Ιταλία: Διαχρονική Βενετία του Τζ. Ράσκιν

Ιταλία: Διαχρονική Βενετία του Τζ. Ράσκιν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μερικές αφορμές, όπως αυτή της ταύτισης μερικών δαγκεροτυπιών ως έργα του Τζον Ράσκιν, που επανασυνδέουν τόπους και ανθρώπους. Οι δαγκεροτυπίες, τραβηγμένες γύρω στο 1850, πουλήθηκαν σε δημοπρασία και συνδέονται πλέον άμεσα με την ερευνητική δουλειά που είχε κάνει ο Ράσκιν για το αξεπέραστο έργο του «The Stones of Venice» (1851-53). Σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Carrying off the Palaces: John Ruskin’s Lost Daguerreotypes» των Ken Jacobson και Jenny Jacobson, υπάρχει όλη η ιστορία.

Αλλά αυτό που μένει, πέρα από το ερευνητικό ενδιαφέρον, είναι η βαθιά σχέση ενός ανθρώπου όπως ο Τζον Ράσκιν (1819-1900) με έναν τόπο σαν τη Βενετία σε μια χρονική συγκυρία, όπως τα μέσα του 19ου αιώνα. Η εμβάθυνση του Ράσκιν στη Βενετία γίνεται και ένας άλλος τρόπος να δει κανείς αυτήν την πόλη, όχι μόνο ως έναν αισθητικό τόπο ή έναν τόπο-φορέα σημάτων της Ιστορίας, αλλά ως έναν τόπο αποσπασμένο από τη γραμμική εξέλιξη του χρόνου. Ο Τζον Ράσκιν, ως τεχνοκριτικός, ζωγράφος, στοχαστής, ενεργός πολίτης, ενσάρκωνε την επαφή με την ιδέα του τόπου μέσα από μια ολική κατανόηση της ιστορίας, της τέχνης, της φύσης, της θρησκείας, του λόγου, της αρχιτεκτονικής. Υπήρξε η επιτομή της βαθιάς αυτοσυνειδησίας έναντι της ύλης και της ιδέας στον αντίποδα του εγκυκλοπαιδισμού, που στην εποχή του είχε ήδη ξεπεραστεί.

Η Βενετία του Τζον Ράσκιν μπορεί να δώσει και σύγχρονες προσεγγίσεις. Εκείνος, κοντά στις ζυμώσεις των προραφαηλιτών και στο ρεύμα του νεογοτθισμού, την είδε και ως έναν παρακμιακό τόπο που είχε κυλήσει στην τρυφηλότητα της κοσμικής ζωής. Οι δαγκεροτυπίες του αποκαλύπτουν τη φλεγματική έκσταση της ματιάς του απέναντι σε μια πόλη, που καθώς επέπλεε και βυθιζόταν, προκαλούσε για απαντήσεις πάνω σε θέματα χρόνου, θνητότητας και αθανασίας. Η Βενετία του Τζον Ράσκιν είναι διαχρονική, κοινή και οικεία. Μας δίνει έναν τρόπο, μια ματιά για κάθε τόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή