10 προορισμοί για το 2015

6' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχρονικά αγαπημένες αλλά και άγνωστες γωνιές του πλανήτη φιγουράρουν στις λίστες των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών περιοδικών και μας κάνουν να ονειρευόμαστε…

ΜΠΑΛΙ, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Είναι ο διασημότερος προορισμός της Ινδονησίας και ένα ταξίδι που ονειρεύονται πολλοί. Οχι άδικα. Αυτό το νησάκι έχει από περίτεχνους ινδουιστικούς ναούς μέχρι ηφαίστεια και ζούγκλα, ενώ φημίζεται για τα αυτοσχέδια φεστιβάλ και τις γιορτές που οργανώνονται κάθε τόσο, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο την «εξωτική» εμπειρία των ταξιδιωτών, που το κατακλύζουν ολοχρονίς. Αυτός είναι και ο λόγος που ανοίγουν στο Μπαλί υψηλού προφίλ ξενοδοχεία, όπως οι 12 βίλες του The Stairs Bali (thestairsbali.com), που φέρει την υπογραφή του διάσημου σχεδιαστή Φίλιπ Σταρκ, μια ανάσα από την παραλία Seminyak, ή το υπερπολυτελές Mandapa της οικογένειας των Ritz-Carlton (www.ritzcarlton.com), κατά μήκος του ποταμού Ayung, με φανταστική θέα σε ορυζώνες. Σε αυτά προσθέστε και το The Chedi Club Jimbaran (www.ghmhotels.com/en/jimbaran/), το οποίο αναμένεται να ανοίξει τους πρώτους μήνες του 2015, προσφέροντας στους φιλοξενουμένους του 34 «ιδιωτικούς παραδείσους».

ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Η Νέα Υόρκη είναι ένας «οργανισμός» που διαρκώς «κινείται», αλλάζει, μεταμορφώνεται. Και κάθε χρόνο μάς καλεί να την ανακαλύψουμε ξανά (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πολύ ευχαρίστως να το κάνουμε – δεν έχουμε παρά να πούμε εμείς). Παρόλο που η σύγχρονη ταξιδιωτική τάση καλοβλέπει τις ανερχόμενες γειτονιές εκτός κέντρου (σε Μπρούκλιν, Κουίνς κ.ά.), πάντα τελικά υπάρχει ένας καλός λόγος να μην το κουνήσετε ρούπι από το Μανχάταν. Τον προσεχή Νοέμβριο το One World Trade Center θα στεγάσει τα γραφεία του  Condé Nast Traveller, ενώ το γειτονικό Brookfield Place θα υποδεχτεί από το χώρο των εκδόσεων το Time Inc. Δεκατρία χρόνια μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, το κάτω Μανχάταν αρχίζει δειλά-δειλά να προσελκύει κόσμο και επιχειρήσεις. Και αυτό φαίνεται επίσης από τα νέα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα που ανοίγουν τριγύρω. Εδώ, επίσης, πριν από λίγες εβδομάδες εγκαινιάστηκε το Fulton Center, ο εντυπωσιακός υπόγειος κόμβος όπου συναντώνται οι εννέα γραμμές μετρό που περνούν από τις οδούς Φούλτον και Μπρόντγουεϊ και ο οποίος αναμένεται να γίνει ο καταλύτης για την εκ νέου ανάπτυξη της περιοχής.

ΜΙΛΑΝΟ

Τη χρονιά που μας έρχεται, η μητρόπολη του Ιταλικού Βορρά θα φιλοξενήσει από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου την παγκόσμια εμπορική έκθεση Expo 2015. Μια μεγάλη γιορτή παγκόσμιου ενδιαφέροντος που θα πλαισιωθεί και με άλλα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα για την πόλη, όπως η λειτουργία του πολυαναμενόμενου Museo delle Culture τον Μάρτιο ή του καινούργιου Κέντρου Τέχνης του ιδρύματος του σπουδαίου ιταλικού οίκου μόδας Prada. Επίσης τον Απρίλιο το Palazzo Reale θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη έκθεση που θα έχει γίνει ποτέ στην Ιταλία αφιερωμένη στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, με 100 και πλέον έργα του, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της η Σκάλα θα παραμείνει ανοιχτή το καλοκαίρι για χάρη της Expo.

ΟΜΑΝ

Αν θεωρήσουμε ότι εξαιτίας της ανάπτυξης των αεροπορικών εταιρειών της Μέσης Ανατολής είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε το Μπαχρέιν, την Ντόχα, το Αμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι, τότε είναι ώρα να εξερευνήσετε και τις υπόλοιπες χώρες της πλούσιας αυτής περιοχής. Εφτασε η σειρά του Ομάν! Ξεκινώντας από τη γοητευτική πρωτεύουσα Μουσκάτ με τα μεσαιωνικά φρούρια, τα παλάτια και τα τζαμιά με τους χρυσούς θόλους (η οποία προσεγγίζεται εύκολα με μια ολιγόλεπτη πτήση από το Ντουμπάι), θα συνεχίσετε προς την πόλη Nizwa, όπου οι Βεδουίνοι εμπορεύονται ακόμα τις κατσίκες τους στο παζάρι, αφήνοντας για το τέλος τη μαγευτική απέραντη έρημο απ’ τη μια και τις δαντελωτές ακτές της χώρας απ’ την άλλη. Ο τουρισμός στο Ομάν έχει ανοίξει πολύ πρόσφατα και ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες.

ΚΟΥΒΑ

Οι ΗΠΑ συζητούν με την Κούβα και η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών καθιστά τη δεύτερη κορυφαίο προορισμό για το 2015. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση για τους Αμερικανούς, καθώς αίρονται πολλές και διάφορες απαγορεύσεις που ίσχυαν γι’ αυτούς μέχρι σήμερα (όπως η χρήση πιστωτικών καρτών, για παράδειγμα), αλλά και για όλους τους ταξιδιώτες, αφού φαίνεται πως η Κούβα αλλάζει πρόσωπο. Περισσότερα από 200 κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίσουν το νησί τον φετινό χειμώνα, ενώ γίνονται ανακαινίσεις σε αεροδρόμια, κατασκευάζονται μαρίνες για πολυτελή σκάφη και ανοίγουν luxury golf resorts. Μια εικόνα που σηκώνει πολλή συζήτηση, καθώς ουκ ολίγοι είναι οι (νοσταλγοί) οπαδοί της Κούβας όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, που καμία σχέση δεν έχει με τον προορισμό όπως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

ΤΑΝΖΑΝΙΑ

Η μακρινή Τανζανία είναι από τις πλέον ανεπτυγμένες τουριστικά χώρες της Μαύρης Ηπείρου, προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο που είχαν ως όνειρο ζωής να ανέβουν στο Κιλιμάντζαρο, να κάνουν σαφάρι στο συναρπαστικό Εθνικό Πάρκο Serengeti ή να χαλαρώσουν στην ειδυλλιακή Ζανζιβάρη, μακριά από οτιδήποτε θυμίζει την καθημερινότητά τους. Γιατί είναι must προορισμός το 2015; Γιατί την ξαναθυμήθηκε όλος(!) ο πλανήτης από τις φωτογραφίες του τραγουδιστή Τζάστιν Τιμπερλέικ και της ηθοποιού συζύγου του Τζέσικα Μπίελ, που πέρασαν εκεί μήνα του μέλιτος, αλλά και γιατί εκεί φέρεται πως έκανε πρόταση γάμου ο Τζορτζ Κλούνεϊ στη Βρετανίδια δικηγόρο Αμάλ Αλαμουντίν τον περασμένο Μάρτιο!

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Το Χονγκ Κονγκ δεν αποτελεί πια προορισμό μόνο για business travellers, αλλά και για τους λάτρεις της τέχνης. Η τρίτη Art Basel Hong Kong θα πραγματοποιηθεί στην κινεζική μητρόπολη 15-17 Μαρτίου (www.artbasel.com), ενώ αξίζει να σημειώσετε και το υπό ανάπτυξη πρότζεκτ West Kowloon: μια ολόκληρη περιοχή στην οποία κατασκευάζονται  θέατρα, συναυλιακοί και εκθεσιακοί χώροι, αλλά και το πολυαναμενόμενο μουσείο Μ+ που θα αφορά στην ψηφιακή κουλτούρα του 20ού και του 21ου αιώνα (τέχνη, αρχιτεκτονική, ντιζάιν). Στο Soho του Χονγκ Κονγκ, επίσης, θα βρείτε ενδιαφέροντα pop-up καταστήματα αλλά και γκαλερί όπου παρουσιάζουν τη δουλειά τους ντόπιοι καλλιτέχνες, μια σχολή μαγειρικής και ονομαστά εστιατόρια, όπως το Aberdeen Street Social (www.aberdeenstreetsocial.hk) του βραβευμένου με αστέρι Μισελέν σεφ Jason Atherton.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ τα τελευταία χρόνια είναι αντίστοιχη με του JFK της Νέας Υόρκης ή του Χίθροου του Λονδίνου. Η Turkish Αirlines παρουσιάζει ιλιγγιώδη ανάπτυξη και η αγαπημένη -ούτως ή άλλως- Κωνσταντινούπολη έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο αεροπορικό κόμβο και έναν από τους πιο σημαντικούς city break προορισμούς της ευρύτερης περιοχής. Και αυτό οι γείτονες δεν το αφήνουν στη… μοίρα του. Η διάσημη ξενοδοχειακή αλυσίδα Raffles (www.raffles.com) εγκαινίασε τον Σεπτέμβριο άλλο ένα πανέμορφο ξενοδοχείο στην περιοχή Μπεσίκτας, ενώ ήδη από τον Μάρτιο η χιπ γειτονιά Καράκιοϊ καμαρώνει για το ολοκαίνουργιο, πολυτελές Vault Karaköy, The House Hotel (www.thehousehotel.com). Μέσα στο 2015 επίσης αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το Mondrian Istanbul (www.morganshotelgroup.com), το 7ο ξενοδοχείο της αλυσίδας Morgans Hotel Group, με 128 δωμάτια και σουίτες, μπαρ, εστιατόρια και σπα.

ΦΕΖ, ΜΑΡΟΚΟ

Για περισσότερο από μία δεκαετία το Μαρακές ήταν ο νούμερο ένα προορισμός στην ατζέντα κάθε ταξιδιώτη του Μαρόκο. Σιγά-σιγά, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Και η λιγότερο γνωστή Φεζ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της χώρας μέχρι το 1925, κερδίζει έδαφος και επισκέπτες. Το 2015, μάλιστα, φιγουράρει στις λίστες των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών περιοδικών του κόσμου, καθώς παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά την τουριστική υποδομή της, με νέα ξενοδοχεία, εστιατόρια, ακόμη και και pop up γκαλερί. Το μεγαλύτερο νέο για τον προορισμό είναι το πολυτελές Hotel Sahrai (www.hotelsahrai.com), με 50 πανέμορφα δωμάτια, μια τεράστια πισίνα και το πιο ψαγμένο μπαρ της πόλης στην ταράτσα. Αλλες αξιοσημείωτες επιλογές διαμονής είναι το Karawan Riad (www.karawanriad.com) με 7 ανακαινισμένες σουίτες, αλλά και το Palais Faraj (www.palaisfaraj.com), ένα παλάτι του 19ου αιώνα που κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Jean-Baptiste Barian.

ΠΙΛΖΕΝ, ΤΣΕΧΙΑ

Βρίσκεται 90 χιλιόμετρα δυτικά της Πράγας και είναι η μία από τις δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2015 (η δεύτερη είναι η Μονς του Βελγίου). Στις 17 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του Πολιτιστικού Ετους, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Petr Forman. Φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, όπερα, χορός, συνέδρια και ένα σωρό άλλες παράλληλες εκδηλώσεις είναι αναρτημένες ήδη στην ιστοσελίδα plzen2015.cz, που ενημερώνουν συνεχώς οι άριστα προετοιμασμένοι διοργανωτές. Αξίζει να γνωρίσετε την πόλη στην οποία παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1842 η ξανθιά μπίρα Pilsner με τη χαρακτηριστική πικράδα και να δείτε τον γοτθικό καθεδρικό του Αγίου Βαρθολομαίου με τον πανύψηλο πύργο των 102 μ. και τη δεύτερη μεγαλύτερη Συναγωγή της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή