Αφιέρωμα: Tips για την κεντρική και Νότια Εύβοια

Αφιέρωμα: Tips για την κεντρική και Νότια Εύβοια

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταπράσινος Πλατανιστός

Είκοσι χιλιόμετρα ανατολικά της Καρύστου, ο Πλατανιστός πάει κόντρα στη γενικευμένη εντύπωση που θέλει τη νότια Εύβοια άγονη και άνυδρη. Η πνιγμένη στη βλάστηση πλατανοσκέπαστη ρεματιά παίρνει τα πάνω της την άνοιξη και τα νερά είναι πιο πλούσια από ποτέ. Στην είσοδο του χωριού, σύντομο μονοπάτι σάς φέρνει στο πρώτο πέτρινο γεφύρι, στην έξοδό του βρίσκεται ο οκτώ μέτρων καταρράκτης και στο Πανοχώρι άλλο ένα πέτρινο γεφύρι, o μύλος και οι πηγές. Αν ο καιρός το επιτρέπει και δεν διστάζετε να κολυμπήσετε στο ποτάμι, διασχίστε το όλο έως ότου καταλήξετε στην απίθανη παραλία Ποτάμι.

Η Χιλιαδού χωρίς πολυκοσμία

Από τις ωραιότερες διαδρομές στην Ελλάδα, με ατέρμονες στροφές κάτω από τις κορυφές της Δίρφυος και του Ξηροβουνίου. Ιδανική τώρα χάρη στα ατελείωτα τρεχούμενα νερά και στην πλούσια βλάστηση, στην ησυχία της τεράστιας παραλίας -που δεν βρίσκεις πια τα καλοκαίρια- και στην ήρεμη θάλασσα, μακριά από τους επικίνδυνους βοριάδες του Αυγούστου. Μοναδική παραφωνία για φέτος, τα έργα που εκτελούνται σε ένα τμήμα της και έχουν διχάσει την τοπική κοινωνία. Για φαγητό και διαμονή κλασική αξία είναι ο Ρίννης (Τ/22280-25.081).   

Με ορμητήριο τη Στενή

Πλατάνια και πλούσια νερά στη ρεματιά, χιόνια στη Δίρφυ, καστανιές και έλατα στο Αισθητικό Δάσος, αγριολούλουδα παντού. Την άνοιξη η ομορφιά της Στενής απογειώνεται και ο καθένας βρίσκει το ενδιαφέρον του. Κι αν η ανάβαση στην κορυφή της Δίρφυος αντενδείκνυται ακόμα, υπάρχουν πολλά ακόμη μονοπάτια που την πλαισιώνουν, ο βράχος Καραούλι για αναρρίχηση, οι δασικοί δρόμοι για ποδήλατο βουνού και motocross. Οι περισσότεροι κάνουν βόλτα στο καταφύγιο και στο χωριό και έπειτα επιδίδονται σε κρεατοκατανύξεις στις διάσημες ταβέρνες. Επιλέξτε τον Κισσό (Τ/22280-51.226) για φαγητό και το Μουσικό Πανδοχείο (Τ/22280-51.202, mousikopandoxeio.gr) για διαμονή.

Δρακόσπιτα στα Στύρα

Ακολουθώντας τις πινακίδες πάνω από τα Ανω Στύρα και περπατώντας για μόλις 15 λεπτά, θα φτάσετε στο συγκρότημα Πάλλη Λάκα με τα τρία αινιγματικά δρακόσπιτα μέσα στην πλούσια βλάστηση. Παρατηρήστε

την κατασκευή τους με τους τεράστιους ογκόλιθους και ειδικά τις οροφές βάσει του εντυπωσιακού εκφορικού συστήματος, και αναρωτηθείτε κι εσείς, όπως όλοι οι ερευνητές, ποιος μπορεί να τα έχτισε αν όχι οι… δράκοι. Εχει αναφερθεί, βέβαια, ότι χρησίμευαν ως μαντριά, φρυκτωρίες, τάφοι ή κατοικίες σκλάβων των αρχαίων λατομείων. Πιθανότατα ήταν ιερά.    

Καστανόλογγος Οχης

Στα πόδια του όρους Οχη, 6 χλμ. μετά το χωριό Μετόχι και στο δρόμο που οδηγεί στο Καταφύγιο και στο μονοπάτι της κορυφής, βρίσκεται ο περίφημος Καστανόλογγος της Οχης, το υπεραιωνόβιο καστανόδασος 600 στρεμμάτων με τους τεράστιους κορμούς-αληθινά γλυπτά, που θεωρούνται από τους αρχαιότερους της Ελλάδας. Περίπατος, πικνίκ και ατελείωτα παιχνίδια σάς κρατούν στο παραμυθένιο σκηνικό, ενώ, αν ακολουθήσετε τη σήμανση, θα φτάσετε στο καταφύγιο και, μετά από μία-μιάμιση ώρα συγκλονιστικής και κοπιαστικής ανάβασης, στην κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται και το εντυπωσιακότερο δρακόσπιτο της Ελλάδας.

Φαράγγι Δημοσάρη

Ξεκινά από το Πετροκάναλο της Οχης και καταλήγει 10 χλμ. μετά (4-5 ώρες) στην παραλία του Καλλιανού. Η οργιώδης βλάστηση, οι νερόμυλοι, το παραμυθένιο σκηνικό των καταρρακτών και η Σκάλα Λενοσαίων, το παλιό καλντερίμι που ένωνε τον Καβοντόρο με την Κάρυστο, το καθιστούν το ωραιότερο της Εύβοιας. Καθώς η περιοχή φημίζεται για τους αέρηδές της, επιλέξτε μια ηλιόλουστη μέρα, γιατί μπορεί να σας πιάσει στο φαράγγι μέχρι και ομίχλη. Μετά ακολουθεί κολύμπι (για τους τολμηρούς) στα κρυστάλλινα νερά του Καλλιανού ή του διπλανού Αγίου Δημητρίου και σπιτικό φαγητό στο ταβερνάκι του Στέφωση στο ομώνυμο χωριό.   

Υδροβιότοπος του Δύστου

Βάλτοι και πυκνοί καλαμιώνες κάνουν ελαφρώς δύσκολη την περιήγηση στον υδροβιότοπο του Δύστου αλλά και άκρως ενδιαφέρουσα την άνοιξη. Πλήθος πουλιών φωλιάζουν ή σταθμεύουν εδώ, τονίζοντας τη σημασία της λίμνης, που δεν είναι ακριβώς λίμνη πια, μετά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες αποξήρανσής της. Ακολουθήστε τους χωματόδρομους που την περιβάλλουν με προσοχή, ανεβείτε στους γύρω λόφους για πανοραμική θέα και απολαύστε τον υπέροχο κόσμο των πουλιών, που, ακόμη και αν δεν ανήκετε στους λάτρεις της ορνιθοπαρατήρησης, θα σας ενθουσιάσει με την ποικιλία του.  

Αρχαίο λατομείο Καρύστου

Μια κοπιαστική ανάβαση μίας ώρας από το χωριό Μύλοι της Καρύστου έως τους Κυλίνδρους, που όμως αποζημιώνει με την καταπληκτική θέα και το ακόμη πιο καταπληκτικό θέαμα: τις 5 κολόνες 12 μέτρων παρατημένες στη μέση του πουθενά! Εδώ πάνω βρίσκονταν τα αρχαία λατομεία της Καρύστου απ’ όπου εξορυσσόταν το φημισμένο πράσινο μάρμαρο, η καρυστία λίθος. Λαξευόταν επιτόπου και χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, σε πολλά κτίρια της Ρώμης αλλά και στη βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα. Κοντά στους Μύλους βρίσκεται και η Παλαιά Χώρα, όπου αξίζει να αναζητήσετε το οινοποιείο-ξενώνα Κτήμα Μοντοφώλι (Τ/22240-23.951, www.montofoli.gr).

Κάβο Ντόρο

Μια αλλιώτικη από τα συνηθισμένα διαδρομή, που δεν επιχειρούν πολλοί. 60 χλμ. από την Κάρυστο, τα περισσότερα σε χωματόδρομο, στα πόδια της Οχης, μέσα στη μοσχοβολιά από τα αγριοθύμαρα και τη ρίγανη. Ανεμογεννήτριες, γκρεμοί, ατελείωτοι βράχοι αλλά και πικροδάφνες, σπάρτα και καταπράσινα φαράγγια κάθε τόσο με πλατάνια, ιτάμους και σφενδάμια που καταλήγουν στη θάλασσα. Μια χούφτα χωριά με μετρημένους στα δάχτυλα ανθρώπους (μόνο στην Αμυγδαλιά θα βρείτε καφενείο) και στο τέλος το Κάβο Ντόρο, το θρυλικό ακρωτήρι του Καφηρέα με τους μανιασμένους αέρηδες.

Εμπειρία!

* Στα παραλιακά μέρη, τα ταβερνάκια και οι ξενώνες ανοίγουν συνήθως τα Σαββατοκύριακα. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε πρώτα μαζί τους.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή