Βουκουρέστι με μια ματιά

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία, όμορφο ιστορικό κέντρο και τεράστια πάρκα συνθέτουν το προφίλ τής -ακόμα πολύ προσιτής- πρωτεύουσας της Ρουμανίας. Ιδανικός προορισμός για city break στη βαλκανική γειτονιά.

Πρωτεύουσα από το 1862, με δύο εκατομμύρια κατοίκους σήμερα, το Βουκουρέστι επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά του μετά από 45 χρόνια απομόνωσης, επιχειρώντας να συνθέσει σε μια γοητευτική ενότητα την αίγλη του παρελθόντος με τη σύγχρονη μεταπολεμική ιστορία.

Η ρυμοτομία της πόλης περιλαμβάνει φαρδιές δεντροφυτεμένες λεωφόρους που οδηγούν σε μεγάλες κυκλικές πλατείες, οι οποίες στεγάζουν εντυπωσιακά μνημεία, όμορφα μπαρόκ αρχοντικά, μεγάλα πεζοδρόμια με ωραία καφέ, που ανάγουν το περπάτημα σε ιδιαίτερη απόλαυση. Ολα αυτά προσδίδουν στην πόλη έναν κοσμοπολίτικο αέρα (δεν είναι τυχαίο ότι το Βουκουρέστι ονομαζόταν «Παρίσι της Ανατολής» στο παρελθόν), παρόλο που σήμερα φέρει εμφανώς και όλα τα τραύματα της πρόσφατης ιστορίας της.

Η εκτεταμένη καταστροφή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακολουθούμενη από την ανοικοδόμηση που έλαβε χώρα επί Τσαουσέσκου με βασικό χαρακτηριστικό τις τεράστιες μονότονες πολυκατοικίες, επηρέασαν αλλά δεν μείωσαν την ουσία της ταυτότητας της πόλης. Σύμβολο της εποχής αυτής, το Παλατούλ Παρλαμεντουλούι (Palatul Parlamentului) ή πρώην «Σπίτι του Λαού», χώρος στέγασης του Κομμουνιστικού Κόμματος, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της λεωφόρου Ουνιρέα (Bulevardul Unirii) και είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό οικοδόμημα σταλινικού τύπου της μεταπολεμικής περιόδου. Με επιφάνεια που φτάνει τα 330.000 τ.μ., είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο κτίριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ (!) – ένα συνονθύλευμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών στυλ με λευκή πρόσοψη, 12 ορόφους και 1.100 δωμάτια. Για την κατασκευή του, που ολοκληρώθηκε το 1980, εργάστηκαν παραπάνω από 10.000 εργάτες και 700 αρχιτέκτονες. Με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος μετατράπηκε σε Κοινοβούλιο και χώρο στέγασης της Γερουσίας.

Σαν μια ευθεία με κατεύθυνση προς Ανατολάς, η φαρδιά λεωφόρος Ουνιρέα οδηγεί στην ομώνυμη πλατεία, που είναι η μεγαλύτερη της πόλης, με πολλά κτίρια που παραπέμπουν στο στιβαρό στυλ της εποχής του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά και διαφημίσεις με φώτα νέον που θαμπώνουν με τα έντονα χρώματά τους μόλις πέσει το σκοτάδι. Σε κοντινή απόσταση, ένα ολόκληρο τετράγωνο καταλαμβάνεται από το Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ υπογείως της πλατείας περνάει ο ποταμός Νταμπόβιτα (Dâmbovita) που βγαίνει στην επιφάνεια λίγα μέτρα πιο πέρα. Πρόκειται για έναν μάλλον μικρό ποταμό, με μερικές δεκάδες μέτρα πλάτος, που όμως είναι αρκετά όμορφος.

Βόρεια της Ουνιρέα απλώνεται το ιστορικό κέντρο, η συνοικία Λιπσκάνι (Lipscani), ένα πολύ περιποιημένο και γραφικό πεζοδρομημένο τμήμα της πόλης με στενά δρομάκια, γεμάτα πολυσύχναστες καφετέριες και εστιατόρια. Στην οδό Σταυροπόλεως (Stavropoleos) μπορείτε να επισκεφτείτε την ορθόδοξη εκκλησία, καθώς και το εστιατόριo-μπιραρία Cara cu Bere (www.carucubere.ro/en/), το παλιότερο της πόλης, ενώ αξίζει επίσης να κάνετε μια στάση στην μπιραρία Biutiful (www.biutiful.ro), με την ωραία ατμόσφαιρα, το καλό φαγητό και τις εξαίσιες μπίρες.

Η καρδιά του ιστορικού κέντρου απλώνεται μέχρι την πλατεία της Επανάστασης (Piata Revolutiei), όπου δεσπόζει το υπουργείο Εσωτερικών, ένα βαρύ κτίριο σταλινικής αρχιτεκτονικής που στέγαζε την κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Εδώ ο Τσαουσέσκου εκφώνησε τον τελευταίο λόγο του στις 21 Δεκεμβρίου 1989. Απέναντι, η Εθνική Πινακοθήκη με έργα Ευρωπαίων και Ρουμάνων καλλιτεχνών και πολύ κοντά  το εντυπωσιακό κτίριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Λίγα μέτρα πιο κάτω υψώνεται το ιδιόρρυθμο μοντερνιστικό άγαλμα της Επανάστασης, ενώ μερικές δεκάδες μέτρα βορειότερα ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά μνημεία του Βουκουρεστίου, το Romanian Athenaeum, που ανεγέρθηκε το 1888 και είναι το σημερινό μέγαρο μουσικής της πόλης.

Η οδός της Νίκης (Cala Victoriei), που περνάει μπροστά από την πλατεία της Επανάστασης και καταλήγει στην πλατεία Ουνιρέα, είναι η εντυπωσιακότερη της πόλης. Στο βορειότερο μέρος της υπάρχουν ακριβά μαγαζιά και ιστορικά κτίρια, ενώ κοντά στην πλατεία της Επανάστασης βρίσκονται τα καλύτερα ξενοδοχεία του Βουκουρεστίου. Αξίζει επίσης να δείτε το κτίριο της Τράπεζας CEC, όπως και το κτίριο της Στρατωτικής Ακαδημίας, που βρίσκονται στην ίδια οδό.

Στα βόρεια της πλατείας της Επανάστασης εκτείνονται οι ακριβότερες συνοικίες, αλλά και το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, ονόματι Ερεστρέου (Herastrau), το οποίο δημιουργήθηκε το 1936 και αποτελεί μια τεράστια έκταση με συγκοινωνούσες λίμνες και ένα νησάκι. Περιποιημένοι χώροι αναψυχής με εστιατόρια και μπαρ πάνω στις λίμνες, ποδηλατόδρομοι, βάρκες και κανό συνθέτουν ένα καταπληκτικό σκηνικό, ιδανικό για ημερήσιες αποδράσεις, άθληση ή περπάτημα. Στην άκρη του πάρκου βρίσκεται το Village Museum (www.muzeul-satului.ro), ένα υπαίθριο μουσείο όπου θα δείτε δείγματα αρχιτεκτονικής από κάθε περιοχή της Ρουμανίας. Στη νοτιοδυτική γωνία του πάρκου θα συναντήσετε τη ρουμανική εκδοχή της Αψίδας του Θριάμβου, ενώ νοτιότερα η περιοχή Κίσελεφ (Kiseleff) εντυπωσιάζει με τις επαύλεις και τις βίλες των εύπορων κατοίκων της πόλης. Εδώ είναι συγκεντρωμένες και οι περισσότερες πρεσβείες.

 

FAST INFO

Αν σχεδιάζετε να επισκεφτείτε το Βουκουρέστι, επιλέξτε το ιστορικό κέντρο για τη διαμονή σας, κατά προτίμηση κοντά στην Cala Victoriei. Οι τιμές σε μοντέρνα ξενοδοχεία και διαμερίσματα είναι εξαιρετικά χαμηλές (από 30 ή 50 ευρώ για 2 άτομα). Στο κέντρο θα κινηθείτε εύκολα με τα πόδια. Οσο για τις πιο μακρινές αποστάσεις, προς τα βόρεια για παράδειγμα, τα ταξί είναι πάμφθηνα και δεν κοστίζουν περισσότερο από 30 λεπτά το χιλιόμετρο.

Από την Αθήνα πετούν απευθείας προς την πρωτεύουσα της Ρουμανίας η Aegean (aegeanair.com) και η Tarom (www.tarom.ro/en/), αλλά και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Turkish και η Air Serbia, μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Η καλύτερη τιμή που θα πετύχετε με την Aegean για μέσα στον Μάιο είναι τα 135,47 ευρώ κατ’ άτομο μετ’ επιστροφής.

 

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή