ΤΑΞΙΔΙΑ

«Αναφορά στον Γκρέκο» στον Τάφο του Καζαντζάκη

dipethek1
dipethek2

Από τις Βρυξέλλες ώς τη Γαύδο ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι η θεατρική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη, την οποία παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Η πρωτη παράσταση δόθηκε στην «καρδιά» της Ευρώπης, μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (3/6), ενώ ακολουθεί και μια δεύτερη, εξίζου συμβολική, στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη (Επιπρομαχώνας Μαρτινέγκο, 1/7), η οποία είναι μόνο για εκπροσώπους Διεθνών και Ελληνικών Μ.Μ.Ε.. Πραγματοποιείται δε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «στο πλαίσιο προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης, καθώς και για την προσφορά του μεγάλου Ελληνα-Κρητικού Συγγραφέα σε όλη την Οικουμένη». Το Θέατρο θα περιοδεύσει επίσης σε Αθήνα, Πελοπόννησο και Κρήτη μέχρι τις 23/8, οπότε και θα δοθεί η τελευταία παράσταση στη Γαύδο, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης!

Πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και δύο μουσικοί (Σταύρος Ψαρουδάκης λύρα-τραγούδι και Απόστολος Κουνής κιθάρα-κοντραμπάσο) που με την μουσική τους και το τραγούδι συνομιλούν με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Πρόκειται για μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή. Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».
 

Ν. Καζαντζάκης
 

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Ελληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ενα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Τάκης Χρυσικάκος / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ-ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Εμμανουέλα Αλεξίου / ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βάλια Μαργαρίτη / ΛΥΡΑ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Σταύρος Ψαρουδάκης / ΚΙΘΑΡΑ-ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ: Απόστολος Κουνής

Παραστάσεις για το κοινό στην πόλη του Ηρακλείου θα δοθούν στις 2, 3, 4 Ιουλίου. Ολόκληρο το πρόγραμμα των παραστάσεων στο www.dipethekritis.gr