Το ξέρω, ακούγεται περίεργο. Να αγνοήσεις το ελληνικό καλοκαίρι και να ταξιδέψεις περισσότερο από 3.500 χιλιόμετρα βόρεια για να δοκιμάσεις κάτι που μοιάζει εκ πρώτης όψεως τολμηρό και μάλλον φευγαλέο: τη σαγήνη μιας συνταρακτικής, αναλλοίωτης φύσης όπως την έχεις στο μυαλό σου (λίμνες, ατελείωτα, παρθένα δάση, κ.λπ.) κάτω από συνθήκες φαινομενικά προνομιακές αλλά και με όλη την κλιματολογική αβεβαιότητα που φέρνει μαζί του το σκανδιναβικό καλοκαίρι.
Τελικά, ύστερα από πέντε αξέχαστες ημέρες στις φινλανδικές λίμνες, σκέφτομαι τους δισταγμούς και τα «μήπως» της προετοιμασίας και βάζω τα γέλια. Η Φινλανδία είναι μια «εύκολη» χώρα και η οργάνωση ενός ταξιδιού σαν κι αυτό πολύ πιο βατή από αυτό που μπορεί να φαντάζεται κανείς. Ολα μπορεί να γίνουν είτε μέσα από το Διαδίκτυο ή με τη βοήθεια ενός ταξιδιωτικού γραφείου (προσωπικά απευθύνθηκα στο εξειδικευμένο Nordix της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα).
Περισσότερο από σύμπτωση και λιγότερο γιατί ήμασταν καλά πληροφορημένοι, αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στην τεράστια αυτή χώρα (αλλά με τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας) μετά τις 15 Αυγούστου, επιλογή με πολλά πλεονεκτήματα. Είναι η περίοδος που ανοίγουν τα σχολεία, επομένως οι Φινλανδοί γυρίζουν στις βάσεις τους και οι τουριστικοί προορισμοί αδειάζουν από τα πλήθη του Ιουλίου, του κατεξοχήν «τουριστικού» μήνα για τη Φινλανδία. Για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα είναι περίπου σαν να ταξιδεύεις στις Κυκλάδες μέσα Σεπτεμβρίου. Εδώ υπάρχει το ρίσκο του καιρού αλλά στη Σκανδιναβία αυτό το ρίσκο το παίρνεις συνέχεια. Στην περίπτωσή μας δεν πιστεύαμε στην καλή μας τύχη: θερμοκρασίες από 15 (το βράδυ) μέχρι 26 ή και 27 βαθμούς, με έναν ζεστό ήλιο διαρκώς πάνω από τα κεφάλια μας. Το γεγονός ότι θα ταξιδέψετε αυτήν την εποχή σας δίνει περισσότερες πιθανότητες να διαπραγματευτείτε μια καλύτερη τιμή για το ξύλινο σπίτι στη λίμνη. Επίσης θα αποφύγετε τις «ακραίες» συνθήκες με την ημέρα και τη νύχτα: νυχτώνει λίγο μετά τις 10 και ξημερώνει κατά τις 6.
Αν και θα βρίσκεστε σε λίμνη, η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι σχεδόν υποχρεωτική. Αν επιλέξετε τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, την Σάιμαα, 300 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ελσίνκι, υπολογίστε περίπου τρεις ώρες οδήγησης από το αεροδρόμιο. Η τελευταία ώρα μπορεί να περιλαμβάνει και χωματόδρομο (σε εξαιρετική κατάσταση, καμία ανησυχία) αλλά και μια πρώτη, αξέχαστη επαφή με το υποβλητικό τοπίο των λιμνών. Γράφω στον πληθυντικό γιατί η εντύπωση που έχεις είναι ότι δεν πρόκειται για μια λίμνη αλλά για ένα συναρπαστικό, δαιδαλώδες σύμπλεγμα από νησάκια, κόλπους, κανάλια. Μια εντύπωση, πάντως, που βασίζεται σε πραγματικό γεγονός: η Σάιμαα συνδέει 120 μικρότερες λίμνες της νοτιοανατολικής Φινλανδίας. Σε κάθε περίπτωση, έχετε μαζί σας το κινητό σας και εκπαιδεύστε τον εαυτό σας στην καλύτερη δυνατή χρήση του Google Maps: λειτουργεί άψογα ως GPS και θα σας φανεί χρήσιμο όχι μόνο στις βόλτες με το αυτοκίνητο (προτεινόμενες εκδρομές 1-1,5 ώρας στην πανέμορφη Λαπενράντα και στη γραφική Σαβονλίνα) αλλά και στις βαρκάδες σας.
Οι βαρκάδες
Ναι, σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα ειδυλλιακά ξύλινα σπιτάκια που νοικιάζονται πάνω ή κοντά στη λίμνη διαθέτουν βάρκα με μία μικρή μηχανή. Εξυπακούεται ότι στην παρέα πρέπει να υπάρχει ένας, τουλάχιστον, «καπετάνιος». Μπορείτε να κάνετε κοντινές ή πιο μακρινές βόλτες, να κολυμπήσετε ή να ξαποστάσετε σε κάποιο εστιατόριο. Τα εστιατόρια διαθέτουν συνήθως και σταθμούς ανεφοδιασμού. Τον νου σας, λοιπόν, στη βενζίνη και στο GPS για να μη χαθείτε στα κανάλια.
Φυσικά, ο απόλυτος πρωταγωνιστής της εκδρομής είναι η φύση. Εξίσου υποβλητική είναι και η σχεδόν απόκοσμη γαλήνη της λίμνης. Μπορείτε να μην το κουνήσετε από τον «παράδεισο», μπορείτε και να «γυρνάτε» κάθε μέρα. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα έχετε την εντύπωση ότι λείψατε για έναν, περίπου, μήνα…