Ξανά στον «χάρτη» λόγω τηλεόρασης

Ξανά στον «χάρτη» λόγω τηλεόρασης

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουριστική κίνηση στο Αλμπουκέρκι των ΗΠΑ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ. Ο λόγος δεν είναι ένα νέο αξιοθέατο ή κάποιο άλλο μεγάλο αναπτυξιακό έργο· είναι μια τηλεοπτική σειρά. Το «Breaking Bad», το καλύτερο ίσως δείγμα της τεράστιας ποιοτικής ανόδου της αμερικανικής τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια, οφείλει μεγάλο κομμάτι της επιτυχημένης αισθητικής του στα εκπληκτικά ερημικά τοπία της νοτιοδυτικής Πολιτείας του Νέου Μεξικού.

Η γοητευτική έρημος

Από τις πρώτες κιόλας σκηνές του «πιλότου» της σειράς ο… τοπιογραφικός προσανατολισμός έγινε σαφής. Ενας ημίγυμνος άντρας -ο πρωταγωνιστής Γουόλτερ Γουάιτ- υψώνει το όπλο του στον δρόμο καθώς οχήματα της αστυνομίας πλησιάζουν. Γύρω του το άγριο, σχεδόν σεληνιακό τοπίο της ερήμου του Νέου Μεξικού. Στο «Breaking Bad» ελάχιστα πράγματα συμβαίνουν τυχαία. Οι ήρωές του φεύγουν από την πόλη μπαίνοντας στον αφιλόξενο χώρο της ερήμου αφήνοντας πίσω τους πολύ περισσότερα από την άσφαλτο και τα βενζινάδικα. Εκείνο που εγκαταλείπουν κυρίως είναι η έννοια της νομιμότητας, των κοινωνικών συμβάσεων αλλά και της ίδιας της ανθρωπιάς τους. Η έρημος δηλαδή λειτουργεί ουσιαστικά ως μεταφορικό σύνορο-καθρέφτης αντίστοιχο με το ανάλογο ηθικό το οποίο ο Γουόλτ σταδιακά ξεπερνά.

Ο ευρηματικότατος δημιουργός της σειράς Βινς Γκίλιγκαν μελέτησε καλά το μάθημά του. Θέλοντας να μπολιάσει τη σειρά με την ατμόσφαιρα και τους κώδικες του κλασικού γουέστερν του μεγάλου Τζον Φορντ, κατάλαβε πως κάτι τέτοιο θα ήταν ανέφικτο χωρίς τη μεταφορά της δράσης στις ανάλογες τοποθεσίες.

Ετσι η έρημος Τσιχουαχουάν γίνεται η δική του Monument Valley, όπου ο πρωταγωνιστής του Μπράιαν Κράνστον θα περιπλανηθεί ως άλλος Τζον Γουέιν, θα περάσει ώρες αγωνίας, θα ματώσει και θα σκοτώσει για να αλλάξει τελικά τα πιστεύω και την κοσμοθεωρία του. Ταινίες-σταθμοί του Φορντ, όπως το «Stagecoach» και η «Αιχμάλωτη της Ερήμου», ήταν αναμφίβολα καθοριστικές τόσο σε επίπεδο χαρακτήρων όσο και κινηματογραφίας για τον δημιουργό του «Breaking Bad». Ο ίδιος σε συνέντευξή του δήλωσε πως ενώ το σόου ήταν να γυριστεί στην Καλιφόρνια τελικά το Νέο Μεξικό τον κέρδισε και λόγω ενός άλλου στοιχείου: «Πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε ο ουρανός. Οταν σκέφτομαι το Αλμπουκέρκι έχω στο μυαλό μου σύννεφα· αυτά τα υπέροχα μαζεμένα περιπλανώμενα σύννεφα. Αυτόν τον ουρανό δεν τον βρίσκεις στη Νότια Καλιφόρνια. Στ’ αλήθεια αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τις έννοιες του βάθους και των αναλογιών στην έρημο του Νέου Μεξικού».

To «Breaking Bad» όμως δεν διαδραματίζεται μόνο στην έρημο. Η ίδια η πόλη του Αλμπουκέρκι προσέφερε ένα πολύ ξεχωριστό και ταυτόχρονα ταιριαστό σκηνικό. Οι τεράστιοι δρόμοι με τα καλά τακτοποιημένα σπίτια στις άκρες τους, αλλά και οι ενδιαφέρουσες πιο φτωχικές γειτονιές, τα παλιομοδίτικα μοτέλ και τα diner, όλα με φόντο τον ανελέητο ήλιο του αμερικανικού Νότου, αποδίδουν εξίσου το στίγμα της σειράς. Οταν ο Γουόλτερ και οι συνεργοί του στήνουν μια ολόκληρη επιχείρηση μετακίνησης των παράνομων δραστηριοτήτων τους από το ένα κρησφύγετο στο άλλο (με βιτρίνα μια εταιρεία απολύμανσης), ο αστικός χάρτης λειτουργεί σαν ορολογιακός μηχανισμός ανάλογος της μεγαλοφυΐας του πρωταγωνιστή.

Η κληρονομιά της σειράς

Γυρνώντας στο πραγματικό Αλμπουκέρκι εύκολα βρίσκει κανείς γύρω του την κληρονομιά του τηλεοπτικού φαινομένου. Οι τουρίστες φαν του «Breaking Bad» μπορούν σήμερα να επισκεφθούν πολλές από τις ορίτζιναλ τοποθεσίες των γυρισμάτων της σειράς, τόσο στην έρημο όσο και μέσα στην πόλη. Το σπίτι του Γουόλτερ, το πλυντήριο αυτοκινήτων (και χρημάτων), το σπίτι του Τζέσι και βέβαια το θρυλικό εστιατόριο «Los Pollos Hermano’s» είναι πλέον μέσα σε όλα τα ειδικά τουρ που προσφέρουν οι τουριστικοί πράκτορες της περιοχής. Για τους πιο «σκληροπυρηνικούς», μάλιστα, διοργανώνονται ακόμα και περιηγήσεις με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, παρόμοιο με εκείνο που ο Γουόλτ χρησιμοποιούσε ως «μαγειρείο» μεθαμφεταμίνης, ενώ τα τοπικά ζαχαροπλαστεία παράγουν ζαχαρωτές απομιμήσεις της χαρακτηριστικής μπλε «μεθ» του κ. Γουάιτ.

Σωστή επένδυση

Είναι φανερό πως η συγκεκριμένη τουριστική ανάπτυξη στο Αλμπουκέρκι δεν έγινε τυχαία ούτε χωρίς σχέδιο. Η τεράστια επιτυχία της σειράς, η οποία μεταξύ άλλων «επανασύστησε» μια πολύ λιγότερο προβεβλημένη περιοχή στο αμερικάνικο κοινό, κεφαλαιοποιήθηκε άριστα τόσο από τους δημόσιους φορείς όσο και από τον ντόπιο επιχειρηματικό κόσμο. Εκτός των δραστηριοτήτων που αναφέρθηκαν παραπάνω η «Εμπειρία Breaking Bad» συστήνεται έντονα στον επίσημο διαδικτυακό τουριστικό οδηγό της πόλης, ενώ όλο και περισσότεροι «περαστικοί» τουρίστες -κατευθύνονται συνήθως προς το Λας Βέγκας ή την Καλιφόρνια- βάζουν στο πρόγραμμα και μια στάση στο βασίλειο του «Heisenberg».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή