Αστυπάλαια: Η εναλλακτική των Δωδεκανήσων

Αστυπάλαια: Η εναλλακτική των Δωδεκανήσων

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι από αυτούς τους προορισμούς που μαθαίνονται στόμα με στόμα, παρέα την παρέα και ποτέ δεν έγιναν πρωτοσέλιδα σε περιοδικά. Είναι από αυτά τα νησιά που ο καθένας που έχει πάει έχει πάντα να θυμηθεί μια τρυφερή ή συναρπαστική ιστορία.

Ατμόσφαιρα. Αυτή είναι ίσως η μόνη απάντηση στο γιατί οι Ελληνες ταξιδιώτες αγαπούν το δυτικότερο από τα Δωδεκάνησα, το νησί-πεταλούδα (λόγω του σχήματος), την Αστυπάλαια. Νησί της άγριας νιότης ακόμη και σήμερα, το επισκέπτονται κυρίως 20άρηδες και 30άρηδες που γεμίζουν το ένα και μοναδικό κάμπινγκ.

Αλλά το επισκέπτονται και όσοι ήταν σε αυτή την ηλικία τη δεκαετία του ’80 και του ’90 και κάθε Ιούνιο πλημμυρίζουν από νοσταλγία και αποφασίζουν να κλείσουν ένα από τα (συνήθως νεότευκτα) πολυτελή δωμάτια στο νησί.

Για την «αύρα» και την «ενέργειά» της, λοιπόν, επιλέγουν όλοι την Αστυπάλαια. Για το φεγγάρι που σηκώνεται κατακίτρινο πάνω από το Κάστρο της Χώρας, για την εναλλακτική ροκ μουσική στα μπαράκια γύρω από τους ανεμόμυλους, για τα πάρτι του κάμπινγκ.

Σίγουρα έπαιξαν ρόλο και οι ντόπιοι (περί τους 1.200 κατοίκους αριθμεί σήμερα η Αστροπαλιά, όπως ονομάζουν οι ίδιοι τον τόπο τους), οι οποίοι είναι φιλόξενοι και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είδαν τον τουρισμό ως ευκαιρία για χρήμα, αλλά πιο πολύ ως ευλογία και ως ευκαιρία να ανοίξουν τις γειτονιές και τα σπίτια τους.

Επίσης, από το 1999 που ξεκίνησε να γίνεται εδώ το Φεστιβάλ της Αστυπάλαιας, το νησί πήρε και επίσημα τη σφραγίδα του εναλλακτικού. Μαγευτικές παραλίες, καλό φαγητό, ωραίες μουσικές, το Κάστρο στο φόντο σε όποιο σημείο της Χώρας και αν σταθείς, νέος κόσμος έτοιμος για περιπέτειες, τι άλλο να ζητήσει κανείς από τον προορισμό που επιλέγει για διακοπές;

Μετάβαση

Με πλοίο της Blue Star Ferries (T/18130, www.bluestarferries.gr) κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 9 ώρες και οι τιμές για απλή μετάβαση είναι 34,50 ευρώ ανά ενήλικο (υπάρχουν προσφορές με 20 και 27 ευρώ) και 74 ευρώ για αυτοκίνητο. Επίσης, με πτήση της Olympic Air (T/801-801.0101, www.olympicair.com) καθημερινά, πλην Τρίτης. Η πτήση διαρκεί 65 λεπτά και οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

Διαμονή

Αρχιτεκτονική (Αγιος Βασίλης, Λιβάδι, Τ/22430-61.339, www.arhitektoniki.gr). Με μαγευτική θέα στον οικισμό της Χώρας, τα στούντιο και τα διαμερίσματα διακρίνονται για τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα με καμάρες, ξύλινα πατώματα και χτιστά κρεβάτια. 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Μουράς Resort (Λιβάδι, Τ/22430-61.127, www.mourasresort.gr). Ιδανική επιλογή για οικογένειες και παρέες. Οι 5 δίπατες βίλες διαθέτουν καθιστικό και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Από 105 ευρώ για 2 άτομα με πρωινό.

Καλντερίμι (Στο δρόμο Χώρας-Λιβαδιού, Τ/22430-61.120, www.kalderimi.gr). Μια παραδοσιακή γειτονιά με 11 σπιτάκια αναπαριστά το συγκρότημα. Κάθε σπιτάκι είναι διαφορετικό, όλα όμως έχουν χαρακτήρα και στυλ. Από 63 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Tholaria Boutique Hotel (Χώρα Αστυπάλαιας, Τ/22430-62.072, www.tholaria.gr). Λιτό κυκλαδίτικο στυλ, συνδυασμένο με πολυτέλεια και άνεση. Στα συν, το ευγενικό και άψογο προσωπικό. Τιμές κατόπιν συνεννοήσεως.

Studios Kilindra (Χώρα Αστυπάλαιας, Τ/22430-61.131, www.astipalea.com.gr). Πολύ κοντά στην πλατεία αλλά και στο Κάστρο, τα στούντιο «βλέπουν» θάλασσα. Λευκό, γαλάζιο, βουκαμβίλιες και εξωτερική πισίνα. Από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Ιχθυόεσσα (Α΄ Πούντα, Τ/22430-61.691, www.ixthioessa.gr). Δροσερά και απλά δωμάτια σε αιγαιοπελαγίτικο στυλ με θέα στη Χώρα. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Αστυφαγία (Μαλτεζάνα, Τ/22430-64.004). Πράσινη σαλάτα σε φωλιά, τυροκροκέτες, μεζεδάκια και βέβαια χταποδάκια που λιάζονται στον ήλιο. Τα τραπέζια είναι μπροστά στο κύμα.

Μαϊστράλι (Πέρα Γιαλός, Τ/22430-61.691). Στο ήσυχο λιμανάκι του Πέρα Γιαλού αξίζει να έρθετε για: γαρίδες σαγανάκι, μικρά ψαράκια στο τηγάνι, αλλά και για τα μαγειρευτά και τους σπιτικούς μεζέδες.

Μπαρμπαρόσα (Χώρα Αστυπάλαιας, Τ/22430-61.577). Δημιουργική και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα κοντά στην πλατεία της Χώρας. Δοκιμάστε κεφτεδάκια και χοιρινό με μανιτάρια.

Αστρόπελος (Λιβάδι, Τ/22430-61.473). Μπροστά στην παραλία, ιδανικό για φρέσκο ψάρι και πεντανόστιμα θαλασσινά.

Αστακούκος (Παραλία Σχοινόντα, Μαλτεζάνα, Τ/22430-61.865). Οπως υποδηλώνει και το όνομα, η σπεσιαλιτέ είναι η αστακομακαρονάδα, δοκιμάστε όμως και τη φάβα και τους κολοκυθοκεφτέδες.

Καφές / Ποτό / Διασκέδαση

Καφενείο Αργώ (Πέρα Γιαλός, Τ/22430-59.854). Τσίπουρο, μεζεδάκια, ζεστή ατμόσφαιρα και πολύ συχνά αυτοσχέδια γλέντια με μουσικά όργανα.

Αρχιπέλαγο (Χώρα Αστυπάλαιας, Τ/22430-61.889). Ακριβώς κάτω από τους ανεμόμυλους της Χώρας, το all day καφέ και μπαρ προσφέρει βεράντα με θέα στη θάλασσα και «feel good» μουσικές.

Ο Μαρίνος (Μαλτεζάνα, Τ/6977-746.880). Καταΐφι σοκολάτα, μιλφέιγ με μύρτιλο, εκμέκ καϊμάκι αλλά και καφές, ρακόμελο και τσίπουρο κάτω από την κληματαριά.

 

Παραλίες

Η πιο οργανωμένη παραλία είναι το Λιβάδι, αλλά αξίζει να ανακαλύψετε τα Καμινάκια, τα Τζανάκια, τις Βάτσες, τη Χρυσή Αμμο και τον Αγιο Ιωάννη. Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες από χωματόδρομο, ενώ άλλες απαιτούν είτε πεζοπορία είτε σκάφος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή