Σύρος: Ο 19ος αιώνας «αγκαλιάζει» ένα νησί

Σύρος: Ο 19ος αιώνας «αγκαλιάζει» ένα νησί

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εύποροι της Σύρου –οι παλιοί τουλάχιστον– είχαν αναμφισβήτητα καλό γούστο. Μπορεί κανείς να θαυμάζει την ομορφιά και την αρχιτεκτονική ποιότητα των νεοκλασικών της Ερμούπολης, όμως πραγματικά δεν έχει δει τίποτε αν δεν περάσει μια βόλτα από την Ποσειδωνία.

Περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στον κόλπο του Φοίνικα, η περίφημη Ντελαγκράτσια του Βαμβακάρη ήταν για πολλά χρόνια το θέρετρο των πλούσιων Συριανών.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι δεκάδες νεοκλασικές επαύλεις, οι περισσότερες χτισμένες γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, άλλες ανακατασκευασμένες και άλλες όχι, οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή. Κάθε μία έχει τα δικά της αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά με πύργους, φαρδιές βεράντες και, βέβαια, τους μεγάλους κήπους με τα πεύκα και τους φοίνικες, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως εκεί λειτούργησε και η πρώτη λέσχη τένις στην Ελλάδα.

Μία από τις βίλες, η πρώην έπαυλη Τσιροπινά, φιλοξενεί σήμερα το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών της περιοχής, καθώς και άλλες δραστηριότητες του δήμου, κυρίως πολιτιστικές. Το ίδιο το κτίσμα είναι εκπληκτικό. Ο πρώτος όροφος με τους τεράστιους χώρους υποδοχής, τα σαλόνια και τις τραπεζαρίες με τα τζάκια μεταφέρει τον επισκέπτη σε μιαν άλλη εποχή. Οι όμορφες οροφογραφίες με θέματα παρμένα από τη φύση ενισχύουν την αίσθηση της εξοχικής κατοικίας.

Στον δεύτερο όροφο, τα ευρύχωρα δωμάτια –επίσης ζωγραφικά επενδεδυμένα– εποπτεύουν την γύρω περιοχή και τους κήπους.

Αξιοθαύμαστη όμως είναι και η λειτουργικότητα του κτιρίου με τους δροσερούς υπόγειους χώρους, στους οποίους ετοιμάζονταν τα γεύματα για να σταλούν επάνω με το ειδικό σύστημα ασανσέρ (!) που μπορεί κανείς και σήμερα να δει στη θέση του.

Εκεί βρίσκεται, τέλος, και το ειδικό δωμάτιο με τη θερμαινόμενη δεξαμενή και τις μαρμάρινες σκάφες για το πλύσιμο των ρούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή