Ολλανδία: Μια ήσυχη …Ιμπιζα του Βορρά

Ολλανδία: Μια ήσυχη …Ιμπιζα του Βορρά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχετε φανταστεί ποτέ να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα της βόρειας Ολλανδίας; Το Μπλούμεντααλ είναι μάλλον η σωστότερη επιλογή για να ξεκινήσει κανείς να γνωρίζει τις παραλίες της Βόρειας Θάλασσας. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αμστερνταμ, το ολλανδικό χωριό θυμίζει, όπως οι περισσότεροι τόποι στις Κάτω Χώρες, σκηνικό μιας άλλης εποχής. Βέβαια, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις παραλίες του Μπλούμεντααλ. Οταν το λεωφορείο φτάσει στο χωριό, σε κατακλύζει εκ νέου εκείνη η γνώριμη αίσθηση ότι η ελευθερία αλλά και η ησυχία τού «εδώ, απλώς όλα λειτουργούν με τον δικό τους αργό αλλά απολύτως αποτελεσματικό ρυθμό». Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την παραλία.

Τεράστια σε μήκος ―πολλές παραλίες στην Ολλανδία ενώνουν πόλεις και χωριά―, με πλάτος που αυξομειώνεται, εξαιτίας της άμπωτης και της παλίρροιας. Τα μπαρ και τα καφέ εδώ δεν μπορούν να είναι δίπλα στο κύμα, ακριβώς διότι δεν μπορείς να ξέρεις πού θα είναι κάθε μέρα αυτό το κύμα. Η εικόνα τους, ωστόσο, είναι ίδια και απαράλλακτη με τα γνωστά μπαρ που συναντάει κανείς σε ελληνικές, πολύβουες παραλίες. Το Μπλούμεντααλ διαφημίζεται ως η ολλανδική απάντηση στην Ιμπιζα, εξαιτίας των πάρτι, όσο συχνά μπορεί κανείς να κάνει παραθαλάσσια πάρτι σ’ αυτόν τον τόπο. Μερικές φορές, δε, τα τρία ή τέσσερα ταυτόχρονα πάρτι ενώνονται σε ένα, όπου μπορείτε να φανταστείτε τη συνέχεια. Μικρό το «κακό», βέβαια, όταν έχεις μία αχανή αμμουδιά να σε περιμένει.

Κι εδώ είναι ένα από τα μαγικά μυστικά της Ολλανδίας: πάντοτε, υπάρχει χώρος ν’ ανασάνεις, να δημιουργήσεις τον δικό σου μικρόκοσμο και να ησυχάσεις μέσα του. Πόσω μάλλον όταν απλώνεται μπροστά σου η ολλανδική θάλασσα, η οποία μπορεί, μεν, να είναι «μαύρη», ωστόσο παραμένει αυτή η αλατισμένη αυτοκρατορία που σε αγκαλιάζει. Και φανταστείτε το υγρό στοιχείο μπροστά σε ένα παραμυθένιο σκηνικό… (Και αγνοήστε ―για λίγο ή για πολύ― τα beach parties, έστω και με ωτοασπίδες, και παραμείνετε για λίγο μόνοι με τον τόπο και τη θάλασσά του ― έχετε τη δυνατότητα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή