Κέιπ Τάουν: Ανάμεσα σε δύο ωκεανούς

Κέιπ Τάουν: Ανάμεσα σε δύο ωκεανούς

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πτήση για το Κέιπ Τάουν διαρκεί πάνω από δέκα ώρες και, βέβαια, πρέπει να βρεις σύνδεση είτε με ευρωπαϊκή είτε με αραβική εταιρεία, που σημαίνει ότι στις περίπου έντεκα ώρες προσθέτετε άλλες τρεις-τέσσερις. Με άλλα λόγια, το εισιτήριο κοστίζει πολύ, περίπου χίλια διακόσια ευρώ, ανάλογα με το πόσο νωρίς έχει γίνει η κράτηση. Η ίδια η διαμονή, ωστόσο, στην πόλη δεν είναι ακριβή και προσφέρονται τα γραφικά και πολύ εξυπηρετικά guesthouses.

Το Κέιπ Τάουν ήταν, σύμφωνα με τους New York Times, ο υπ’ αριθμόν ένα τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Δεν το γνωρίζαμε όταν ετοιμαζόμασταν να το επισκεφθούμε και μια πρώτη συμβουλή είναι αυτή: όσο κι αν ο Δεκέμβριος είναι εκεί ένας γλυκύτατος δικός μας Ιούνιος (ζέστη που σε αγκαλιάζει, δροσιά που σε αναζωογονεί, φως ανεξάντλητο καθώς για τους Νοτιοαφρικανούς είναι το θερινό ηλιοστάσι), έχει τόσο πολύ κόσμο που σε μερικά από τα πιο ωραία εστιατόρια της πόλης δύσκολα θα βρεις τραπέζι. Την ίδια στιγμή, το τοπίο και οι άνθρωποι είναι τόσο φιλόξενοι και ανοιχτοί που σε αποζημιώνουν για την πολυκοσμία.

Η αλήθεια είναι ότι στο δικό μας το μυαλό η Νότια Αφρική είναι ταυτισμένη με δυσάρεστα πράγματα. Ο όρος «απαρτχάιντ» σου έρχεται αβίαστα στον νου, σε ό,τι αφορά το Κέιπ Τάουν όμως (και μέσα από την εντελώς περιορισμένη σκοπιά του επισκέπτη της μιας εβδομάδας), ζευγάρια μεικτά, παρέες μεικτές, καθώς και Αφρικανοί με ένα εμφανώς υψηλό βιοτικό επίπεδο, είναι συνηθισμένες εικόνες. Από την άλλη, η πληθώρα των άστεγων και των άπορων δεν χρειάζεται να σας πω σε ποια φυλή ανήκουν, ενώ ένα επιπλέον σοβαρό ζήτημα είναι αυτό της εγκληματικότητας. Η σπιτονοικοκυρά που μας νοίκιαζε το δωμάτιο στην πολύ όμορφη περιοχή Sea Point, μας κατέστησε σαφές ότι θα έπρεπε να κινηθούμε στο κέντρο και γύρω από το λιμάνι της πόλης, να αποφύγουμε τα προάστια και, σε κάθε περίπτωση, μετά τη δύση του ηλίου να προτιμάμε την επιστροφή στο δωμάτιο με ταξί. Σε καμία περίπτωση δεν αισθανθήκαμε άβολα πάντως.

Κομβικό σημείο της πόλης είναι το λιμάνι, το περίφημο Waterfront. Μπαρ, καφέ, μουσικοί του δρόμου, εστιατόρια, σινεμά, μουσεία (μεταξύ αυτών, ένα μικρό αλλά εξαιρετικό μουσείο σύγχρονης τέχνης όπως και το εξαιρετικό ενυδρείο «Των Δύο Ωκεανών» (Ατλαντικό, Ινδικό), γενικά, η πόλη προσφέρεται για εξαιρετικό ψάρι και θαλασσινά αλλά και για καλό κρέας – ενώ δεν λησμονούμε τα κρασιά της Νότιας Αφρικής και τα κτήματα που μπορείτε να επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε με μια επίσκεψη στο γραφείο πληροφοριών για τουρίστες στην είσοδο του Waterfront, όπου, παράλληλα, μπορείτε να κλείσετε και οργανωμένο «σαφάρι» (αυθημερόν ή και διήμερο σε ειδικά κτήματα προστασίας των άγριων ζώων), θαλασσινές εκδρομές σε φώκιες, πιγκουίνους, φάλαινες, δελφίνια και καρχαρίες.

Φαγητό, ποτό

Πάντως, στο Waterfront αξίζει τον κόπο να φάει κανείς στο πορτογαλικό Baia, στο βελγικό Den Anker ή στο απόμερο (βρίσκεται στην πιο ήσυχη, κλειστή πλευρά του λιμανιού) Bescule – το οποίο προσφέρεται και για ποτό. Ο επισκέπτης καλό θα είναι να μην παραλείψει το V & A Market on the Wharf, τη στεγασμένη αγορά τροφίμων που είναι γεμάτη με παραδοσιακό (και όχι μόνο) street food.

Η πολύ ωραία περιοχή Sea Point προσφέρεται για περίπατο στη θάλασσα (υπόψη, το Κέιπ Τάουν διαθέτει τέσσερις οργανωμένες πλαζ – δεν τις επισκεφθήκαμε), ενώ αξίζει τον κόπο μια βόλτα στη γειτονιά Tamboerskloof όπου και ένα εκπληκτικό εστιατόριο-μπαρ, το Kloof Street House.

Το Κέιπ Τάουν διαθέτει επίσης ένα εξαιρετικό μουσείο για την ιστορία της σκλαβιάς (στο ίδιο κτίσμα όπου στεγαζόταν το σκλαβοπάζαρο), τζαζ κλαμπ αλλά και μουσείο για τη… μεταμόσχευση καρδιάς. Η μία εβδομάδα δεν έφτανε σε μία από τις πιο εξωτικές, easy going παραθαλάσσιες πόλεις στον κόσμο. Και, δυστυχώς, πέφτει κάπως μακριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή