210 σελίδες για την Κυπαρισσία

210 σελίδες για την Κυπαρισσία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεφυλλίζουμε τη νέα πολυτελή έκδοση «Κυπαρισσία, με αφορμή την ιστορία» της Τζίμας Ιμιρζιάδη και ταξιδεύουμε στην όμορφη πόλη της Μεσσηνίας, συνομιλώντας συγχρόνως με τη δραστήρια συγγραφέα.

«Κυπαρισσήεις, Αρκαδιά, Κυπαρισσία. Από τον Ομηρο μέχρι σήμερα, στους αιώνες που πέρασαν, κράτησε το όνομά της. Η ιστορία σημάδεψε τη ζωή μας, οι επιρροές από την αρχαιότητα, τους Φράγκους και τους Ενετούς, την Τουρκοκρατία έχουν αφήσει τα σημάδια τους παντού, όχι μόνο στα κτίρια, στο κάστρο, στα καλντερίμια, αλλά και στις καθημερινές συνήθειες, στα ονόματα, στις συνταγές, στις λέξεις που χρησιμοποιούμε ακόμα. Ολα αυτά αποτέλεσαν το έναυσμα να φτιάξω αυτό το βιβλίο, όπως φαίνεται και από τον τίτλο», μας λέει η Τζίμα Ιμιρζιάδη, η οποία είναι επιχειρηματίας στο χώρο του marketing εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ενώ μαζί με τον σύζυγό της Νίκο αποτελούν την ψυχή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» (www.kyparissiaoldtown.gr).

Υπό τη σκέπη αυτού του φορέα, εκδόθηκε το πολυτελές λεύκωμα των 210 σελίδων σε Αγγλικά και Ελληνικά, που φέρει τον τίτλο «Κυπαρισσία, με αφορμή την ιστορία» και το οποίο ξεφυλλίζουμε σήμερα, ενώ οι εκδόσεις είναι μονάχα μία από τις δραστηριότητες που πλαισιώνει. Οι άλλες είναι η διοργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων, αλλά και το Παζάρι με τις Αντίκες που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στο μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης.

Μας λέει η ίδια: «Αυτή η μικρή πόλη του Νότου, γεμάτη ομορφιά και ιστορία, με κηρυγμένη την Παλιά Πόλη ως διατηρητέο οικισμό, σου δίνει άπειρες χαρές και εμπειρίες με τη φύση της και τις εξοχές, τη γαστρονομία και την πνευματική της ζωή, τον ελαιώνα και τις παραλίες, τη σύγχρονη πόλη κάτω στον κάμπο».

Ακολούθως, ένα μικρό απόσπασμα περιγράφει την αύρα που αποπνέει η πόλη:

«Το Ιόνιο  μπροστά στα πόδια της, το βουνό που την κρατάει ασφαλή στην αγκαλιά του και η νοτιοδυτική της θέση καθορίζουν την ύπαρξή της από καταβολής κόσμου. Στους σύγχρονους καιρούς, το αμφιθεατρικό χτίσιμο, το κάστρο και η ελιά  είναι τα  χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς, που σημαδεύουν την τροχιά της στο χρόνο. Κομμάτι του πιο πράσινου νομού της Ελλάδας, της Μεσσηνίας, περιβάλλεται από τους απέραντους ελαιώνες στον κάμπο και μια οργιαστική βλάστηση μόλις αρχίζουν τα υψώματα.

(…) Βροχές ατελείωτες, παρά τη μείωση των τελευταίων χρόνων,  ορμητικές και καταρρακτώδεις, σιγανές και επίμονες, πάντα ευεργετικές, διατηρούν στους αιώνες αυτό το απαράμιλλο καταπράσινο τοπίο, γεμίζουν με το πολύτιμο νερό τους ταμιευτήρες της γης, τις υπόγειες κοιλότητες, τα ποτάμια και τις νερομάνες. Ο μαΐστρος τη βρίσκει κατάστηθα, δροσίζοντας ευεργετικά τα καλοκαίρια, αγριεύοντας το γλυκό κρύο τους χειμώνες».

Το περιεχόμενο του λευκώματος είναι χωρισμένο σε 24 ενότητες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ιστορικά στοιχεία, αναφορά στους περιηγητές που έχουν περάσει από την Κυπαρισσία, παρουσίαση της Παλιάς Πόλης και των μνημείων της, καταγραφή μέχρι και των αγριολούλουδων, των καλλιεργειών και των μαγειρικών συνταγών της, με πλήθος υπέροχων φωτογραφιών και πολλές άγνωστες πληροφορίες από κάθε πτυχή της ιστορίας, της κοινωνικής και της πνευματικής ζωής της.

Πράγματι, είναι ένας ύμνος στην Κυπαρισσία και την ομορφιά του τόπου. Και έχει τόσο πολλές λεπτομέρειες, που σε κάνει να θέλεις να ταξιδέψεις τώρα εκεί, να φωτογραφίσεις μόνος σου, να δεις από κοντά τις ομορφιές της.

> Η λιανική τιμή του είναι 37 ευρώ και μπορείτε να το προμηθευτείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και τον Παλιό Νερόμυλο της Κυπαρισσίας, το Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου στην Καλαμάτα, το Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ, Αμερικής 13) στο κέντρο της Αθήνας και το βιβλιοπωλείο PaperWorld (Γιαννιτσοπούλου 3) στη Γλυφάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή