Αφιέρωμα: Tips για τον Aργοσαρωνικό

Αφιέρωμα: Tips για τον Aργοσαρωνικό

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΙΓΙΝΑ

Πικνίκ στον Ελαιώνα

Ακόμη και σήμερα, μετά τη φωτογράφιση μόδας του Hermès και παρόλο που έχει αρχίσει να γράφεται όλο και περισσότερο, δεν είναι λίγοι οι Αιγινήτες που αγνοούν την ύπαρξή του. Ο Ελαιώνας της Αίγινας βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και προσεγγίζεται από τη δεύτερη παραλία του Μαραθώνα (από ανηφορικό μονοπάτι, μετά από μία ώρα περίπου πεζοπορίας). Εδώ θα στρώσετε το τραπεζομάντιλό σας με όσα καλούδια έχετε μαζί σας, για ένα γεύμα σε έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς, ανάμεσα στα λιγοστά σήμερα υπεραιωνόβια λιόδεντρα, με τις βαθιές πτυχώσεις στους κορμούς και τις ωραίες, παχιές -σε σημεία- σκιές.

Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων

Επισκεφτείτε την Παχιά Ράχη, έναν παραδοσιακό οικισμό χτισμένο στους πρόποδες του Ελλάνιου όρους σε μια απότομη πλαγιά πάνω από τον Μαραθώνα, για να θαυμάσετε την τοπική αρχιτεκτονική και να αγναντέψετε από ψηλά την πόλη της Αίγινας, το νησάκι Μονή και το Αγκίστρι. Εδώ βρίσκεται και  το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων, το οποίο έχει τιμηθεί για τη δράση του στην προστασία του περιβάλλοντος. (Τ/22970-31.338, www.ekpazp.gr)  

Καφέδες, τσίπουρα, μεζέδες

Αν τριγυρνάτε στη Χώρα, σταματήστε για καφέ στην Αυλή (Π. Ηρειώτη 17, Τ/22970-26.438) και για τσιπουράκια επιλέξτε τον Μπακαλόγατο (Π. Ηρειώτη και Νεοπτολέμου, Τ/22975-00.501). Αν τραβήξετε προς την Πέρδικα, κάντε μια στάση στο γραφικό λιμανάκι του Φάρου και δοκιμάστε μια τηγανόσουπα στον  Μάνιτα (Τ/22970-22.245, www.omanitas.gr). Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση, στην περιοχή Αιγινήτισσα μην παραλείψετε να καθίσετε στην ομώνυμη, αγαπημένη ταβέρνα των ντόπιων. Παραγγείλτε  αλμυρίδα βραστή με χοντρό αλάτι και ψάρια ψητά. Εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής (Αιγινήτισσα, Τ/22970-61.546).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΠΟΡΟΣ

Ξεκινήστε με αμυγδαλωτά

Φτάνοντας στον μικρό και καταπράσινο Πόρο και προτού ξεκινήσετε τις περιηγήσεις για να ανακαλύψετε τις αμέτρητες ομορφιές του -μη σας ξεγελάει το μέγεθός του-, κατευθυνθείτε προς το Ζαχαροπλαστείο του Δάγκλη (πλ. Δημαρχείου, Τ/22980-24.531). Συνεχίζοντας μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά, ο Γιάννης Δάγκλης προσφέρει εξαιρετικά αμυγδαλωτά, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη. Αφού πήρατε δυνάμεις, ανεβείτε από τον οικισμό προς το Μοναστήρι για να δείτε τα έργα του Παρθένη και να θαυμάσετε από ψηλά την παραλία του Μοναστηριού. Extra tip: Επισκεφτείτε τον Ρώσικο Ναύσταθμο, διατηρητέο μνημείο του 1834 κοντά στο Μεγάλο Νεώριο, ή περάστε απέναντι στις ακτές της Πελοποννήσου και κάντε τη διαδρομή από το Λεμονοδάσος έως την ορεινή Ντάριζα για να απολαύσετε τη θέα.

Τέχνη στο μουσείο

Κατεβείτε πάλι στον οικισμό και περάστε από το Αρχαιολογικό Μουσείο (πλ. Κορυζή, T/22980-23.276), όπου από τις 23/05 θα φιλοξενεί στις αίθουσές του, σε συνεργασία με την γκαλερί Citronne, έκθεση με έργα του Κώστα Παπανικολάου και τίτλο «…έτσι πολύ ατένισα». Επίσης, η καλαίσθητη γκαλερί Citronne (Παραλία Πόρου, Τ/22980-22.401, www.citronne.com), που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας, παρουσιάζει από τις 13/06 έκθεση με έργα καλλιτεχνών της.  

Στα καλύτερα για φαγητό

Κινηθείτε στον παραλιακό δρόμο προς Νεώριο και επιλέξτε την ταβέρνα Θεανώ (Τ/22980-22.567) για νόστιμους μεζέδες ή τον Ασπρο Γάτο (Τ/22980-25.650, www.whitecat.gr) για χταπόδι λιαστό και ουζάκια. Επίσης, στην Πούντα, το παλιό ψαροχώρι του Πόρου, σταματήστε στo εστιατόριο Primasera (Τ/22980-23.080) για φρέσκα ψάρια. Στο λιμάνι, προτιμήστε την ψαροταβέρνα Ποσειδών (Τ/22980-23.597) για λακέρδα ψητή και αχνιστούς πετροσωλήνες, ενώ να θυμάστε πως λίγο πιο μέσα στον οικισμό, πίσω από τον κινηματογράφο DIANA, βρίσκεται και η ταβέρνα Karavolos (Τ/22980-26.158), που φημίζεται για τα σαλιγκάρια της.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΥΔΡΑ

Βόλτες και αγώνες

Πού αλλού θα ακούσετε τόσο καθαρά την άνοιξη να μπαίνει όσο στα ήσυχα σοκάκια και στα μοναπάτια της Υδρας; Τα μεγάλα αρχοντικά των καραβοκύρηδων της ιστορίας της αλλά και κάθε μονοκατοικία ανάμεσά τους δημιουργούν το τέλειο σκηνικό. Ιδιαίτερη θα είναι η ατμόσφαιρα στο ιστορικό για τη ναυτοσύνη του νησί την 25η Μαρτίου, με τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της «Ελληνικής Επαναστάσεως» που διοργανώνει αδιαλείπτως ο ΠΟΙΑΘ από το 1973 (www.horc.gr). Λίγο αργότερα θα έχετε την ευκαιρία να τρέξετε στις ορεινές διαδρομές του Ydra’s Trail Event, που οργανώνεται για δεύτερη χρονιά με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών (www.hydrastrail.gr).

Μεγάλη Παρασκευή στο Καμίνι

Εκκλησίες και μοναστήρια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πασχαλινό σκηνικό του νησιού. Μη χάσετε τη λιτανεία του Επιταφίου στο Καμίνι, που μπαίνει κυριολεκτικά στη θάλασσα για να αγιασθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών, ενώ αμέσως μετά, στο λιμάνι της Χώρας, συναντιούνται οι δικοί της Επιτάφιοι στολισμένοι με αγριολούλουδα της ανοιξιάτικης Υδρας.

Cotommatae και Λαγουδέρα

Το νησί έχει πολλές και καλές επιλογές για διαμονή, με πιο πρόσφατη άφιξη το ξενοδοχείο Cotommatae (Τ/22980-53.873, www.cotommatae.gr), που λειτουργεί σε όμορφα αναπαλαιωμένο αρχοντικό της ιστορικής υδραίικης οικογένειας για τρίτη χρονιά. Εδώ επαναλειτουργεί τα τελευταία χρόνια και η Λαγουδέρα, το θρυλικό μπαρ της δεκαετίας του ’60. Στο ίδιο ακριβώς σημείο πάνω στο κύμα, στην είσοδο του λιμανιού, παντρεύει το χθες με το σήμερα και επιχειρεί να «ξυπνήσει» και πάλι τις υδραίικες νύχτες, δίνοντάς τους κοσμική, κεφάτη πνοή έως την ανατολή του ήλιου.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΣΠΕΤΣΕΣ

Ο γύρος του νησιού με ποδήλατο

Είναι ο τέλειος τρόπος να περιπλανηθείτε ανάμεσα στις καταπράσινες πευκόφυτες πλαγιές και στο μπλε του Σαρωνικού. Το πόσο θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη φυσική σας κατάσταση και τις στάσεις που θα κάνετε. Εμείς το διανύσαμε άνετα σε περίπου μισή μέρα. Στην επιστροφή θα είστε ιδιαίτερα τυχεροί αν αφεθείτε στη φινετσάτη φιλοξενία  του κομψού Poseidonion Grand Hotel, που έχει ήδη συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής (T/22980-74.553, www.poseidonion.gr). Αν μάλιστα θέλετε να δώσετε έναν αέρα κομψότητας στην ποδηλατάδα σας, μη χάσετε το διήμερο Tweed Run που διοργανώνει το ξενοδοχείο για δεύτερη χρονιά στις 28 και 29 Μαρτίου. Φροντίστε επιμελώς την τουίντ εμφάνισή σας και προετοιμάστε ανάλογα το καλαθάκι με το πικνίκ!

…και με (κλασικό) αυτοκίνητο

Ακολουθεί άλλος ένας ιδιαίτερος αγώνας στις 4 και 5 Απριλίου, το ράλι κλασικών αυτοκινήτων ΦΙΛΠΑ.  Υπέροχες αντίκες από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα θα κάνουν το γύρο του νησιού, ολοκληρώνοντας τις ανοιξιάτικες εκδηλώσεις του εμβληματικού για τις Σπέτσες Ποσειδωνίου.   

Πάσχα στο νησί

Ασπρισμένες αυλές, φρεσκοβαμμένα παράθυρα και ανθισμένοι κήποι χρωματίζουν τις Σπέτσες καθώς πλησιάζει το Πάσχα. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, τις πιο κατανυκτικές και μυσταγωγικές ακολουθίες τελεί η γυναικεία Μονή Αγίων Πάντων, με αποκορύφωση το βράδυ της Αναστάσεως -όταν το «Χριστός Ανέστη» ψάλλεται στο νεκροταφείο του μοναστηριού και σε κάθε τάφο υπάρχει ένα αναμμένο κερί και ένα κόκκινο αυγό. Πίσω στη Χώρα, τη Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι συναντιούνται κλασικά στην πλατεία Ποσειδωνίου. Το βράδυ της Ανάστασης δεν λείπουν τα βεγγαλικά, αλλά και ένα-δύο έθιμα με φωτιά. Στην ενορία των ψαράδων, στο προαύλιο του Ναού της Ανάληψης, καίνε μια βάρκα, ενώ ανήμερα το Πάσχα ακολουθεί το κάψιμο του Ιούδα σε άλλη γειτονιά.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή