Αφιέρωμα: Tips για τη Ρούμελη

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΙΩΤΙΑ

Ο άγνωστος Ελικώνας

Το αγαπημένο βουνό των μουσών και του Ησιόδου διατηρεί ήπιο και σεμνό τουριστικά χαρακτήρα. Μόλις σε μιάμιση ώρα από την Αθήνα, θα βρεθείτε στον Ζαγαρά και στον ανατολικό Ελικώνα, έτοιμοι να εξερευνήσετε ένα παρθένο τοπίο με απίθανες διαδρομές μέσα σε δρυς και έλατα. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια στάση στον καταρράκτη της Πέτρας αλλά και σε χωριά όπως η Αγία Αννα (Κούκουρα), με πολλές παραδοσιακές ταβέρνες και φιλόξενα καταλύματα. Συνεχίστε προς την καρδιά του βουνού, για να περπατήσετε ανάμεσα στα έλατα της Αρβανίτσας, ή ακολουθήστε το δρόμο προς τον Κορινθιακό και τις παραλίες του. Η εναλλαγή βουνού – θάλασσας είναι θαυμάσια. Το Κυριάκι ως κεφαλοχώρι συγκεντρώνει τις περισσότερες ταβέρνες, αλλά και ξενώνες όπως το Φλυγόνιον (Τ/22670-51.227, www.flygonion.gr), που ξεχωρίζει για τις μουσικές βραδιές και τα φεστιβάλ του.

Μονή Οσίου Λουκά

Η μεσοβυζαντινή τέχνη στο απόγειό της. Μοναδικά ψηφιδωτά και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σε ένα πέτρινο σύμπλεγμα τριών ναών μάς συνεπαίρνουν και μας καλούν πάλι στους πρόποδες του Ελικώνα. Γι’ αυτόν το λόγο, το μοναστήρι είναι από τα πιο τουριστικά της χώρας, ελκύοντας πλήθη τουριστών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι πιστοί θα μπορέσουν να ανάψουν ένα κερί ή να ακολουθήσουν τον Επιτάφιο στη φιδωτή διαδρομή γύρω από τη μονή. Στην πλακόστρωτη αυλή της δεσπόζει ο πελώριος υπεραιωνόβιος πλάτανος που συνδυάζεται αρμονικά με τη γλυκύτητα του ανοιξιάτικου τοπίου.

> Τ/22670-22.228, www.osioslukas.gr

Μεγάλη Εβδομάδα στη Μονή Σαγματά

Ενα πραγματικό προσκύνημα για όποιον έχει τη διάθεση να ταξιδέψει μέχρι το χωριό Υπατο της Θήβας και από εκεί να ακολουθήσει τις ανηφορικές στροφές έως το ανδρικό μοναστήρι. Κατάνυξη, βυζαντινές ψαλμωδίες και χαμηλός φωτισμός με κεριά για όποιον αναζητά γνήσιο το θρησκευτικό πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Οταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, το μάτι απλώνεται από τον περίβολο του πέτρινου μοναστηριού έως τον κάμπο της Θήβας από τη μια πλευρά και μέχρι τον Ευβοϊκό κόλπο από την άλλη.

> Ανοιχτά 07.30-13.00 και από τις 17.00 έως τη δύση του ήλιου.

Το πανηγυράκι  της Αράχωβας

Στη γιορτή του Αϊ-Γιώργη, οι Αραχωβίτες ξεχνούν για λίγο το lifestyle του γνωστού χειμερινού θερέτρου και για ένα τριήμερο γιορτάζουν τον πολιούχο του χωριού τους. Την πρώτη μέρα, πάνω από 2.000 άτομα ντύνονται με φουστανέλες και σιγκούνια της αυστηρά αραχωβίτικης στολής και ακολουθούν την εικόνα του Αϊ-Γιώργη στην περιφορά της. Μαζί τους ακολουθούν ζουρνάδες και νταούλια! Τη δεύτερη μέρα, για άλλη μία φορά σουβλίζουν αρνιά και ψήνουν σε λάκκους στις γειτονιές, κρατώντας το ρουμελιώτικο έθιμο του Πάσχα για λίγο ακόμη ζωντανό. Συμμετέχουν επίσης σε ειδικούς αγώνες και έθιμα, όπως «Το δρώμενο στη βρύση», το «Σήκωμα της πέτρας» και άλλα, που έρχονται από την αρχαιότητα και την περίοδο της τουρκοκρατίας, στα οποία μπορείτε βέβαια να συμμετάσχετε και εσείς, αν όχι ντυμένοι παραδοσιακά, με απλή αθλητική ένδυση. Ακόμη και «ανηφορικό δρόμο για γέροντες» διαθέτει το πρόγραμμα!

> www.panigiraki.gr

Στην Κρύα της Λιβαδειάς

Μία από τις πιο όμορφες περιοχές σε ελληνική πόλη, με τους μικρούς καταρράκτες της Ερκυνας και τους πελώριους επιβλητικούς πλατάνους να κυριαρχούν δίπλα στα πέτρινα γεφύρια και στον Νερόμυλο της παλιάς βιοτεχνικής της περιόδου. Ιδανική για μονοήμερη εκδρομή, ειδικά τώρα που το καφέ-μπαρ Ξενία ανακαινίστηκε και λειτουργεί πάλι. Πλούσια ιστορία γύρω από το αρχαίο μαντείο του Τροφωνίου, τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης και του μύθου της Ερκυνας, που έδωσε το όνομά της στο ποτάμι. Συνεχίστε τη βόλτα μέχρι το θεατράκι και ανεβείτε στο εκκλησάκι της Ιερουσαλήμ, ψηλά στο βράχο, ή στο Ενετικό Κάστρο. Ανήμερα το Πάσχα, ο δήμος στήνει λάκκους με αρνιά τιμώντας το ρουμελιώτικο Πάσχα. Ορχήστρες παίζουν παραδοσιακά τραγούδια και χορευτικές ομάδες σύρουν πρώτες το χορό, ενώ ολόκληρη η πόλη έχει τσικνιστεί από νωρίς το πρωί ανάβοντας λάκκους με ξερά κλαδιά κληματαριάς, που δίνουν ιδιαίτερο άρωμα στον σουβλιστό οβελία.

> www.livadeia.gr

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΦΩΚΙΔΑ

Ταξίδι στο κέντρο της Γης

H άνοιξη είναι ιδανική εποχή για (άλλη) μια περιήγηση στους ναούς της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, στο αρχαίο θέατρο, που φημολογείται ότι θα λειτουργήσει και πάλι, για να ανεβείτε το μονοπάτι που φτάνει μέχρι το Στάδιο και να επισκεφτείτε το μουσείο. Ολα αυτά πάντα στη σκιά των επιβλητικών Φαιδριάδων.

> Καθημερινά 08.00-15.00 και από 1η Απριλίου 08.00-20.00, Τ/22650-82.312

Το αρχαίο μονoπάτι της Κίρρας

Γεμίστε τα παγουρίνο σας με νερό από την Κασταλία Πηγή, που πάντα φέρνει έμπνευση, και, αν δεν χορτάσατε δελφικό τοπίο, συνεχίστε με πεζοπορία, ακολουθώντας το μοναδικό αρχαίο μονοπάτι της Κίρρας. Ξεκινάει από τους Δελφούς, προσφέρει υπέροχη θέα στον Κορινθιακό και μπορείτε να το ακολουθήσετε μέχρι το Χρισσό (περίπου μία ώρα) ή να συνεχίσετε δυναμικά μέχρι την Ιτέα, περνώντας μέσα από τον εκπληκτικό και σκιερό ελαιώνα της Αμφισσας.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Το πάρκο της Παύλιανης

Διαφορετικές διαδρομές, κεφάτα σηματοδοτημένες, σας περιμένουν στο ιδιαίτερο πάρκο. Μπορείτε να ανεβείτε σχεδόν κάθετα έως τη θέση «Θρόνος του Δία» για θέα μέχρι τον Μαλιακό κόλπο ή να ακολουθήσετε τη διαδρομή μέσα σε καρυδιές, καστανιές και πλατάνια, παράλληλα με τον Ασωπό έως το ελατόδασος, όπου έχει διαμορφωθεί χώρος ψυχαγωγίας με αιώρες, γήπεδα για river volley, χτιστή ψησταριά και άλλα πολλά… Μέχρι και χειροκίνητο τελεφερίκ θα συναντήσετε, για να σας περάσει πάνω από τον ποταμό! Η εκδρομή συνδυάζεται άψογα με διαμονή στη Vasilikia Mountain Farm & Retreat (T/22311-00.315, www.vasilikia.gr). Ειδικά τώρα την άνοιξη, που τα αηδόνια δίνουν ρεσιτάλ και τα αρωματικά φυτά ανθίζουν δίπλα στη λιμνούλα, το παραμυθένιο σκηνικό των 26 στρεμμάτων είναι ό,τι πρέπει. Τα σαλέ, πλήρως εξοπλισμένα και διακοσμημένα με άποψη, εγγυώνται μια ποιοτική εμπειρία, που φέρνει κάτι από Νορβηγία και Βόρεια Αμερική, για να κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τη διαμονή σας.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή