Σπέτσες: Η σύμπραξη είναι πλέον μονόδρομος

Σπέτσες: Η σύμπραξη είναι πλέον μονόδρομος

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ήλιος έπαιζε κρυφτό με τα σύννεφα και ένα μέτριας έντασης αεράκι δεν έκανε και τόσο εύκολη υπόθεση το, για πολλούς, πρώτο μπάνιο του καλοκαιριού. Οσοι, λοιπόν, δεν βρήκαμε το θάρρος της βουτιάς, έστω και εκτός αγωνιστικού πλαισίου, αρκεστήκαμε στο να παρακολουθήσουμε τους περισσότερους από 500 τριαθλητές να βουτούν, πρωί πρωί, στα αρκετά παγωμένα –γύρω στους 15 βαθμούς όπως μάθαμε– νερά των Σπετσών.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο το νησί έζησε στον ρυθμό του Spetsathlon 2015. Περίπου 900 συνολικά αθλητές και σχεδόν τρεις χιλιάδες επισκέπτες μετέτρεψαν ένα σχετικά χαμηλών τόνων και… αγοραστικής κίνησης διήμερο –ύστερα από τις διακοπές του Πάσχα και πριν από την έναρξη της θερινής σεζόν– σε γιορτή.

Στο επίκεντρο ήταν, βέβαια, το 3ο Τρίαθλο των Σπετσών, όπου στην κόλυμβηση, την ποδηλασία και το τρέξιμο πήραν μέρος σπουδαίοι τριαθλητές και φίλοι του αθλήματος από την Ελλάδα και αρκετές χώρες του εξωτερικού, αλλά ο απολογισμός δεν πρέπει να εξαντληθεί μόνο στο αθλητικό μέρος.

Η ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και προσέλευση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο χρονιές αποδεικνύει πως μια σωστά οργανωμένη εκδήλωση ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορεί να είναι ευεργετική για τις μικρές τοπικές κοινωνίες. Το νησί γέμισε, τα ξενοδοχεία είχαν υψηλά ποσοστά πληρότητας, τα θαλάσσια ταξί έκαναν αμέτρητες διαδρομές, τα εστιατόρια και τα καφέ δούλεψαν, η αγορά εν γένει κινήθηκε σε ασυνήθιστους για την εποχή ρυθμούς – ανεπίσημες πληροφορίες έκαναν λόγο για 1 εκατομμύριο ευρώ τζίρο μέσα σε τρεις ημέρες.

Οι μικρές κοινωνίες δεν είναι πάντα εύκολο να εμπιστευθούν έξωθεν πρωτοβουλίες. Συχνά η καχυποψία υπερισχύει του κοινού συμφέροντος. Οταν όμως ξεπεραστούν τα εμπόδια και υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη, τα οφέλη είναι πολλά και για τις δύο πλευρές. Ούτως ή άλλως, η εποχή και η κρίση καθιστούν σχεδόν μονόδρομο της συμπράξεις. Οπότε όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε στη λογική τους, τόσο το καλύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή