τέχνης, όπως οι προσωπογραφίες της ζωγράφου και ποιήτριας Αναστασίας Μανώλη, που μας τράβηξαν την προσοχή και θα εκτίθενται στο καφέ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015 (Τ/6974-384.488).

Ο Πασχάλης Αγγελίδης είναι ζωγράφος και εδώ και ένα χρόνο έχει ανοίξει το Paschalis art house, ανακαινίζοντας το πατρικό του, ένα πανέμορφο αρχοντικό, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως καφέ και γκαλερί με μόνιμα έργα του ιδίου και άλλων εγχώριων και ξένων εικαστικών, και εκθέσεις φωτογραφίας, γλυπτικής και ζωγραφικής, που ανανεώνονται περίπου κάθε μήνα (paschalishouse.com).

Η τέχνη φαίνεται πως ήρθε και εγκαταστάθηκε για τα καλά στον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό της Μακρινίτσας, που και ο ίδιος όμως μοιάζει ολόκληρος σαν μια τεράστια υπαίθρια αρχιτεκτονική εγκατάσταση· με ένα σωρό προσεκτικά αναστηλωμένα αρχοντικά και σπίτια, λιθόστρωτα καλντερίμια -εδώ το αυτοκίνητο θα το αφήσετε στην είσοδο του χωριού και θα το γυρίσετε όλο με τα πόδια-, και την εντυπωσιακή πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, την περίτεχνη κρήνη του Αθάνατου Νερού και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Μαζί με τη γειτονική Πορταριά η Μακρινίτσα είναι από τους παλαιότερους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Βόλο, τον οποίο «κοιτάζει» σχεδόν από κάθε της γωνιά, προσελκύοντας μέχρι πρότινος κυρίως Ελληνες του… Σαββατοκύριακου. Μην εκπλαγείτε όμως αν επισκεφτείτε κάποια καθημερινή του Δεκέμβρη το χωριό -οπότε και θα ευχαριστηθείτε τη βόλτα καλύτερα- και περιδιαβείτε τα καλντερίμια του πλάι σε ξένους τουρίστες. Θα είναι επιβάτες κάποιου από τα κρουαζιερόπλοια που θα προσεγγίσουν τον Βόλο στη διάρκεια του χειμώνα και θα έχουν «σκαρφαλώσει» στη γραφική Μακρινίτσα για να πάρουν μια μυρωδιά από Πήλιο!

Μετάβαση

Η Μακρινίτσα απέχει περίπου 3 χλμ. από την Πορταριά και 10 χλμ. από τον Βόλο.

 

Διαμονή

Αρχοντικό Σισιλιάνου (Τ/24280-99.556). Δημοφιλής ξενώνας στην κεντρική πλατεία του χωριού, με ευρύχωρα, πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, ωραίους κοινόχρηστους χώρους και ένα κομψό καφέ για διαμένοντες και μη. 70 – 85 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.  

Αρχοντικό Μελάνθη (Τ/24280-99.977, www.melanthi.gr). Τέσσερα ενοικιαζόμενα δωμάτια -Σεμέλη, Καλίστη, Πηλιονίδες και Δωρίς-, μία μεγάλη σουίτα, το Αρχονταρίκι, και μία μικρή, το Πέτρινο, όλα τους με παραδοσιακά έπιπλα και ζεστά χρώματα. Στα συν η φιλική εξυπηρέτηση. 59 – 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Αρχοντικό Πανδώρα (Τ/24280-99.404, www.pandoramansion.gr). Τριώροφο κτίριο του 1859 που λειτουργεί σήμερα σαν παραδοσιακός ξενώνας με άνετα και καθαρά δωμάτια και σουίτες, όλα τους με περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία. 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και πάρκινγκ μπροστά στο οίκημα.

Αρχοντικό Κοίλια (Τ/24280-99.001, www.archontikokoilia.gr). Τα δωμάτιά του -δίκλινα, τρίκλινα και σουίτες- φέρουν τα ονόματα των εννέα Μουσών – πηγή έμπνευσης του ιδιοκτήτη που διατηρεί αυτό το κομψό αρχοντικό περίπου 70 μ. πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού. 75 – 85 ευρώ το δίκλινο και 90 – 100 η σουίτα, με πρωινό.

Αρχοντικό Μαργαρίτη (Τ/24280-99.206, 6985-750.021, www.arxontikomargariti.gr). Παραδοσιακό ξενοδοχείο σε αναπαλαιωμένο κτίριο του 1848, το οποίο διαθέτει 11 δωμάτια και 2 σουίτες με τζάκι, υδρομασάζ και πανοραμική θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό. 60 ευρώ το δίκλινο χωρίς τζάκι, 70 ευρώ με τζάκι και 90 ευρώ η σουίτα, όλα με πρωινό.

Αρχοντικό Ρεπανά (Τ/24280-99.067, www.archontikorepana.gr). Πετρόχτιστο ανακαινισμένο αρχοντικό με ξυλόγλυπτα ταβάνια και αυθεντικά έπιπλα αντίκες, διαθέτει 5 δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με θέα στη θάλασσα, τη Μακρινίτσα και τη γύρω περιοχή. Από 40 έως 100 ευρώ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Αν βρεθείτε στη Μακρινίτσα για λίγες ώρες και είναι καθημερινή, δύο σίγουρες επιλογές που έχετε είναι το κλασικό μαγειρείο του Λεωνίδα (Τ/24280-99.071) -πολύ ζεστό τις ημέρες του χειμώνα-, αλλά και το τσιπουράδικο Θεόφιλος (24280-99.154), στο οποίο αξίζει να μπείτε για να δείτε από κοντά μια αυθεντική τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου. Το κτίριο είναι δημόσιο, αλλά εδώ και κάμποσα χρόνια το νοικιάζει η Βολιώτισσα Ρία με τον σύζυγό της και σερβίρουν καλό τσίπουρο με μεζέ – έχουν εξαίσιο δικό τους μελιτζανάκι τουρσί και πολλά άλλα. Η ταβέρνα-ψησταριά Απόλαυση-Χατζηγιαννάκης (Τ/24280-90.085) είναι ονομαστή στο χωριό για τα μαγειρευτά, τα ψητά και το καλό δικό τους κρασί, ενώ αξίζει να δοκιμάστε να βρείτε τραπέζι και στο μικρούλι Α+Β (24280-99.355), όπου ετοιμάζουν πεντανόστιμα πιάτα με όλες τις πρώτες ύλες από το κτήμα τους στο βουνό. Η Γαλήνη (Τ/24280-99.355) είναι επίσης μια καλή οικογενειακή ταβέρνα, οι ιδιοκτήτες της οποίας συνεργάζονται με ντόπιους παραγωγούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή