Τα 30 must της Σίφνου

10' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδοσιακοί οικισμοί, βόλτες στην ιδιαίτερη κυκλαδίτικη φύση, φιλόξενη διαμονή, καλό φαγητό, αγορές, βραδινή διασκέδαση· όλα αυτά και ακόμη περισσότερα περιλαμβάνουν οι διακοπές στην ωραία Κυκλαδίτισσα. Ο δε Σεπτέμβρης είναι ιδανική εποχή για αποδράσεις (και τελευταίες βουτιές) στο κοντινό Αιγαίο. Ακολουθεί μια λίστα με όλα όσα πρέπει να δείτε, να κάνετε και να δοκιμάσετε στο νησί.

1. Το Τσικάλι (Βαθύ, Τ/22840-71.150) αποτελεί την καλύτερη επιλογή για φαγητό στο νησί και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Η οικογένεια παράγει δικά της τυριά, φτιάχνει τα ορεκτικά με σπιτικό τρόπο και σερβίρει φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα. Δοκιμάστε και τις τοπικές συνταγές του νησιού, φτιαγμένες με παραδοσιακό τρόπο.

2. Ο Αρτεμώνας ενδείκνυται για νυχτερινά σεργιάνια. Παρκάρετε το αυτοκίνητο δίπλα στην πλατεία, στην αρχή του παραδοσιακού οικισμού, και ακολουθήστε τα στενά δρομάκια, ανάμεσα από ανακαινισμένα αρχοντικά, μικρά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία.

3. Στην είσοδο του Αρτεμώνα, το ξενοδοχείο Σμαράγδι (Τ/22840-33.901, www.smaragdi.gr) διαθέτει 12 ευρύχωρα δωμάτια με όλες τις ανέσεις. Μοιρασμένα σε σπιτάκια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, τα δωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 4 άτομα. Μπροστά λειτουργεί καφέ και εστιατόριο.

4. Οι άγριες καππαριές φυτρώνουν δίπλα σε μάντρες και τοίχους στην ενδοχώρα της Σίφνου και οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τους ώριμους καρπούς για να φτιάξουν την περίφημη καππαροσαλάτα. Βράζουν 2-3 φορές την κάππαρη για να ξεπικρίσει και τη μαγειρεύουν με μπόλικο κρεμμύδι. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε σχεδόν σε όλες τις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού.

5. Ολο το βράδυ σιγομαγειρεύονται τα ρεβίθια σε ειδικό πήλινο σκεύος, φτιαγμένο στο νησί. Ετσι φτιάχνεται η γνωστή ρεβιθάδα Σίφνου και είναι συνήθεια ακόμη να την πηγαίνουν οι ντόπιοι σε ξυλόφουρνους το Σάββατο το βράδυ και να την απολαμβάνουν στο κυριακάτικο τραπέζι. Η καλύτερη συνθήκη για να τη γευτείτε είναι σε ένα από τα δεκάδες πανηγύρια, αλλιώς σε κάποια από τις ταβέρνες του νησιού.

6. Καφέ, φαγητό, τέχνη, ψώνια, όλα τα διαθέτει ο πολυχώρος Κυκλάδων Χώρος (Απολλωνία, Τ/22840-32.215). Βρίσκεται στο κέντρο της Απολλωνίας και εκτός από το εστιατόριο Ραμπαγάς, το μενού του οποίου επιμελείται ο Γιάννης Λουκάκος, μπορείτε να επισκεφθείτε την γκαλερί Γιομιστή Κεφαλή ή να ψωνίσετε ρούχα, παπούτσια και έθνικ αντικείμενα. Ιδανική στιγμή για καφέ νωρίς το απόγευμα, οπότε έχει πάντα δροσιά κάτω από τα δέντρα.

7. Μια μεγάλη πολιτεία μπροστά στη θάλασσα είναι το Elies Resorts (Βαθύ, Τ/22840-34.000, www.eliesresorts.com). Δωμάτια superior, σουίτες junior και deluxe και βίλες με δική τους πισίνα. Στις παροχές και εστιατόριο, πισίνα, γήπεδο τένις, κέντρο σπα και ιδιωτική οργανωμένη παραλία.

8. Μαγειρικά σκεύη, πιατέλες, βάζα και κάθε είδους μικροαντικείμενα κατασκευάζουν από πηλό οι αγγειοπλάστες της Σίφνου. Στο Sifnos Stoneware (Αγία Αννα, Αρτεμώνας, Τ/22840-33.090, www.sifnosstoneware.com) θα βρείτε και πιο ιδιαίτερες ζωγραφιστές δημιουργίες και καλαίσθητα διακοσμητικά.

9. Από το 1922 η οικογένεια Θεοδώρου φτιάχνει γλυκά με τον παραδοσιακό τρόπο. Το εργαστήριο λειτουργεί σήμερα στον Αρτεμώνα (Τ/22840-31.370), με τον κ. Βασιλόδημο Θεοδώρου να συνεχίζει να γεμίζει τα καζάνια με ζάχαρη, αμύγδαλα, ροδόνερο και ό,τι άλλο χρειάζεται για να φτιάξει τα τοπικά γλυκίσματα, όπως τα αμυγδαλωτά και τα παστέλια.

10. Χτισμένο πάνω από την παραλία στον Πλατύ Γιαλό, το ξενοδοχείο Νηρηίδες (Τ/22840-71.530, www.niriedeshotel.gr) έχει μοναδική θέα προς τη θάλασσα. Οι standard, superior και VIP σουίτες είναι σε μοντέρνο στυλ με έντονα χρώματα και πολλά παράθυρα, που αφήνουν τον ήλιο να φωτίζει τα δωμάτια.

11. Τρία μοναδικά οικιστικά συγκροτήματα διαθέτει η Σίφνος: το Verina Suites (Πλατύς Γιαλός, Τ/6976-867.641, www.verinahotelsifnos.com), το Verina Astra (Πουλάτη) και το Verina Villas (Βαθύ). Καθένα είναι μοναδικό και πολυτελές, προσφέροντας χαλαρές και άνετες διακοπές. Μίνιμαλ προσέγγιση στη διακόσμηση, personal service και έξτρα παροχές κάνουν τη διαμονή σε ένα από τα Verina Hotels αξέχαστη.

12. Από τα πιο ωραία αξιοθέατα του νησιού, το μοναστήρι της Χρυσοπηγής χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και είναι σκαρφαλωμένο σε βραχώδη χερσόνησο, περικυκλωμένη από τη θάλασσα. Ιδανική ώρα για επίσκεψη είναι το ηλιοβασίλεμα. Μέχρι τότε μπορείτε να κολυμπήσετε στις διπλανές παραλίες, όπως το Αποκοφτό με την ψιλή άμμο και τα αρμυρίκια ή τη μικρή βοτσαλωτή παραλία Σαούρες.

13. Στα διαμερίσματα Αίολος (Καμάρες, Τ/22840-31.703, www.aeolosifnos.gr) το λευκό και το γαλάζιο κυριαρχούν και η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική συμπληρώνεται από τις καμάρες, τα χτιστά κρεβάτια και τις πιατοθήκες με τα σεμεδάκια. Τα 10 διαμερίσματα μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 4 άτομα το καθένα.

14. Είναι η χαρά των ψαροφαγάδων! Το εστιατόριο Ω3 (Πλατύς Γιαλός, Τ/22840-72.014) σερβίρει πολλές επιλογές μεζέδων με θαλασσινά, όλους φτιαγμένους με μεράκι και εξαιρετικές πρώτες ύλες.

15. Δεξιά από την πολυσύχναστη παραλία του Φάρου με τις ταβέρνες βρίσκεται η παραλία Γλυφό. Λίγα αρμυρίκια προσφέρουν σκιά, ενώ τα νερά είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα. Από τη δεξιά πλευρά της παραλίας ξεκινάει και μονοπάτι για το μοναστήρι της Χρυσοπηγής.

16. Στα μαθήματα μαγειρικής στο Κτήμα Ναρλή (Κάτω Πετάλι, Τ/6979-778.283, www.sifnos-farm-narlis.com) δεν θα μάθετε μόνο πώς να μαγειρεύετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Θα κάνετε και βόλτα στο περιβόλι, θα μαζέψετε καρπούς και λαχανικά, θα μάθετε για την ιστορία του νησιού αλλά και για τους σπόρους και τη γεωργική καλλιέργεια.

17. Μαγευτικά γαλαζοπράσινα νερά, ησυχία, βότσαλο και δύο μαγαζάκια προσφέρει η παραλία Βρουλίδια, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Ακολουθείτε το δρόμο προς Χερρόνησο και λίγο μετά το Τρουλάκι στρίβετε αριστερά. Τα τελευταία 2 χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος, ο οποίος όμως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

18. Η βόλτα στο Κάστρο είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε λόφο και έχει φρουριακή αρχιτεκτονική με λότζιες και θολωτές στοές. Θα παρκάρετε κάτω και θα ανεβείτε από τα στενά σοκάκια, ενώ μπορείτε να κάνετε και περίπατο περιφερειακά του οικισμού με θέα τη θάλασσα.

19. Δικό τους καΐκι έχουν οι ιδιοκτήτες στο Λιμανάκι (Φάρος, Τ/22840-71.425). Ετσι, δίπλα στο κύμα θα απολαύσετε ό,τι έχει βγάλει η ψαριά της ημέρας: φαγκριά, συναγρίδες, μπαρμπούνια, λυθρίνια κ.λπ. Μαζί και αστακοί, σουπιά κρασάτη και γαριδομακαρονάδα.

20. Ξακουστά είναι τα πανηγύρια της Σίφνου, που γίνονται όλο το χρόνο στις πάνω από 200 εκκλησίες και εκκλησάκια του νησιού. Παραδοσιακή μουσική, ρεβιθάδα και αρνάκι ή μοσχαράκι κοκκινιστό. Ειδικά αν το πανηγύρι είναι σε κάποιο ξωκλήσι ψηλά, θα απολαύσετε και υπέροχη θέα. Στις 13 Σεπτεμβρίου οι ντόπιοι γιορτάζουν τον Σταυρό στο Φάρο και στις 14 Σεπτεμβρίου τον Αγιο Νικήτα στο Σελάδι.

+δέκα νέες εμπειρίες

21. Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Φλάρος (Τ/22840-28.956) βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, πάνω στο μόλο, στο Φάρο. Είναι ανοιχτό από το πρωί με τηγανίτες και πίτες ημέρας, ενώ το πλούσιο μενού περιλαμβάνει κυκλαδίτικες γεύσεις: λαδένια Κιμώλου, φουρτάλια, χταποδοκεφτέδες, καλαμαράκι με ελαιόλαδο, σκόρδο και βασιλικό και βέβαια φρέσκο ψάρι. Στα ενδιαφέροντα πιάτα του μενού το στήθος κοτόπουλου γεμιστό με λιαστή ντομάτα και χλωρομανούρα και το αρνίσιο κότσι με κόκκινο κρασί και άνηθο, το οποίο σιγοψήνεται για 12 ώρες, στα πρότυπα του παραδοσιακού σιφναίικου μαστέλου.

22. Το γνωστό ουζερί Λύχνος του Φάρου λειτουργεί από φέτος και στο λιμάνι της Σίφνου, τις Καμάρες (Τ/22840-33.348). Δοκιμάστε λαχταριστές αστακομακαρονάδες, φρέσκα ψαράκια, ψητό καλαμαράκι και διάφορους μεζέδες, όπως γεμιστά μανιτάρια και ψητά λαχανικά.

23. Περίπου ένα χρόνο λειτουργεί το εστιατόριο Δριμόνι (Απολλωνία, Τ/22840-31.434) λίγο έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, σε προνομιακή τοποθεσία με θέα στον Αρτεμώνα, στην Απολλωνία και τη θάλασσα. Ο σεφ Γιώργος Πατριάρχης χρησιμοποιεί ντόπια υλικά και παραδοσιακές συνταγές και με μαεστρία προσθέτει δημιουργικές πινελιές. Δοκιμάστε το ριζότο μαστέλο, το ψαρονέφρι με Μαυροδάφνη και ξερά σύκα και το ρολάκι μελιτζάνας με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και μυζήθρα Σίφνου.

24. Φέτος πρωτολειτούργησε το μεζεδοπωλείο Μωσαϊκό (Αρτεμώνας, Τ/22840-33.562) και ήδη λαμβάνει εξαιρετικά σχόλια από ντόπιους και επισκέπτες. Στεγάζεται ουσιαστικά σε μια αυλή ανάμεσα στα στενά δρομάκια του οικισμού και σερβίρει μεζεδάκια με συνοδεία τσίπουρου. Συχνά διοργανώνει και βραδιές με ζωντανή μουσική.

25. Την ιστορική παράδοση του νησιού στη ζαχαροπλαστική συνεχίζει το ολοκαίνουργιο γλυκοπωλείο Κίτρινο Ποδήλατο (Αρτεμώνας, Τ/22840-31.244), προσφέροντας όμως μεγάλη γκάμα γλυκών. Κοκ, εκλεράκια, λουκουμάδες, τούρτες, τάρτες, κουλουράκια, βουτήματα, πάβλοβες, μιλφέιγ, προφιτερόλ και πολλά ακόμη γλυκίσματα, τα οποία μπορείτε να πάρετε μαζί σας ή να απολαύσετε σε ένα από τα τραπεζάκια έξω.

26. Από φέτος το all-day στέκι στο ξενοδοχείο Σμαράγδι (Αρτεμώνας, Τ/22840-33.901, www.smaragdi.gr), στην είσοδο του Αρτεμώνα, σερβίρει και φαγητό. Μπέργκερ με country πατάτες και ριζότο άγριων μανιταριών είναι μόνο δύο από τις συναρπαστικές προτάσεις του έμπειρου σεφ.

27. Από το καλοκαίρι του 2013, το Gad Bar (Απολλωνία, Τ/22840-33.837) έχει δώσει έναν άλλο αέρα στο Στενό. Μίνιμαλ διακόσμηση, ωραία θέα από την ταράτσα και signature cocktails με μοναδική, δροσερή γεύση.

28. Υγιεινά σάντουιτς, δροσερές σαλάτες, δυναμωτικά σνακ και smoothies σερβίρει το νέο και μικρό Atria Cafe (Αρτεμώνας, Τ/22840-31.546). Στην πλακόστρωτη αυλή θα ακούσετε καλές μουσικές και θα χαλαρώσετε με την παρέα σας ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Ανοιχτά από το πρωί στις 9 έως αργά το βράδυ.

29. Τον ένα χρόνο λειτουργίας του γιόρτασε φέτος το καλοκαίρι το καφέ μπαρ Σύρμα (Καμάρες, Τ/22840-31.829). Βρίσκεται πάνω στην αμμώδη παραλία και η ιδιαίτερη μοντέρνα αισθητική του περιλαμβάνει πολύχρωμες καρέκλες, πέτρινους τοίχους στο κτίριο και ξύλινες ξαπλώστρες. Σερβίρει πρωινό, σνακ, ελαφριά γεύματα, γλυκά, παγωτά, καφέ και ποτά.

30. Την προσωπική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Κασσάρα με τίτλο «Sifnos, April» φιλοξενεί το καφέ Veranda στην Απολλωνία. Η έκθεση περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον καλλιτέχνη στο νησί τον Απρίλιο του 2015. Φύση, αρχιτεκτονική, τοπία και γεωμετρικά σχήματα αποτυπώνονται στα ατμοσφαιρικά καρέ. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του πολιτιστικού συλλόγου της Σίφνου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Πως πάμε

Με συμβατικό πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά της Zante Ferries (T/210-41.00.211, www.zanteferries.gr) καθημερινά. Το ταξίδι διαρκεί 5-8 ώρες (ανάλογα με τις στάσεις που προηγούνται). Η τιμή για απλή μετάβαση είναι 36 ευρώ ανά ενήλικο και 47 ευρώ για αυτοκίνητο. Με ταχύπλοο από το λιμάνι του Πειραιά με την εταιρεία Hellenic Seaways (T/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr) καθημερινά πλην Τρίτης και Τετάρτης στις 15.00 με ώρα άφιξης στις 17.35. Η τιμή για απλή μετάβαση είναι 40 ευρώ ανά ενήλικο. Με ταχύπλοο της Seajets (T/210 41.21.001, www.seajets.gr) καθημερινά στις 07.00 με ώρα άφιξης στη Σίφνο στις 09.10. Τιμή για απλή μετάβαση ανά ενήλικο 48 ευρώ. Τέλος, με ταχύπλοο της Aegean Speed Lines (T/210-96.90.950, www.aegeanspeedlines.gr) καθημερινά μέχρι 13 Σεπτέμβρη και μετά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή. Το ταξίδι διαρκεί 3 ώρες και η τιμή εισιτηρίου ανά ενήλικο είναι 50 ευρώ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com


ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ

Τα 30 must της Σίφνου-1

Eνα ολοκαίνουργιο δίκτυο μονοπατιών εγκαινίασε φέτος ο Δήμος Σίφνου. Σε συνεργασία με την εταιρεία Paths of Greece σχεδιάστηκαν και επαναχαράχθηκαν 10 κύρια μονοπάτια σε όλο το έδαφος του νησιού, τα οποία αποτυπώθηκαν σε έναν μοντέρνα σχεδιασμένο χάρτη. Τα περισσότερα από τα μονοπάτια είναι παλιές διαδρομές που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τις ανάγκες τους, καθώς συνέδεαν τον έναν οικισμό με τον άλλο. Μέσα από αυτά αναδεικνύονται όλες οι ομορφιές και τα αξιοθέατα του νησιού. Οι δε επισκέπτες έχουν μεγάλη γκάμα επιλογών, αφού υπάρχουν μικρά και εύκολα μονοπάτια αλλά και πολύωρες διαδρομές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

•Ενα εύκολο μονοπάτι είναι αυτό που οδηγεί από την πρωτεύουσα Απολλωνία στο λιμάνι στις Καμάρες. Το μήκος του είναι 5,7 χιλιόμετρα, αλλά θα χρειαστείτε λιγότερο από 2 ώρες, γιατί είναι κατηφορικό και ευκολοδιάβατο.

•Μόλις 55 λεπτά θα περπατήσετε από τον παραθαλάσσιο οικισμό Βαθύ έως τον Πύργο Μεγαλογιάννη. Η αρχή του μονοπατιού βρίσκεται στην παραλία στο Βαθύ, ενώ στη συνέχεια η διαδρομή ανηφορίζει προσφέροντας πανοραμική θέα στον κόλπο.

•Στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα μπορείτε να φτάσετε μετά από 35 λεπτά περπάτημα μέσω του σηματοδοτημένου μονοπατιού 1Α. Ξεκινάει από την Ιερά Μονή Παναγία Φυρόγια λίγο έξω από το χωριό Καταβατή και μετά από σύντομη και εύκολη ανάβαση καταλήγει στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Σίφνου.

Μαγευτική είναι και η διαδρομή του μονοπατιού 2. Ξεκινάει από το Κάστρο, περνάει από ρυάκι και συνεχίζει πάνω στα ίχνη ενός παλιού μονοπατιού για γαϊδουράκια. Οσο ανεβαίνετε, η θέα του Κάστρου θα είναι όλο και πιο εντυπωσιακή. Το μονοπάτι συνεχίζει κατηφορικά προς τον οικισμό του Φάρου και από εκεί συνεχίζει παραλιακά, περνώντας από τις παραλίες Γλυφό και Αποκοφτό και καταλήγοντας στην Ιερά Μονή της Χρυσοπηγής. Είναι ιδανικό για να το περπατήσετε αργά, με στάσεις για μπάνιο και φαγητό!

 •Την άγρια βόρεια πλευρά του νησιού θα γνωρίσετε μέσω του μονοπατιού 9. Ξεκινάει από την τοποθεσία Καμπαναριό (πάνω στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Χερρόνησο), περνάει από την τοποθεσία Αμπουρδέκτης (όπου το χειμώνα και την άνοιξη θα δείτε να σχηματίζεται και μια μικρή λίμνη δίπλα στα ερείπια αρχαίου πύργου) και καταλήγει στο γραφικό ψαροχώρι της Χερρονήσου.

Στον ιστότοπο www.sifnostrails.com θα βρείτε τους χάρτες για όλα τα μονοπάτια και χρήσιμες πληροφορίες για το καθένα, όπως αν είναι κατάλληλο για παιδιά ή το βαθμό δυσκολίας του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT