Το Πόρτο και εμείς

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος προβλέπεται ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της Πορτογαλίας θα είναι κατά 3% υψηλότερο από εκείνο της Ελλάδας. Σε ένα πρόσφατο άρθρο του, ο Edward Hadas («Κ», 17.07.15) επιχειρούσε έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό ανάμεσα στις δύο χώρες «μεσαίου εισοδήματος που έχουν να αντιπαλέψουν με ισχυρές οικονομικές ολιγαρχίες και αδύναμους θεσμικούς οργανισμούς».

Στη δεκαετία του 1970, η Ελλάδα είχε υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα όχι μόνον από την Πορτογαλία (που μόλις τώρα μάς ξεπέρασε), αλλά και από αυτήν την Ισπανία. Σήμερα, ειδήσεις όπως αυτή για την αναγέννηση του Πόρτο δημιουργούν συγκρίσεις που δεν τιμούν την Ελλάδα. Το Πόρτο, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των FT, αφήνει πίσω του τη μιζέρια και περνάει σε εποχή εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων. Η δεύτερη πόλη της Πορτογαλίας, με το ιστορικό της κέντρο στη λίστα της Unesco, είχε γνώριμα χαρακτηριστικά παρακμής. Πολλοί κάτοικοι του κέντρου είχαν αρχίσει σταδιακά να εγκαταλείπουν την πόλη για παραθαλάσσια προάστια ήδη από τη δεκαετία του ’60. Ερευνα του 2005 είχε δείξει ότι μόνο το 4% των κτιρίων στο παλιό ιστορικό κέντρο ήταν σε καλή κατάσταση, με το 46% των κτιρίων να είναι σε κατάσταση ερείπωσης. Οταν είχα επισκεφθεί την πόλη, το 2010, με είχε εντυπωσιάσει αυτή ακριβώς η κτιριακή παρακμή. Πού να ήξερα τι περίμενε την Αθήνα. Από το 2005, όμως, πριν από την κρίση, ιδρύθηκε η εταιρεία αστικής ανασυγκρότησης Porto Vivo, που μετράει και συγκρίνει, και σύμφωνα με δικά της στοιχεία το 2013 το 69% των κτιρίων ήταν πλέον σε καλή κατάσταση. Νέος νόμος του 2012 έδινε δικαιώματα στους ιδιοκτήτες έναντι των ενοικιαστών, μόνο όμως σε εκείνους που έδειχναν ενδιαφέρον να ανακαινίσουν την περιουσία τους. Αυτό συμπαρέσυρε και επενδυτές, και σήμερα το Πόρτο είναι «αγνώριστο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή