Πού στον κόσμο σερβίρουν καλό καφέ;

Πού στον κόσμο σερβίρουν καλό καφέ;

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυρίζουμε από πόλη σε πόλη αναζητώντας τον πιο γευστικό εσπρέσο.

Φλατ γουάιτ (flat white) στο Λονδίνο, πίκολο λάτε (piccolo latte) στη Μελβούρνη, εσπρέσο στη Ρώμη, καπουτσίνο στη Σιγκαπούρη. Παντού στον κόσμο βρίσκονται λάτρεις του καφέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και παντού στον κόσμο φτιάχνουν καλό καφέ. Υπάρχουν ωστόσο προορισμοί όπου κάτοικοι και επισκέπτες καταναλώνουν με… μανία το αγαπημένο ρόφημα που μας σύστησαν οι Αραβες τον 15ο αιώνα και το απολαμβάνουν είτε σε διαχρονικές είτε σε πιο σύγχρονες εκδοχές. Σε αυτούς τους προορισμούς η αυξημένη ζήτηση του κοινού έχει οδηγήσει και στην αναζήτηση καλύτερων και πιο ποιοτικών χαρμανιών (προερχόμενα είτε από μεγάλες εταιρείες είτε μέσω δίκαιου εμπορίου – fair trade), αλλά και στη δημιουργία όλο και πιο ψαγμένων café, στην προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να ξεχωρίσουν αλλά και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των απαιτητικών σήμερα καταναλωτών.

Η παραπάνω εικόνα δεν είναι ανεξάρτητη από την τάση που παρατηρούμε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια στις διάφορες ανερχόμενες γειτονιές μεγάλων αστικών κέντρων (εκεί όπου πρώτοι εγκαταστάθηκαν οι καλλιτέχνες και αργότερα οι χίπστερ και οι υπόλοιποι εναλλακτικοί) πλάι στις γκαλερί και στους πολυχώρους να ανοίγουν café, με τους θαμώνες τους να απολαμβάνουν δυνατό εσπρέσο ή καπουτσίνο και εσχάτως φλατ γουάιτ (μοιάζει πολύ με καπουτσίνο όπως τον φτιάχνουν σε Ελλάδα και Ιταλία) δουλεύοντας σε λάπτοπ και τάμπλετ. Κάπως έτσι, ο ποιοτικός καφές έχει γίνει μόδα και έπειτα συνήθεια (για πολλούς εθιστική), τα café χώροι όπου πας για να καθίσεις κάποιες ώρες (κάτι που στην Ελλάδα συνηθίζαμε ανέκαθεν, βέβαια) και η εύρεση ωραίων τέτοιων χώρων ανά τον κόσμο απαραίτητη και αναγκαία για ουκ ολίγους καφεϊνομανείς ταξιδιώτες.

Σε λίστα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ενότητα travel του cnn.com, οι οχτώ πόλεις όπου θα βρείτε μέρη που σερβίρουν «θαυμάσιο» καφέ ανά τον κόσμο είναι το Λονδίνο, η Μελβούρνη, το Ρέικιαβικ, η Ρώμη, η Σιγκαπούρη, το Σιάτλ, η Βιέννη και το Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας. Φτιάχνοντας μια δική μας λίστα θα προσθέταμε το Μπρούκλιν (Γουίλιαμσμπεργκ), το Βερολίνο (Κρόιτσμπεργκ), τη Στοκχόλμη (Σοντερμαλμ), το Ζάγκρεμπ, το Εδιμβούργο αλλά και τις περισσότερες (αν όχι όλες) ελληνικές πόλεις, όπου κατά κοινή ομολογία ο καφές που πίνουμε είναι ιδιαίτερα καλός.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει, πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι περιστρέφεται γύρω από τον εσπρέσο και δεν αφορά παραδοσιακά, τοπικά είδη καφέ, όπως ο ελληνικός ή τούρκικος που πίνουμε, για παράδειγμα, στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας. Και… μάλλον, τελικά, η συζήτηση έχει ανοίξει επειδή Βρετανοί και Αμερικανοί άρχισαν -κάπως αργοπορημένα- να καταναλώνουν περισσότερο εσπρέσο από τα ελαφριά ροφήματα με βάση τον καφέ στα οποία ήταν (και είναι) συνηθισμένοι.

Από τις 8 πόλεις που προτείνει το cnn.com ακολουθούν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες διευθύνσεις: Λονδίνο – Flat White Cafe, 17 Berwick Street, Soho και Kaffeine, www.kaffeine.co.uk | Μελβούρνη – Axil Coffeehouse Roasters, 322 Burwood Road, Hawthorn, Auction Rooms, www.auctionroomscafe.com.au και Dead Man Espresso, www.deadmanespresso.com.au | Ρέικιαβικ – Stofan Kaffihus, www.facebook.com/stofan.cafe και Kaffismidja, kaffismidja.is | Ρώμη – Sant’ Eustachi, www.santeustachioilcaffe.it | Σιγκαπούρη – Strangers Reunion, www.facebook.com/StrangersReunion | Σιάτλ – Victrola Coffee Roasters, www.victrolacoffee.com και Seattle Coffee Works, www.seattlecoffeeworks.com | Βιέννη – Coffee Pirates, www.kaffeepiraten.at | Γουέλινγκτον – Flight Coffee Hangar, flightcoffee.co.nz

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή