Brand Name Μιλάνο

15' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτεύουσα της ιταλικής μόδας ετοιμάζεται να υποδεχτεί την παγκόσμια εμπορική έκθεση Expo και εμείς ανακαλύπτουμε τον κόσμο της αλλά και τις καλύτερες διευθύνσεις της.

Η μελωδία από το πιάνο του Paolo Zanarella φτάνει μέχρι την κορυφή του Duomo και συνοδεύει το χάζι της πόλης από ψηλά. Το ίδιο και τα χειροκροτήματα του κόσμου που τον κυκλώνει (και τραβάει ατελείωτα βίντεο και φωτογραφίες) κάθε φορά που τελειώνει ένα κομμάτι. Δεν είναι και λίγο να πετύχεις έξω στο δρόμο ένα τέτοιο θέαμα: ένα πιάνο με ουρά και έναν «πιανίστα χωρίς πατρίδα», όπως συστήνεται ο ίδιος στην μπροσούρα που μοιράζει. Ούτε όμως και να περιδιαβαίνεις ανάμεσα στις «κοφτερές μύτες» του τεράστιου Καθεδρικού -που ξεκίνησε να χτίζεται το 1386 και ολοκληρώθηκε πέντε αιώνες μετά- και να μην ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις και τι να φωτογραφίσεις. Να ρίξεις το βλέμμα πέρα στην πόλη και πιο πέρα στα χιονισμένα ακόμα βουνά της Λομβαρδίας; Να κοιτάξεις ακριβώς από κάτω στην εμβληματική πλατεία που φέρει το όνομα του ναού; Ή να παρατηρείς τις εκφράσεις στα πρόσωπα των εντυπωσιασμένων επισκεπτών της κορυφής;

Η ώρα περνάει ευχάριστα εδώ πάνω και αυτή άλλωστε είναι η πιο… τουριστική δραστηριότητα που έχει να κάνει κανείς στο Μιλάνο, καθώς η πρωτεύουσα του ιταλικού Βορρά δεν φημίζεται για τον πλούτο των μνημείων της – τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια.

Πάρτε το χρόνο σας, χαράξτε πορεία στο χάρτη και, όταν αρχίσει ο συνωστισμός (όπως παντού, έτσι και εδώ, όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά), κατεβείτε και αρχίστε τις βόλτες. Δεξιά του Ντουόμο θα εισέλθετε στην Galleria Vittorio Emanuele II, το ιστορικό σύμπλεγμα εμπορικών στοών σε σχήμα σταυρού, με τον τεράστιο γυάλινο θόλο και τα πανάκριβα καταστήματα, η οποία θα σας οδηγήσει στην πλατεία της περίφημης Σκάλας (Teatro alla Scala, www.teatroallascala.org). Διαγώνια απέναντι από την όπερα, βρίσκεται επίσης η πινακοθήκη Gallerie d’ Italia (www.gallerieditalia.com) – το παράρτημα του Μιλάνου, δηλαδή, που όλο και κάποια ενδιαφέρουσα έκθεση θα φιλοξενεί. Κι αν όχι, δεν πειράζει. Η είσοδος είναι δωρεάν και η μόνιμη συλλογή με έργα του 19ου και του 20ού αιώνα αξιόλογη.

Η συνέχεια περιλαμβάνει περιήγηση χωρίς πρόγραμμα στους γύρω διάσημους δρόμους (Via della Spiga, Via Montenapoleone) και στα στενά δρομάκια του ιστορικού κέντρου, ανάμεσα σε κτίρια περασμένων χρόνων με κρυφές εσωτερικές αυλές, οίκους μόδας, γνωστών τοις πάσι αλλά και άγνωστων σχεδιαστών, ατελιέ παλαιών ραφτάδων, γκαλερί, ντιζάιν καταστήματα οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, γραφεία. Η σφραγίδα ποιότητας «Milano», που τοποθετείται κάτω από την υπογραφή των αμέτρητων εταιρειών ένδυσης και υπόδησης που εδρεύουν εδώ πέρα είναι brand name από μόνη της και όλη η εμπορική δραστηριότητα περιστρέφεται γύρω από αυτήν.

Δεν μοιάζει με την υπόλοιπη Ιταλία το Μιλάνο. Είναι μια χώρα ξεχωριστή. Δεν θυμίζει σε τίποτα τον φτωχότερο Νότο, μάλλον φέρνει περισσότερο σε Κεντρική Ευρώπη και «καλοβαλμένες» πόλεις όπως η Βιέννη και η Ζυρίχη· αλλά και πάλι με μέτρο. Οι βιτρίνες της -ειδικό αξιοθέατο μονάχα σε τούτη την πόλη-, οι άνθρωποί της -από τους κομψότερους του πλανήτη-, η ατμόσφαιρά της – αυστηρή, ευρωπαϊκή με μια εσάνς μεσογειακού ταμπεραμέντου.

Το ιστορικό κέντρο εξαντλείται γρήγορα, η βόλτα συνεχίζεται τριγύρω και περνάει απ’ όλα τα απαραίτητα που αξίζει να δει κανείς: από τα πέριξ της Piazza della Repubblica -της πιο αληθινής πλευράς της πόλης, αυτής που κατοικείται από Μιλανέζους και όχι από τους τουρίστες της-, έως την Piazza Gae Aulenti, το φουτουριστικό εμπορικό κέντρο με τους τεράστιους ουρανοξύστες, τα μοντέρνα σιντριβάνια και τα υπό κατασκευή ακόμα κτίρια που θα φιλοξενήσουν τμήματα της παγκόσμιας εμπορικής έκθεσης Expo 2015, που πρόκειται να ξεκινήσει την Πρωτομαγιά και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Αυτή η διοργάνωση είναι και η αφορμή που το Μιλάνο κατατάσσεται φέτος ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς και άλλος ένας λόγος που η ιταλική μητρόπολη θα υποδεχτεί εκατομμύρια -όπως αναμένεται- επισκέπτες. Λες και δεν της έφτανε η διάσημη Εβδομάδα Μόδας της που μόλις ολοκληρώθηκε ή η περίφημη Design Week, που όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο (14-19/4) και θεωρείται κορυφαία διοργάνωση του είδους παγκοσμίως. Γιατί μπορεί η έναρξη της Expo να βρίσκεται στην τελική ευθεία, οι συζητήσεις και οι ενστάσεις όμως καλά κρατούν, όπως και τα συνθήματα στους τοίχους που αντιτίθενται στην παγκόσμια εμπορική έκθεση και ζωντανεύουν κατά μία έννοια την πόλη, υπενθυμίζοντας την… ιταλικότητά της. Αυτή είναι, ωστόσο, μια κουβέντα που αρχίζει και τελειώνει εσωτερικά και λίγο απασχολεί τους επίδοξους επισκέπτες της.

Η «ιταλικότητα» του Μιλάνου, πάλι, είναι ένα χαρακτηριστικό που εντοπίζεται εκτός τουριστικής πεπατημένης στις γειτονιές της πόλης που παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον, όπως η ιστορική Brera δίπλα στο κέντρο ή η Zona Tortona και η Izola λίγο πιο μακριά. H Μπρέρα είναι η παλιά συνοικία των καλλιτεχνών, η ιστορία της οποίας συνδέεται με την Ακαδημία Καλών Τεχνών (Accademia delle Belle Arti) και την Πινακοθήκη της Μπρέρα (Pinacoteca di Brera) και όπου θα βρείτε ακόμη και σήμερα πολλούς Μιλανέζους να ζουν μόνιμα και ένα σωρό χαριτωμένα μικρά καταστήματα, γκαλερί, βιβλιοπωλεία και αντικερί. Η Ζόνα Τορτόνα αποτελεί το επίκεντρο της Εβδομάδας Ντιζάιν κάθε άνοιξη, αλλά και το μέρος όπου θα έρθετε για βραδινή διασκέδαση όλο το χρόνο. Η Ιζολα, πάλι -ελληνιστί το «νησί»-, είναι η τελευταία αγαπημένη γειτονιά των χίπστερ, με φθηνότερους χώρους προς ενοικίαση, οι οποίοι στεγάζουν σήμερα όμορφα μαγαζιά για φαγητό, καφέ και ποτό, αλλά και εργαστήρια και ατελιέ νέων καλλιτεχνών. Σε αυτές τις τρεις γειτονιές θα δείτε την άλλη όψη του Μιλάνου. Μια πλευρά της πόλης λιγότερο «τέλεια», λιγότερο εμπορική, αλλά με ψυχή και μπρίο, που έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της διάσημης στάμπας. Μιας πόλης που ζει πάνω στην πασαρέλα και πίσω στα παρασκήνια.

Aξίζει επίσης να δείτε:

Το ναό Santa Maria delle Grazie, διάσημο για τον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. | Το Castello Sforzesco, το φρούριο του 15ου αιώνα, και το παρακείμενο Parco Sempione που αποτελεί συνέχειά του (φανταστική ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή βόλτα). | Το Cimitero Monumentale, το παλιό νεκροταφείο της πόλης και ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης.


το δικό τους Μιλάνο…

GABRIELLA PETRONE, Υπεύθυνη πωλήσεων στη Moncler

Εργάζεται στο χώρο της μόδας εδώ και 25 χρόνια, έχοντας περάσει από μεγάλες εταιρείες (Ralph Lauren, Saverio Palatella, Brooks Brothers, Alberto Aspesi κ.ά.), ενώ εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου δειγματίζει για τη Moncler στην έδρα της εταιρείας στο Μιλάνο. Αγαπημένη της γειτονιά η Μπρέρα, όπου και μένει με την οικογένειά της.

Fioraio Bianchi Caffe (Via Montebello 7, Τ/+39 02 29014390, www.fioraiobianchicaffe.it/en/). Ιδανικό μέρος για πρωινό καπουτσίνο και για να διαβάσετε εφημερίδες, αλλά και για να αγοράσετε ένα περιποιημένο μπουκέτο λουλούδια διά χειρός του ανθοπώλη ιδιοκτήτη Raimondo Bianchi. Πρόκειται, άλλωστε, για καφέ και ανθοπωλείο με ρετρό διακόσμηση και ολόφρεσκα, μυρωδάτα άνθη. Σερβίρει και φαγητό, αλλά προτιμήστε το καλύτερα για καφέ.

Latteria San Marco (Via San Marco 24, T/+39 02 6597653, www.latteriadicameri.it). Ιστορικό εστιατόριο στη γειτονιά όπου συχνάζουν άνθρωποι της μόδας και δημοσιογράφοι – βρίσκεται άλλωστε πολύ κοντά στα γραφεία της εφημερίδας Corriere della Sera. Εδώ μαγειρεύει ο Arturo και σερβίρει η Maria. Τα δε πιάτα είναι απλά, φτιαγμένα όμως με εξαιρετικά υλικά.

N’Ombra de Vin (Via San Marco 2, T/+39 02 6599650, www.nombradevin.it).

Αγαπημένο μέρος για απεριτίβο. Το κτίριο που στεγάζει το καλύτερο μάλλον wine bar της πόλης ήταν αρχικά μέρος της παρακείμενης βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Προσφέρει και απίστευτη ποικιλία σε κρασιά και σαμπάνιες, ενώ έχει και ένα πολύ παλιό κελάρι με θολωτή οροφή.

Artecentro (Via dell’Annunciata 31, Τ/+39 02 29000071, www.lattuadastudio.it). Μια γκαλερί που αξίζει την προσοχή σας. Ανοιξε τη δεκαετία του ’60, έχει πρωτοστατήσει στην ανάδειξη έργων που ανήκουν στο ρεύμα του σπασιαλισμού -ιδρυτής του οποίου ήταν ο Ιταλός εικαστικός και θεωρητικός Lucio Fontana (1899-1968)- και έχουν παρουσία σημαντικοί μοντέρνοι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα (Bonalumi, Scheggi, Dadamaino κ.ά.).

COSIMO DE MONTICELLI, Επιχειρηματίας

Λάτρης της μπίρας, αποφάσισε να φτιάξει τη δική του μικρή ζυθοποιία (Birrificio La Ribalta, via Cevedale 3, στάση Dergano – κίτρινη γραμμή, facebook.com/birrificiolaribalta) και σε αυτήν ακριβώς τη διαδικασία βρίσκεται τώρα: «Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια μονάδα παραγωγής δέκα διαφορετικών ετικετών απαστερίωτης μπίρας σε περιορισμένες φιάλες», μας λέει ο ίδιος. «Συγχρόνως στο χώρο της ζυθοποιίας ετοιμάζουμε και μια παμπ, με αυλή και ταράτσα -ό,τι πρέπει για την άνοιξη και το καλοκαίρι-, όπου εκτός από τις δικές μας μπίρες θα σερβίρονται και ποικιλίες ιταλικών τυριών και αλλαντικών». Κατά τα άλλα, ως νέος Μιλανέζος, ο Cosimo κυκλοφορεί παντού.

Gatto (Via Castel Morrone 10, T/+39 02 70006870, www.gattomilano.com/en). Συνδυάζει τη μουσική με το φαγητό και το Μιλάνο με τη Νάπολη! Εξω έχει κόσμο με κρασί στο χέρι, μόλις εισέλθεις στο χώρο έχει λάιβ και πιο μέσα, στο εστιατόριο, και μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα σερβίρεται ένα πολύ ενδιαφέρον δημιουργικό μεσογειακό μενού, βασισμένο στα φρέσκα υλικά που βρίσκουν καθημερινά στην αγορά. Εχει κόσμο ακόμη και τις Δευτέρες.

Santeria (Via Privata Ettore Paladini 8, Τ/+39 02 36798121, www.santeriamilano.it). Είναι λίγο απ’ όλα. Και καφέ-μπαρ, και εστιατόριο, και κατάστημα που πουλάει ρούχα, βιβλία και δίσκους και γραφεία. Ευχάριστο και πολυσύχναστο μέρα και νύχτα.

Cascina Cuccagna (www.cuccagna.org. Αγρόκτημα 4 στρεμμάτων που κρατάει από τον 17ο αιώνα και το οποίο «τρέχει» σήμερα μια σύμπραξη τοπικών συλλόγων, οι οποίοι το έβγαλαν από την εγκατάλειψη και το έχουν μετατρέψει σε μια «πολυ-φάρμα» με ελεύθερους χώρους για παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες που αφορούν στον πολιτρισμό και στο περιβάλλον, καφέ, εστιατόριο κ.ά.

Ristorante Donnarumma (Via Morosini Emilio 25, T/+39 02 55180341, www.ristorantedonnarumma.com). Μια κλασική επιλογή εστίασης στην πόλη, στο οποίο έρχονται οι ντόπιοι για φρέσκο ψάρι.

ROBERTA ARCELLONI, Πρώην κριτικός θεάτρου, χειροτέχνις

Δραστήρια συνταξιούχος σήμερα, έχει εξοπλίσει ένα διαμέρισμα με μικρούς και μεγαλύτερους αργαλειούς (τους οποίους έχει προμηθευτεί από τη Νέα Ζηλανδία, καθώς δεν κατάφερε να βρει πουθενά στη γειτονιά του ευρωπαϊκού Νότου καινούργιους να αγοράσει) και οργανώνει μαθήματα για νέες υφάντρες. Την πετύχαμε μαζί με την Barbara από τη Σικελία, η οποία έχει έρθει στο Μιλάνο προκειμένου να συμμετάσχει σε μια νέα σειρά σεμιναρίων ως δασκάλα. Ζει και κινείται στην περιοχή του Πολυτεχνείου, Citta Studi, στα πέριξ του κέντρου (ένας σταθμός μετρό που εξυπηρετεί για να την εξερευνήσετε είναι το Loreto – κόκκινη και πράσινη γραμμή).

Libreria Baravaj (Via Vallazze 34 γωνία με Viale Lombardia, T/+39 329 9758350, www.osteriadellutopia.onweb.it). Βιβλιοπωλείο με καινούργιες εκδόσεις αλλά και βιβλία από δεύτερο χέρι, με μια πολύ καλά ενημερωμένη παιδική γωνιά με παραμύθια, παιδικά αναγνώσματα αλλά και χώρο για διάβασμα  και… λίγο παιχνίδι. Στη μέση περίπου του καταστήματος λειτουργεί ένα café-εστιατόριο που σερβίρει ζαπατίστικο καφέ και έχει ένα ενδιαφέρον μενού, που το μεσημέρι μπορεί να περιλαμβάνει από ταμπουλέ και ψητή σαρδέλα μέχρι μοσχαρίσιο φιλέτο με ψητά λαχανικά.

Upcycle (Via Andrea Maria Ampère 59, T/+39 02 83428268, www.upcyclecafe.it). Καφέ για τους λάτρεις των δίτροχων και όχι μόνο. Εδώ θα μάθετε όλα τα νέα που αφορούν σε ποδηλατοβόλτες, αγώνες και όλα τα συναφή, αλλά και θα έρθετε για να πιάσετε μια θέση στο μεγάλο κοινό τραπέζι, θα δουλέψετε στο λάπτοπ σας με καφέ ή θα τσιμπήσετε κάτι ελαφρύ για το μεσημέρι. Ευχάριστος και νεανικός χώρος.

Birrificio Lambrate Brewpub (Via Adelchi, 5, T/+39 02 70638678, www.birrificiolambrate.com). Μπιραρία που σερβίρει, μεταξύ άλλων, και τις δικές της ετικέτες από το ομώνυμο μεικτό ζυθοποιείο. Χαλαρή ατμόσφαιρα, η οποία διαμορφώνεται εν πολλοίς από φοιτητές, ροκ μουσικές, καλές τιμές και ονομαστό απεριτίβο.

ALEKSANDRA STEFANOVIC, Εμπορος

Γεννήθηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία και έχει περάσει όλη την ενήλικη ζωή της στην Ιταλία. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το εμπόριο και τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι ιδιοκτήτρια του φανταστικού W-concept store (Via Wansington 51, www.wmilano.it), στο οποίο θα βρείτε καινούργια αλλά και second hand έπιπλα, διακοσμητικά, μικροαντικείμενα, αλλά και ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ από όλο τον κόσμο. Αγαπημένη της γειτονιά η ανερχόμενη Izola.

Frida (Via A. Pollaiuolo 3, Ιζολα T/+39 02 680260, www.fridaisola.it). Συστήνεται ως μπαρ και κατάστημα, και η αλήθεια είναι πως θα έρθετε και για τα δύο. Η καλύτερη ώρα για το μπαρ είναι αυτή του απεριτίβο, οπότε θα πληρώσετε ένα κοκτέιλ (6,50 ευρώ) ή μια μπίρα (6 ευρώ) και θα τα συνοδεύσετε με διάφορες νοστιμιές από τον μπουφέ εντελώς δωρεάν. Για να βρείτε ωστόσο τραπέζι τέτοια ώρα, πρέπει να έρθετε εγκαίρως, καθώς το μπαρ είναι πολυσύχναστο και ιδιαίτερα αγαπητό στο νεανικό κοινό. Πιο αργά αναλαμβάνουν δράση οι δισκοθέτες και τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν. Το κατάστημα μοιράζεται την ίδια αυλή με το μπαρ (η οποία παρεμπιπτόντως είναι πολύ ελκυστική την άνοιξη και το καλοκαίρι) και εδώ και πέντε χρόνια προσφέρει απευθείας από τους δημιουργούς τους ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ, καλλυντικά κ.ά. Προκρίνει δε έννοιες όπως η ανακύκλωση των υλικών, η ανταλλαγή και η επαναχρησιμοποίησή τους.

Deus Cafe (Via Thaon di Revel 3, T/+39 02 83439230, deuscafe.it). Είναι από τα καφέ εκείνα που εύκολα τα κάνεις στέκι. Είναι ευρύχωρο και έχει ωραία, μοντέρνα διακόσμηση με παλαιού τύπου τραπεζοκαθίσματα. Αν είστε στην περιοχή, μπορείτε να το επιλέξετε όλες τις ώρες της ημέρας για καφέ ή ποτό (φτιάχνουν ωραία κοκτέιλ), αλλά και για φαγητό με καλή σχέση τιμής – ποιότητας, χωρίς ωστόσο να περιμένετε να κερδίσει ο σεφ του αστέρι Μισελέν.

Lon Fon (Via Lazzaretto 10, Τ/ +39 02 2940 5153). Οταν μια οικογένεια Κινέζων μπαίνει στην κουζίνα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ένα αυθεντικό καντονέζικο μενού. Αν είστε φαν αυτής της γευστικής γωνιάς του πλανήτη, κλείστε τραπέζι και υπολογίστε γύρω στα 30 ευρώ το άτομο χωρίς ποτό.

 


…και το δικό μας

Πώς πάμε

Καθημερινά με απευθείας πτήσεις της Aegean (aegeanair.com) και της EasyJet (easyjet.com), οι οποίες προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Μαλπένσα, αλλά και με τη Ryanair (ryanair.com) που πετάει στο Μπέργκαμο. Ανάλογα με τις ημερομηνίες που έχετε στη διάθεσή σας και το πόσο έγκαιρα θα κάνετε κράτηση, μπορείτε να πετάξετε με την Aegean με 130 ευρώ κατ’ άτομο μετ’ επιστροφής, ενώ με τη Ryanair μια καλή τιμή που θα πετύχετε είναι τα 95 ευρώ πηγαινέλα. Από το αεροδρόμιο Μαλπένσα για το κέντρο της πόλης μπορείτε να πάτε είτε με τρένο είτε με λεωφορείο (10 ευρώ η απλή μετάβαση έως τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, Stazione di Milano Centrale, με πούλμαν), ενώ το ταξί κοστίζει 100 – 110 ευρώ. Μέσα στην πόλη θα μετακινηθείτε πολύ με μετρό, αλλά και τραμ, το οποίο είναι ωραία εμπειρία! Τα βράδια όμως είναι πιθανό να χρειαστείτε ταξί, το οποίο δεν είναι ούτε πολύ φθηνό ούτε πανάκριβο. Σε κάθε περίπτωση, να έχετε μαζί σας 2-3 τηλέφωνα για να καλέσετε ταξί, γιατί δύσκολα θα βρείτε να σταματήσετε κάποιο στο δρόμο, καθώς δεν συνηθίζεται (www.radiotaxi8585.com, www.taxiblu.it).

Διαμονή

Οπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή μητρόπολη, έτσι και στο Μιλάνο υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, ενώ, δεδομένου ότι στην αγορά έχουν εισέλθει δυναμικά και τα διαμερίσματα, μπορείτε να βρείτε κάπου πολύ συμπαθητικά και σχετικά κεντρικά για να μείνετε από 44 ευρώ το ζευγάρι (aiarbnb.com). Στην πόλη του στυλ, βέβαια, οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις διαμονής έρχονται από το χώρο των ξενοδοχείων και συγκεκριμένα αφορούν σε design hotels, αλλά και σε αυτά που φέρουν την υπογραφή μεγάλων σχεδιαστών μόδας (Maison Moschino, Armani Hotels & Resorts, Bvlgari Hotel Milan κ.ά.), τα οποία ξεπερνούν κάθε προσδοκία σε κομψότητα και πολυτέλεια, αλλά οι τιμές τους βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη. Μπορείτε, βέβαια, να τα επισκεφτείτε για καφέ, φαγητό ή ποτό – μια βόλτα που δεν κοστίζει τόσο!

Nhow Milano (Via Tortona 35, T/+39 02 4898861, www.nh-hotels.com). Ξενοδοχείο-προορισμός στη μοδάτη περιοχή Tortona με ένα εντυπωσιακό λόμπι, το οποίο αποτελεί συγχρόνως εκθετήριο ντιζάιν επίπλων και άλλων αντικειμένων, πολυσύχναστο μπαρ και ένα ευρύχωρο εστιατόριο όπου σερβίρεται το υπερπλήρες πρωινό. Κάθε γωνιά του ξενοδοχείου προσφέρεται για μια φωτογραφία στο Ιnstagram, τα δωμάτια είναι σχετικά μικρά, αλλά άνετα, με δική τους μηχανή εσπρέσο και πολύ ωραία προϊόντα περιποίησης, ενώ αξίζει μια βόλτα και στους επάνω ορόφους, όπου γίνονται εκθέσεις έργων τέχνης. Η καλύτερη τιμή που θα πετύχετε είναι τα 123 ευρώ.

Straf Hotel (Via San Raffaele, 3, Τ/+39 02 805081, www.straf.it). Βρίσκεται πολύ κοντά στο Ντουόμο και στη Σκάλα και συνδυάζει την κλασική ιταλική αρχιτεκτονική με το σύγχρονο ντιζάιν. Στεγάζεται άλλωστε σε ένα πρώην παλάτι του 19ου αιώνα, το οποίο είναι διακοσμημένο -μεταξύ άλλων- με έργα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά! Διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και το απλό δίκλινο τιμάται από 243 ευρώ.

Hotel Boscolo (Corso Matteotti 4-6, Montenapoleone, Τ/+39 02 77679611, milano.boscolohotels.com). Ξενοδοχείο που απευθύνεται τόσο στους επισκέπτες της πόλης όσο και στους κατοίκους της, αφού το 50% του χώρου του είναι κοινόχρηστο και απευθύνεται σε όλους. Ιταλική κομψότητα με μοντέρνες πινελιές και πολυτέλεια που δικαιολογούν τα 5 αστέρια του, από 267 ευρώ τη βραδιά.

Palazzo Parigi (Corso di Porta Nuova 1, Τ/+39 02 625625, www.palazzoparigi.com). Καινούργια άφιξη στην πόλη εν όψει Expo και όχι μόνο. Πολλοί λένε ότι το βασικό του πελατολόγιο είναι ρωσικής προέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αξίζει μια αναφορά για τα ευρύχωρα υπερπολυτελή δωμάτια κλασικού στυλ και οπωσδήποτε για το εντυπωσιακό Grand Spa των 1.500 τ.μ. Από 456 ευρώ τη βραδιά.

Grand Hotel et de Milan (Via Manzoni 29, T/+39 02 723141, grandhoteletdemilan.it). Το παλαιότερο πεντάστερο ξενοδοχείο του Μιλάνου εξακολουθεί να φιγουράρει στην πρώτη γραμμή της λουξ φιλοξενίας. Βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο, αξίζει να το επισκεφτείτε για καφέ σε… μια άλλη εποχή, ενώ η διανυκτέρευση τιμάται από 471 ευρώ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Ως προς τα γενικά, στη μητρόπολη του ιταλικού Βορρά θα φάτε σχεδόν παντού καλή πάστα, που είναι και η πιο προσιτή επιλογή που έχετε, γιατί, αν περάσετε σε κρέας ή ψάρι, το κόστος ανεβαίνει. Επίσης πρέπει να φροντίζετε πάντοτε για μια έγκαιρη κράτηση, ειδικά αν ενδιαφέρεστε να δειπνήσετε κάπου, και επίσης να ελέγχετε τις ημέρες και ώρες που είναι το κάθε εστιατόριο, καφέ, μπαρ, ανοιχτό, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Σε εστιατόριο, τέλος, δύσκολα θα φάτε με λιγότερα από 25 – 30 ευρώ το άτομο με κρασί.

Οπως και στα ξενοδοχεία, έτσι και στην εστίαση οι μεγάλοι μόδιστροι δίνουν το «παρών» σε εστιατόρια όπως το γιαπωνέζικο Armani Nobu (Via Gastone Pisoni 1, Τ/+39 02 62312645, www.noburestaurants.com) ή το καινούργιο «ολόχρυσο» Gold Restaurant By Dolce & Gabbana (Piazza Risorgimento, T/+39 02 7577771) που συγκεντρώνει ήδη εντυπωσιακές κριτικές. Το Μιλάνο όμως δεν είναι μόνο μόδα και εστιατόρια όπως τα παραπάνω -για τον μέσο όρο των ταξιδιωτών τουλάχιστον- είναι για μία φορά. Ορισμένες δοκιμασμένες διευθύνσεις που μπορείτε να σημειώσετε είναι οι εξής:

Vesu (Via Vigevano 20, +39 02 91639741, vesu-milano.tumblr.com). Μικρό εστιατόριο στην ευρύτερη περιοχή της Tortona με πολύ ενδιαφέροντα πιάτα ημέρας, στο οποίο δοκιμάσαμε εξαιρετικό σπαγκέτι με καλαμάρι και πατέ ελιάς.  

Granaio (Via San Prospero 1, Piazza Cordusio, T/+39 02 876226, ristorantegranaio.it). Μια επιλογή για καφέ και γλυκό ή σάντουιτς με καλά ιταλικά τυριά και αλλαντικά πολύ κοντά στο Ντουόμο, σε περίπτωση που σας πιάσει… πείνα στο τουριστικό ιστορικό κέντρο.

Vianson (Via Mercato 3, www.vianson.com). Μια φοκάτσια στο χέρι, ζεστή, με το τυρί να λιώνει στο στόμα, μοιάζει πολύ καλή ιδέα όσο θα βολτάρετε στην ωραία Brera.

Parma&Co (Via Delio Tessa 2 – angolo Corso Garibaldi, Τ/+39 02 89096720, www.parmaeco.it). Ντελικατέσεν κατάστημα στην ίδια γειτονιά, που σερβίρει και κυριακάτικο μπραντς από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Eataly (Piazza 25 Aprile, T/+39 02 49497301, www.eataly.net). Οι καλύτερες στιγμές της ιταλικής γης σε έναν τεράστιο πολυχώρο, όπου θα βρείτε και θα γευτείτε μονάχα τα καλύτερα προϊόντα της χώρας. Ισως στο Μιλάνο να μην εντυπωσιάζει τόσο, το αντίστοιχο Eataly όμως της νέας Υόρκης κάνει θραύση!

Trattoria il Marinaio (Via Vincenzo Civerchio 9, Τ/+39 02 6884985, www.trattoriailmarinaio.it). Ψαροταβέρνα που αγαπούν οι ντόπιοι, με προσιτές τιμές.

Osteria Dei Vecchi Sapori Carmagnola (Via Jacopo dal Verme 14, Τ/+39 02 66802223, www.vecchisapori.it). Παραδοσιακά πιάτα της ευρύτερης περιοχής της Λομβαρδίας με 20 – 25 ευρώ το άτομο κατά μέσον όρο.

Blu (Via Francesco Carmagnola 5, Τ/+39 331 8224002, www.anche.it). Στην περιοχή της Ιζολα, όπως και οι δύο παραπάνω διευθύνσεις, για όλα: φαγητό, καλό κρασί, απεριτίβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή