Ποια είναι η Μονς;

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη βελγική πόλη, τη μία από τις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2015.

1| Βρίσκεται κοντά στα γαλλικά σύνορα και είναι γνωστή επειδή εδώ πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη μάχη του Βρετανικού Στρατού εναντίον των Γερμανών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την ιστορία, οι Βρετανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και η πόλη κατελήφθη από τους Γερμανούς.

2| Μιλώντας με αριθμούς, ο πληθυσμός της Μονς σήμερα είναι γύρω στις 93.000, ενώ η συνολική της έκταση αγγίζει τα 146,56 τ.χλμ. Η απόστασή της από τις Βρυξέλλες είναι 67 χλμ. (εκεί βρίσκεται και το κοντινότερο αεροδρόμιο) και ο καλύτερος τρόπος για να την προσεγγίσετε είναι με τρένο από τον κεντρικό σταθμό της πρωτεύουσας: αναχωρήσεις κάθε μισή ώρα, διάρκεια διαδρομής 51 λεπτά και κόστος εισιτηρίου γύρω στα 9 ευρώ.

3| Φέτος είναι η χρονιά της. Είναι η μία από τις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης (η άλλη είναι η τσεχική πόλη Πίλζεν) και όλοι περιμένουν την 24η Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ολόλαμπρη τελετή έναρξης του πολιτιστικού έτους. Τέσσερα θα είναι

τα κεντρικά γεγονότα της χρονιάς, με βαρύγδουπα θέματα που φέρουν τίτλους «Εκθαμβωτική», «Μεγάλη Αποκάλυψη», «Απίστευτο Καλοκαίρι», «Αναγέννηση».

4| Με σύνθημα «Γίνε κι εσύ ένας Μοντουά» η μικρή βελγική πόλη καινοτομεί και συνεργάζεται με 18 μικρές και μεγάλες πόλεις του Βελγίου και της Γαλλίας (Βρυξέλλες, Βαλλωνία, Σαρλερουά, Λιέγη και Νεμούρ οι πιο κοντινές και ενεργές), οι οποίες θα φιλοξενήσουν επίσης διάφορα ενδιαφέροντα πολιτιστικά γεγονότα. Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.mons2015.eu/fr θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της πολιτιστικής χρονιάς, στο οποίο μετράμε -μεταξύ άλλων- 94 φεστιβαλικές εκδηλώσεις, 73 μουσικές, 51 θεατρικές και χορευτικές, 35 γαστρονομικές, 23 λογοτεχνικές και 18 που αφορούν τη μόδα και το ντιζάιν.

5| Στη Μονς δεν θα έρθετε μονάχα για τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Στην πόλη υπάρχουν τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συγκεκριμένα τα νεολιθικά ορυχεία της Spiennes και το επονομαζόμενο El Catiau -το μοναδικό μπαρόκ καμπαναριό στο Βέλγιο, ενώ υπό την προστασία της UNESCO είναι και το παραδοσιακό τελετουργικό Ducasse, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την Πεντηκοστή. Επίσης, μέσα στο 2015, πέντε νέα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους στην πόλη, κάνοντας τη Μονς έναν από τους must ευρωπαϊκούς προορισμούς της χρονιάς. 

Fast info

Για τη διαμονή σας στη Μονς, σε περίπτωση που επιλέξετε να μείνετε στην πόλη και όχι να την επισκεφτείτε για λίγες ώρες, έχοντας ως ορμητήριο τις Βρυξέλλες για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές όπως:

* Το τριών αστέρων Infotel (www.hotelinfotel.be) με 34 μοντέρνα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 65 ευρώ.

* Το τεσσάρων αστέρων Dream Hotel (www.dream-mons.be/en/), το οποίο διαθέτει, εκτός από πολύ περιποιημένα δωμάτια, καλό εστιατόριο, μπαρ και υπηρεσίες σπα.

* Το Mercure Hotel (www.mercure.com), της ομώνυμης αλυσίδας, γύρω στα 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης, με 53 δωμάτια από 79 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή