Νομιμοποιείται το Airbnb στο Λονδίνο

Νομιμοποιείται το Airbnb στο Λονδίνο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομα ουκ ολίγοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διαθέτουν τα σπίτια τους σε τουρίστες χωρίς να παρανομούν.

Καλά νέα για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω ιστοτόπων έρχονται από τη βρετανική πρωτεύουσα, χάρη σε μια τροποποίηση της νομοθεσίας για τη στέγαση στο Λονδίνο που βρίσκεται προς έγκριση στο Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν ήδη χιλιάδες σπίτια στην πόλη που διαφημίζονται για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση, γεγονός που, αν και συμβαίνει σε ευρεία κλίμακα, θεωρείται παράνομο και οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους μέχρι και £20.000 για τη μη εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για να το πράξουν.

Η απόφαση, που αναμένεται να ανακοινωθεί και θα έχει ισχύ μονάχα στο Λονδίνο, λύνει ένα πρόβλημα που χρονίζει, ενώ, όπως σημείωσε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Στέγασης Brandon Lewis, η ισχύουσα νομοθεσία είναι αναχρονιστική και γι’ αυτό είναι αδύνατο να τηρηθεί. «Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τους νόμους μας και να δώσουμε ώθηση στη νέα μορφή οικονομίας “της ανταλλαγής και της μοιρασιάς” (sharing economy), όπως αναπτύσσεται μέσα από τα δημοφιλή sites Airbnb και Onefinestay», δήλωσε ο ίδιος. «Είναι μια ευκαιρία να αποφέρει στους ιδιοκτήτες εισόδημα τις ημέρες, για παράδειγμα, που οι ίδιοι λείπουν για διακοπές».

Βάσει του αναθεωρημένου νόμου, οι τελευταίοι θα μπορούν να νοικιάζουν τα σπίτια, τα διαμερίσματα ή και δωμάτιά τους μέχρι τρεις μήνες το χρόνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από το Airbnb, εκπρόσωπος του οποίου είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν τους ντόπιους να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής σε μία από τις πλέον ακριβές πόλεις στον κόσμο. Οι παραπάνω αλλαγές, όμως, δεν έρχονται χωρίς ενστάσεις – αφού ουκ ολίγοι ανησυχούν μήπως πολλές κατοικίες μετατραπούν σε… ξενοδοχεία, προκαλώντας αναστάτωση σε μέχρι πρότινος ήσυχες γειτονιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή