Το ακαταμάχητο ελιξίριο του… Μπέργκαμο!

Το ακαταμάχητο ελιξίριο του… Μπέργκαμο!

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μπέργκαμο είναι μια κομψή, βουτηγμένη σε μια αισθαντική αχλή, πολιτεία, αποτελώντας μια κλασική ημερήσια εκδρομή από το Μιλάνο, δεδομένου ότι απέχει μόνο 45 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, ενώ έχει γίνει ακόμα πιο εύκολο να φτάσει κανείς και απευθείας από την Ελλάδα, μέσω Ryanair, στο πολύ κοντινό (5 χλμ. μόλις από το ιστορικό κέντρο) αεροδρόμιο Orio al Serio.

Πρόκειται για μια μεσαίου μεγέθους, ανεπτυγμένη σε δύο επίπεδα, πόλη που στέκεται αγέρωχη στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πυκνοκατοικημένη πεδιάδα, τη λεγόμενη pianura padana, με τον ποταμό Πάδο να τη διατρέχει προς τον Νότο και το επιβλητικό τοπίο των Αλπεων να τη στεφανώνει στον Βορρά. Απαρτίζεται από την ανεπιτήδευτα αριστοκρατική città alta, την civitas της ρωμαϊκής εποχής, γαντζωμένη στις βραχώδεις πλαγιές ενός λόφου, συνιστώντας ένα από τα πιο όμορφα αστικά σκηνικά της Ιταλίας, ένα φωτογενές σύνολο με πλακόστρωτα σοκάκια, μεσαιωνικά παλάτια και γοτθικές εκκλησίες, που περικλείεται από τα καλοδιατηρημένα ενετικά τείχη του 16ου αιώνα και την πιο στρωτή, αλλά εξίσου νοσταλγική città bassa, την πεδινή suburbia, που συγκροτεί το πιο σύγχρονο κομμάτι της πόλης και διαθέτει μια λειτουργική πολεοδομική ανάπτυξη με ενδιαφέροντα ιστορικά κτίρια, μνημειακές πλατείες και εμπορικούς πεζόδρομους που χαίρεσαι να περπατάς!

Ωστόσο οι περισσότεροι κατευθύνονται αμέσως προς την Cittadella, όπου διατηρούνται οι οχυρώσεις από την εποχή της κυριαρχίας της δυναστείας των Visconti και ήδη θα αρχίζει να σας συνεπαίρνει η υγρή, γοητευτική ατμόσφαιρα της άνω πόλης, που αποπνέει έναν αέρα ένδοξου παρελθόντος, περιδιαβαίνοντας την κύρια οδό που διασχίζει τον συμπαγή μεσαιωνικό οικιστικό ιστό, την περίφημη Via Colleoni και την προέκτασή της, τη Via Gombito.

Η πιο θεατρική πλατεία

Oι στάσεις θα είναι πολλές, ιδίως όταν αντικρίσετε μια από τις πιο θεατρικές πλατείες της Ιταλίας, την αγαπημένη του Le Corbusier, Piazza Vecchia, όπου δεσπόζουν το Palazzo della Ragione με τον χαρακτηριστικό μαρμάρινο λέοντα της Βενετίας στην πρόσοψή του και ο πύργος Campanone του 12ου αιώνα, αλλά και λόγω των αριστοτεχνικά στολισμένων βιτρινών των παντοπωλείων, των φούρνων, των αλλαντοπωλείων και των ζαχαροπλαστείων, που με τις σκηνογραφικά άρτιες συνθέσεις, τα καλόγουστα εσωτερικά, και φυσικά τις μοναδικές λιχουδιές τους, θα κεντρίσουν τα βλέμματα και θα ενεργοποιήσουν αστραπιαία τους σιελογόνους αδένες σας!

Με ένα γλύκισμα polenta e osei (με βάση το καλαμποκάλευρο και την αμυγδαλόπαστα) στο χέρι θα βρεθείτε έπειτα από λίγο στην Piazza Mercato delle Scarpe, απ’ όπου θα πάρετε το τελεφερίκ για την κάτω πόλη.

Πριν όμως από αυτό, αξίζει να λοξοδρομήσετε και να περιπλανηθείτε και στα λιγότερο τουριστικά στενά, να ανηφορίσετε τη Via Donizetti προς το Palazzo Scotti, όπου έζησε τις τελευταίες μέρες του βίου του, όπως μαρτυρεί η σχετική επιγραφή, το πιο ξακουστό τέκνο της πόλης, ο συνθέτης της όπερας «Το ελιξίριο του έρωτα» με τη διάσημη άρια «Una furtiva lagrima», Gaetano Donizetti. Συνεχίζοντας προς τη Via Vitali, θα μαγευτείτε από την Piazza del Duomo, όπου υψώνεται μια θρησκευτικής αρχιτεκτονικής συμφωνία, που περιλαμβάνει τον καθεδρικό ναό αφιερωμένο στον Sant’Alessandro, τη βασιλική της Santa Maria Maggiore, όπου είναι ενταφιασμένος ο σπουδαίος συνθέτης, την Cappella Colleoni, το εξαιρετικό αυτό αναγεννησιακό παρεκκλήσι, διανθισμένο με περίτεχνα σκαλιστά ανάγλυφα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και ένα οκταγωνικό βαπτιστήριο του 1340. Εάν επιθυμείτε να εντρυφήσετε ακόμη περισσότερο στο οπερατικό σύμπαν του Donizetti, μπορείτε να επισκεφθείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε, στη Via Borgo Canale, 14, λίγο έξω από τα τείχη, αλλά και intra muros, το Museo Donizettiano, όπου ανάμεσα στα διάφορα εκθέματα, ξεχωρίζουν το πιάνο, οι αυθεντικές παρτιτούρες, καθώς και το κρεβάτι όπου άφησε την τελευταία του πνοή, το 1848.

Για να ολοκληρωθεί με ένα crescendo η περιήγησή σας στην città alta, οφείλετε να ανηφορίσετε έως το κάστρο Rocca, να ξαποστάσετε στο Parco delle Rimembranze με τους γύρω ορεινούς όγκους τυλιγμένους σ’ ένα πέπλο ομίχλης, να περάσετε από το ιστορικό μουσείο και κυρίως να ανεβείτε στο υψηλότερο επίπεδό του για μια άπλετη καρτ-ποσταλική θέα της παλιάς πόλης, με τους μεσαιωνικούς πύργους να κυριαρχούν και να ορίζουν το ποιητικό τοπίο. Αν είστε fan των μουσείων, αξίζουν της προσοχή σας, στο ανατoλικό κομμάτι της città bassa, η Πινακοθήκη Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης GAMeC με έργα των: Morandi, Fontana, de Chirico, Boccioni, Kandinsky, μεταξύ άλλων, αλλά και η περιώνυμη Πινακοθήκη της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Carrara με πίνακες των grandi maestri: Pisanello, Bernini, Μantegna, Botticelli, Raffaello, Tiepolo, που αυτό το διάστημα ανακαινίζεται, ωστόσο αναμένεται να παραδοθεί σύντομα ανανεωμένη στο κοινό.

Χρήσιμες συμβουλές

Προμηθευτείτε ένα εισιτήριο 24 (5 ευρώ) ή 72 (7 ευρώ) ωρών, που περιλαμβάνει όλες τις διαδρομές με λεωφορεία, τραμ και τελεφερίκ, εντός της πόλης, συμπεριλαμβανομένης αυτής από και προς το αεροδρόμιο.

Αν θέλετε να συνδυάσετε το Μπέργκαμο και με οικονομικές αγορές, τότε ένα υπόγειο πέρασμα από το terminal του αεροδρομίου θα σας οδηγήσει στην απέναντι πλευρά της autostrada A4, σε ένα από τα μεγαλύτερα outlet της Ιταλίας.

Διαμονή στο low budget και πιο κεντρικό δεν γίνεται (πάνω ακριβώς από το τελεφερίκ της άνω πόλης) B&B «My Room Old Town Bergamo» (Piazza Mercato delle Scarpe, 1/B) ή στο στυλάτο, αλλά πιο τσιμπημένο «Gombit Hotel» (Via Mario Lupo, 6), δίπλα στον Torre del Gombito.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή